Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

dataMine backup dagligen

Kategori:

, ,

– Taggar:

back-up-clipart-1[1]

Plötsligt händer det man inte vill ska hända, sin hemautomationskontroller startar inte längre och din hemautomation blir plötsligt väldigt o-automatiserad…

Det hände med min Vera3 straxt efter att jag hade börjat föra över enheter till min nya VeraPlus. Tur i oturen var ju att jag hade en ersättare redo, men jag hade mer tänkt att ta det lugnt och föra över en enhet i taget för att samtidigt städa lite i reglerna för de aktuella enheterna.

Hur som helst, nu ska vi prata lite om vad du kan göra för att ta backup av din Vera för att förhoppningsvis vara lite mer förberedd om något strular.

Vi har tidigare skrivit om att det går att köra skript på din vanliga windows burk för att hämta hem en backup från din Vera utöver den inbyggda backup funktionen som finns i din Vera.

Men sen finns det ju plugins som skapar en del intressant data som kan vara värt att ha kvar. dataMine är ett av dessa.

Jag lagrar mitt data från dataMine på USB-minne och vis av erfarenhet så har det hänt tidigare att USB-minnen helt plötsligt kastar in handduken och ger upp. Det vore lite jobbigt eftersom jag samlar en del data som jag tycker är intressant att kunna jämföra över längre perioder. T.ex. energiförbrukningen av huset och hur mycket energi våran solcellsanläggning genererar.

Så för att ta backup av dataMine mappen som finns mountad i min Vera så använder jag mig av några 3:e parts program. Nämligen WinSCP och 7-zip. WinSCP använder jag för att ansluta till min Vera och säger åt WinSCP att använda ett förberett skript att hämta data, för att sen packa ihop alla filerna den hämtar till en enda fil med hjälp av 7-zip.

Börja först med att ladda ner WinSCP portable som du hittar här. Här laddade jag hem ”Portable executable” för att slippa installera WinSCP klienten.

Ladda sedan ner 7-zip från deras webbplats som du hittar här. Om du inte vet vilken du ska ladda hem, så ta någon av de 2 översta beroende på om du har en 32 eller 64 bitars dator. De flesta bör ha en 64 bitars dator vid det här laget.

Jag skapar en mapp under c:\ som heter dataMine. Sen skapar jag två mappar under c:\dataMine som heter Backups och WinSCP. Extrahera filerna för WinSCP klienten till c:\datamine\WinSCP mappen.

Här är batch skriptet jag använder för att ta backup av dataMine.

REM Automatiserar.se datamine backup
REM Create temp folder for uncompressed download.
md c:\datamine\temp_backup
REM Download datamine files from Vera using WinSCP skript.
"c:\datamine\WinSCP\WinSCP.com" /script=c:\datamine\backup.txt
REM Compress datamine files to a singel file.
"C:\Program Files\7-Zip\7z.exe" a -t7z c:\datamine\backups\%date%.7z c:\datamine\temp_backup
REM Remove temp folder for uncompressed download.
rmdir c:\datamine\temp_backup /q/s
REM Done.

Som ni ser är skriptet relativt enkelt. Spara ner skriptet ovan under c:\dataMine. Döp filen till något lämpligt som dataMine-backup.cmd.

Ni som är uppmärksam ser att det saknas en fil som skriptet ovan hänvisar till, backup.txt.

open scp://root:PASSWORD@192.168.69.1
lcd c:\datamine\temp_backup
cd ../dataMine
get *
exit

På rad 1 anger ni erat lösenord för Veran, det brukar stå på en etikett under själva Veran, och anger eran egen IP-adress istället för den som är angiven i exemplet. Spara detta skript som backup.txt i c:\dataMine mappen.

Skriptet ovan ställer sig i rätt mapp både lokalt och i Veran för att sen ladda hem alla filer som finns i dataMine mappen.

Men för att skriptet ovan ska fungera, så kan du först behöva acceptera nycklar från Vera för att kunna ansluta till den. Det gör du genom att starta en cmd.exe. gå till c:\datamine\winscp. Starta winscp.com och skriva första raden i skriptet ovan med dina egna uppgifter och välj Y som i yes om den frågar om du vill lagra nycklarna.

Nu kan du köra batch skriptet c:\datamine\dataMine-backup.cmd och resultatet ska bli en enda fil som ska heta dagens datum och den ska hamna i c:\dataMine\backups. Den kan du öppna med 7-zip och verifiera om du vill.

Jag har lagt upp den i schemaläggaren som finns inbyggt på windows operativet så att skriptet körs en gång om dagen.

Klart, nu har jag en automatiserad backup av datamine 🙂


Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.


