Allt om Hemautomation

Söker du inspiration till ditt smarta hem? kanske något som du vill automatisera?
I så fall har du kommit rätt! Automatiserar.se har skrivit över +400 bloggposter
under de senaste ~10 åren relaterade till hemautomation och smarta hem.

Här hittar du alla inlägg som skrivits om smarta hem sedan 2014.
Ganska säkerhet kommer du hitta ett svar på din fråga här.

I vårt arkiv hittar du

 • Allt vi postat på bloggen sedan start.
 • En bild över vilka tekniker som varit aktuella år för år.
 • Svaret på din fråga ( förhoppningsvis )

Hemautomation år för år

Här kan du se vad vi skrivit om hemautomation år för år, vi håller än idag på att skriva nya sätt att göra hemmet smartare och vardagen bekvämare. Men vi har svårt att tro att det någonsin går att bli klar, för det kommer ständigt någon ny hemautomationsteknik eller nytt behov att lösa.

Hoppas du hittar något som kan lyfta ditt smarta hem till nästa nivå. Skulle du mot förmodan inte göra det så får du nästan kontakta oss och berätta vad mer som borde göras! Men som sagt här hoppas vi att du hittar något om hemautomation, det är nämligen Allt om Hemautomation som vi hunnit skriva om än så länge!

Genom att klicka på året nedan
så visas alla inlägg från det året med en
liten bild och summering.
Vill du endast se rubriken tryck här?

 • 06/09 Vecka 23 – Nyheter inom smarta hem & bloggen (Nyheter) (Nyhetsbrev)
  Den här veckan skriver vi om ”offline backup” och funderar om matter i en TV är aktuellt. Du kommer även hitta en lista över intressanta sensorer.
 • 06/02 Vecka 22 – Nyheter inom smarta hem & bloggen (Nyheter)
  Här visar vi några billiga Bluetooth sensorer. Dessutom så rapporterar vi hur det går med vår automatiserade gurkodling på film.
  Nya Bluetooth sensorer
 • 05/19 Vecka 20 – Nyheter inom smarta hem & bloggen (Nyheter) (Odling)
  Här har vi skrivit en hel del om veckans arbete med automatiserad bevattning i uterummet och på gården. Du hittar en genomgång på hela vår automation av gurkodlingen i uterummet.
  Här har vi automatiserat vår gurkodling
 • 05/12 Vecka 19 – Nyheter inom smarta hem & bloggen (Nyheter)
  I veckans sammanfattning kommer du hitta information om Homeys nya moods och IKEA:s nya firmware. Vi har även en sammanfattning av markfuktighetssensorn QT-07S.
  Här ser du Tuya QT-07s monterad utomhus vid en tulpan
 • 05/09 Sensor: markfuktighetssensor QT-07S (Sensorer) (Markfuktighetssensor, QT-07S, Sensor 2024, U2024)
  Tuya QT-07S är en mycket prisvärd markfuktighetsensor för utomhusbruk. Den hjälper dig att bevattna din trädgård precis så mycket som den behöver. Vilket sparar vatten och ger trädgård rätt förutsättningar.
  Här ser du Tuya QT-07s monterad utomhus vid en tulpan
 • 05/05 Vecka 18 – Nyheter inom smarta hem & bloggen (Nyheter) (Nyhetsbrev)
  Den här veckan får du uppdaterad status på automation av gurkodlingen, hur Moes Smart Knob dimmer fungerade i vårt smarta hem. Du kommer dessutom få en sammanfattning av allt nytt som hänt under veckan.
  Vecka 18 och gurkorna växer som dom ska tack var Xiaomi Mi Flora
 • 05/05 Hårdvara: Moes Smart Knob dimmer (Hårdvara) (Dimmer, Moes, Moes Smart Knob, Rekommenderas, U2024)
  genomgång av en billig Zigbee vriddimmer från Moes. Moes Smart Knob dimmer går enkelt att komma igång med, den kräver inte någon manual eller instruktion för familj eller besökare ska förstå vad den gör.
  Dimmern Smart Knob från Moes
 • 04/28 Vecka 17 – Nyheter inom smarta hem & bloggen (Nyheter) (Homey)
  Den här veckan kommer du upptäcka att allt innehåll på bloggen har fått ett helt nytt utseende. * Vad är nytt på bloggen * Homey lanserar en mycket bra sida ”Bästa köpguider” * Rekommenderad läsning. * Formulär där du kan ge feedback på bloggen.
  Bloggen är nu uppdaterad
 • 04/21 Vecka 16 – Nyheter inom smarta hem & bloggen (Nyheter) (hemautomation, Homey, Nyhet, Odling, Sensibo)
  Vi har fått information om att Homey den här veckan fått stöd för port forward. Vilket är en välkommen nyhet för alla som vill ha mer kontroll på accessen till sitt smarta hem. Sensibo har den senaste tiden skickat ut mängder med mail om olika saker relaterat till deras tjänster. Vi funderar på om dom bytt marknadsföringsstrategi eller så är det något som kan tyda på att dom har ekonomiskt så strul. Vi hoppas dock att det är det första. Automatiseringen av odlingen av gurka rullar på som tänkt och allt fungerar mycket bra. Xaiomi Mi Flora varnar oss i tid så odlingarna får vatten i tid. På bloggen har vi lagt en hel del tid med att justera innehåll och förtydliga vart saker går att hitta. Men vi ser att det kommer behövas en större justering så bloggen använder mer av skärmen. Så vi kommer lägga tid på det kommande dagar.
 • 04/14 Vecka 15 – Nyheter inom smarta hem & bloggen (Nyheter) (GiEX, hemautomation, home assistant, trådfri, Zigbee2mqtt)
  För att få relevant innehåll på bloggen under sommaren så kommer vi  arbeta med automatisering i trädgården. Detta med hjälp av smarta enheter och tekniker. Några beställningar på nya enheter har redan kommit och några till är på väg. I det här inlägget kommer du få en insikt om vad enheterna på bilden ska användas till. * Automatisera odling i uterummet * Automatisera trädgården * Info om Zigbee koordinatorn SLZB-06 * Vad som är planerat på bloggen under sommaren.
  Dessa enheter kommer hjälpa oss med odling och sommarens projekt.
 • 04/07 Vecka 14 – Nyheter inom smarta hem & bloggen (Nyheter) (Google Coral, hemautomation, home assistant, reolink)
  Vi har den här veckan gjort ett längre test på IKEA:S läckagesensor BADRING. Det är en mycket genomtänkt och prisvärd sensorn för 99 kr. Igår passade vi på att uppdatera Home Assistant till 2024.4.1. Många nyheter där som underlättar taggning och ordning, något vi kommer lägga in i vår guide om Home Assistant. Vår beställningen på en Google Coral och några andra enheter har nu kommit. Så den Raspberry Pi 5 vi har börjat köra bloggens Home Assistant guider från kommer få stöd för Frigate inom kort. Du kommer hitta följande i inlägget: * Sammanfattning IKEA BADRING * Info om Google Coral * Exempel på Frigate * Veckans sammanfattning.
  Google Coral TPU
 • 04/05 Test: IKEA Badring, en genomtänkt vattenläckagesensor (Sensorer) (BADRING, ikea, Sensor 2024, U2024, zigbee, Zigbee2mqtt)
  Den här veckan fick vi tag på Ikeas nya sensor Badring. Det är en mycket genomtänkt vattenläckagesensor som både larmar med ljud, ljus och via Zigbee om en vattenläcka upptäcks. Att vi upplever att Badring som mycket genomtänkt beror på flera faktorer, i vårt test får du själv avgöra om du håller med. Men att den fungerar utan en kontroller gör den tillförlitlig. I praktiken så innebär detta att din Zigbee gateway kan vara stängd eller ha tappat kontakten med Badring men ändå kommer den låta om det uppstår en vattenläcka. Priset är 99 kr vilket gör det enkelt att motivera ett inköp.
  IKEA Badring är en mycket prisvärd vattenläckagesensor
 • 03/30 Vecka 13 – Nyheter inom smarta hem & bloggen (Okategoriserade)
  Här kommer du hitta info om: Kommande bevattningsprojektet i sommar. Så vi har nu köpt en Zigbee enhet för att starta och stoppa bevattningen på gården. Den ska som en bonus rapportera hur mycket vatten vi gör av med via Zigbee med. Vi har publicerat ett test för Raspberry Pi 5 och NVME disk som boot media. Nu behöver vi inte längre en extern SSD disk via USB.
 • 03/24 Vecka 12 – Nyheter inom smarta hem & bloggen (Nyheter) (Homey, klimatkontroll, närvarosensor, Sensibo, SJÖSS, SNZB-06P, SonOff, Starkvind)
  När det gäller just rörelsestyrd belysning så tror vi att den närvarosensor vi publicerade ett test om i veckan kan vara den slutgiltiga lösningen, dvs den som får bort det eviga viftandet för att hålla rörelsestyrd belysningen igång. Innehåll: * Den här veckan har vi testat en närvarosensor som löser problemet med rörelsestyrd belysning. * Homey släpper ny funktionalitet till appen för klimatkontroll för termostater och AC:s. * Sensibo har släppt en ny enhet med luftkvalitetssensor. * IKEA lanserar två prisvärda USB-C laddare på 30W och 45W
 • 03/17 Vecka 11 – Nyheter inom smarta hem & bloggen (Nyheter)
  Tyvärr så blev det inte något nytt på bloggen den här veckan på grund av en operation, hoppas på att vara på benen tills nästa helgs inlägg. För att få ut något den här veckan på bloggen så visar vi vad som varit det mest lästa på bloggen den senaste månaden.
  Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.
 • 03/10 Vecka 10 – Nyheter inom smarta hem & bloggen (Nyheter) (Bevattning, Signify, Varning, zigbee)
  Då var det söndag igen och dags för en summering av veckan. Vi börjar med en upplysning om att Sigify med sitt varumärke Philips Hue får försäljningsstopp på några utomhusenheter. Det kan vara värt att kolla upp om du har någon av dessa enheter och behöver byta nätdelen, mer om det i inlägget. Vi har den här veckan fått delar till ett projekt som vi kommer återuppta i sommaren, nämligen smart bevattning. Ett projekt vi försökt oss på förra sommaren med men på grund av konstant regn så valde vi att pausa projektet.
  Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.
 • 03/03 Vecka 9 – Nyheter inom smarta hem & bloggen (Nyheter) (hemautomation, Z-wave)
  Då var söndag och dags för en sammanfattning av veckan som gått. Den här veckan har vi några nyheter gällande Z-Wave och hur den i framtiden kan komma att stödja 4000 enheter i samma nät. Det nämns även att batteritiden för en enhet med knappcellsbatteri är upp mot 10 år. Detta kan göra Z-Wave blir ett teknik fler företag börjar jobba med igen, och förhoppningsvis segla upp i popularitet inom smarta hem igen. Vi har dessutom testat att mäta värme från några rör med en vanlig sensorn, något som vi dock var medveten om skulle misslyckas med att visa någon precision. Vi kommer göra detta med en ESP32, ESPHome och DS18B20 istället. * Z-Wave släpper en nyhet om ZWLR (long Range Specification) * Inside the box släpper ny funktionalitet till sitt lås för postlådor * Mäta värme från rör
  Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.
 • 02/25 Vecka 8 – Nyheter inom smarta hem & bloggen (Nyheter) (home assistant, Laser, RPI)
  Då var det söndag igen och den här veckan har vi påbörjat flera större projekt (som vanligt), något som kommer ta tid att färdigställa. Några av projekten kräver att vi lägger tid på tekniker och utrustning för att kunna bygga vissa delar. Något som bland annat innefattar en 3D-skrivaren, laserskärare och CNC. Därav blev den här veckan fokuserad på att ordna med dessa. * Raspberry Pi 5 (rpi 5) med en m.2 disk och aktiv kylning. * Vi har precis börjat att lära oss hur en laserskärare fungerar, den behövs för att skapa en panel till esp32 projektet. * Reparation och uppdatering av 3D skrivare på grund av egna misstag.. * NFC taggar och Home Assistant börjar nu närma sig mål. Även om vi fått justera målet pga komplexitet. * Börjat testa Laserskärare för att skapa en panel till ett ESP32 projekt. * Inväntar fler sensorer att skriva om
  Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.
 • 02/18 Vecka 7 – Nyheter inom smarta hem & bloggen (Nyheter) (hemautomation, LYWSD03MMC, Moes, zigbee)
  I helgen har vi testat Moes Zigbee termostat för vattenburna element. Väl monterat den på elementet så kunde vi snabbt börja styra elementet via Home Assistant. Dessutom så fick vi post den här veckan! Vi fick fler av vår nya favoritsensor för ~50kr/st, så vi kan nu övervaka temperatur på fler ställen hemma. Dock så lyckades vi montera en lite fel och därav påverkade solen resultatet rätt tydligt. I veckan annonserade Nabu Casa ( Några av de bakom Home Assistant ) att dom kommer gå med i Z-Wave Alliance.
  Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.
 • 02/11 Vecka 6 – Nyheter inom smarta hem & bloggen (Nyheter) (hemautomation, home assistant, Homey, LYWSD03MMC, Zigbee2mqtt)
  Vi har den här veckan sammanställt ett test på en ny sensor ( Smart Air House Keeper ), den ger oss en bra översikt på luftkvalitén inne. Tyvärr har den vissa brister som bidrog till problemen i vårt Zigbee nätverk. Vi har haft en hel del bekymmer med vårt Zigbee nätverk med Zigbee2mqtt. Efter att ha tagit oss tid att felsöka så kunde vi komma fram till att detta berodde på sensorer som beter sig illa på Zigbee nätverket. Detta i kombination med en IKEA lampa. Det har även kommit en ny firmware till vår favoritsensor LYWSD03MMC (bilden nedan). Nu kan vi äntligen stänga av den den smilyn via Zigbee2mqtt, dessutom går det att helt stänga displayen. Sen är frågan om det sparar någon mätbar mängd batteri. Innehåll: * Vi har testat Smart Air House Kepeer * Felsökning Zigbee nätverket * Uppdatering av firmware på LYWSD03MMC till 3001-1100 * NFC Taggar
  Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.
 • 02/04 Vecka 5 – Nyheter inom smarta hem & bloggen (Nyheter) (Ambi Climate mini)
  Ibland blir det inte som tänkt. Hela den här veckan tillbringades i sjukstuga. Så det inlägg som utlovades förra veckan om NFC dök inte upp på grund av det, men det ska komma inom någon vecka hoppas vi. Skönt när automationerna gör det dom ska och enkelt går att justera om någon förutsättning förändras. För energin att göra om en massa automationer hade inte funnits. Tråkigt mail från en tillverkare: Mycket summerat mail: Vi lägger ner molntjänsten till Ambi Climate och om tre månader, så enheten du äger blir värdelös i april 2024… Längre ner finns all info Innehåll *Ambi Climate stänger molntjänsten ( styrning för luftvärmepump ) * Störningen på Tuya integrationen i veckan. * Frigate kom med två nya versioner i veckan * Home Assistant på Android Auto
  Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.
 • 01/28 Vecka 4 – Nyheter inom smarta hem & bloggen (Nyheter) (hemautomation, Larm, NFC, TAGG)
  Den här veckan har vi lagt en hel del tid på att automatisera med hjälp av NFC taggar. Det är ett liknande sätt som när du använder ett betalkort och ”blippar”. Vi hopps på att publicera ett långt inlägget om det i mitten av kommande vecka. Det blev även en del uppdateringar och uppgraderingar på innehåll på bloggen, vi försöker hålla tidigare publicerat material aktuellt med. Du även få en kort inf om den Raspberry Pi 5 som vi nu börjat komma igång med. Under förra året skrev vi mer än 100.000 ord på bloggen. Vi inser att det innehållet vi skrivit på bloggen vid det här laget skulle kunna fylla många böcker! Vi börjar med att säga stort tack till alla er läsare som stöttar bloggen på ett eller annat sätt. Det kommer massor med bra tips på både innehåll och funderingar inom olika ämnen, vi gör så gott vi kan och försöker svara både här och på sociala medier. Innehåll: * NFC Taggar i Home Assistant * Raspberry Pi 5 och användbara system
  Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.
 • 01/21 Vecka 3 – Nyheter inom smarta hem & bloggen (Nyheter) (hemautomation, zigbee)
  Den här veckan har vi fortsatt fortsatt skapa förutsättningar för att kunna skiva intressanta inlägg på bloggen. Vi har även lagt en del tid på Homey Pro 2023 och tänker att det kanske är dags att visa mer intressanta saker om den med. Så vi hoppas det är nyheter inom smarta hem som hjälper dig skapa värdefulla lösningar. Innehåll: * Problem med segheter i Zigbee nätverket * Homey Pro 2023 & Nätverkskort samt info om stöd för Xiaomi Aqara Temperature and Humidity sensor T1
  Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.
 • 01/14 Vecka 2 – Nyheter inom smarta hem & bloggen (Nyheter)
  Den här veckan har CES 2024 (Consumer Technology Association) gått i Las Vegas. Verkar vara en hel del nytt inom smarta hem på gång. Vi väljer att avvakta och ser vad som faktiskt dyker upp på marknaden innan vi nämner något mer där. IKEA verkar ha fått bekymmer med en av deras laddare: IKEA återkallar USB-laddaren ÅSKSTORM 40W Den här veckan har vi haft en mängd saker på G saker som tagit tid. Men vi har ändå hunnit med en hel del som är relaterat till bloggen. Det fösta vi kan hjälpa dig med det här året är att inte göra ett bottennapp som vi. Vi har just investerat i en nästan obrukbar takfläkt, mer om det en bit ner i inlägget. * Flytta värme & optimera uppvärmning * Inköp av smart takfläkt * Taggar & NFC
  Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.
 • 01/06 Vecka 1 – Nyheter Inom smarta hem & bloggen (Nyheter) (Dirigera, hemautomation, Nyhet)
  Då var årets första vecka avklarad. Kylan (-25 grader) har gjort att det varit många aktiviteter inne tyvärr. Men därav har vi haft tid att fixa förutsättningar runtom bloggen. Nu blev det dock en del strul med en 3D-skrivare dagen innan det här inlägget skulle publiceras, vilket tog mer tid än vi hade tänkt. Vi hade hoppats på att hinna uppdatera Homey Pro 2023 inlägget med resultatet för Ethernet kortet. Samt skriva mer om IKEA:s stöd för 3:e parts zigbee enheter. Men lite har vi hunnit med ändå den här veckan, så helt tomt blev det inte på bloggen. Däremot så har det varit brist på nyheter runt om i teknikvärden inom smarta hem. Vad har hänt under veckan? IKEA har stöd för 3:e parts enheter via Zigbee, något som det dock är väldigt lite information om på internet. Vi har uppdaterat guiden för Bluetooth sensorn lywsd03mmc som går att ändra till zigbee, det var den enhet vi testade och verifierade med Ikeas Dirigera. Felsökning av Sensibo Air och Home Assistant, tydligen så har dom uppdaterat sin enhet med en funktion för ”klimatdetektering”, vilket blev på default. Den justerar ner temperaturen automatiskt på luftvärmepumpen… Vi kommer uppdatera vårt inlägg om optimering av luftvärmepumpar inom kort. På bloggen har vi uppdaterat vår guide på LYWSD03MMC med information om hur du lägger till den i IKEA:s gateway dirigera.
  Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.
 • 12/31 Vecka 52 – Nyheter Inom smarta hem & bloggen (Nyheter) (ikea, Nyhet, PARASOLL, Tibber pulse P1, VALLHORN, Zigbee2mqtt)
  Vi börjar med att önska alla läsare ett stort tack för det här året. Hoppas ni får ett riktigt gott nytt år senare ikväll! Den här veckan fick vi tag på två av IKEAS nya Zigbee sensorer! Redan nu har vi publicerat tester på dom båda. Rörelsesensorn Parasoll och dörrsensorn Vallhorn från IKEA verkar lovande. Men vi kan tillägga att det redan nu dykt upp info om att batterier spökar för vissa, men med rätt batterier så har inte vi upplevt några problem.
  Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.
 • 12/23 Vecka 51 – Nyheter Inom smarta hem & bloggen (Hemautomation) (hemautomation, LYWSD03MMC, Xiaomi)
  Vi börjar med att önska er alla en riktigt god jul! Den här veckan fick vi tag på Xiaomi Aqara Temperatur, luftfuktighet och lufttryckssensor T1. För dom som följt bloggen så förstår ni vilken nyhet vi tycker detta är! Detta är nämligen nästa generation av en Zigbee sensor som vi kör mer än 15st av. Det vi nu upplever som positivt är att den nya generationen av sensor använder Zigbee 3.0 och verkar klara att uppdatera sitt kommunikationsmönster vid behov. Vi har fått feedback att även nyare versioner av Bluetooth displayen på bilden nedan går att flasha om till Zigbee med. Det har nämligen släppts en uppdaterad fix för Bluetooth delen i veckan. Vi hoppas att alla dom som beställde och fick nyare revisioner även nu får till dom.
  Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.
 • 12/17 Vecka 50 – Nyheter Inom smarta hem & bloggen (Okategoriserade)
  Den här veckan har det hänt en del inom smarta hem både på bloggen och i omvärlden. IKEA vekar ha en hel del på gång inom sin TRÅDFRI serie. Vecka 48 berättade vi om de kommande sensorerna PARASOLL, VALLHORN och BADRING. Allt nytt innebär även att vissa gamla saker får lämna marknaden. Det ser ut som att ett av IKEA:s vägguttag för zigbee inom kort kommer att fasas ut och sluta säljas. Så har du ett behov av just dessa så kan det vara idé att köpa på dig några innan dom slutar säljas. Nu har vi grävt en del i detta och hittat att det ser ut att komma ett nytt vägguttag. Vad vi såg på skisserna så kan namnet bli ”INSPELNING”, nu är detta helt inte säkert, men vi har skrivit den fakta vi hitta om uttaget här. Bilden nedan är på det befintliga vägguttaget, vi har en skiss längre ner på sidan som visar hur det nya vägguttaget INSPELNING eventuellt kommer se ut. Open Source projektet Home Assistant och företaget Nabu casa som står bakom det får ett officiellt får ett partnerskap med Silicon Labs. Om du inte vet vilka Silicon Labs är så kan vi berätta att det är en enorm chipptillverkare som står bakom bland annat Z-Wave & Zigbee chipen. Detta innebär att ett mycket stort och etablerat företag samarbetar med Home Assistant för att bidra för att stöta Open Source. På bloggen har vi publicerat en ny guide för Node-Red för att analysera och få kontroll över ditt Zigbee nätverk. Vi har fått flera frågor att dela med oss av vårt flöde, och det har vi gjort nu. Vi har dessutom visat hur informationen kan hjälpa dig felsöka om zigbee enheter svarar långsamt där.
  Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.
 • 12/15 Så felsöker och Loggar vi Zigbee2mqtt (Guide) (Grafana, Guide, hemautomation, home assistant, InfluxDB, Mosquitto, MQTT, Zigbee2mqtt)
  Det här inlägget är både en guide och ett exempel på hur vi felsöker om Zigbee enheter upplevs som långsamma på att svara, eller beter sig konstig. Det problem vi ska berätta om nu uppkom på grund av en IKEA lampa och en batteridriven zigbee display. Du kommer få all info som behövs för att själv kunna sätta upp motsvarande loggning med. Flera har efterfrågat våra flöden i Node-Red, så dom finns nu delade här med. Kom gärna med feedback och tips på hur flödet och presentation skulle gå att göra bättre och snyggare som kommentar. Problemet vi löser och beskriver: En IKEA lampa började skicka enorma mängder zigbee meddelanden, signalstyrkan hoppa i samband med detta åt alla håll och kanter. Kunde även se att en Zigbee display började bete sig konstigt och hade slutat skicka korrekt data i samband med detta. Att bara gå in i Zigbee2mqtt hade kanske kunnat ge en hint, men risken är att vi fått börja starta om saker för att lösa detta om vi inte haft vår loggning. Nu räckte det med en omstart av en IKEA lampa och Zigbee displayen, vilket vi hittade med hjälp av våra loggar.
