Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.

Vecka 1 – Nyheter Inom smarta hem & bloggen

Då var årets första vecka avklarad. Kylan (-25 grader) har gjort att det varit många aktiviteter inne tyvärr. Men därav har vi haft tid att fixa förutsättningar runtom bloggen. Nu blev det dock en del strul med en 3D-skrivare dagen innan det här inlägget skulle publiceras, vilket tog mer tid än vi hade tänkt.

Tyvärr gick en uppgradering av vår 3D skrivare åt skogen, så vi behövde prioritera att laga den först. Gick tyvärr inte att rädda den del som du ser på bilden, utan vi fick byta hela den. Vi tänkte att detta kunde bli en del sedan i vår ”Uppkopplade 3D skrivare och säkerhets inlägg

Vi hade hoppats på att hinna uppdatera Homey Pro 2023 inlägget med resultatet för Ethernet kortet. Samt skriva mer om IKEA:s stöd för 3:e parts zigbee enheter.

Men lite har vi hunnit med ändå den här veckan, så helt tomt blev det inte på bloggen. Däremot så har det varit brist på nyheter runt om i teknikvärden inom smarta hem.

Vad har hänt under veckan?

 • IKEA har stöd för 3:e parts enheter via Zigbee, något som det dock är väldigt lite information om på internet.
 • Vi har uppdaterat guiden för Bluetooth sensorn lywsd03mmc som går att ändra till zigbee, det var den enhet vi testade och verifierade med Ikeas Dirigera.
 • Felsökning av Sensibo Air och Home Assistant, tydligen så har dom uppdaterat sin enhet med en funktion för ”klimatdetektering”, vilket blev på default. Den justerar ner temperaturen automatiskt på luftvärmepumpen… Vi kommer uppdatera vårt inlägg om optimering av luftvärmepumpar inom kort.
 • De tester vi gjort på Ikeas nya zigbee enheter Vallhorn och Parasoll blev väldigt populära. Vi fick där feedback att Vallhorn är känslig på batterierna och det verkar som att det är 1.2v och inte 1.5 volt som rekommenderas. Detta innebär att det är uppladdningsbara batterier som behövs. Dom har nämligen lägre spänning på 1.2v.
Vallhorn från IKEA

Ikea Dirigera och zigbee sensorer från andra tillverkare

Ikea:s dirigare med zigbee sensorn LYWSD03MMC
Nu är det säkert många som blir glada att fler sensorer går att använda i den mycket billiga zigbee kontrollern dirigera. Något som kanske gör användare ännu gladare är att den mycket billiga sensorn LYWSD03MMC även fungerar där!

Nu var detta något vi fick tips om i veckan, dvs att Ikea:s kontroller dirigera stödjer andra zigbee enheter än signa egna. Nu har vi försökt hitta mer information om detta hos Ikea men inte fått någon återkoppling eller mer information. Så det verkar vara trial and error för att få veta vilka enheter som stöds.

Men det är en mycket välkommen nyhet som visar att Ikea börjar vara en billig och prisvärd lösning för att komma igång med Zigbee. Med stödet att nå den externt med så bör det kunna bli en populär kontroller i sommarstugor med billiga zigbee sensorer.

Men avsaknaden att spara historiskt data gör den samtidigt begränsad om den inte kompletteras med någon fler lösning.

Kommande projekt

Sen har vi gjort några förberedande saker i garaget för att kunna bygga några egna smarta hem saker under året. Målet är bland annat en Magic mirror (spegel med en skärm bakom), det kommer visa status på vårt hem i hallen och bli ett nav för information.

Nu kommer vi försöka göra någon typ av design på spegeln, men ramen blev för stora för att fräsa i CNC:n på bilden. Därav blev det behov att göra ett bord där vi kan montera samma fräs.

Nu har vi tur som har fått ett utrymme i garaget för alla våra projekt.

Det vi hunnit med att göra är att försänka den här aluminiumplattan i en MDF skiva. Det kommer ge oss möjlighet att fräsa kanterna och spår snyggt runt spegeln. Vi beställde en aluminiumskiva med färdiga hål för fräs. Något som gör att vi får en stabil yta att lägga materialet på och sedan trycka det mot fräsen som skruvas upp till önskad nivå i mitten på plattan på bilden.

Vi har äntligen gjort klart ett ”fräsbord” för att göra snyggare avslut på några kommande projekt.

Misslyckad uppgradering av Ender 3 skrivaren

Samtidigt som vi höll på i garaget så tänkte vi att det skulle gå snabbt att uppgradera en 3D skrivare. Vi nämnde det på vår Instagram (extern länk) hur bra det blev.

Nu visade det sig att vi misslyckades rätt hårt med att dra åt skruvarna. Det läckte plast, vilket förstörde själva delen som värmer och trycker ut plasten till en ny del..

Ender 3 Pro fail
Gick inte att rädda den här delen så fick byta till en ny tyvärr.

Så den stunden vi tänkte använda på lördag på bloggen gick till att återställa skrivaren. Vad vi kan se nu så fungerar skrivaren efter den sista lagningen, men det tog längre tid än önskat. Vi behöver 3D skrivaren för att skriva ut delar för att kunna montera temperaturövervakning i närheten av pannan.

Kommande projekt på bloggen

Vi har dessutom börjat fördjupa oss på ämnet uppvärmning och förflyttning av värme. Med tanke på elpriser i Sverige på 5-8 kr / kw under några timmar i veckan så känns det rätt relevant…

Vi började såklart i fel ände och beställde en takfläkt innan vi är helt klar med vad som är vettigast att göra. Under tiden vi letade så insåg vi att det verkar vara begränsat med smarta fläktar som både ser snygg & går att styra, har vi fel?

Modellen vi beställde till slut blev en Philips Bliss, vi hoppas att den fungerar att styra via IR med hjälp av M5Stack och ESPHome.

Vi har nu beställt en fläkt med styrning. Kommer nu testa om det flyttar värmen mer effektivt från köket där vi har en kamin. Syftet är att få ut varmluft till luftvärmepumpen och övriga huset. Allt detta helt automatiskt via smart styrning så klart.

Har du några bra tips på sätt att effektivisera förflyttning av värme hemma?

Vill du ha något att läsa varje söndagsmorgon? Då kan du prenumerera på våra inlägg, vi försöker varje söndag publicera en sammanfattning av allt som hänt både på bloggen och i omvärlden.

Stort tack för den här veckan

Stort tack till er som stöttat bloggen och bjuder/bjudit på Swish-kaffe på 0705470065. Det uppskattas och vi använder det för att köpa kaffe, driva bloggen och köpa enheter att skriva om.

Vill du stötta bloggen på andra sätt? Vi har designat egna hållare och 3D-printat till den här sensorn. Om någon köper hållare så går alla pengar uteslutande till att driva och köpa innehåll att skriva om på bloggen, så det gynnar dig igen

Du kan även följ oss på Instagram ( https://www.instagram.com/automatiserar/ eller https://www.threads.net/@automatiserar (extern länk), där brukar vi dela vad som händer löpande och om vi hittar några erbjudanden på roliga tekniker. Sen har vi Facebook med där vi delar snarlik information som på Instagram – https://www.facebook.com/automatiserar/ (extern länk)

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

Ett svar till ”Vecka 1 – Nyheter Inom smarta hem & bloggen”

 1. Profilbild för Esbjörn
  Esbjörn

  Hej,
  Appropå flytta värme. Använder mej av denna från biltema. Billig och funkar med tuya,,
  Pelarfläkt smart, 100 cm, vit
  44-0088
  Hälsningar
  Esbjörn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *