Test av dörrsensorn PARASOLL från IKEA

I vårt testa av dörrsensorn PARASOLL från IKEA så visade det sig att till och med Zigbee2mqtt inte hade hunnit med att få stöd för den ännu! Så ny är sensorn för tillfället. Men med lite information från deras sida så kunde vi få igång den nästan helt utan problem. Vill du veta hur du får till den i Zigbee2mqtt kan du hoppa hit

Vi kommer testa sensorn tillsammans med IKEA:s egna nya Gateway med inom kort.

Test av dörrsensorn PARASOLL från IKEA där vi går igenom det som är relevant.
Dörrsensorn PARASOLL från IKEA är just en dörrsensorn, varken mer eller mindre vad vi sett än så länge.

Sidan senast uppdaterad: 2023-12-27 – Skapade inlägget och testade med Zigbee2mqtt

Meny

Länkar inom sidanBeskrivning
SammanfattningEn summering av våra erfarenheter under tiden vi testade
Bakgrund till recensionenInformation om vad vi hade för input till det här ämnet
FunktionerVilka funktioner tillhandahåller det vi skriver om på sidan.
TeknikerDe tekniker som används för att den här lösningen ska fungera.
Lämpliga användningsområdenVart ser vi att den här enheten eller tekniken skulle passa in
Omdömevårt omdöme på det vi skrivit om på sidan
Värt att vetaBra information om saker vi upptäckt under tiden vi testat och skrivit om tekniken
Kompatibla kontrollers och mjukvarorVilka kontrollers och enheter vi testat den här i kombination hårdvaran / mjukvaran
AutomationerHär kommer vi skriva olika automationer vi skapat
Relevanta länkarLänkar till mer innehåll om tekniken vi skrivit om på sidan.
LoggbokHär kan du följa vad som hänt sedan vi publicerade på sidan.
Om Automatiserar.seEn sammanfattning om oss på Automatiserar.se.

Sammanfattning

Dörrsensorn PARASOLL från IKEA är just en dörrsensor. Den hade inte några mer funktioner vilket vi hade hoppats på, men samtidigt så brukar IKEA:s enheter vara både tillförlitliga och stabila. Att den dessutom har vanliga AAA batterier gör att batteritiden borde vara riktigt bra.

Dörrsensorn PARASOLL är en relativt lång sensor, men detta beror på att det sitter ett AAA batteri i sensorn.

Är du intresserad av vårt betyg så kan du hoppa dit direkt.

Bakgrund till recensionen

Målet är att du ska få en bild över vad enheten är och vad den klarar. Sen kopplar vi våra tester av den tillsammans med olika smarta hem system för att visa vad som är möjligt med dessa. Vi vill dessutom ge dig en insikt till hur vi påbörjade detta inlägg och utifrån vilka förutsättningar det gjorts.

Funktioner

Vi har inte hittat några unika funktioner med sensorn ännu, så det är dörr öppen / stängd och batteristatus.

Tekniker

Sensorn kommunicerar med Zigbee 3.0.

Lämpliga användningsområden

Vi försöker här ge olika sammanhang där tekniken passar in i det smarta hemmet. Målet är att här visa hur du skapar värden med hjälp av det vi skrivit om på sidan.

Omdöme

Vårt omdöme är utifrån vår upplevelse under testet och hur vi tycker enheten eller tekniken fungerar vid publicering. Vi är objektiva och vet att mjukvara och hårdvara kan ha brister om dom precis släppts. Därav så brukar vi undvika att vara allt för tidiga med att ge ett omdöme på helt ny teknik.

Positivt

Att IKEA valt vanliga AAA batterier är en positiv egenskap tycker vi, detta borde ge en bra batteritid och dessutom vara en typ av batteri som ofta återfinns hemma.

Negativt

Vad vi kan se så är detta en DÖRRSENSOR och inget mer, dvs ingen vibrationssensor, temperatursensor eller liknande roligt. Nu är detta kanske inte negativt, men vi upplever att när dom väl släpper en sensor så borde det gå att göra mer än att bara ge den öppen / stängd funktionalitet.

Betyg

Veckans nyheter

Vårt betyg är utifrån vår upplevelse och den totala bilden vi fått under tiden vi skrivit. Nu kan betyget komma att ändras över tid eftersom mycket kan ändras:

Vi upplever att dörrsensorn PARASOLL är stor jämfört med andra sensorn, på bilden ser du den jämfört med Xiaomi Aqara sensorn.

Motivering till betyget:

Vi kan inte ge mer än 3:a i betyg ännu, nu beror detta på att sensorn är mycket ny och att vi hade hoppats på mer funktioner än bara öppen / stängd status.

Betyg: 3 av 5.

Värt att veta

För att inkludera den så kan du trycka 4 ggr inom 5 sekunder på inkluderings knappen. Håller du in inkluderingsknappen som det står i manualen så kommer du para den direkt mot en ljuskälla eller liknande… Något som gör att du kan råka ta en lampa i närheten av din koordinator.

Montering av sensorn

Vi valde att montera hållaren med en skruv, och även om vi inte tycker att vi drog åt skruven allt för hårt så böjde sig hållaren. Dessutom så är vi tvingade att montera magneten med tejpen, den går inte att skruva upp.
Att vi drog skriven lite för hårt resulterar i att vi får en glipa mellan hållaren och sensorn i mitten. Den sitter dock som den ska.

Kompatibla kontrollers och mjukvaror

Här gör vi vårt bästa för att testa med olika andra lösningar om det är relevant, skulle det inte vara relevant just i det här sammanhanget så kommer troligen kollumen stöds vara helt tom. Datum är det datum vi testade eller senast gjort någon verifiering av detta tillsammans med hårdvaran.

HårdvaraMjukvaraStödsDatum
Homey Bridge
Homey Pro (early 2016-2019)
Homey Pro 2023
Sonoff Zigbee 3.0 USB stickZigbee2mqttMed egen extension stöds den.2023-12-28
Home Assistant
IKEA Trådfri
IKEA Dirigera
Conbee 2Deconz
Samsung Smartthings hub
Här har vi en länk till de kontrollers vi skriver om på bloggen. Den här listan kommer revideras i arbetet vi gör med att strukturera innehållet på bloggen.

Zigbee2mqtt

Här ser du hela vårt Zigbee2mqtt nät
Vårt Zigbee2mqtt nätverk hittade Parasoll, men vi fick lägga på en manuell fix för att kunna läsa av dörren öppen / stängd.

Tyvärr så dök sensorn PARASOLL upp som en okänd enhet även med den senaste versionen av Zigbee2mqtt (1.34.0-1). Vi fick lägga till konfigurationen manuellt för att få till sensorn som en dörrsensor. Den instruktionen ser du nu nedan. Om du väljer att göra detta tänk på att göra en backup av din zigbee2mqtt innan du börjar. För skulle något fela så är det mycket tråkigt att lägga till alla enheter på nytt igen…

Men för att få stöd för den här sensorn innan den kommit som en vanlig enhet i Zigbee2mqtt så får man lägga till en .js fil i filstrukturen för din Zigbee2mqtt. Detta gör att Zigbee2mqtt hittar åt sensorn och tolkar öppen / stängd korrekt.

Även med den senaste versionen av Zigbee2mqtt så fick vi inte igång sensorn automatiskt. Den gick inte att hitta i deras kompatibla lista heller..
[New device support]: · Issue #20007 · Koenkk/zigbee2mqtt · GitHub – Testade att följa den här anvisningen.

Steg för steg guide för att få till Parasoll i Zigbee2mqtt i väntan på officiellt stöd.

OBS du gör detta på egen risk, men enligt de steg nedan gjorde vi och har nu igång sensorn som du ser på bilden nedan

 1. Stoppa Zigee2mqtt tillägget.
 2. Gör en backup av tillägget om du känner dig tveksam på att göra editeringar i dina inställningar.
 3. Under sökvägen \\HomeAssistant.local\config\zigbee2mqtt\ (kräver att du har SAMBA installerad, mer info om det här: https://youtu.be/JVk6DSCSSO4 – spola till 8.37, extern länk )
 4. Skapa en fil med namnet: IKEA-Parasoll.js och lägg till innehållet som finns länkat här: GITHUB script (extern länk), ta ej med första raden ”$ cat IKEA-Parasol.js”
 5. Kopiera configuration.yaml till din lokala dator som backup.
 6. editera filen och lägg till raden nedan
  external_converters:
  – IKEA-Parasoll.js
 7. Spara filen och starta sedan igång din Zigbee2mqtt. Om allt gått vägen så borde du få något liknande vi fick nedan att den stöds.

stoppade zigbee2mqtt och sedan editerade configuration.yaml

Via den här konfigurationen fick jag upp den som en enhet som kunde detekteras som en dörrsensor..

Efter att ha editerat configuration.yaml och skrivit in definitionen du hittar här: [New device support]: · Issue #20007 · Koenkk/zigbee2mqtt · GitHub (extern länk) så fick vi den att agera som en dörrsensor. Däremot så behöver batteriet korrigeras.

Nu när vi gjort klart guiden såg vi att den felar med batteri eller att det kan ta upp till 24 timmar innan det värdet dyker in, så därav står det Null % just nu. Hoppas på att detta hoppar till automatiskt.

Vi kommer nu testa hur pass stabil den är och placera den till en dörr som vi ofta öppnar / stänger för att se hur den beter sig.

Automationer

Vi beskriver här Automationer vi skapat med hjälp av det vi skrivit om på sidan. Nu kan detta vara tomt precis vid publicering ibland, men målet är om möjligt att visa hur vi använder lösningen för att underlätta hemma.

Relevanta länkar

Här hittar du relevanta länkar till olika saker som kan vara relevant till den här sidan. Alla länkar på sidan är interna om inte annat anges, externa länkar märks upp med just (extern länk) om den lämnar vår sida.

ÄmneLänk
Länk till sensorn på IKEA:S hemsidaPARASOLL Dörr-/fönstersensor, smart/vit – IKEA (extern länk)
Länk till instruktionsboken på IKEA:s hemsidaAssembly Instruction (ikea.com) (extern länk)
Här kan du fördjupa dig i vårt test av Dirigera som är IKEA:s gatewayhttps://automatiserar.se/sa-har-fungerar-ikeas-dirigera-allt-du-behover-veta/
Vi har nämnt att vi testar med Zigbee2mqtt, är du intresserad av en mycket stabil och mångsidig lösning så kan du läsa vår genomgång härhttps://automatiserar.se/hur-bra-ar-zigbee2mqtt-med-home-assistant/

Loggbok

Senast ändrad:

 • 2023-12-27 – Skapade inlägget och testade med Zigbee2mqtt. Kommer inom kort testa med fler gateways.

Om Automatiserar.se

Vi skriver på smarta hem bloggen helt ideellt och frivilligt på fritiden. Detta gör vi för att själv dokumentera vad vi lärt oss om tekniken, samtidigt vi vill dela med oss av erfarenheterna för att spara tid till andra. Detta gör att du som läsare kan få en sammanfattning av oss innan du själv beslutar dig för nästa steg, vilket besparar dig tid som vi ändå har lagt ner.

Har du redan kommit igång med det vi skriver om? ge då tips eller feedback på det som en kommenterar. Detta höjer kvalitén på innehållet och ger fler tipset med.

Du kan prenumerera på vår blogg via epost. Då får du blogginlägg direkt på din mail och behöver inte hålla koll på bloggen för att få nytt innehåll.

Vill du stötta bloggen? Bjud gärna på en Swish kopp kaffe0705470065 eller spana in de lösningar vi skapat för att underlätta hemma. Alla bidrag går oavkortat till driftkostnader för bloggen och att köpa ny teknik att skriva om. Detta gör att vi är helt oberoende och kan skriva det vi tycker och tänker om produkter och tekniker. Något som vi gjort sedan 2014!

Vill du veta mer om bloggen så kan du läsa på mer om Automatiserar.se här.