  Här ser du hela vårt Zigbee2mqtt nät
 • 12/10 Vecka 49 – Nyheter Inom smarta hem & bloggen (Nyheter) (hemautomation, home assistant)
  Den här veckan har det inte varit allt för mycket nyheter som vi snappat upp, har du hört eller sett något som kan vara av intresse att dela? På bloggen har vi sammanfattat vårt test av Homey Pro 2023, nu är fokus på att samla det som är relevant just runt Homey Pro 2023 där. Det är allt från olika funktionaliteteter till vilka sensorer vi testat och vilket resultat vi fick. Ett exempel är Lidl Smart USB extension lead, enheten gick att få in i Homey Pro 2023 men fungerade inte som det är tänkt, den typen av insikter sammanfattar vi där. Något som gör det enklare för dig som har ett specifikt intresse av en sensor.
  Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.
 • 12/03 Vecka 48 – Nyheter Inom smarta hem & bloggen (Nyheter) (BADRING, Dirigera, hemautomation, Nyhet, PARASOLL, VALLHORN)
  Den här veckan har vi köpt på oss några nya Zigbee enheter från Lidl och Aliexpress, dessutom hittat ett sätt att återanvända vår Raspberry Pi 4 som brandvägg! Vi har utöver det även uppdatera och sammanställt några inlägg på bloggen utifrån den mall vi tagit fram. Vi hoppas det gör det enklare och snabbare för dig som läsare att hitta rätt information och ta dig vidare med ditt smarta hem. IKEA meddelade att det kommer tre nya Zigbee sensorer med namnen PARASOLL, VALLHORN och BADRING. Där dörrsensor & rörelsesensor kommer i början av 2024, läckagesensorn kommer i april 2024. Vad vi sett så verkar det vara vanliga AAA eller AA batterier i dessa sensorer. Så i det här inlägget får du en bild över vad som hänt under veckan och vad som är på gång. Har du input eller önskemål på saker vi borde prioritera så skriv gärna en kommentar.
  Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.
 • 11/26 Gör ditt Zigbee-nätverk redo för julen! (Guide) (hemautomation, home assistant, zigbee)
  Julen närmar sig sakta men säkert. Detta innebär att julbelysningen är väg fram, vilket troligen ersätter andra ljuskällor. Något som kan leda till att Zigbee-nätverket får en smärre chock om det inte är förberett! Det kan vara lampor som hjälpt ditt Zigbee-nätverk nå enheter riktigt långt från din kontroller, en förutsättning som nu kanske försvinner. Nya enheter som installeras för att styra julbelysningen och behöver plats i kontakter. Sedan finns risken att alla dessa enheter förvinner efter julen, vilket skapar ett nytt hål Zigbee-nätverk. Nu är detta överdramatiserat, men hoppas vi lyfter ett problem som säkerligen många upptäcker när enheter slutar svara eller sensordata slutar trigga automationer.
 • 11/16 Test: Zigbee siren från NEO Coolcam, Tuya och MOES (Guide) (Guide, hemautomation, home assistant, NEO Coolcam, zigbee, Zigbee2mqtt)
  Den här veckan tänkte vi berätta mer om en Zigbee siren från NEO Coolcam och hur vi använder den på olika sätt. Vår initiala plan vid beställning var att använda den både till skalskydd och som ett komplement till brandvarnarna. Den Zigbee brandvarnare från Heiman som vi hade hoppats gick att starta på fjärr saknade nämligen den funktionen. Det slutade med att den dessutom blev vår dörrklocka och gav oss 18 olika signaler att förknippa med olika händelser i huset. I det här inlägget kommer du dels få en överblick på vad sirenen NEO är och klarar. Men det vi la extra mycket tid på den här veckan var att visa hur hur du gör alla steg från Zigbee2mqtt till Home Assistant och designar automationer med sirenen. Vi hoppas detta kan vara uppskattat. Tanken är att lägga till referenser från vår stora ”Guide för nybörjare med fokus på Home Assistant och Homey”. Tyvärr gick vi bet på Homey (än så länge). Vår sammanfattning är: Tyvärr gick den inte att få igång med Homey Bridge, Homey Pro eller Homey Pro 2023. Den gick direkt in i Zigbee2mqtt och kunde direkt användas i Home Assistant. Vilket vi inte var förvånad över, vi har sällan hittat en enhet som inte fungerar. En av sirenerna körde vi en vecka på batteri, helt utan USB ström. Värt att nämna är att batteri ska ses som backup, inte den primära energin…. Den går att driva utan batterier via en USB laddare.
 • 11/12 Vecka 45 – Nyheter på bloggen (Nyheter) (Bluetooth, hemautomation, LYWSD03MMC, zigbee)
  Veckor vi bara uppdaterar äldre inlägg på bloggen kommer vi ha svårt att skriva nya inlägg. Som en lösning på det så kommer vi skapa en typ av summering av veckan i ett liknande inlägg. Vår plan är att om vi publicerar ett längre inlägg så dyker den här typen av inlägg inte upp. Men har vi däremot uppdaterat befintliga inlägg så dyker ett liknande inlägg upp. Där ger vi dig en sammanfattning av veckan och vilka nyheter vi dykt på inom smarta hem. Dessutom kan du vara med påverka vad vi ska skriva om på bloggen genom att kommentera. Den Raspberry Pi 5 vi beställde i September är ÄNTLIGEN på väg! Vi råkade köpa på oss mer än bara godis från Lidl:s i fredags…. Den här veckan har vi fokuserat mycket på att se hur stabil LYWSD03MMC sensorn är med Zigbee. För dom som missat den Bluetooth sensorn så har den funnits i säkert två år. Men nu på slutet så kom det ett enkelt sätt att konvertera dom för att till 110% stödja Zigbee i Zigbee2mqtt. Med Firmware 1.0.6 så kan du nu nästan jämföra dom med Xioami Aqaras temperatursensor!
  Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.
 • 11/04 Går det att konvertera en Bluetooth sensor till Zigbee? (Hemautomation) (Guide, hemautomation, LYWSD03MMC, zigbee)
  Den här veckan har vi haft fullt upp med att byta mjukvara i displayerna (LYWSD03MMC), sensorn som du ser på bilderna ovan och nedan. Detta tog oss ~5 minuter / sensor. Det enda som krävdes var att använda menyer på två webbsidor, dvs inte alls avancerat att göra! Nu har vi 8st av dessa skärmar konverterade till vårt Zigbee nät, vilket består av totalt ~140 enheter. Hela guiden med hur du själv kan göra konvertera dessa sensorer finns publicerat här.
  Vi gissar att det här kommer bli en av de populäraste zigbee sensorer 2023
 • 10/29 Test: Homey Pro 2023 – En allt-i-ett lösning för ditt smarta hem? (Homey, Test / Review) (hemautomation, home assistant, Homey, Xiaomi, Z-wave)
  Den här veckan ska vi börja skriva om Homey Pro 2023. Utifrån den prestanda och de funktioner den erbjuder så ska det bli intressant att se hur den står sig, till exempel mot vår Home Assistant som körs på en äldre Intel Nuc. Nu är den stora frågan om Homey Pro 2023 är en allt-i-ett lösning för ett smart hem 2023, vi har tyvärr inte svaret på om det passar dig eller om den är värt priset. Men vi kanske kan ge en bild av det vi upplever med den och ställa den mot andra lösningar så du kan få en uppfattning om vilka värden den erbjuder. I det här inlägget kommer vi gå igenom hur vi startar upp den. Vad vi upplever som bra & dåligt hur vi lägger till enheter och gör några flöden. Eftersom vi tidigare har kört Homey Pro (Early 2019) så har vi en rätt bra uppfattning om vad vi vill se med den här gällande stabilitet och prestanda.
  Här ser du lådan på Homey Pro 2023
 • 10/21 Aktuella ämnen inom smarta hem 2023 (Blandat, Övrigt) (Ambi Climate mini, Luftvärmepump, optimering, Sensibo Air)
  Den här veckan samlar vi relevanta inlägg inför vinterns utmaningar. Vi har själva med hjälp av innehållet i dessa inlägg halverat vår elförbrukning från 2020 tills nu. Vi kommer troligen använda det här inlägget framöver med för att ge sammanhang till olika tekniker vi bygger vårt smarta hem med. Så söker du inspiration för styrning av uppvärmning med tex luftvärmepump och vattenburna system så finns det en hel del i detta inlägg. Det finns dessutom länkar och sammanhang till flera enheter och sensorer som passar bra in i smarta hem. Vi hoppas att de sammanhang vi skriver här ger dig en bättre bild över hur vi använder olika tekniker för att göra vårt hem smartare och tryggare. Upplever du att något saknas på bloggen eller att vi borde testa något mer så hör av dig!
  Genererad bild för att visa hur ett hem kan spara pengar med hjälp av hemautomation
 • 10/14 Genomgång av Zigbee brandvarnaren HS1SA-E från Heiman (Test / Review) (Brandvarnare, Heiman, home assistant, zigbee)
  Du kommer i det här inlägget få veta allt vi vet om Heiman brandvarnaren, men även hur vi tänker framåt med uppkopplade brandvarnare i kombination med andra tekniker. Vårt mål var att hitta en brandvarnare även går att använda som siren till vårt larm. Nu misslyckades dock den delen med att kunna använda just den här Heiman brandvarnaren som siren till vårt larm. Den klarar nämligen inte vad vi vet att triggas via Zigbee kommandon, utan bara via rök. Nu kan vi tycka att detta ändå är en vettig enhet utifrån priset på ~400kr och att vi får status frekvent från den i tex Home Assistant och Homey.
  Heiman brandvarnare
 • 10/06 Power over Ethernet (PoE) och Batteribackup (UPS) (Guide) (Design, Guide, hemautomation, LAN, POE, UPS)
  Förra veckan postade vi ett inlägget om en kamera från Reolink som drivs med POE. Nu kommer vi beskriva hur den kopplades upp med central strömmatning och dessutom nyttja UPS som backup. Detta skyddar kameror och hemautomation från strömbortfall, dessutom så placerar vi dom på ett eget nätverk utan internet. Det du kommer få veta mer om nu är hur enkelt det är att komma igång med just Power over Ethernet (PoE).
  Här visar vi en billig poe switch.
 • 09/30 Test av Reolink RLC-520A som billig övervakningskamera (Test / Review) (Kamera, Övervakning, reolink)
  Hösten är mer än här och tyvärr så gör mörker att även inbrotten ökar… Vi tänkte i det här inlägget skriva om en kamera vi använder för att få ett smartare larm hemma. Den modell vi skriver om heter Reolink modell RLC-520A. Dom kostar ~700Kr från Sverige normalt. Nu har vi sedan tidigare flera andra modeller av kameror, där dom primära märkena är Dahua & Hikvision. Tanken är att gå ner lite i djupet på en kamera i taget. Då kommer du över tid se vilka egenskaper de olika tillverkarna har. En av orsakerna att vi skaffade Reolink kamerorna var för att testa ONVIF stödet. Du kommer här både få se bilder och filmer från kameran för att avgöra om det är en vettig kamera för dina behov.
  Reolink RLC-520A
 • 09/19 Vad är skillnaden mellan Homey modellerna? (Homey) (Homey)
  Den här frågan dyker nog upp i samband med att någon kollar in Homey som kontroller. Den första frågan vi fick i samband med Homey Pro 2023 vad hur designen och hårdvaran skiljer sig mellan den och Homey Bridge. Svaret är att den fysiska designen är nästan identisk med bridge, men att Homey Bridge har en silverrand runt sig till skillnad från den svarta kanten på en Pro 2023, hårdvaran i dom är däremot helt olika! Den äldre versionen av Homey (bollen) är en design som Homey helt lämnat som det verkar. Du kommer i inlägget hitta både länkar och mer information om Homey.
  Här är de olika Homey Modeller sida vid sida.
 • 09/12 Vi startar nu höstens bloggande! (Nyheter) (hemautomation)
  Äntligen händer det något på bloggen igen. Orsaken att det tog stopp under sommaren var vädret! Det projekt vi hade tänkt bygga under sommaren regnade helt enkelt bort. Det blev inte aktuellt med projektet automatisk trädgårdsbevattning. Nu tänker vi köra igång och har som mål (igen) att hinna skriva något inlägg i veckan, dvs om allt går som planerat. Redan nu har vi förberett och beställt en mängd roliga tekniker under sommaren. Nu kommer vi i detta inlägget inte lista alla dessa, men här är några av de större aktiviteter vi kommer dra igång under hösten.
 • 07/02 Skydda posten med digitalt lås till brevlådan (Test / Review) (Bluetooth, brevlåda, hemautomation, inside the box, post, Säkerhet)
  Sommaren är här och det leder till att posten bli liggande några dagar extra i postlådan i värsta fall. I dagens samhälle så innebär det en ökad risk för stöld eller att lådan blir full. Nu är en stor del av det vi strävar efter på bloggen att göra hemmet både smartare och tryggare. Därav så nappade vi på ett erbjudande att testa ett digitalt lås till brevlådan. Utöver att få veta mer om låset i det här inlägget, så kommer vi berätta om de regler vi lärde oss om brevlådor.
  Det digitala låset från Inside The box i brevlådan Biggi
 • 05/11 Förbättra Zigbee-nätverkets förutsättningar med Grafana (Guide) (Grafana, hemautomation, home assistant, InfluxDB, Node-Red, zigbee, Zigbee2mqtt)
  Under året jobbar vi med att skriva en guide för nybörjare med fokus på Home Assistant och Homey. I den här delen kommer vi fokusera på vad du kan göra med Open source lösningen Grafana för att skapa grafer. Målet är att inspirera dig och visa hur vi använder Grafana, just i det här inlägget fokuserar vi på våra Zigbee sensorers signalstyrka. Problemet vi löser med innehållet i inlägget är hur du felsöker sporadiskt fungerande Zigbee sensorer över tid. Vi hoppas du uppskattar innehållet och inspirerar dig att börja med ännu ett verktyg som kan förbättra din vardag och effektivisera dina hemautomationer. Inlägget utgår från Zigbee2MQTT, men oavsett kontroller så kan du tillämpa tekniken vi beskriver så länge du kan få ut signalstyrkan till MQTT eller InfluxDB.
  Med Grafana kan du enkelt visa hur signalstyrkan på respektive Zigbee2mqtt sensor haft över tid.
 • 05/06 Test av luftrenaren STARKVIND från IKEA (Test / Review) (Dirigera, home assistant, ikea, Luftrenare, Test, trådfri, zigbee, Zigbee2mqtt)
  Luftrenaren STARKVIND som du kommer läsa om i inlägget har vi kört i snart ett halvår, så vi har en god bild över funktionalitet och stabilitet på den. Vi hoppas vårt test av luftrenaren STARKVIND från IKEA kan ge dig dom svar du söker om just den luftrenaren. Om inte annat så kan vi kanske inspirera dig med olika användningsområden för en luftrenare. I inlägget kommer du få veta detaljer STARKVIND, hur vi valt att använda den, finesser och funktioner samt detaljer om den.
 • 04/29 Guide: Kom igång med Node-Red på Home Assistant (Guide) (Grafana, hemautomation, home assistant, InfluxDB, Node-Red, Tibber pulse P1, YoutubeFilm)
  Nu är det dags för del 4 i vår guide om Home Assistant för nybörjare. I det här inlägget med tillhörande Youtube video så visar vi hur du kommer igång med Node-Red tillsammans med Home Assistant. Vid publiceringstillfället så har vi inte börjat skicka data tillbaka in i Home Assistant, utan vi fokuserade på att lagra den i en databas och presentera den med grafer via Grafana. Vad kommer du lära dig i inlägget? Hur du skickar data från en hårdvara till en annan med hjälp av Node-Red via Mosquitto MQTT. Hur du konfigurerar och installerar Node-Red på Home Assistant Hur du kopplar samman Node-Red med Mosquitto MQTT & InfluxDB Hur läser data från en Tibber Pulse p1, den skickar data till lokal Mosquitto MQTT. Hur du översätter data från Tibber Pulse P1 Hur du behandlar data och bygger flöden i Node-Red för att skicka till InfluxDB. Hur du nu kan välja om du vill ha Automationen i Node-Red och/eller Home Home Assistant. Att vi fortfarande har mycket att lära när det gäller att skapa material i videoform (så ha överseende med det).
  Kom igång med Node-Red
 • 04/23 Övervaka växter med Xiaomi Mi Flora (Sensorer) (Bluetooth, ESPHome, Guide, home assistant, Homey, U2024)
  Om du är intresserad av en sensorn som kan hjälpa dig lyckas med dina odlingar inne så kan Xiaomi Mi Flora vara en bra lösning. Mi Flora övervakar näring, ljus, temperatur och fuktighet hos dina växter.
  Xiaomi Mi Flora är en sensor som hjälper dig lyckas med odlingarna hemma
 • 04/16 Zigbee display med klocka, temperatur och luftfuktighet (Test / Review) (Display, home assistant, Tuya, zigbee, Zigbee2mqtt)
  Nu är det säker många som reagerar på att den här sensorn och tänker ännu ett inlägg om en display! Du kommer i det här inlägget hitta tekniskt fakta om sensorn. Hur vi valt att integrera den med vårt smarta hem, och jämförelser med andra sensorer. Det vi tyckte var mest imponerade och något som vi ännu inte sett var att klockan ställdes via Zigbee. Vi hittar dock inte något ställe att kunna ändra tiden sen. Så vad vill vi säga med det här inlägget? Jo att det börjar dyka upp sensorer på Zigbee som kan ta emot data och visa på en skärm! Något som tekniskt sett gör att vi BORDE kunna skicka annan data till en display via Zigbee, dvs presentera en utesensors data på en annan display. Dessutom så kan vi ställa in så att sensorn själv håller koll på när ett temperaturlarm ska skickas, vilket förenklar automationerna i våra lösningar.
  Enheten detekteras som en Nous SZ-T04 i Zigbee2mqtt men är en
 • 04/02 Vad är OpenMQTTGateway, en ny 433Mhz Gateway? (Guide) (esp32, home assistant, lora, openmqttgateway)
  Nu kanske OpenMQTTGateway inte är en nyhet för många. Men vi hade helt missat projektet! Efter att ha läst om projektet så beställde i hårdvara för att bygga en egen gateway, vi hade ganska höga förhoppningar om projektet och vad den kan lösa. Vi vill ersätta vår befintliga 433Mhz lösning med RFXtrx som idag sitter kopplad till Home Assistant. Den RFXtrx vi använder är uteslutande för att hämtat data från en väderstationen via 433Mhz frekvensen. Sedan har vi haft presentation av det datat i Home Assistant under lång tid. Vi har tyvärr en del problem med räckvidden på 433Mhz, något som det här projektet kan lösa. Nu tyckte vi att en lösning som totalt kostade oss ~250kr inte är allt för farligt, speciellt om vi får in 433Mhz enheter helt fristående, det var svårt att motstå.
  ESP32 från LILYGO med LORA ger oss en openmqttgateway
 • 03/12 Kontroller: IKEA Dirigera (Kontroller / Gateway) (Dirigera, trådfri, U2024)
  IKEA dirigera är en billig kontroller som ersätter den äldre Trådfri gatewayen. Vi har testat den här och tycker den erbjuder en bra grundfunktionalitet.
  Kontrollern IKEA Dirigera är IKEAS senaste gateway för zigbee
 • 03/12 Smart teknologi för ett smart hem: Uppkopplad våg i fokus (Test / Review) (Bluetooth, Guide, hemautomation, home assistant, Våg, Xiaomi)
  Nu är det här ett lite udda inlägg när det gäller hemautomation, men det blir ännu en typ av sensor i vårt smarta hem. Bakgrunden var ett behov att se vart vikten eventuellt kommer landa i sommar. Med en graf blir det lättare att motivera till förändring över tid. Sen så ser vi att den här lösningen skulle gå att nyttja till mer, som att hålla koll på vikten på en gasoltub sommartid vid grillen kanske. Efter 10 minuters letande så föll valet på en Xiaomi Mi Smart Scale 2 för 200kr, perfekt lösning tänkte jag eftersom den har ”öppen” Bluetooth. Något som fungerar oavsett vad leverantörerna väljer att göra i framtiden eftersom den är öppen!
  den uppkopplade bluetooth vågen Mi Smart Scale 2
 • 03/05 Vad är Athom Homey Bridge (Homey) (Bridge, hemautomation, Homey, tibber, xiaomi aqara, zigbee)
  Nyligen lanserade företaget Athom en ny kontroller med namnet Homey Bridge. Eftersom vi fattat tycke för Homey lösningar sedan tidigare och skrivit en hel del om dom på bloggen så tänkte vi fortsätta, så vi kommer lägga med Homey Bridge på listan över saker vi skriver om ett tag framöver. Som svar på frågan vi ställer ovan om vad är Athom Homey bridge, så svarar vi ”antenner”. Du kommer få en förklaring. Homey Bridge är inte något nytt, det har funnits ett beta-program nästan ett år. Så du har säkert hört om den men kanske inte fått veta allt för mycket detaljer ännu. Därför ska vi lyfta fram vad Athom har för syfte och användningsområden med Bridge, vilket kanske är nytt för några här. Vi kommer nu över tid se vart Homey bridge passar och vart den gör sig bäst.
  Homey Bridge
 • 02/26 Del 3 – Installera InfluxDB och Grafana på Home Assistant (Guide) (Grafana, hemautomation, home assistant, InfluxDB, Raspberry PI)
  Nu har vi kommit till del 3 om Home Assistant i vår serie ”Guide För Nybörjare Med Fokus På Home Assistant Och Homey”. Där samlar vi allt som behövs för att du ska komma igång. I det här avsnittet ska vi fokusera på att ta hand om data och i framtiden kunna skapa värde av det. Och när vi säger data så är det i praktiken all typ av information som Home Assistant genererar runt sensorer. Vi kommer här visa hur du steg för steg installerar InfluxDB och Grafana.
 • 02/18 Del 2 – Kom igång och automatisera med Homey (Guide) (Guide, hemautomation, Homey, Xiaomi, Z-wave)
  Äntligen har vi kommit till den andra delen för Homey i vår nya serie ”Guide för nybörjare med fokus på Home Assistant och Homey”. I serien skriver vi hur du tar dig från grunderna och första uppstart ända till de mest avancerade automationerna. Vi bygger på steg för steg med mer avancerade saker allt eftersom för att alla ska hänga med. Detta betyder att alla kan hänga med oavsett om du är expert eller nybörjare i serien. Vi har några inlägg kvar innan det blir intressant för dej som redan är avancerad/expert, men vi hoppas att även du hittar några värdefulla tips & lösningar redan nu. I inlägget finns exempel på ett flow: Få koll på hur du skapar en automation som inte loopar och återställer sig själv med hjälp av en annan automation.
 • 02/12 Vad ska ingå i nästa del om Homey? (Guide)
  Den här veckan hade vi inte med så mycket som vi hade tänkt tyvärr. Men det kanske var bra, för vi har fått veta att vi kommer få tillgång till en Homey Bridge framöver. Så vi funderar nu på om det skulle vara intressant att även få med information om den i serien vi skriver ”Guide för nybörjare med fokus på Home Assistant och Homey”, eller räcker det med Homey Pro där? Det här inlägget publicerar vi uteslutande för att få feedback på om vi gör rätt saker, och om det är på väg åt rätt håll. Så tycker du som läsare att det är fel eller att innehållet borde vara annorlunda, säg då gärna till. För att skapa material som du som läsare ändå inte finner något värde i blir inte bra för någon.
 • 02/04 Del 2 – Installera Mosquitto broker och Zigbee2mqtt på Home Assistant (Guide) (Guide, hemautomation, home assistant, Xiaomi, zigbee)
  Det här är det tredje inlägget i serien ”Guide För Nybörjare Med Fokus På Home Assistant Och Homey”, och detta är det andra inlägget fokuserat på Home Assistant. Den första inlägget om Home Assistant kan du läsa här: Allt som behövs från start för att köra igång med Home Assistant. Vi kommer fortsätta den här guiden därifrån den tog slut. Här blir det fullt fokus på att installera en säker Zigbee2mqtt med Home Assistant och säkerställa att all konfiguration blir korrekt från start. Vi kommer gå in en hel del i varför det ser ut som det gör, och hur du kopplar Zigbee sensorer till Home Assistant sedan, samtidigt berättar vi om detaljerna runt lösningen. Detta gör att du i framtiden får ut mer av din Home Assistant, dessutom får du en smidig guide som innehåller allt som behövs.
  Installera zigbee2mqtt med Home Assistant 2023
 • 01/30 Optimera din luftvärmepump med hemautomation (Guide) (elpris, Guide, hemautomation, Homey, Luftvärmepump, spara pengar, Xiaomi)
  I den här artikeln kommer vi att diskutera olika metoder för att maximera prestandan hos din luftvärmepump. Vi kommer att täcka allt från optimering av inställningar, användning av sensorer, och strategier för att förbättra värmespridningen i ditt hem. Något som på sista raden sparar pengar och i bästa fall inte alls märks i vardagen. I inlägget kommer vi länka till artiklar på bloggen där du kan fördjupa dig om något verkar extra intressant! (Glöm nu inte att följa oss på sociala medier och gilla inlägget om det är till hjälp)
 • 01/29 Del 1 – Installation av Homey (Homey) (Guide, Homey)
  Det här är det andra inlägget i vår serie ”kom igång med Homey och Home Assistant”. Just det här inlägget är den första delen om Homey. Vi skriver och visar här alla steg som behövs för att köra igång en ny Homey. I det här inlägget kommer du hitta de absoluta grunderna för Homey. Samt en del tips när du gör grundkonfiguration. Så är du erfaren av Homey och redan har en stabil installation, då kanske du bara ska spana in listan med tips.
  Kom igång med Homey
 • 01/22 Del 1 – Installera Home Assistant på Raspberry PI 4 (Guide) (Guide, home assistant, U2024)
  Del 1 – Guide på en installation av Home Assistant på en Raspberry Pi 4, både som text och film. Med hjälp av guiden har du en bra grund att bygga vidare din Home Assistant.
  Kom igång med Home Assistant på Raberry Pi 4
 • 01/15 Guide för nybörjare med fokus på Home Assistant och Homey (Guide) (Guide, home assistant, Homey, U2024)
  Är du redo att ta ditt hem till nästa nivå med någon av de två smarta lösningar Homey eller Home Assistant? Oavsett om du är nybörjare på området eller en erfaren expert så guidar vi dig och ger bra tips för att lyckas.
  Följande tekniker kommer vi testa i kombination med Homey och Home Assistant.
 • 01/08 Uppdatera temperatursensorn LYWSD03MMC till Zigbee (Sensorer) (Bluetooth, Display, LYWSD03MMC, Sensor 2024, U2024, Xiaomi)
  Här kommer du hitta all information du behöver om sensorn LYWSD03MMC. vi har här samlat snart ett års erfarenheter om den. Vi har även en guide på hur du konverterar den från Bluetooth till Zigbee.
  Bluetooth sensorn LYWSD03MMC
 • 12/30 En återblick på smarta hem 2022 (Nyheter) (hemautomation)
  Då börjar året närma sig sitt slut, vi har nu samlat det vi upplevt som intressant under året från bloggen. Det första vi måste gör är att säga STORT TACK till alla som på ett eller annat sätt stöttat bloggen under åren! Utan er hade vi inte kunnat driva bloggen. Vi önskar er alla ett riktigt gott nytt år och god fortsättning! Kollar vi på Automatiserar.se:s år så inser vi att tiden och energin inte har räckt till bloggen så mycket som vi önskat. Vi har skapat massor med roliga automationer i vårt hem, och inom området smarta hem har det hänt ännu mer. Något som inte alltid syns på bloggen tyvärr. Nu håller vi tummarna att 2023 kommer ge oss mer tid till bloggen!
  Energi 2022
 • 11/30 HÖGA Elpriser och smarta hem (Hemautomation) (elpris, Elpriser, spara pengar, Tips)
  Vi på Automatiserar.se är långt från ensamma att se hur spotpriserna för el skenar och skapar stora utgifter hemma… Under många år har bloggen fokuserat på att skriva och delat tips om smarta hem. Fokus har varit att skriva tipsen utifrån att spara tid, göra hemmet säkrare och bekvämare. Ofta får vi feedback som menar att investeringarna i smarta hem är svåra att räkna hem på grund av dyra inköp. HÖGA Elpriser och smarta hem för att hålla nere/förflytta förbrukningen av el är en bra kombination, troligen blir det lättare att räkna hem investeringar i teknik med dessa höga priser… Att det har varit svårt att räkna hem har vi hållit med om när elen kostat under kronan kilowatten, men med ett kilowattpris på över 7kr!! så går det snabbt att räkna hem dessa inköp av tekniker, dvs dom som möjliggör automationer av annan utrustning. Allt från styrning av luftvärmepump till små saker som dimmra alla lampor till 80-90% när elen är som dyrast gör nu skillnad i den totala kostnaden med, dvs när vi behöver lampan igång annars släcks dom helt.
 • 10/02 Test av Lidl smart motion sensor (Test / Review) (home assistant, Lidl, zigbee, Zigbee2mqtt)
  Nu har vi kommit till summeringen av den sista sensorn vi köpte på Lidl för några veckor sedan. Tidigare har vi skrivit en kort summering av Lidl:s flodlight och smart knapp. Nu kommer vi göra ett test av lidl smart motion sensor. Valet av placering för sensorn under testet blev i garaget tillsammans med en Philips hue motion sensor. För ett pris på 99 kr så kan vi dock inte klaga över hur den presterat än så länge.
  Lidl:s rörelsesensor monterad i garaget
 • 09/24 Test av Lidl smart button (Test / Review) (hemautomation, Lidl, zigbee, Zigbee2mqtt)
  Nyligen hade Lidl smarta hem produkter igen. Vi köpte på oss tre olika enheter, en floodlight, rörelse sensor och smart knapp. Vi ska här kort gå igenom våra reflektioner av knappen. Testet av Lidl smart button gick relativt snabbt. Vi väljer att testa utifrån vår nuvarande lösning med Zigbee2mqtt (vilket är den lösning vi förespråkar för tillfället) och inte med Lidls egna gateway.
  Test av Lidl smart button
 • 09/18 Test av Lidl LED Outdoor Floodlight (Test / Review) (hemautomation, home assistant, Lidl, zigbee, Zigbee2mqtt)
  I samband med att Lidl släppte fler smarta hem enheter så bestämde vi oss för att testa Lidl:s LED Outdoor Floodlight för ~350kr, vi insåg att vi skulle få fördelar med den. En dimbar belysningen, bättre täckningen för vårt Zigbee nät och möjlighet till flera färger och toner.
  Lidl:s LED Outdoor Floodlight
 • 09/09 Test: Tibber Pulse P1 – Tips, Trix och Lokal MQTT (Test / Review) (elmätare, home assistant, Test, tibber, Tibber pulse P1)
  Vi kan börja att nämna att vi var ytterst tveksam på om vårt hem skulle bli smartare med en Tibber pulse p1.. Orsaken är att vi redan kör en pulsräknare med en esphome för att se realtidsförbrukning. Samtidigt är den helt lokal och utan beroenden av internet eller molntjänster. Vilket vi nu kommer få ett beroende mot med Tibber:s enhet. Men på grund av en rea, donationer till bloggen och en HEL DEL önskemål från läsare så köpte vi in den för 695kr. Det var en brokig resa att komma igång med Tibber Pulse P1:an…
 • 09/07 Test: Tuyas temperatur och luftfuktighetssensor (Test / Review) (Display, home assistant, Luftfuktighetssensor, Tempeartursensor, Tuya, WIFI)
  Vi gick utanför protokollet Zigbee som är vår primära standard hemma och började testa en sensor från Tuya som går på WIFI. Just den här behöver alltid sitta inkopplad med USB strömmatning. Men vi upplever inte det som ett problem för de ändamål vi har. Efter att ha ägt sensorn mer än ett halvår så har vi börjat få en god bild över vart sensorn gör sig bäst. Vi skulle i dagsläget säga att den här troligen kommer ersätta den befintliga Sonoff lösningen (Som fungerat perfekt!) som sätt att övervaka en sommarstuga. Skulle någon vara där och kolla så behövs inte någon behörighet ges för att se den aktuella informationen.
  Tuyas Wifi temperatur och luftfuktighetssensor
 • 09/01 Test: TP-links Tapo Mini Smart Wifi P100 (Test / Review) (Strömbrytare, tp-link)
  I samband med beställningen av en Tibber pulse P1 så beställde vi en TAPO Mini Smart Wifi P100 swith på rea. Eftersom den nu är från tillverkaren TP-Link så levde vi i förhoppningen att den skulle fungera med befintliga lösningen med KAZA. Dvs med den befintliga WIFI strömbrytaren HS110. Men så var inte fallet…
  TAPO mini wifi switch
 • 08/23 Då kör vi igång igen! (Hemautomation) (hemautomation)
  Sommaren börjar nu gå mot sitt slut och semestern är avklarad. Vi tänkte nu dra igång bloggandet igen efter sommaruppehållet. Även om vi haft semester så har vi hållit igång de sociala mediera och hunnit med några intervjuer. I början av sommaren så var vi med i nyhetsbrev hos Jämtkraft, Dalakraft och Enkla elbolaget. Nyligen så var vi även med på en intervju i ett projekt som Energimyndigheten driver. Allt detta känns mycket roligt och bekräftar att vi kanske är någon på spåret med vår blogg.
 • 05/15 Kom igång med Zigbee2mqtt och Home Assistant (Mjukvara) (Guide, Rekommenderas, U2024, Zigbee2mqtt)
  Zigbee2mqtt är en mycket genomtänkt och bra mjukvara för att hantera ditt Zigbee nätverk. Är du intresserad av att lära dig mer om Zigbeem2qtt så är detta rätt sida för dig.
  Vårt nya Zigbee nät
 • 03/12 Automatisera trädgården och bevattningen (Hemautomation) (Automationsrecept, Bevattning, Gardena, Plantering, Trädgård, zigbee)
  Vi har tidigare lagt ut tester vi gjort för att automatiskt bevattna i trädgården, bland annat med IKEA Knycklan (vilket vi gav upp). Men i år ska vi automatisera trädgården och bevattningen fullt ut tänkte vi, troligen med rätt produkter! Vi får se om det går så långt som med en robotklippare med. Under förra året hittade vi en lösning som räddade både tomater och gurkor! Vi tänkte inför årets plantering och trädgårdsarbete samla alla tips vi har när det gäller just bevattning och automatisk skötsel av trädgården i detta inlägget. vi bygger på det under året, så är du intresserad att veta mer om tekniker för att automatisera trädgården och bevattning så är ett tips att följa inlägget 🙂
 • 03/05 Projekt: Uppkopplade 3D skrivare & säkerhet (3D Skrivare) (3d skrivare, CNC, home assistant)
  Det här inlägget är troligen mest intressant för dom som har kommit igång med 3D skrivare hemma eller funderar på det. Vi hoppas att likasinnade hittar några guldkorn i vårt projekt som går att återanvända eller spinna vidare på. Vi har lärt oss mycket nya och nyttiga tekniker när vi byggde boxarna som skrivarna och fräsen står. Det vi kommer skriva mycket om i inlägget är teknikerna vi använder. Så vi hoppas med detta inlägg även få tips från andra som håller på med 3D skrivare, kanske du har hittat en bra lösning som fler borde veta om? Nu har vi inte korrekturläst, utan vi publicerar och sedan när vi anser att projektet är helt färdigt så går vi igenom hela inlägget.
 • 02/09 Spara pengar med hemautomation (Guide) (Besparing, Elpriser, Guide, hemautomation, home assistant, Homey, Tips, Xiaomi)
  Inlägget baseras på en summering av den strategi med hemautomation och investeringar vi gjort hemma. Detta har resulterat i en minskad el och pelletsförbrukning, dessutom ökat bekvämligheten hemma. Än så länge har vi minskat elförbrukningen med 40-50% sedan mitten av förra året, för då kom vi igång på riktigt. Vilket var välkommet utifrån elpriserna nu! Dessutom finansieras investeringar och den tid vi lägger på tekniker för automation sig själv snabbt nu. För att förklara förutsättningarna så visar vi i inlägget hur våra uppvärmningskällor hemma fungerar, hur vi använder den teknik vi skrivit om under lång tid på bloggen för att automatisera och synkronisera förbrukning. Delar av detta har sedan påverkat och nästan halverat förbrukningen med hjälp av smart styrning och investeringar hemma. Nu ligger vår förbrukning hög sedan tidigare, men nu så här i efterhand är vi glad att vi gjort ändringarna och kommer fortsätta.
 • 11/27 Dags att testa brandvarnare & Zigbee nätet (Hemautomation) (Brandvarnare, Deconz, zigbee)
  Nu börjar julen närma sig och det är dags att testa brandvarnarna. Men vi rekommenderar dig även att testa så ditt Zigbee nätverk överlevde julbelysningen! 😉 För något år sedan skrev vi om Brandvarnare och smarta hem, och det vi skrev där stämmer fortfarande. Men det som börjar bli mer och mer tydligt är att många av dessa brandvarnare är uppkopplade via olika tekniker. Vilket gör att det även kan vara idé att testa så att alla automationer kopplat till dessa fortfarande fungerar som tänkt.
  När vi samlade in alla sensorer blev det kaos i automationerna
 • 11/11 Felsökning – Ovanligt fel med Conbee 2 (Guide) (Conbee, Deconz, Felsökning, home assistant, Tips, zigbee)
  Efter två kvällars felsökning så kan vi förhoppningsvis bespara dej den tiden, dvs om du har råkat på problemet med Conbee 2 stickan. Har du en Conbee 2 USB sticka? Vägrar att presentera sig som en USB enhet för din hårdvara? Testa att koppla in den via en USB HUB eller USB förlängningskabel. Det är summeringen av detta inläggs lösning. Är du intresserad av att lära dig mer om hur vi felsökte detta och hur vi letar i Home Assistant för att komma fram till detta så rekommenderar vi att du kollar hur vi gick till väga.
 • 11/02 Erfarenheter av Neato D8 (Test / Review) (Neato, Robotdammsugare)
  Efter ett halvårs testade av robotdammsugaren Neato D8 så börjar vi ha en god bild över vad den klarar. Vi har låtit den ersätta en Cleantmate S900. Och skillnaden för oss har varit som dag och natt. Den största skillnaden för oss är att Neato D8 har full koll på vart den befinner sig via LIDAR (laser) och därigenom kan vi skapa ”No-Go-zoner”. Tillskillnad från den andra som körde helt random och via en ”IR vägg” kunde hindras från ett område. Nu har vi inte haft någon avancerad robotdammsugare att jämföra med, så därav utgår mycket av det vi tycker och tänker på från Cleanmate S900. Dvs den har inte haft några typer av funktioner förutom att den alltid hittar kablar och kör fast i allt förutom smuts… Så vår kravbild var inte allt för hög.
 • 10/25 Stort tack till alla läsare! (Önskemål från läsare)
  Vi på Automatiserar.se vill tacka alla läsare för feedback och tips relaterat till smarta hem! Insåg idag när vi köpte kaffe som vi fått Swishat att vi har varit dålig på att tacka! Dvs till alla er som läser och stöttar bloggen. Utan er hade vi inte orkat diva den här bloggen så länge som vi gjort 🙂 För att visa att det är en hel del roligt på gång så lägger vi in lite info om allt roligt som är på gång nu under hösten i det här inlägget
 • 10/20 Gästinlägg: En introduktion & överblick till laddboxar (Gästinlägg) (greenly, Laddbox, tibber)
  Vi fick nyligen förfrågan om att dela ett inlägg om laddboxar till elbilar. Eftersom detta är ett ämne vi inte hunnit reda i allt för mycket och det kräver en större investering så nappade vi på Automatiserar.se på det. Vi har nämligen börjat kolla runt en del på vilka möjligheter som finns för att påverka de stora elförbrukarna i smarta hem. Länkarna i inlägget är externa. Gästinlägget är skrivet av bröderna Carl & Emil från Laddsmart. Tjänsten grundades i 2020 med syftet att hjälpa privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar att navigera i laddboxmarknaden och göra ett klokare val. Detta genom att erbjuda en jämförelsetjänst liksom kostnadsfri rådgivning och möjligheten att ta in offerter från leverantörer av laddlösningar.
  Laddboxar och smarta hem
 • 10/17 Automationsrecept – Skapa en smart luftavfuktare (Automationsrecept) (Automationsrecept, Guide, HASS, Homey, Z-wave, zigbee)
  I det här Automationsreceptet visar vi designen för att skapa en smart luftavfuktare. Automationen skapar optimal luftfuktighet i ett rum med en gammal ”dum” luftavfuktare. Automationen använder dessutom en referenssensor i ett annat rum för att minska onödig körning och effektförbrukning av luftavfuktaren. För att avdramatisera och förhoppningsvis motivera fler att skapa automationer så dokumenterar vi hur de flöde vi använder ser ut steg för steg, och framförallt varför det ser ut som det gör. Det kommer säkerligen komma förslag på sätt att göra dessa bättra, och det tar vi gärna emot! För det går alltid att göra saker bättre, men man måste börja någonstans.
  När vi samlade in alla sensorer blev det kaos i automationerna
 • 09/21 Rutiner för batterier och övervakning (Guide) (Frys, Larm, Övervakning)
  Det är lätt att ryckas med när det gäller just smarta hem! Det börjar med några få saker som ”verkligen” behöver övervakas, inom kort eskalerar detta och lösningen blir en schweizisk armékniv. Syftet för oss blev att kunna övervakar allt i hela hemmet. Mängder av villhöver automationer skapades och implementeras utan åtanke om rutiner och uppföljning.
  Xiaomi Aqara i frysen
 • 04/21 Renare luft med Sensibo Pure? (Test / Review) (Luftrenare)
  Luftrenare är något vi hör och ser mer och mer om i olika sammanhang, dessutom verkar det vara något som behövs på vissa platser för att få bra kvalitet på luften inne. Vi fick för ett bra tag sedan möjligheten att testa luftrenaren Sensibo Pure från Sensibo. Det har vi nu gjort under några månaders tid. Och det vi kan säga är att luftrenaren nästan glömdes bort efter grundkonfigurationen väl är gjord! Den stora frågan för oss blev dock: Gör det någon skillnad med små luftrenare inomhus? Därav blev det här inlägget både en genomgång av Sensibo Pure och analys på hur luftkvalitet mäts. För de första vi fick veta efter konfigurationen av luftrenaren Sensibo Pure var: Vi har ”Bra luftkvalitet”, vilket kändes bra att veta. Men några sekunder senare funderade vi på vad är just en bra luftkvalitet! VI har därför samlat en mängd tips på saker vi hittat i jakten på vad ”bra luftkvalitet” innebär, dessa saker kan vara bra att kolla upp inför ett köp av en luftrenare med, eftersom det finnas massor med saker att tänka på.
  Sensibo Pure
 • 02/28 Test: Ambi Climate Mini för styrning av luftvärmepump (Övrigt) (Ambi Climate mini, Luftvärmepump, Sensibo Air, uppvärmning)
  I inlägget har vi valt att granska de funktioner som finns i Ambi Climate mini. Vi kollar om Ambi Climate mini verkligen gör skillnad, detta genom att mäta och se hur den agerar i olika scenarion. Som vanligt så baserade vi vårt test på fakta och uppmätt data. Detta för att veta att allt fungerat som tänkt. Det vi kunde se är att AmbiClimate Mini med hjälp av AI funktionen fick temperaturen i rummet att hålla sig relativt jämn, detta utan att värmepumpen behövde gå hela tiden med en statisk temperatur. Men vi blev tvungen att börja räkna antal pip vår luftvärmepump gav ifrån sig som en konsekvens av denna styrning! Nu är detta en ”feature” i vår luftvärmepump som inte går att stänga av tyvärr. Senast uppdaterat: 2021-02-28
  Ambi Climate mini
 • 02/03 Smarta Hem 7.0 – Design (Guide) (Guide, Smarta Hem 7.0)
  Vi börjar nu närma oss den slutgiltiga design som blir grunden för vårt Smarta hem 7.0. Det vi ansåg viktigt för vår trivsel och komfort i vardagen ingår i designen. Säkerligen kommer det ske uppdateringar i våra design även efter publicering, och då uppdaterar vi det här inlägget med den informationen, eftersom detta även är vår dokumentation. Senast Uppdaterad: 2021-02-03
 • 01/17 Kritisk sårbarhet i Home Assistant (Home Assistant) (HASS, HASS.IO, home assistant, Sårbarhet)
  Det finns en kritisk sårbarhet i Home Assistant via custom integrations i äldre versioner. Eftersom vi själv använder oss av Home Assistant så har vi självklart valt att uppdatera de installationer vi kör till en version nyare än 2021.1.3 som är rekommenderat. Än så länge finns det inte någon publicerad information om hur sårbarheten nyttjas, men för att slippa upptäcka det den hårda vägen så rekommenderar även vi att uppgradera din Home Assistant eller följa anvisningarna nedanför om det ej är möjligt.
  Home Assistant hass
 • 01/10 Test: Uppvärmning med Sensibo Air (Test / Review) (Luftfuktighetssensor, rörelsesensor, Sensibo Air, Tempeartursensor)
  Vi fick nyligen möjlighet att testa lösningen Sensibo Air för att styra luftvärmepumpar och luftkonditionering. Sammanfattat så blev det mycket smidigare korrigera värmen utan att behöva springa efter fjärrkontrollen hela tiden.
  Sensibo Air
 • 12/28 Smarta Hem 7.0 (Guide) (Guide, Smarta Hem 7.0)
  Vad menar vi på Automatiserar.se med smarta hem 7.0? Vi tycker att varje år vi kört bloggen så har det kommit mängder med nya möjligheter, och vi har kört bloggen i 7 år. Därigenom tycker vi att vårt hem nu får versionen 7.0, och det blir då Smarta hemmet 7.0 för oss. Allt ska bli uppbyggt från grunden igen med ett dokumenterat ”Varför” bakom varje beslut. Vi börjar med att stanna upp och summera de 7 år vi kört bloggen, allt vi lärt om från alla system vi kört, kombinerar det med vår erfarenhet och kunskap. Vi har ett mycket stort fokus på att hela familjen ska vara nöjd med 7.0 och att lösningen ska vara robust över tid. Här kommer det säkerligen bli så att många av dagens ”villhöver” lösningar får vänta eller förflyttas för att alla familjemedlemmar ska känna att det är överskådligt. Vi kommer designa det så det ska fungera för väldigt små barn, kreativa barn och vuxna i hushållet. Detta med utmaningar som husdjur..
 • 12/06 Guide: Home Assistant och ESPHome (Mjukvara) (esp32, Esp8266, HASS.IO, home assistant, SonOff)
  ESPHome är ett ramverk (byggkloss) som kapar bort i stort sett allt kodande som behövs för att börja använda dom superbilliga WIFI chipen Esp8266 & esp32. ESPHome hanterar uppdatering, integration, konfiguration och övervakning av sensorn helt automagiskt! Dvs den löser hur kommunikationen med webbgrässnittet ska fungera, den löser hur du över WIFI uppdaterar koden i chipet, och dessutom löser den hur du via en hotspot i ESP:n kan logga in på den och uppdatera koden om ditt WIFI hemma slutar fungera eller byts till ett nytt. Mer än så här kommer vi inte förklara om vad ESPHome just nu, vi hoppas att kommande delar kommer förklara detta bra.
  ESPHome
 • 11/19 Smartare termostater för smarta hem (Okategoriserade) (Aqara, elpris, home assistant, Homey, Powershell, TADO, uppvärmning, xiaomi aqara)
  Går det att spara pengar med en digital termostat och vilka faktorer kan nyttjas för att få bra komfort? Här får du svar på om det går det att spara pengar med en digital termostat och vilka styrande faktorer som kan nyttjas för att få bra komfort. Och det svaret är ”troligen” som vi upptäckte.. Det beror på en mängd faktorer och hur mycket energi du är beredd att lägga för att spara energi. Dessutom vilka krav du har, samt hur förstående resterande medlemmar av familjen är för dessa kompromisser.
  Intel Nuc & HASS.IO
 • 11/07 Tävla om en Google audio cast! (Okategoriserade) (Tävling)
  Vi lottar ut en Google audio cast till någon av våra läsare / följare för att den ska komma till nytta För att vara med så behöver du inte göra mer än * Gilla automatisera.se, följa oss på Facebook eller Instagram https://www.facebook.com/automatiserar https://www.instagram.com/automatiserar/ * Bonus: Kom med ett tips på vad mer vi borde skriva om (vi har idétorka), lägg en kommentar här, på Facebook eller på Instagram.
  tävla om en Google audio cast
 • 10/12 Är SONOFF ZBBridge en prisvärd lösning för sommarstugan? (Kontroller / Gateway) (ewelink, Grafana, home assistant, Node-Red, övervaknign, SonOff)
  Som vanligt så försöker vi hålla koll när det dyker upp nya prisvärda alternativ för att automatisera och övervaka. Den här gången började vi testa en Zigbee brygga för ~220kr från SONOFF. Vårt mål med Gatewayen och sensorerna är att få koll på en kallställd sommarstuga över vintern. Orsaken att vi fattade tycke och valde SONOFF som lösning till sommarstugan var Zigbee, priset på lösningen och att allt är helt molnbaserat. Dvs vi har inte något som måste köras hemma, utan allt sköts i ”molnet” via eWeLink appen. Att gatewayen dessutom kopplar upp sig på WIFI gjorde det möjligt att använda ett gammalt 4G modem med ett kontantkort, skulle säkert fungera att använda en gammal mobil som hotspot med, frågan är bara hur stabilt det skulle bli.
 • 09/04 Tips: Home Assistant och NFC ger nya möjligheter (Home Assistant) (HASS, home assistant, NFC)
  Det är många som inte vet att det idag går att använda NFC taggar utan en rad kod i Home Assistant, här visar vi hur lätt du själv adderar en tagg till din Home Assitant. Vi har löst detta med Node-Red för att slippa skriva kod. Längre ner i inlägget finns en film som visar hur responsivt det blir med en tagg & HASS. För att inte skriva bort oss helt eller lura någon så gör vi ett exempel på hur enkelt det går att integrera NFC taggar i Home Assistant med just Node-Red. Utan EN ENDA rad kod kunde vi addera 4st olika taggar i Hass för att kontrollera belysningen i rummet vi sitter.
  Home Assistant och NFC
 • 07/09 Nyhet: Rutiner finns nu på svenska till Google assistent (Nyheter) (Google Assistant, google home, Nyhet, Rutiner)
  Idag verkar det som att Google ÄNTLIGEN börjat rulla ut rutiner på Svenska, och på riktigt den här gången! Detta innebär att vi snart kan prata svenska och slippa använda två språk i Google Assistant för använda egna rutiner.
  Google Nest Hub, kanske hittat en bugg?
 • 07/08 Nyhet: Homey släpper 5.0.0 med Zigbee rewrite! (Homey) (Homey, Nyhet, Varning, zigbee)
  Homey har haft en del bekymmer med sin implementationen av Zigbee, det har från Homey under lång tid lovats att det ska lösas med en uppdatering för Zigbee. Och nu verkar det vara mycket när att den uppdateringen släpps! Men den uppdateringen ställer krav att appar till Homey även uppdateras för att fungera korrekt. Vilket gör att en uppdatering av Homey innan de appar du använder för Zigbee enheter innebär att enheterna kan sluta fungera tills appen är uppdaterad ! När Homey släpper den skarpa versionen av V5.0.0 så bör detta inte vara aktuellt. Senast uppdaterad: 2021-02-10
  Här är min Homey tillsammans med en Fibaro Swipe.
 • 06/15 Automatisera bevattning med IKEA Knycklan? (Hemautomation) (Bevattning, Conbee, Deconz, HASS.IO, ikea, knycklan, zigbee)
  Nu måste vi börja med att säga att det garanterat inte är supportat av IKEA (eller någon annan)! Men med IKEA:S ”Knycklan” går det att styra bevattningen via Zigbee, vilket öppnar för vanliga hemautomationssystem. Vi valde att lösa det med Deconz och en Conbee sticka, vilket använder sig av protokollet Zigbee som Knycklan använder. Det går säkert att få in den i fler system, men vi valde att ta in IKEA Knycklan i Deconz eftersom vi för fullt håller på att utvärdera HASS.IO och skriva guider. Vi kontrollerar den även via Homey och en smartklocka.
  Det är inte alltid man vill vattna
 • 05/03 Philips Hue rörelsevakt för utomhusbruk (Philips Hue) (Philips Hue, Rörelsevakt, utomhussensor)
  Den här rörelsesensorn från Philips Hue är värd en egen recension! Vi upptäckte det efter att ha testat den parallellt med inomhussensorerna. En av orsakerna är att det ofta dyker upp frågor om vilken rörelsevakt som går att ha utomhus, och till vilken kontrollenhet den sedan går att integrera. Vi insåg att den här rörelsevakten bör vara en bra träff för många eftersom integrationer mot Philips Hue bryggor finns från de flesta systemen. Så du kan mest troligt integrera den här utomhusrörelsevakten med ditt system, eller bara nyttja den i Philips hue bryggan som vanligt.
  Philips Hue utomhussensor
 • 03/28 Uppdatering: Home Assistant (Home Assistant) (Aqara, duckdns, Grafana, HASS, HASS.IO, Intel nuc, let´s encrypt, Node-Red, TADO, traccar, xiaomi aqara)
  Här presenterar vi en summering på vad och varför vi använder olika add-on i Home Assistant (HASS.IO / HASS). Vi kommer även förklara varför vi lämnar Rasberry PI 4 och installerar på en Intel-NUC istället. Vet du inte vad Home Assistant är eller funderar på att börja så kan du läsa vår serie om Home Assistant (Hass.io).
  Intel Nuc & HASS.IO
 • 03/07 Uppvärmning med Tado:s smarta termostater (Test / Review) (element, Homey, TADO, Termostat)
  Vi fick för en tid sedan en förfrågan om att testa ett system från Tado, systemet kan smartare och automatisk styra uppvärmning på en mängd sätt. Vi började genast fundera om det verkligen fungerar, det vill säga att reglera värmen i enskilda rum automatiskt med hjälp av information från olika andra system. Istället för att göra det centralt och då med hela husets uppvärmning. I det här inlägget kommer du kunna både kunna läsa och se på film hur Tado i praktiken fungerar och hur den ser ut. Vi kommer fokusera på att skriva hur vi använder den. Vi testar nu att minska på mängden bilder i inlägget och istället lägga till filmer där vi förklarar mer ingående.
 • 01/07 Tips: Grunderna i smarta hem (Guide) (Guide, Nybörjare)
  Idag är hemautomation både accepterat och inte längre något som dem med ett brinnande teknikintresse håller på med. Logiken och terminologin runt smarta hem är inte helt enkel att hänga med i om du inte har bakgrunden inom teknik tyvärr. Problemet vi ser är att många guider och diskussioner på internet idag förväntar sig att all grundkunskap finns och därigenom låter bli att förklara alla stegen som behövs. Detta kan få förödande konsekvenser om kritiska grundinställningar saknas, sådana inställningar som skribenten kan tycka är självklart och antar alla vet. Vi kommer fokusera en hel del mot Automation eftersom det är ett av målen med ett smart hem. Senast uppdaterad: 2021-02-07
 • 12/30 Test: Hur bra är Samsung SmartThings Hub? (Kontroller / Gateway) (SmartThings, SmartThings Multipurpose sensor, Strips, Strips Comfort, Strips Drip, Strips Guard)
  I det här inlägget går vi igenom de olika versioner av SmartThings hub:arna som finns. Vi visar filmer där vi presenterar olika delar i SmartThings appen. En film visar hur enkelt en automation skapas där den svenska sensorn Sensative Drip från Sensative registrerar fukt, SmartThings skickar sedan en notis till telefonen om en upptäckt vattenläcka.
  Samsung SmartThings Hub 3
 • 12/28 Brandlarm: Brandvarnare och smarta hem (Hemautomation) (brandlarm, Brandvarnare, Mar, Nexa, övervaknign)
  Paniken när ”brandlarmet” skickar pushnotis & SMS till telefonen om att det detekterats rök! Som tur var det ett falsklarm, men det var orsakat av riktigt rök så det var bra att vi blev uppmärksammade direkt via ljudet från brandvarnare och digitalt. I och med detta falsklarm så passar vi på att ge tips på uppkopplade brandvarnare.
  MarQuant brandvarnare
 • 12/17 Test: Xiaomi Mi ett prisvärt startpaket? (Kontroller / Gateway) (Test, Xiaomi Mi, Xiaomi Mi Button, Xiaomi Mi Door Sensor, Xiaomi Mi Motionsensor)
  Vi antog att Xiaomi Mi skulle vara likvärdig Xiaomi Aqara gateway. Men där kan vi tyvärr säga att så är inte fallet. I alla fall när det gäller kompatibilitet med just Aqara sensorer. Här kommer du få en summering på vad vi gjort med Xiaomi Mi hub och länkar till filmer där Xaoimi själva presenterar enheten. Vi skriver även om hur vi får in Mi sensorerna i Homey.
  Xiaomi Mi Gateway
 • 12/04 Philips Hue motion: Dold temperatur & ljussensor (Philips Hue) (Ljussensor, Philips Hue, rörelsesensor, Tempeartursensor)
  Vi fick frågan om det verkligen fanns inbyggd temperatursensor i Hue motion sensor, vilket det gör. Därför skriver vi det så att fler får upp ögonen för den här funktionen i hue motion, för den här funktionen gör att rörelsesensorn blir riktigt prisvärd!
  Philips Hue motion sensor med temperatur och ljussensor
 • 12/03 Del 3 – Förstå YAML och skapa sensorer i Hass.io (Home Assistant) (Guide, HASS, HASS.IO, home assistant, YAML)
  Vi har nu kommit till en tråkig del i Home Assistant, dvs hur ”kodar” man YAML och vad är det? Vi insåg att det kommer behövas sensor som så många som möjligt har tillgång till för att kunna följa och göra automationer i våra kommande guider. I del ett av vår Home Assistant guide inkluderade vi en Philips Hue brygga, från den kommer vi nyttja en Philips Hue rörelsesensor. Men alla har troligen inte någon Hue, därför hoppas vi att många har Rasberry PI och därigenom kan få sensorer (CPU temperatur & GPU temperatur, disk mm) så fler kan följa steg för steg i guiderna framöver med.
  Home Assistant hass
 • 11/27 Vera: Ny firmware 7.0.30 (1.7.4832/1.7.4833/1.7.4834) (Vera) (Firmware, vera, VeraSecure)
  Den 20:e november släppte Vera en ny mjukvara till sin serie Vera kontrollers. Som vi skrev tidigare så verkar det som att Vera är på gång igen, vilket är välkommet eftersom det varit några år där det inte hänt något alls med deras mjukvara. Det har nyligen kommit en ny kontroller med namnet ELZO (vår summering på ELZO) med.
 • 11/22 Google Nest Hub: Har vi hittat en bugg? (Röstassistenter) (Google Assistant, google home, Nest Hub)
  Vi har nyligen börjat använda en Google Nest Hub (länk till Google), vi har nämnt det på vår Instagram tidigare i veckan. Vi kommer primärt använda Nest Hub i köket, bland annat för att presentera recept vid matlagning och hantera timers. Vi har även börjat använda den som ChromeCast enhet för att presentera morgonnyheter och webbradio. I det här inlägget skriver vi dock inte så mycket om Nest Hub eftersom vi håller på att utvärdera den för fullt. Orsaken till inlägget är att få veta om fler kan återskapa samma fel som vi upptäckte och skriver om.
  Google Nest Hub, kanske hittat en bugg?
 • 11/15 Del 2 – Skapa ett snyggt gränssnitt i Home Assistant med Lovelace UI (Home Assistant) (HASS.IO, home assistant, Philips Hue)
  Vi kommer nu fortsätta serien om Home Assistant. I det här inlägget kommer vi fokusera på funktioner i Lovelace UI, och inte själva designen av Home Assistant som helhet. Vi kommer skriva mer detaljerad information om Lovelace UI löpande här allt eftersom vi skapar nya konfigurationer . Så för alla som följt första delen av vår guide ska komma vidare och se styrkan i Home Assistant så publicerar vi lite tidigare än tänkt.
  Home Assistant hass
 • 11/10 Animus Heart uppdaterad till 2.0 (Kontroller / Gateway) (Animus Heart, Animus Home)
  Animus har nu släppt mjukvaran till version 2.0, vilket innehåller en hel del ändringar och dessutom aktiverar mer funktioner i kontrollern, vi såg nämligen att bluetooth nu fanns aktivt, vi har ännu inte hunnit kolla vad det innebär i praktiken.
  Animus Heart 2.0
 • 11/05 Del 1 – Kom igång med Home Assistant (Home Assistant) (HASS.IO, home assistant, Raspberry PI)
  Då var det dags för del ett i serien om Home Assistant. Vi går här igenom installation av Hass.io på Windows 10 med Hyper-V och Raspberry pi 4. Guiden visar hur du kommer igång med Home assistant, den ger även en inblick till alla som är nyfiken på att börja med Home assistant (film).
  Home Assistant hass
 • 11/02 Guide till Home Assistant med Tips och Trix (Home Assistant) (HASS, HASS.IO, home assistant, Nyhet)
  Vi har skrivet en helt ny Guide till Home Assistant med Tips och Trix. Vi har tidigare skrivit en populär guide om Home assistant, men guiden är nästan 4 år gammal och mycket har ändrats i Home Assistant. Vilket gör det lika bra att börja en helt ny serie om Home Assistant / Hass. Senast […]
  Home Assistant hass
 • 10/29 Homey uppdaterad till 3.0 (Homey) (Homey, homey 3.0, uppdatering)
  Den nya funktionen ”Homey Energy” är den stora nyheten i Athoms nya firmware. Vi hade hoppas att det skulle vara mer än detta som uppdaterats, som exempel att Zigbee skulle få sig en uppdatering i och med version 3.0, men vi hittar inte någon information om detta tyvärr.
 • 10/26 Guide: Kom igång med Philips Hue och smart belysning (Philips Hue) (belysning, Flic, Flic hub, Guide, Homey, Philips Hue, smarta hem, trådfri, vera, VeraSecure)
  Har du redan en Philips hue och har kommit igång med den så kan detta ändå vara ett intressant inlägg. Skippa bara delen ”installation av Philips hue”), vi kommer nämligen visa alla integrationer vi gjort mot den från andra system med, några exempel är Home assistant, Homey, Animus Heart, flic hub, Vera Secure. Vi testar även ett annorlunda sätt att presentera integrationer. Vi har gjort skärmfilmer som visar precis allt vi behövde göra för att integrera med en kontroller. Då ser du både hur gränssnittet ser ut i kontrollern och hur du faktiskt integrerar Philips hue med den.
  Philips Hue startkit
 • 10/07 Tips: Vad kan man använda Xiaomi Aqara cube till? (Sensorer) (trådfri, Xiaomi, xiaomi aqara, xiaomi aqara cube)
  Vi har tidigare lyft fram Xiaomi Aqaras temperatursensor som den bästa temperatursensorn på marknaden just nu. Vi blev därför fundersam på varför Xiaomi Aqara Cuben var en sådan miss… Ett otal gånger har vi försökt komma på vad nyttan med scen kontrollern Xiaomi Aqara cube och misslyckats. Men nu har vi äntligen hittat ett vettigt och smidigt användningsområde där Aqara Cube verkligen passar in (Film som visar hur Aqara Cube:n fungerar i inlägget)!
  Xiaomi Aqara Cube
 • 10/06 Trådfri: Är det värt att köpa Trådfri FLOALT? (Belysning) (trådfri)
  Vi har tidigare inte skrivit något om LED panelerna FLOALT, så därför passar vi på att skriva lite om den med efter det kan vara fler IKEA varuhus som rear ut FLOALT. Den modell vi kommer skriva om är inte den som bilden visar 30x90cm (artikel id 303.030.72), även om den köptes med. Den som vi kommer skriva om här är FLOALT 60X60 och 4cm hög (artikel id 204.363.17) . Där ingår det en fjärrkontroll. Läs mer och se skillnaden mot en glödlampa i inlägget.
  IKEA Trådfri FLOALT LED panel
 • 09/26 Nyhet: Vera släpper ny hårdvara – Ezlo Atom (Vera) (vera)
  Nyligen gick Vera ut med information om en ny kontroller med stöd för Z-Wave & wifi. Vera marknadsför Elzo som nästa generations smarta kontroller. Men utifrån den information vi hittat så är det svårt att se att den ersätter någon av de kraftigare kontrollerna på marknaden. Elzo Atom har dessutom begränsat stöd för protokoll, Elzo har enbart Z-Wave och Wifi vilket är konstigt med tanke på att Bluetooth och Zigbee blir allt mer populärt som alternativ i smarta hem. Vi har summerat allt vi hittat om Elzo Atom i inlägget.
  Veras nya Hårdvara Elzo Atom
 • 09/18 Tips: Xiaomi Mijia Wireless switch (Sensorer) (Flic, hemautomation, Homey, Mijia, Onkyo, trådfri, Xiaomi, zigbee)
  Det är svårt att skriva något intressant om en enkel Zigbee knapp som klarar att göra olika saker med hjälp av frekvensen på knapptryckningar. Därför delar vi med oss av hela automationen som byggdes för knappen, vi visar film på både flows i Homey och en film på hur det ser ut i tv rummet när tv, förstärkare och ljus helt sköts med EN knapp.
  Xiaomi Mijia wireless switch
 • 09/13 Tips: Vera har nu Google Home stöd (Vera) (Google Assistant, google home, Google home Mini, vera)
  Efter lång väntan så släpptes nu Google Home stöd till Vera. Det har utlåvats länge men alltid varit försenat eller väldigt tyst varför det aldrig släpps. Men idag började det fungera och vi har testat att koppla ihop veta med google Home. Läs här om det lilla som nu behöva för att aktivera kopplingen.
 • 08/09 Athom Homey: Den mest kompletta kontrollern 2021? (Homey) (Aqara, Google home Mini, hemautomation, Homey, Homey 2.0, smarta hem, Strömbrytare, Xiaomi, xiaomi aqara)
  Äntligen har vi hunnit med är det dags att göra en djupdykning på kontrollern Homey från Athom! När jag väl kommit igång och testat Homey insåg jag vilka möjligheter den öppnande för automationer. Blev så nöjd med dess funktionalitet för Automation att Vera Secure helt tappat sin plats som automations kontroller hemma. Senast uppdaterat: 2021-03-23
  Nu släpper Homey Flow till webbläsaren!
 • 08/05 IKEA Trådfri: Vanliga fel och så kan du förlänga räckvidden (Kontroller / Gateway) (mesh, trådfri, väntande uppdatering, zigbee)
  Vi har läst om många som har haft problem att gatewayen Trådfri. De vanligaste problemen är dock lätta att åtgärda. Räckvidden och väntande uppdateringar verkar vara det vanligaste problemen. Men en del problemen kan tyvärr vara lite mer komplex att fixa (vanans makt). Här kommer du läsa om alla de tips och fel vi identifierat, med dessa tips kanske även din Trådfri gateway även bli helt felfri.
  Ikeas kontroller öppen och med usb ström och nätverkskabel
 • 07/30 Test: Billig väderstation med bra möjligheter? (Test / Review) (433Mhz, Homey, RFXtrx433E, VeraSecure, vindmätare)
  Under en längre tid har jag letat en vindmätare för att komplettera mina sensor hemma. Har sökt en vindmätare som både registrerar vindriktning och vindstyrka. Tyvärr har priset varit svårt att motivera eller funktionalitet som saknas till min kontroller.. Av en slump fick jag se att Clas Ohlsson reade ut en väderstation (extern länk) från […]
  Väderstationen WMR89
 • 07/04 Tips: Hur mycket effekt drar Google Home Mini? (Röstassistenter) (Google Assistant, Google home Mini)
  I jakten på fler användningsområden för Google Home Mini blev vi tvungen att kontrollera hur mycket energi den drar. Orsaken att vi mäter hur mycket effekt den drar är för att göra en mobil lösning till sommarstugor och liknande ställen. Platser där det till och med kan saknas ström och internet. För att lösa just access till internet så använder vi ett wifi modem från Alcatel…
  Ljudassistenten Google Home Mini introduceras i min hemautomation
 • 07/03 Test: Animus Heart – Hur bra är den? (Kontroller / Gateway) (Animus Heart, Animus Home)
  Vi har nu testat den Animus Heart som Animus Home skickade till Automatiserar.se väldigt ingående. Under testerna har vi varit i kontakt med Animus Home för att få svar på några av de frågor som identifierades under testerna. Vi kommer uppdatera inlägget med skillnaderna när Animus Heart körs med molnkoppling med. Följ oss för att inte missa när detta sker.
  Animus Heart
 • 06/24 Homey update – 2.2.0 – Kamerastöd (Homey) (Homey, Kamera, Övervakning, pushnotis)
  Idag släpptes en uppdatering till version 2.2.0 av kontrollenheten Homey, även appen fick en uppdatering till version 2.4.0. Det som är intressant är att Homey nu ska ha stöd för kameror, vilket har varit något som saknat bra stöd tidigare. Det är även möjligt att via ett flow skicka en pushnotis med en bild. Vilket […]
 • 06/13 Test: Fungerar underhållsfria myggfångare? (Test / Review) (myggfångare)
  Nu är detta en sak som kanske tullar på vad som är smarta hem eller inte, men orsaken att jag ändå väljer att skriva om den är att jag troligen kommer bygga en variant som styrs från någon kontroller. Just den här myggfångaren verkade lovande eftersom den både går att driva på 5v (mobilladdare) och att den inte behöver laddas med något medel för att fungera! Vilket gör att den bara behöver tömmas ibland i värsta fall.
  Myggfälla
 • 06/07 Vi kommer nu testa Animus Heart (Kontroller / Gateway) (Animus Heart, Animus Home)
  Vi kommer utvärdera och testa Animus Heart parallellt med andra enheter vi tidigare skrivit om, men det kommer inte komma med i det här inlägget tyvärr. Det här inlägget är för att informera om att vi kommer börja testa enheten, och förhoppningsvis får vi lite tips från er läsare med. Det finns fakta om vad enheten klarar och innehåller, även bilder på den nuvarande konfiguration som testas.
  Animus Heart