Taggar:


Kommentarer

9 svar till ”dataMine backup dagligen”

 1. Det här har jag tänkt ta tag i hur länge som helst. Nu är det gjort, tack vare er utmärkta guide!

  1. Kul att den är uppskattad 🙂

 2. Profilbild för Magnus Sydoff
  Magnus Sydoff

  Hej !

  Trevlig sida !! Dessvärre har jag hamnat här just pga. det som beskrivs i inledningen, nämligen min Vera3 (UI7) bootar om, och om igen efter att jag har installerat plugin:en DataMine2.

  Kort historia:
  Efter att plug:in en var installerad så var jag tvungen att starta om Veran för att DataMine2 skulle börja fungera. Det verkade den också göra, men eftersom jag har en del externa sensorer etc. tillkopplade på serieporten till Veran. Tyvärr jag har dåliga erfarenheter av att serieportskonfigureringen inte alltid dyker upp i Verans UI så försökte jag mig på ett par omstarter till.
  Det skulle jag tydligen inte ha gjort, för nu bootar Veran om själv hela tiden. Just när Z-Wave dioden tänds så upplevs det som en hardware reset inträffar (alla dioder tänds) och sedan börjar bootprocessen igång igen med att powerlampan blinkar.
  Efter mycket googlande så verkar det inte finnas någon annan utväg än att fabriksåterställa hela enheten, vilket märkligt nog verkar vara svårare än man kan ana.
  Jag har försökt med denna länk,
  http://wiki.micasaverde.com/index.php/Firmware_Flash_Vera3,
  men firmware uppgraderingen kan bara köras på Windows XP (!). Det finns länkar till hur man man köra det på Windows 7, men det hjälper föga om man kör Windows 10. Det verkar hur som helst inte att gå att lura programmet genom att köra något i Compability Mode.

  Min fråga är alltså, har någon tips på hur man lyckas rädda en Vera 3 som bara startar om hela tiden? Jag hade ju gärna sluppit att konfigurera om alla Z-Wave enheter igen (dvs. fabriksåterställa enheten) men jag antar att det är ditåt det lutar.

  Kan sedan tipsa de som gillar att bygga lite själva att kika på http://mysensors.org

  Mvh
  Magnus

  1. Hej, ursäkta sent svar :/

   Råkade ut för nån boot loop med min Vera Lite tidigare efter en firmware uppgradering med. Blev tvungen att köra återställning enligt guiden nedan:
   https://www.automatiserar.se/guide-vera-ui7-aterstall-veran/

   Tyvärr innebär de att man tappar allt och sedan måste återläsa data :/

   Om du inte ändrat nått och kör UI7 så kan du ha tur att backupen finns hos Vera, tror den default skickar upp backupen dit om man inte stänger av den funktionen 🙂

   Tack för tipset! Luvan byggde en RFID läsare med Mysensor tidigare.
   https://www.automatiserar.se/rfid-lasare-till-veran-via-mysensors/

   // Ispep

 3. Kanske en dum fråga, men…
  Jag har en hembyggd server som har windows 10 som operativ. Normalt sett är det ju ingen lokal användare inloggad på servern, fungerar det schemalagda scriptet då?

  1. Det går att tillåta schemalagda jobb att köras även om inte någon är inloggad. Du behöver då fylla i användare och lösenord när du skapar schemaläggningen.

   // Ispep

   1. Toppen, då ska jag testa detta!

 4. Hej,
  tack för en väldigt gedigen och väl skriven guide.
  jag har suttit och backuppat i en dag nu och har fått lite material men jag kan inte hitta csv-filen som jag förstod det som skulle dyka upp.

  Det som kommer är
  Mapp: ”dagensdatum”
  filer som heter dataMineCofig.json samt diverse .backup-filer

  undermapp:
  ”database”
  undermapp till dessa
  1
  2
  3..osv för antal channels
  undermapp till dessa
  ”raw” med en fil ”2446.txt”

  config.json ligger under channelmappen

  ”system volume information

  om jag skulle vilja leka med denna datan själv typ i matlab eller excel. hur skulle jag gå tillväga?

  jag undrar också hur jag tar bort enstaga felvärden från en kurva så att kurvan håller sig lite snygg =)

  MVH
  Johan

  1. Hej Johan,
   Det är i filerna som heter typ: 2446.txt som allt data ligger i form av CSV formaterad data.
   Du hittar manualen för datamine2 här:
   http://code.mios.com/trac/mios_datamine_2/raw-attachment/wiki/WikiStart/DataMine2%20Overview%20v1.0.pdf
   Men det är nästan bättre beskrivit i den äldre manualen för datamine1 hur filerna är uppbyggda:
   http://code.mios.com/trac/mios_datamine/raw-attachment/wiki/WikiStart/dataMine%20Overview.pdf
   Ta en backup på alla filer innan du börjar ändra, ifall det får oönskad effekt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *