Allt om Hemautomation

Söker du inspiration till ditt smarta hem, eller kanske något som du vill automatisera? I så fall har du kommit rätt! Automatiserar.se har skrivit över 300 bloggposter under de senaste 6 åren relaterade till hemautomation och smarta hem.

Google Nest Hub, kanske hittat en bugg?
Du kanske är intresserad av smarta hem och röststyrning? Vi har skrivit om det mesta här så vi hoppas att du hittar det du söker.

Samlingssida om smarta hem

i början av 2019 uppgraderades Automatiserar.se från grunden upp, detta för att läsare lättare ska hitta på sidan och optimering av hemsidan. Detta hoppas vi nu ger dig en bättre upplevelse på sidan, skulle det vara svårt att hitta så berätta det gärna. Vi håller på att uppdatera taggar och kategorier för fullt, men det är ett pågående arbete.

Använder du mobilen eller surfplatta kan jag rekommendera att scrolla längst ner på sidan, då hittar du det som har varit mest populärt att läsa om den senaste månaden samt dagen. Använder du en datorer så hittar du det till höger på skärmen.

Hemautomation år för år

Här kan du se vad vi skrivit om hemautomation år för år, vi håller än idag på att skriva nya sätt att göra hemmet smartare och vardagen bekvämare. Men vi har svårt att tro att det någonsin går att bli klar, för det kommer ständigt någon ny hemautomationsteknik eller nytt behov att lösa.

Hoppas du hittar något som kan lyfta ditt smarta hem till nästa nivå. Skulle du mot förmodan inte göra det så får du nästan kontakta oss och berätta vad mer som borde göras! Men som sagt här hoppas vi att du hittar något om hemautomation, det är nämligen Allt om Hemautomation som vi hunnit skriva om än så länge!

Genom att klicka på året nedan så visas alla inlägg från det året med en liten bild och summering. Vill du endast se rubriken? scrolla en bit neröver så kommer en lista med alla inlägg.

 • 09/21 - Rutiner för batterier och övervakning (Guide) (Frys, Larm, Övervakning)
  Det är lätt att ryckas med när det gäller just smarta hem! Det börjar med några få saker som "verkligen" behöver övervakas, inom kort eskalerar detta och lösningen blir en schweizisk armékniv. Syftet för oss blev att kunna övervakar allt i hela hemmet. Mängder av villhöver automationer skapades och implementeras utan åtanke om rutiner och uppföljning.
  Xiaomi Aqara i frysen
 • 04/21 - Renare luft med Sensibo Pure? (Test / Review) (Luftrenare)
  Luftrenare är något vi hör och ser mer och mer om i olika sammanhang, dessutom verkar det vara något som behövs på vissa platser för att få bra kvalitet på luften inne. Vi fick för ett bra tag sedan möjligheten att testa luftrenaren Sensibo Pure från Sensibo. Det har vi nu gjort under några månaders tid. Och det vi kan säga är att luftrenaren nästan glömdes bort efter grundkonfigurationen väl är gjord! Den stora frågan för oss blev dock: Gör det någon skillnad med små luftrenare inomhus? Därav blev det här inlägget både en genomgång av Sensibo Pure och analys på hur luftkvalitet mäts. För de första vi fick veta efter konfigurationen av luftrenaren Sensibo Pure var: Vi har "Bra luftkvalitet", vilket kändes bra att veta. Men några sekunder senare funderade vi på vad är just en bra luftkvalitet! VI har därför samlat en mängd tips på saker vi hittat i jakten på vad "bra luftkvalitet" innebär, dessa saker kan vara bra att kolla upp inför ett köp av en luftrenare med, eftersom det finnas massor med saker att tänka på.
  Sensibo Pure
 • 02/28 - Test: Ambi Climate Mini för styrning av luftvärmepump (Test / Review) (Ambi Climate mini, Luftvärmepump, Sensibo Air, uppvärmning, xiaomi aqara, Xiaomi aqara temperatursensor)
  I inlägget har vi valt att granska de funktioner som finns i Ambi Climate mini. Vi kollar om Ambi Climate mini verkligen gör skillnad, detta genom att mäta och se hur den agerar i olika scenarion. Som vanligt så baserade vi vårt test på fakta och uppmätt data. Detta för att veta att allt fungerat som tänkt. Det vi kunde se är att AmbiClimate Mini med hjälp av AI funktionen fick temperaturen i rummet att hålla sig relativt jämn, detta utan att värmepumpen behövde gå hela tiden med en statisk temperatur. Men vi blev tvungen att börja räkna antal pip vår luftvärmepump gav ifrån sig som en konsekvens av denna styrning! Nu är detta en "feature" i vår luftvärmepump som inte går att stänga av tyvärr. Senast uppdaterat: 2021-02-28
  Ambi Climate mini
 • 02/03 - Smarta Hem 7.0 – Design (Guide) (Automation, Design, Guide, hemautomation, Smarta Hem 7.0)
  Vi börjar nu närma oss den slutgiltiga design som blir grunden för vårt Smarta hem 7.0. Det vi ansåg viktigt för vår trivsel och komfort i vardagen ingår i designen. Säkerligen kommer det ske uppdateringar i våra design även efter publicering, och då uppdaterar vi det här inlägget med den informationen, eftersom detta även är vår dokumentation. Senast Uppdaterad: 2021-02-03
 • 01/17 - Kritisk sårbarhet i Home Assistant (Home Assistant) (HASS, HASS.IO, home assistant, Sårbarhet)
  Det finns en kritisk sårbarhet i Home Assistant via custom integrations i äldre versioner. Eftersom vi själv använder oss av Home Assistant så har vi självklart valt att uppdatera de installationer vi kör till en version nyare än 2021.1.3 som är rekommenderat. Än så länge finns det inte någon publicerad information om hur sårbarheten nyttjas, men för att slippa upptäcka det den hårda vägen så rekommenderar även vi att uppgradera din Home Assistant eller följa anvisningarna nedanför om det ej är möjligt.
  Home Assistant hass
 • 01/10 - Test: Uppvärmning med Sensibo Air (Test / Review) (Luftfuktighetssensor, rörelsesensor, Sensibo Air, Tempeartursensor)
  Vi fick nyligen möjlighet att testa lösningen Sensibo Air för att styra luftvärmepumpar och luftkonditionering. Sammanfattat så blev det mycket smidigare korrigera värmen utan att behöva springa efter fjärrkontrollen hela tiden.
  Sensibo Air
 • 12/28 - Smarta Hem 7.0 (Guide) (Guide, Smarta Hem 7.0)
  Vad menar vi på Automatiserar.se med smarta hem 7.0? Vi tycker att varje år vi kört bloggen så har det kommit mängder med nya möjligheter, och vi har kört bloggen i 7 år. Därigenom tycker vi att vårt hem nu får versionen 7.0, och det blir då Smarta hemmet 7.0 för oss. Allt ska bli uppbyggt från grunden igen med ett dokumenterat "Varför" bakom varje beslut. Vi börjar med att stanna upp och summera de 7 år vi kört bloggen, allt vi lärt om från alla system vi kört, kombinerar det med vår erfarenhet och kunskap. Vi har ett mycket stort fokus på att hela familjen ska vara nöjd med 7.0 och att lösningen ska vara robust över tid. Här kommer det säkerligen bli så att många av dagens "villhöver" lösningar får vänta eller förflyttas för att alla familjemedlemmar ska känna att det är överskådligt. Vi kommer designa det så det ska fungera för väldigt små barn, kreativa barn och vuxna i hushållet. Detta med utmaningar som husdjur..
 • 12/06 - Guide: Home Assistant och ESPHome (ESPHome) (esp32, Esp8266, HASS.IO, home assistant, SonOff)
  ESPHome är ett ramverk (byggkloss) som kapar bort i stort sett allt kodande som behövs för att börja använda dom superbilliga WIFI chipen Esp8266 & esp32. ESPHome hanterar uppdatering, integration, konfiguration och övervakning av sensorn helt automagiskt! Dvs den löser hur kommunikationen med webbgrässnittet ska fungera, den löser hur du över WIFI uppdaterar koden i chipet, och dessutom löser den hur du via en hotspot i ESP:n kan logga in på den och uppdatera koden om ditt WIFI hemma slutar fungera eller byts till ett nytt. Mer än så här kommer vi inte förklara om vad ESPHome just nu, vi hoppas att kommande delar kommer förklara detta bra.
  ESPHome
 • 11/19 - Smartare termostater för smarta hem (Okategoriserade) (Aqara, elpris, home assistant, Homey, Powershell, TADO, uppvärmning, xiaomi aqara)
  Går det att spara pengar med en digital termostat och vilka faktorer kan nyttjas för att få bra komfort? Här får du svar på om det går det att spara pengar med en digital termostat och vilka styrande faktorer som kan nyttjas för att få bra komfort. Och det svaret är "troligen" som vi upptäckte.. Det beror på en mängd faktorer och hur mycket energi du är beredd att lägga för att spara energi. Dessutom vilka krav du har, samt hur förstående resterande medlemmar av familjen är för dessa kompromisser.
  Intel Nuc & HASS.IO
 • 11/07 - Tävla om en Google audio cast! (Okategoriserade) (Tävling)
  Vi lottar ut en Google audio cast till någon av våra läsare / följare för att den ska komma till nytta För att vara med så behöver du inte göra mer än * Gilla automatisera.se, följa oss på Facebook eller Instagram https://www.facebook.com/automatiserar https://www.instagram.com/automatiserar/ * Bonus: Kom med ett tips på vad mer vi borde skriva om (vi har idétorka), lägg en kommentar här, på Facebook eller på Instagram.
  tävla om en Google audio cast
 • 10/12 - Är SONOFF ZBBridge en prisvärd lösning för sommarstugan? (SONOFF) (ewelink, Grafana, home assistant, Node-Red, övervaknign, SonOff)
  Som vanligt så försöker vi hålla koll när det dyker upp nya prisvärda alternativ för att automatisera och övervaka. Den här gången började vi testa en Zigbee brygga för ~220kr från SONOFF. Vårt mål med Gatewayen och sensorerna är att få koll på en kallställd sommarstuga över vintern. Orsaken att vi fattade tycke och valde SONOFF som lösning till sommarstugan var Zigbee, priset på lösningen och att allt är helt molnbaserat. Dvs vi har inte något som måste köras hemma, utan allt sköts i "molnet" via eWeLink appen. Att gatewayen dessutom kopplar upp sig på WIFI gjorde det möjligt att använda ett gammalt 4G modem med ett kontantkort, skulle säkert fungera att använda en gammal mobil som hotspot med, frågan är bara hur stabilt det skulle bli.
 • 09/04 - Tips: Home Assistant och NFC ger nya möjligheter (Home Assistant) (HASS, home assistant, NFC)
  Det är många som inte vet att det idag går att använda NFC taggar utan en rad kod i Home Assistant, här visar vi hur lätt du själv adderar en tagg till din Home Assitant. Vi har löst detta med Node-Red för att slippa skriva kod. Längre ner i inlägget finns en film som visar hur responsivt det blir med en tagg & HASS. För att inte skriva bort oss helt eller lura någon så gör vi ett exempel på hur enkelt det går att integrera NFC taggar i Home Assistant med just Node-Red. Utan EN ENDA rad kod kunde vi addera 4st olika taggar i Hass för att kontrollera belysningen i rummet vi sitter.
  Home Assistant och NFC
 • 07/09 - Nyhet: Rutiner finns nu på svenska till Google assistent (Google Home) (Google Assistant, google home, Nyhet, Rutiner)
  Idag verkar det som att Google ÄNTLIGEN börjat rulla ut rutiner på Svenska, och på riktigt den här gången! Detta innebär att vi snart kan prata svenska och slippa använda två språk i Google Assistant för använda egna rutiner.
  Google Nest Hub, kanske hittat en bugg?
 • 07/08 - Nyhet: Homey släpper 5.0.0 med Zigbee rewrite! (Homey) (Homey, Nyhet, Varning, zigbee)
  Homey har haft en del bekymmer med sin implementationen av Zigbee, det har från Homey under lång tid lovats att det ska lösas med en uppdatering för Zigbee. Och nu verkar det vara mycket när att den uppdateringen släpps! Men den uppdateringen ställer krav att appar till Homey även uppdateras för att fungera korrekt. Vilket gör att en uppdatering av Homey innan de appar du använder för Zigbee enheter innebär att enheterna kan sluta fungera tills appen är uppdaterad ! När Homey släpper den skarpa versionen av V5.0.0 så bör detta inte vara aktuellt. Senast uppdaterad: 2021-02-10
  Här är min Homey tillsammans med en Fibaro Swipe.
 • 06/15 - Automatisera bevattning med IKEA Knycklan? (Hemautomation) (Bevattning, Conbee, Deconz, HASS.IO, ikea, knycklan, zigbee)
  Nu måste vi börja med att säga att det garanterat inte är supportat av IKEA (eller någon annan)! Men med IKEA:S "Knycklan" går det att styra bevattningen via Zigbee, vilket öppnar för vanliga hemautomationssystem. Vi valde att lösa det med Deconz och en Conbee sticka, vilket använder sig av protokollet Zigbee som Knycklan använder. Det går säkert att få in den i fler system, men vi valde att ta in IKEA Knycklan i Deconz eftersom vi för fullt håller på att utvärdera HASS.IO och skriva guider. Vi kontrollerar den även via Homey och en smartklocka.
  Det är inte alltid man vill vattna
 • 05/03 - Philips Hue rörelsevakt för utomhusbruk (Philips Hue) (Philips Hue, Rörelsevakt, utomhussensor)
  Den här rörelsesensorn från Philips Hue är värd en egen recension! Vi upptäckte det efter att ha testat den parallellt med inomhussensorerna. En av orsakerna är att det ofta dyker upp frågor om vilken rörelsevakt som går att ha utomhus, och till vilken kontrollenhet den sedan går att integrera. Vi insåg att den här rörelsevakten bör vara en bra träff för många eftersom integrationer mot Philips Hue bryggor finns från de flesta systemen. Så du kan mest troligt integrera den här utomhusrörelsevakten med ditt system, eller bara nyttja den i Philips hue bryggan som vanligt.
  Philips Hue utomhussensor
 • 03/28 - Uppdatering: Home Assistant (Home Assistant) (Aqara, duckdns, Grafana, HASS, HASS.IO, Intel nuc, let´s encrypt, Node-Red, TADO, traccar, xiaomi aqara)
  Här presenterar vi en summering på vad och varför vi använder olika add-on i Home Assistant (HASS.IO / HASS). Vi kommer även förklara varför vi lämnar Rasberry PI 4 och installerar på en Intel-NUC istället. Vet du inte vad Home Assistant är eller funderar på att börja så kan du läsa vår serie om Home Assistant (Hass.io).
  Intel Nuc & HASS.IO
 • 03/07 - Uppvärmning med Tado:s smarta termostater (Test / Review) (element, Homey, TADO)
  Vi fick för en tid sedan en förfrågan om att testa ett system från Tado, systemet kan smartare och automatisk styra uppvärmning på en mängd sätt. Vi började genast fundera om det verkligen fungerar, det vill säga att reglera värmen i enskilda rum automatiskt med hjälp av information från olika andra system. Istället för att göra det centralt och då med hela husets uppvärmning. I det här inlägget kommer du kunna både kunna läsa och se på film hur Tado i praktiken fungerar och hur den ser ut. Vi kommer fokusera på att skriva hur vi använder den. Vi testar nu att minska på mängden bilder i inlägget och istället lägga till filmer där vi förklarar mer ingående.
 • 01/07 - Tips: Grunderna i smarta hem (Tips) (Automation, Förklaring, Guide, Nybörjare, Tips, variabler)
  Idag är hemautomation både accepterat och inte längre något som dem med ett brinnande teknikintresse håller på med. Logiken och terminologin runt smarta hem är inte helt enkel att hänga med i om du inte har bakgrunden inom teknik tyvärr. Problemet vi ser är att många guider och diskussioner på internet idag förväntar sig att all grundkunskap finns och därigenom låter bli att förklara alla stegen som behövs. Detta kan få förödande konsekvenser om kritiska grundinställningar saknas, sådana inställningar som skribenten kan tycka är självklart och antar alla vet. Vi kommer fokusera en hel del mot Automation eftersom det är ett av målen med ett smart hem. Senast uppdaterad: 2021-02-07
 • 12/30 - Test: Hur bra är Samsung SmartThings Hub? (SmartThings) (SmartThings, SmartThings Multipurpose sensor, Strips, Strips Comfort, Strips Drip, Strips Guard)
  I det här inlägget går vi igenom de olika versioner av SmartThings hub:arna som finns. Vi visar filmer där vi presenterar olika delar i SmartThings appen. En film visar hur enkelt en automation skapas där den svenska sensorn Sensative Drip från Sensative registrerar fukt, SmartThings skickar sedan en notis till telefonen om en upptäckt vattenläcka.
  Samsung SmartThings Hub 3
 • 12/28 - Brandlarm: Brandvarnare och smarta hem (Tips) (brandlarm, Brandvarnare, Mar, Nexa, övervaknign)
  Paniken när "brandlarmet" skickar pushnotis & SMS till telefonen om att det detekterats rök! Som tur var det ett falsklarm, men det var orsakat av riktigt rök så det var bra att vi blev uppmärksammade direkt via ljudet från brandvarnare och digitalt. I och med detta falsklarm så passar vi på att ge tips på uppkopplade brandvarnare.
  MarQuant brandvarnare
 • 12/17 - Test: Xiaomi Mi ett prisvärt startpaket? (Xiaomi) (Test, Xiaomi Mi, Xiaomi Mi Button, Xiaomi Mi Door Sensor, Xiaomi Mi Motionsensor)
  Vi antog att Xiaomi Mi skulle vara likvärdig Xiaomi Aqara gateway. Men där kan vi tyvärr säga att så är inte fallet. I alla fall när det gäller kompatibilitet med just Aqara sensorer. Här kommer du få en summering på vad vi gjort med Xiaomi Mi hub och länkar till filmer där Xaoimi själva presenterar enheten. Vi skriver även om hur vi får in Mi sensorerna i Homey.
  Xiaomi Mi Gateway
 • 12/04 - Philips Hue motion: Dold temperatur & ljussensor (Philips Hue) (Ljussensor, Philips Hue, rörelsesensor, Tempeartursensor)
  Vi fick frågan om det verkligen fanns inbyggd temperatursensor i Hue motion sensor, vilket det gör. Därför skriver vi det så att fler får upp ögonen för den här funktionen i hue motion, för den här funktionen gör att rörelsesensorn blir riktigt prisvärd!
  Philips Hue motion sensor med temperatur och ljussensor
 • 12/03 - Del 3 – Förstå YAML och skapa sensorer i Hass.io (Home Assistant) (Guide, HASS, HASS.IO, home assistant, YAML)
  Vi har nu kommit till en tråkig del i Home Assistant, dvs hur "kodar" man YAML och vad är det? Vi insåg att det kommer behövas sensor som så många som möjligt har tillgång till för att kunna följa och göra automationer i våra kommande guider. I del ett av vår Home Assistant guide inkluderade vi en Philips Hue brygga, från den kommer vi nyttja en Philips Hue rörelsesensor. Men alla har troligen inte någon Hue, därför hoppas vi att många har Rasberry PI och därigenom kan få sensorer (CPU temperatur & GPU temperatur, disk mm) så fler kan följa steg för steg i guiderna framöver med.
  Home Assistant hass
 • 11/27 - Vera: Ny firmware 7.0.30 (1.7.4832/1.7.4833/1.7.4834) (Vera) (Firmware, vera, VeraSecure)
  Den 20:e november släppte Vera en ny mjukvara till sin serie Vera kontrollers. Som vi skrev tidigare så verkar det som att Vera är på gång igen, vilket är välkommet eftersom det varit några år där det inte hänt något alls med deras mjukvara. Det har nyligen kommit en ny kontroller med namnet ELZO (vår summering på ELZO) med.
 • 11/22 - Google Nest Hub: Har vi hittat en bugg? (Google Home) (Google Assistant, google home, Nest Hub)
  Vi har nyligen börjat använda en Google Nest Hub (länk till Google), vi har nämnt det på vår Instagram tidigare i veckan. Vi kommer primärt använda Nest Hub i köket, bland annat för att presentera recept vid matlagning och hantera timers. Vi har även börjat använda den som ChromeCast enhet för att presentera morgonnyheter och webbradio. I det här inlägget skriver vi dock inte så mycket om Nest Hub eftersom vi håller på att utvärdera den för fullt. Orsaken till inlägget är att få veta om fler kan återskapa samma fel som vi upptäckte och skriver om.
  Google Nest Hub, kanske hittat en bugg?
 • 11/15 - Del 2 – Skapa ett snyggt gränssnitt i Home Assistant med Lovelace UI (Home Assistant) (HASS.IO, home assistant, Philips Hue)
  Vi kommer nu fortsätta serien om Home Assistant. I det här inlägget kommer vi fokusera på funktioner i Lovelace UI, och inte själva designen av Home Assistant som helhet. Vi kommer skriva mer detaljerad information om Lovelace UI löpande här allt eftersom vi skapar nya konfigurationer . Så för alla som följt första delen av vår guide ska komma vidare och se styrkan i Home Assistant så publicerar vi lite tidigare än tänkt.
  Home Assistant hass
 • 11/10 - Animus Heart uppdaterad till 2.0 (Animus) (Animus Heart, Animus Home, Philips Hue, trådfri, uppdatering)
  Animus har nu släppt mjukvaran till version 2.0, vilket innehåller en hel del ändringar och dessutom aktiverar mer funktioner i kontrollern, vi såg nämligen att bluetooth nu fanns aktivt, vi har ännu inte hunnit kolla vad det innebär i praktiken.
  Animus Heart 2.0
 • 11/05 - Del 1 – Kom igång med Home Assistant (Home Assistant) (HASS.IO, home assistant, Raspberry PI)
  Då var det dags för del ett i serien om Home Assistant. Vi går här igenom installation av Hass.io på Windows 10 med Hyper-V och Raspberry pi 4. Guiden visar hur du kommer igång med Home assistant, den ger även en inblick till alla som är nyfiken på att börja med Home assistant (film).
  Home Assistant hass
 • 11/02 - Home Assistant: Nya guider (Home Assistant) (HASS, HASS.IO, home assistant, Nyhet)
  Home Assistant hass
 • 10/29 - Homey uppdaterad till 3.0 (Homey) (Homey, homey 3.0, uppdatering)
  Den nya funktionen "Homey Energy" är den stora nyheten i Athoms nya firmware. Vi hade hoppas att det skulle vara mer än detta som uppdaterats, som exempel att Zigbee skulle få sig en uppdatering i och med version 3.0, men vi hittar inte någon information om detta tyvärr.
 • 10/26 - Guide: Kom igång med Philips Hue och smart belysning (Philips Hue) (belysning, Flic, Flic hub, Guide, Homey, Philips Hue, smarta hem, trådfri, vera, VeraSecure)
  Har du redan en Philips hue och har kommit igång med den så kan detta ändå vara ett intressant inlägg. Skippa bara delen "installation av Philips hue"), vi kommer nämligen visa alla integrationer vi gjort mot den från andra system med, några exempel är Home assistant, Homey, Animus Heart, flic hub, Vera Secure. Vi testar även ett annorlunda sätt att presentera integrationer. Vi har gjort skärmfilmer som visar precis allt vi behövde göra för att integrera med en kontroller. Då ser du både hur gränssnittet ser ut i kontrollern och hur du faktiskt integrerar Philips hue med den.
  Philips Hue startkit
 • 10/07 - Tips: Vad kan man använda Xiaomi Aqara cube till? (Xiaomi) (trådfri, Xiaomi, xiaomi aqara, xiaomi aqara cube)
  Vi har tidigare lyft fram Xiaomi Aqaras temperatursensor som den bästa temperatursensorn på marknaden just nu. Vi blev därför fundersam på varför Xiaomi Aqara Cuben var en sådan miss... Ett otal gånger har vi försökt komma på vad nyttan med scen kontrollern Xiaomi Aqara cube och misslyckats. Men nu har vi äntligen hittat ett vettigt och smidigt användningsområde där Aqara Cube verkligen passar in (Film som visar hur Aqara Cube:n fungerar i inlägget)!
  Xiaomi Aqara Cube
 • 10/06 - Trådfri: Är det värt att köpa Trådfri FLOALT? (Trådfri) (FLOALT, LED Driver, Ljus, Tips, trådfri)
  Vi har tidigare inte skrivit något om LED panelerna FLOALT, så därför passar vi på att skriva lite om den med efter det kan vara fler IKEA varuhus som rear ut FLOALT. Den modell vi kommer skriva om är inte den som bilden visar 30x90cm (artikel id 303.030.72), även om den köptes med. Den som vi kommer skriva om här är FLOALT 60X60 och 4cm hög (artikel id 204.363.17) . Där ingår det en fjärrkontroll. Läs mer och se skillnaden mot en glödlampa i inlägget.
  IKEA Trådfri FLOALT LED panel
 • 09/26 - Nyhet: Vera släpper ny hårdvara – Ezlo Atom (Vera) (atom, vera, vera elzo atom)
  Nyligen gick Vera ut med information om en ny kontroller med stöd för Z-Wave & wifi. Vera marknadsför Elzo som nästa generations smarta kontroller. Men utifrån den information vi hittat så är det svårt att se att den ersätter någon av de kraftigare kontrollerna på marknaden. Elzo Atom har dessutom begränsat stöd för protokoll, Elzo har enbart Z-Wave och Wifi vilket är konstigt med tanke på att Bluetooth och Zigbee blir allt mer populärt som alternativ i smarta hem. Vi har summerat allt vi hittat om Elzo Atom i inlägget.
  Veras nya Hårdvara Elzo Atom
 • 09/18 - Tips: Xiaomi Mijia Wireless switch (Xiaomi) (Flic, hemautomation, Homey, Mijia, Onkyo, trådfri, Xiaomi, zigbee)
  Det är svårt att skriva något intressant om en enkel Zigbee knapp som klarar att göra olika saker med hjälp av frekvensen på knapptryckningar. Därför delar vi med oss av hela automationen som byggdes för knappen, vi visar film på både flows i Homey och en film på hur det ser ut i tv rummet när tv, förstärkare och ljus helt sköts med EN knapp.
  Xiaomi Mijia wireless switch
 • 09/13 - Tips: Vera har nu Google Home stöd (Vera) (Google Assistant, google home, Google home Mini, vera)
  Efter lång väntan så släpptes nu Google Home stöd till Vera. Det har utlåvats länge men alltid varit försenat eller väldigt tyst varför det aldrig släpps. Men idag började det fungera och vi har testat att koppla ihop veta med google Home. Läs här om det lilla som nu behöva för att aktivera kopplingen.
 • 08/09 - Athom Homey: Den mest kompletta kontrollern 2021? (Homey) (Aqara, Google home Mini, hemautomation, Homey, Homey 2.0, smarta hem, Strömbrytare, Xiaomi, xiaomi aqara)
  Äntligen har vi hunnit med är det dags att göra en djupdykning på kontrollern Homey från Athom! När jag väl kommit igång och testat Homey insåg jag vilka möjligheter den öppnande för automationer. Blev så nöjd med dess funktionalitet för Automation att Vera Secure helt tappat sin plats som automations kontroller hemma. Senast uppdaterat: 2021-03-23
  Nu släpper Homey Flow till webbläsaren!
 • 08/05 - IKEA Trådfri: Vanliga fel och så kan du förlänga räckvidden (Trådfri) (mesh, trådfri, väntande uppdatering, zigbee)
  Vi har läst om många som har haft problem att gatewayen Trådfri. De vanligaste problemen är dock lätta att åtgärda. Räckvidden och väntande uppdateringar verkar vara det vanligaste problemen. Men en del problemen kan tyvärr vara lite mer komplex att fixa (vanans makt). Här kommer du läsa om alla de tips och fel vi identifierat, med dessa tips kanske även din Trådfri gateway även bli helt felfri.
  Ikeas kontroller öppen och med usb ström och nätverkskabel
 • 07/30 - Test: Billig väderstation med bra möjligheter? (Test / Review) (433Mhz, Homey, RFXtrx433E, VeraSecure, vindmätare)
  Väderstationen WMR89
 • 07/04 - Tips: Hur mycket effekt drar Google Home Mini? (Google Home) (alcatel, Google Assistant, Google home Mini, tp-link, watt, WIFI, WIFI Smart Plug)
  I jakten på fler användningsområden för Google Home Mini blev vi tvungen att kontrollera hur mycket energi den drar. Orsaken att vi mäter hur mycket effekt den drar är för att göra en mobil lösning till sommarstugor och liknande ställen. Platser där det till och med kan saknas ström och internet. För att lösa just access till internet så använder vi ett wifi modem från Alcatel...
  Ljudassistenten Google Home Mini introduceras i min hemautomation
 • 07/03 - Test: Animus Heart – Hur bra är den? (Animus) (Animus Heart, Animus Home, Kamera, Test, Z-wave, zigbee)
  Vi har nu testat den Animus Heart som Animus Home skickade till Automatiserar.se väldigt ingående. Under testerna har vi varit i kontakt med Animus Home för att få svar på några av de frågor som identifierades under testerna. Vi kommer uppdatera inlägget med skillnaderna när Animus Heart körs med molnkoppling med. Följ oss för att inte missa när detta sker.
  Animus Heart
 • 06/24 - Homey update – 2.2.0 – Kamerastöd (Homey) (Homey, Kamera, Övervakning, pushnotis)
 • 06/13 - Test: Fungerar underhållsfria myggfångare? (Test / Review) (myggfångare)
  Nu är detta en sak som kanske tullar på vad som är smarta hem eller inte, men orsaken att jag ändå väljer att skriva om den är att jag troligen kommer bygga en variant som styrs från någon kontroller. Just den här myggfångaren verkade lovande eftersom den både går att driva på 5v (mobilladdare) och att den inte behöver laddas med något medel för att fungera! Vilket gör att den bara behöver tömmas ibland i värsta fall.
  Myggfälla
 • 06/07 - Vi kommer nu testa Animus Heart (Animus) (433Mhz, Animus Heart, Animus Home, kontroller, Nexa, Z-wave)
  Vi kommer utvärdera och testa Animus Heart parallellt med andra enheter vi tidigare skrivit om, men det kommer inte komma med i det här inlägget tyvärr. Det här inlägget är för att informera om att vi kommer börja testa enheten, och förhoppningsvis får vi lite tips från er läsare med. Det finns fakta om vad enheten klarar och innehåller, även bilder på den nuvarande konfiguration som testas.
  Animus Heart
 • 05/12 - Tips: Hur viktigt är Wifi i smarta hem 2019? (Smartare hem) (smarta hem, störsändare, uppkoppling, WIFI, zigbee)
  Allt mer blir uppkopplat, mer och mer teknik förlitar sig på ett stabilt WIFI, vilket innebär att mycket stannar när WIFI:t slutar fungera. Två produkter vi tidigare skrivit om är Homey och Google Home Mini, båda av dessa förlitar sig helt på ett fungerande WIFI. Däremot så ger Flic Hub möjlighet att själv välja mellan kabel eller WIFI. För några år sedan skrev vi en längre artikel om protokoll för uppkopplade enheter, syftet då var att ge en inblick i vilka fördelar olika protokoll har mot varandra. Nu är det kanske dags att börja lägga fokus på detta igen, eller vad säger du?
  Wifi och tillgänglighet
 • 04/27 - ÄNTLIGEN något på gång med Vera! (Vera) (Nyhet, vera, Vera plus, VeraEdge, VeraLite, VeraSecure)
  Sedan förra hösten när Vera blev uppköpta av Ezlo innovation har det varit få nyheter. Vilket gjort att många tappat intresset för Vera enheterna. Men den 25:e april (för 2 dagar sedan) meddelade CEO:n på Vera att dom har fördubblat antalet ingenjörer i personalen, frågan är dock hur många dom var innan. Men det är en välkommen nyhet att något händer.
 • 04/14 - Test: Vad kan Flic Hub tillföra i smarta hem? (Hemautomation) (Bluetooth, Flic, Flic hub, Homey, IFTTT, ikea, trådfri)
  Vissa scenarion kan behöva ha Flic knappar som delas av många, alltid är uppkopplade och finns hemma. Där skulle gå att använda en gammal telefon och låta den agera "flic hub", men har man inte nån telefon eller har tillgång till en Flic Hub så är det smidigt att nyttja hubben. Den har dessutom stöd att spela musik via ett 3.5" uttag och styra IR enheter. Jag har börjat använda flic knapparna relativt mycket, mer än jag först trodde. Mycket på grund av IFTTT och den smidiga koppling det gett mig hem när jag inte sitter lokalt på mitt WIFI. Nu styr dessa flic knappar allt från belysning från Ikea till att dra upp rullgardiner.
  Flic hub gör att du slipper bekymra dig om att ha telefonen i närheten av dina flic knappar
 • 04/07 - Tips: Behöver du ett fäste till Xiaomi Aqara temperatursensor? (Xiaomi) (3d skrivare, Fäste, hållare, temperatursensor, Xiaomi, xiaomi aqara)
  Temperatursensorn från Aqara är den temperatursensor vi är mest nöjd med sedan Automatiserar.se startade 2014! Därav la vi ner extra mycket arbete med att designa ett eget fäste för att slippa tejpen som sensorn levereras med. Samtidigt ville vi få ett smidigt sätt att tillåta flytt och batteribyte. Vi har fått frågan frekvent om vi säljer dessa hållare, så nu kommer vi testa att göra det 🙂 - Klicka på bilden ovan för att läsa mer.
  Xiaomi aqara Sensor med hållaren monterad.
 • 04/02 - Test: Hur bra är Xiaomi Aqara Motion Sensor? (Xiaomi) (3d skrivare, Homey, Xiaomi, xiaomi aqara, zigbee)
  Jag valde att vrida sensorn så dörröppningen är det enda som övervakas.
 • 04/01 - Google Home portas till Alexa (Okategoriserade)
  Google Home Mini
 • 03/28 - Test: Hur bra är Flic? Får du ett Smartare hem med Flic? (Smartare hem) (Flic, Flow, Homey, Homey 2.0, IFTTT, MS Flow, trådfri)
  Flic är en mycket liten flerfunktionsknapp (enkelklick, dubbelklick och långt klick) för smarta hem och mobiltelefon. Är det världens smartaste knapp?
  Flic den smarta knappen
 • 03/18 - Test: Hur bra fungerar Xiaomi Aqara vibrationssensor? (Xiaomi) (Aqara, Google home Mini, gyro, Homey, vibrationssensor, Xiaomi, xiaomi aqara)
  Insåg redan när jag packade upp vibrationssensorn att det skulle gå att göra mycket roligt med sensorn. Jag valde till exempel att uppgradera en mycket populära lösning för automatiskt morgonkaffe. Nu har jag fler faktorer som säkerställer att min kaffebryggare kommer brygga kaffe på morgonen.
  Xiaomi aqara vid ett AA batteri
 • 03/13 - Guide: Bygg en egen läsare till elmätaren (Arduino) (arduino, domoticz, elmätare, Grafana, InfluxDB, Mysensor, NRF24L01)
 • 02/25 - Homey släpper flow till webbläsaren (Homey) (Flow, Homey)
  För alla dom som irriterat sig över att Homey tog bort gränssnittet på datorn i version 2.0. Nu kommer åter en möjlighet att redigera flöden på datorn via webbläsaren, adressen är:
  Nu släpper Homey Flow till webbläsaren!
 • 02/20 - Test: Så bra är Xiaomi Aqara temperatursensor (Xiaomi) (Conbee, Deconz, Homey, Luftfuktighetssensor, Tempeartursensor, trådfri, Xiaomi, xiaomi aqara, zigbee)
  Till att börja med är sensorn den minsta jag skrivit om på bloggen sedan jag började 2014! Temperatursensorn med luftfuktighet & lufttryck är endast 36mm i kvadrat och under en cm tjock! Vilket är en stor skillnad mot många andra temperatursensorer vi tidigare testat. Den är mycket lätt att dölja i inredningen till skillnad från andra sensorer. Senast uppdaterad: 2021-03-23
  Aqara sensor med temperatur, luftfuktighet & lufttryck. Kommunikation via Zigbee
 • 02/14 - Zigbee direkt i Homey eller via Trådfri? (Homey) (Homey, ikea, swipe, trådfri, zigbee)
  I inlägget kommer jag förklara varför jag väljer att inte använda Homey för att styra Zigbee belysningen från IKEA:s serie Trådfri direkt.
 • 02/07 - Homey som nattlampa? (Homey) (3d skrivare, Homey, thingiverse, väggfäste)
  Som vanligt går det att använda teknik till mycket annat än det den ursprungligen var tänkta till. I mitt fall så kombinerade jag behovet av bättre Zigbee täckning med behovet av en rörelseaktiverad nattlampa.
  Med ett väggfäste blev Homey en väldigt smart nattlampa.
 • 02/03 - Del 3 – Flows & Apps i Homey 2.0 (Homey) (fibaro swipe, Flow, Homey, Scene, Z-wave, zigbee)
  Har nu kommit fram till Flows i Homey, vilket verkar vara en av styrkorna i Homey. Ett Flow är en kedja av händelser som man själv väljer, det är ryggraden i smarta hem och automationer. Nu börjar det roliga!
  Har nu startat min Homey och lagt till några Aqara sensorer.
 • 01/31 - Del 2 – Lägga till enheter till Homey (Homey) (Aqara, trådfri, zigbee)
  Jag kommer i det här inlägget skriva om hur jag adderade fler medlemmar i familjen till Homey. Hur jag inkluderade Zigbee enheterna Aqara från Xaiomi och Trådfri lampor från IKEA.
  Har nu startat min Homey och lagt till några Aqara sensorer.
 • 01/30 - Del 1 – Installera Homey (Homey) (Homey, Xiaomi)
  Har nu startat min Homey och lagt till några Aqara sensorer.
 • 01/29 - Kan Homey ersätta VeraSecure? (Homey) (Homey, trådfri, VeraSecure)
  Kommer nu påbörja en serie om hur bytet av hjärtat i ett smart hem kan gå till. Under tiden jag gör förflyttningen från lite blandade system till Homey så kommer det skrivas kortare inlägg om erfarenheter och eventuella problem som kan uppkomma.
  Kommer nu testa Homie och se om den ersätter min VeraSecure
 • 01/15 - Homey släpper ny hårdvara. (Nyheter)
  Nu släpper Homey Flow till webbläsaren!
 • 12/29 - Test: Hur bra är Trådfri Led Power Supply från IKEA (Trådfri) (arduino, Google Assistant, Google home Mini, trådfri, zigbee)
  Är du bara ute efter att nyttja enheten till Ikeas belysning som dom själv säljer så fungerar den tillräckligt bra, men är du ute efter att köra egen utrustning och vill ha en dimmring som går steglöst från max till min så är det här kanske inte rätt enhet för dig.
  Testar IKEAS trådfri Led Power supply 30w.
 • 12/23 - God jul & gott nytt år! (Hemautomation) (Tips)
 • 12/03 - Test: Hur bra är Google Home Mini och behövs den? (Google Home) (Google Assistant, Google home Mini, hemautomation, ikea, thingiverse, trådfri)
  Ljudassistenten Google Home Mini introduceras i min hemautomation
 • 11/14 - Röststyrning med Google Home (Hemautomation) (Google home Mini, hemautomation, Röststyrning)
  Ljudassistenten Google Home Mini introduceras i min hemautomation
 • 09/19 - Guide: Hur fungerar Tasker och behöver du det? (Tips) (android, Applikation, Grafana, Influx, Mobiltelefon, Node-Red, Powershell, Tips, trådfri)
  Nu kan man undra vad den applikation har med hemautomation att göra. I mitt tycke så kan rätt konfiguration skapa nya typer av sensorer och fjärrkontroller både hemma och borta. Via appen kommunicerar man med valfria system utifrån händelser i telefonen.
  Tasker logga
 • 08/26 - Tips: Vad är den stora skillnaden mellan smarta strömpluggar idag? (Guide) (433Mhz, Brand, Övervakning, SonOff, Strömbrytare, Test, Tips, trådfri, WIFI Smart Plug, Z-wave, zigbee)
  Det finns otaligt antal sätt att aktivera en strömplugg idag. Kommer göra en djupdykning i de olika teknikerna som finns, beskriva vad teknikvalen får för konsekvens i olika scenarion i hemautomationen.
  Idag finns det en uppsjö uppkopplade uttag.
 • 08/17 - Tips: Så gör du ditt automatiska morgonkaffe! (Guide)
 • 08/15 - Facebook grupp för bloggen (Nyheter)
  Nu har vi en facebook grupp
 • 07/31 - Bygg själv: Vi hjälper dig bygga en regnsensor (Guide) (3D, arduino, Esp8266, Fusion360, hemautomation, regnmätare)
  Här har du all information du behöver för att kunna göra en egen regnmätare som integrerar med det du själv önskar. Jag släpper all information som behövs för att du själv ska kunna bygga en med om du råkar ha en 3D skrivare.
  Så här ser den nuvarande modellen ut i Fusion 360, stl filen för den finns längre ner på sidan.
 • 06/19 - IOT – Internet Of Trädgård (Hemautomation) (hemautomation, IOT, Trädgård)
  Omröstning på nästa projekt
 • 05/24 - Vera UI7 – Firmware version 7.0.26.01 (Vera) (Firmware, VeraLite, VeraSecure, Z-wave, zigbee)
 • 01/09 - Test: Hur bra är Philio Tech temperatur och luftfuktighetsmätare (PAT02-1B) (Test / Review) (Avfuktare, Guide, Luftfuktighetssensor, PAT02-1B, Scene, Tempeartursensor, Test, vera)
  Fantasin är sällan ett problem, så relativt snabbt identifierades ett sätt att uppgradera min gamla luftavfuktare, den är från 2002 men nu kanske den smartaste och med avancerade luftavfuktare som finns för under 10.000kr? Den fick nya funktioner som att startar inom 10 sekunder från att luftfuktigheten överstiger 60%, stannar lika snabbt när fuktigheten går under 45%. Styrning via app och schemaläggning i telefonen.
  Philio temperatur och luftfuktighetssensor PAT02-1B
 • 12/05 - Vi har en vinnare! (Tävling)
 • 11/29 - Vem ska vinna Somfy One tävlingen? (Tävling) (Kattlåda, Solluftsfångare, Somfy One, Tävling, Värmepump)
  Somfy One en smart kamera med larm och övervaknings funktion
 • 11/22 - Tävlingsbidrag: Solluftfångare i källare (uppvärmning/ventilation) (Tävling) (Fibaro, Heiman, Popp, Qubino, Solluftsfångare, Tävling, Termostat, Vera plus)
  Solluftfångarens insugsfläkt styrs av en digital termostat (enkel funktion: är det varmare än inomhustemperaturen så startar fläkten inne solluftfångaren och varm luft blåses in i källaren). När det inte är varmt i solluftfångaren ”stängs” ventilationskanalen med hjälp av ett kallrasskydd för att inte dra in kall luft i källaren.
  Väggen med Solluftsfångaren
 • 11/16 - Tävlingsbidrag: Utöka Nibe F750 värmepump med Z-wave interface (Tävling) (DIY, hemautomation, nibe, Tävling, vera, z-uno)
 • 11/12 - Tips: Allt du behöver veta om Vera och Vera Secure (Vera) (2GIG, arduino, Esp8266, GSM, hemautomation, Hikvision, Larm, RFXtrx433E, Rullgardin, SMS, vera, VeraLink, VeraSecure, VistaCam, Z-wave, zigbee)
  Vi hoppas du hittar inspiration och bra tips om hur du kommer vidare med hemautomation på just VeraSecure eller annan modella Vera. Om inte annat kommer du att veta de mesta Vera är kapabel att göra efter du läst allt detta 🙂
 • 11/09 - Gästinlägg: Vera Secure for Dummies (Tävling) (Gästinlägg, Guide, hemautomation, Tävling, vera, VeraSecure, Z-wave)
 • 11/04 - Tävlingsbidrag: Smarta kattlådor (Gästinlägg, Hemautomation, Tävling) (HASS, hemautomation, home assistant, Xiaomi)
 • 10/31 - Uppkopplad pumpa (Övervakning) (Neopixel, nodemcu, Radar, WIFI)
  Med hjälp av NodeMCU, neopixel och ett radarchip larmar pumpan.
 • 10/18 - Guide: Kom igång med Node-Red och hemautomation (Guide) (arduino, Esp8266, hemautomation, InfluxDB, IOT, MQTT, Node-Red, vera)
  Vem passar Node-Red till? Det enkla svaret ALLA! Jag anser att produkten är så flexibel att man enkelt hittar flera användningsområden! Jag har integrerat allt från Arduinos till att hämta data direkt från webbsidor på internet. Den här guiden passar både nybörjare och experter (experterna får gärna ge mig tips med!)
  Hemautomation med Node-Red
 • 10/11 - Vera UI7 – Firmware version 7.0.23 (Vera) (Firmware, vera, VeraEdge, VeraLite, VeraSecure)
  Igår (2017-10-10) släpptes en ny Firmware till Vera, och som vanligt fick min VeraLite pilota den omgående... Tyvärr med sämre resultat än tidigare (så har du en Vera Lite kanske du bör avvakta en stund med att uppgradera firmware!)
 • 09/28 - Tävla och vinn en Somfy One (Tävling) (Somfy One, Somfy Protect Keyfob, Tävling)
  För att delta i tävlingen behöver du bara skriva ihop ett rolig projekt du har gjort eller funderar på att göra, vi kommer sedan publicera det bloggen om allt ser ok ut. Tanken är sedan att vi skapar en omröstning där läsarna får välja vilket inlägg som bör få en Somfy One i November.
  Somfy One en smart kamera med larm och övervaknings funktion
 • 09/24 - Test: Hur bra är av Somfy one? Är det ett allt i ett larm? (Hemautomation) (Alexa, Brandvarnare, hemautomation, Kamera, Key Fob, Larm, Nets)
  Efter att ha testat Somfy One under någon veckas tid har jag fått en mycket god uppfattning om dess funktionalitet och hur den står sig mot andra lösningar som Vera och Telldus.
  Somfy One en smart kamera med larm och övervaknings funktion
 • 09/04 - Tips: Automatiserad väckarklocka med Home Assistant. (Hemautomation) (home assistant, Rullgardinsmotor, swipe, väckarklocka, vera, Z-wave)
  Med hjälp av Fibaro Swipe, Home assistant, Vera, GoogleChromeCast Audio, lampor och en rullgardinsmotor bygger man enkelt en modern väckarklocka!