Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Skapa en solinstrålningsenhet

När jag använde Switchking så var det enkelt att skapa en datakälla som man själv utformade. I Veran är det lite knöligare men ändå inte så svårt. Klicka på Read more knappen så berättar vi hur du gör!

Först kan vi nämna några ord om solinstrålning, vad är det? När solen träffar en yta så går det att mäta solens energi på ytan via en solinstrålningsmätare. Resultatet blir watt per kvadratmeter. I Sverige kan man räkna med runt 1200 watt/kvm som max, och en vanlig starkt solig dag på sommaren hamnar närmare 1000 watt/kvm.

Eftersom en solinstrålningsmätare är rätt dyr så har jag letat rätt på en webbsida som publicerar solinstrålningsdata i Sundsvall. Och sedan har jag skrivit ihop ett snabbt (och lite fult) skript som hämtar solinstrålningsvärdet från hemsidan och matade in det i Switchking. Men nu använder jag Vera och inte Switchking längre så nu ska det in i Veran istället 🙂

Jag började med att skapa en ny enhet till Veran som jag baserar på en ljussensor (LightSensor1). Den stora skillnaden är att jag bytt ikonen och lagt till att den ska visa enheten watt.

Om du vill installera enheten så ladda först ner filerna här. Extrahera filerna och ladda upp filerna D_SunPower1.json och D_SunPower1.xml till din Vera genom APPS\Develop Apps\Luup Files. Bocka i Reboot luup after upload.

Efter det är klart så ska du skapa din nya enhet av filerna du laddat upp. Gå till APPS\Develop Apps\Create Device och välj D_SunPower1.xml under Upnp Device Filename. Klicka sedan på Create Device.

Om du inte ser enheten efter du skapat den så starta om tjänsterna via Reload knappen uppe till höger.

Efter enheten är skapad så kan vi mata den med data och det görs via en webbsträng: http://VERAIP:3480/data_request?id=variableset&DeviceNum=DEVICEID&serviceId=urn:micasaverde-com:serviceId:LightSensor1&Variable=CurrentLevel&Value=VÄRDE.

DeviceID hittar du genom att kolla på egenskaperna på enheten. På nedanstående bild visas enheten som styr min stereo.

Device

I filen som går att ladda hem ovan så följer även två andra filer med. Vera.vbs vilket är ett skript som tar emot argument via kommandorad. Så du kan t.ex. skriva ”cscript.exe vera.vbs DEVICEID VÄRDE 2″ för att mata solinstrålningsenheten med data. Läs mer om Vera.vbs här.

Den andra filen som följer med är Vader.Alfnilsson.nu.vbs, den hämtar solinstrålningsvärdet från vader.alfnilsson.nu och skickar det vidare till Vera.vbs som måste ligga i samma mapp som Vader.Alfnilsson.nu.vbs. Vera.vbs skickar i sin tur vidare datat till Veran. Jag har lagt upp en enkel schemaläggning på en Windows server som körs var 5:e minut för att inte belasta webbservern för mycket.

Så där, nu får jag in solinstrålningsdatat i Veran 🙂

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.


Taggar:


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *