Problem med räckvidden för dina Arduinos? MySensors

ArduinoUno_R3_Front[1]

Vi har tidigare skrivit om hur du kan skapa billiga Arduino sensorer med hjälp av MySensors. Om du märker att du har problem med räckvidden så finns det lite tips & trix för att åtgärda detta.

Som jag förstår det så har NRF24L01+ modulen lite snålt tilltagna kondensatorer vilket gör att modulen kan få lite för snålt med ström ibland. Men det går att åtgärda genom att koppla in en egen kondensator.

Du behöver en kondensator med ett värde runt 47 uF som kopplas över VCC och GND på NRF24L01+ modulen. Sidan med <-<-< pilarna är GND. Se bild nedan.

capacitor plus

På bilden nedan ser du VCC och GND.

nrfTop[1]

Vilket bör se ut ungefär så här när du är klar.

decupling

Sen kommer vi till spänningsmatningen. NRF24L01+ modulen kräver en jämn och fin 3.3 utspänning. Så om du fortfarande har problem kan en regulator avhjälpa problemet. T.ex. en LE33CZ. Det är en 3 pins regulator som är enkel att koppla in.

LE33CZ

Det finns även NRF24L01+PA+LNA moduler som ska klara runt 1000 meter och har extern antenn. Dessa kräver lite mer ström men har oftast samma pin-out som den vanliga NRF24L01+.

2.4ghzmedantenn

Det finns mer info om vad du kan göra när du får problem med räckvidden på MySensors hemsida: http://www.mysensors.org/build/debug

Lycka till! 🙂

1 reaktion på ”Problem med räckvidden för dina Arduinos? MySensors”

  1. Pingback: Guide: Arduino sensorer till Veran med MySensors | Vi Automatiserar.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *