Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Telldus – Tellstick ZNET LITE

Automatiserar har nu fått möjligheten att testa nya Tellstick ZNET LITE, vi tackar m.nu för att vi fick ett tidigt exemplar att testa!

TelldusZNET

Tellstick  ZNET LIVE har stöd för både Z-Wave Plus samt att skicka 433MHz kommandon. ZNet lite är släppt och går att köpa från och med idag!

När vi fick enheten gick det väldigt fort att komma igång, redan efter 5 – 10 minuter var ZNET registrerat med ett konto på Telldus live och färdig att kontrollera enheter. Det är inte avancerat att få igång den, allt som behövdes var att koppla in ZNET i ett nätverksuttag och starta den, resten sköts automatiskt.

Eftersom ZNET kan sända via 433MHz går det att kontrollera 433MHz enheter med den. Om du t.ex. går från en Tellstick NET eller liknande till ZNET, så betyder det att du inte behöver ersätta alla enheter med Z-Wave, utan kan fortsätta styra dessa med ZNET. Observera att detta inte gäller temperatursensorer och liknande eftersom ZNET bara skickar 433MHz och inte tar emot 433MHz.

 

Vad är det som följer med?

TelldusZNETAllt

 • 1 x Tellstick ZNET Live
 • 1 x Extern antenn
 • 1 x strömadapter
 • 1 x usb kabel
 • 1 x Nätverkskabel
 • 1 x Guide

 

Tekniskt

Znet har stöd för både Z-Wave plus och att Skicka 433MHz kommandon. Eftersom ZNet är relativt ny på marknaden kan det vara bra att kontrollera vilka Z-Wave enheter den stödjer. M.nu har en mycket bra kompatibilitetsguide som vi rekommenderar.

Även om en enhet inte fungerar nu är det inte nått som säger att den inte kommer att fungera i framtiden!

TelldusZNETDemo

När båda lamporna lyser grönt längst ner till höger är enheten uppkopplad mot Telldus Live

Kom Igång Guide

Vi börjar direkt med att göra en kom igång guide som bygger på Telldus PDF

1. Börja med att skapa ett konto hos Telldus

2. När kontot är skapat så är det dags att gå in i menyn ”hantera platser” och där avvakta tills den gröna lampan till vänster om strömindikatorn blinkar grönt. När enheten gör det så kommer du automatiskt att få se enheten i ”ny plats upptäckt”

Skriv nu in aktiveringskoden och vänta på ett ”OK”

När detta är klart så bör båda lamporna till höger lysa grönt.

3. Nu är du klart att börja använda enheten!

 

Lägg till enheter

Genom att gå till menyvalet ”Kontrollera Enheter” är det möjligt att lägga till nya Z-wave och 433Mhz enheter.

Jag börjar med att visa hur jag lägger till en Nexa enhet jag hade liggandes sedan jag lämnade min Telldus DUO.

Klicka på ”+” under status

add

Välj 433 MHz enheter.

add1

Välj Nexa.

add2

Välj rätt modell.

add3

Döp enheten till något lämpligt.

add4

Sätt enheten i upplärningsläge och klicka på ”Lär upp” knappen.

add5

Klart! Nu är enheten skapad och den går att tända och släcka enkelt via gränssnittet.

Det verkar som att det ibland kan ta tid att skapa enheter med ZNet, inget vi upplever varje gång. Men vi känner att det kan vara värt att nämna.

 

Vad kan man göra?

Vi börjar med att kolla på hur det ser ut när man skapar regler och vilka val som ges.

event

Plustecknet känner vi igen sen tidigare och vi klickar på denna för att addera en regel. Välj namn på din regel.

event1

Här nedan ser vi att våran regel har skapats och nu kan vi konfigurera denna.

event2

Det finns ett antal funktioner som finns tillgängliga under varje sektion. Du klickar på den funktion du vill lägga till och drar den upp till rätt ställe. Vi börjar med Triggers och går genom knapparna från vänster till höger.

Utför denna händelse när status på en enhet ändras
Utför denna händelse när värdet på en sensor går över eller under ett bestämt värde
Utför denna händelse när solen gått upp eller ned
Utför denna händelse vid en specifik tid
Utför denna händelse när det är dags att starta motorvärmaren beroende på temperaturen

Villkor

Utför endast åtgärderna till denna händelse om en enhet är på eller av
Utför endast åtgärderna till denna händelse om en sensor är under eller över ett bestämt värde
Utför endast åtgärderna till denna händelse om solen är uppe eller nere
Utför endast åtgärderna till denna händelse inom ett tidsintervall
Utför endast åtgärderna till denna händelse vissa veckodagar

Åtgärder

Sätt på eller av enheten när denna händelse utförs
Skicka e-post när denna händelse utförs
Skicka sms när denna händelse utförs
Utför en http-begäran till en webbadress när denna händelse utförs

Den sista att utföra en http-begäran tycker vi är intressant. Den ger möjlighet att interagera mot andra system när en trigger utlöses, pluspoäng.

Så med detta regelverk så går det enkelt att utföra saker som att tända lampan i hallen när dörrsensorn triggas men bara när det är mörkt och liknande. Men det går även att interagera med ZNet via script.

Jag började direkt att leta möjligheter att scripta mot Telldus ZNet, efter lite letande hittade jag några funktioner till PowerShell, jag ska inte ta åt mig äran för att ha gjort dessa funktioner. Jag har skrivit allt om hur det fungerar på projektsidan om hemautomations-modulen.

Script raden nedan gör följande:

 1. Hämtar krypterade behörigheter från en fil (om du loggat in en gång med Get-TDCredential)
 2. Kopplar upp mot Telldus Live och skapar en session.
 3. Hämtar alla dina enheter från Telldus Live
 4. Stänger alla enheter

Connect-TelldusLive (Get-TDCredential); Get-TDDevice | Set-TDDevice -Action turnOff

Eftersom vi alltid delar med oss av script och funktioner så passar vi på att skapa en sida på Github, där kan du bidra med egna funktioner eller bara hämta hem färdiga saker vi laddar upp.

Appar

Ja vad är en hemautomationskontroller i modern tid utan appar för mobila enheter? Och visst finns det även för ZNet.

Vi har inte själva hunnit med att testa hur bra appen för IOS eller Android fungerar. Appen har fått betyget 2.5 i Apple store och samma för Google Play.

 

Summering

Jämfört med en annan Z-Wave kontroller, exempelvis Vera Edge som ligger i samma prisklass men helt saknar 433MHz blir Tellstick ZNET billigare att komma igång med. Detta på grund av att Edge enbart har Z-Wave stöd, Z-Wave enheter är lite dyrare än traditionella 433MHz enheter. Z-Wave har istället dubbelriktad kommunikation. Det finns rfxtrx hårdvara till Vera med för att kommunicera med 433MHz enheter men detta är en separat hårdvara vilket ger ännu en kostnad.

Eftersom jag just börjat testa enheten är det för tidigt att säga nått om räckvidd, plus / minus osv. Det kommer att komma fler inlägg om Tellstick ZNET allt eftersom jag testat olika saker. Jag har testat och bekräftat att Strips fungerar riktigt bra med ZNet.

Det kan även komma några guider om intresset för ZNET är stort.

(redan nu har vi smygit ut en powershell modul till Telldus Live)

[poll id=”13″]

 

// Ispep & Luvan

 

 

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs våra dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

14 svar till ”Telldus – Tellstick ZNET LITE”

 1. […] (Tills jag flyttar min strips från Telldus Znet Lite till veran) : http://www.vesternet.com […]

 2. Profilbild för Fredrik
  Fredrik

  Missnöjd då jag har Oregon temperatursensorer som jag inte kan läsa av.

 3. ”Observera att detta inte gäller temperatursensorer och liknande eftersom ZNET bara skickar 433MHz och inte tar emot 433MHz”

  Men detta är ju helt värdelöst! Det enda som gjorde att jag över huvud taget sneglade på ZNET var att kunna slippa RFXtrx433 i min VeraEdge. Jag använder den till olika temp- och fuktsensorer.

 4. Verkligen synd att man bara kan skicka och inte ta emot, hade samma förhoppning på den som du. Hade det gått att både skicka och ta emot 433MHz så hade nog många direkt ersatt exempelvis Telldus duo.

  Har hört att det eventuellt ska komma en Telldus – Tellstick ZNET Pro, har skickat en fråga till Telldus men inte fått nått svar om det bara är ett rykte eller om den verkligen kommer. Känns som att den borde i så fall ha stöd för att både skicka och ta emot 433MHz.

  // Ispep

 5. Riktigt schysst sida för mig som tar nytag i detta med hemautomation!
  Jag har tidigare kört med Nexa’s grejer och tycker att det funkar helt ok, men är väldigt nyfiken på möjligheterna med Z-wave! Har beställt hem ett startkit innehållande bland annat en Vera Edge. Nu vart jag dock lite nyfiken på den här Tellstick- Znet Lite eftersom det just kan styra Nexagrejerna också.

  Har ni hunnit få någon ytterligare uppfattning kring hur Tellstick’en fungerar? Skulle jag som nybörjade satsa på den istället för Vera Edge’en i o m att jag kan integrera Nexaprylarna med den?

  1. Tack så mycket 🙂
   Om du har en Vera med RFXtrx modulen installerad så får du mer möjligheter jämfört med med Telldus Znet. Fördelen bl.a. är att du får dubbelriktad kommunikation via 433 mhz så du även kan ta in data från temp-sensorer och liknande. Samt att Veran i sig är lite kraftfullare när det kommer till flexibilitet. Sen har de båda lite för och nackdelar. Men personligen skulle jag välja Veran.
   Här kan du läsa mer om RFXtrx modulen som gör att du kan prata via 433 mhz med Veran. Den kostar dock en liten slant extra.
   https://www.automatiserar.se/guide-installera-rfxtrx433/

 6. Tack för snabbt svar!
  Jag hann läsa på lite ytterligare om både controller’serna (hur man nu skriver det) och precis som du säger så lutar det snarare åt Vera med RFXtrx-modulen som komplement framöver. Ska kolla er guide om hur det funkar 🙂

 7. Eller så väntar du på Vera Plus (http://goo.gl/DFW5Qq), som ska tydligen komma snart. Den har 433mhz inbyggt från början. I mina ögon blir Vera Plus som en Tellstick ZNET LITE fast mycket bättre 🙂

  Något att tänka på är att det är lite meckigt att få igång RFXtrx-modulen på Vera Edge. Man behöver uppdatera Veran med en speciell image för att usb-porten ska börja lira. Efter det, så fungerar det bra. Men det är sådant man slipper när man får 433mhz inbyggt från början.

  Jag utgår förstås ifrån att Vera Plus kommer kunna hantera dubbelkommunikation med sin inbyggda 433mhz. Eller kan det bli som på Tellstick ZNET???

  1. Ja man får hoppas på dubbelriktad kommunikation. Sen kommer ju frågan om vilka 433 mhz enheter den kommer att stödja. RFXtrx modulen har ett brett och beprövat utbud av enheter som stöds. Här får man hoppas att Vera har kanske köpt in ett färdigt koncept till Vera Plus så att det finns god kompatibilitet redan från start.

 8. […] Efter att ha utforskat möjligheterna i Telldus Live tjänsten valde jag att fortsätta mitt system för hemautomation med Powershell. Vi har tidigare skrivit en recension på Telldus ZNET Lite. […]

 9. […] Telldus Tellstick Znet Lite – Medel funktioner. Klara Z-Wave men bara att sända Nexa 433. klarar alltså inte tempgivare/magnetbrytare/fjärr på 433MHz.  949kr […]

 10. […] en längre tid har vi testat Telldus Znet Lite som vi fått från m.nu, den har körts parallellt med en Vera Lite, mestadels för att se vilka […]

 11. […] hade Telldus kommit med Telldus Znet Lite som jag fick möjligheten att testa! Den klarade både Z-Wave och 433Mhz vilket var riktigt bra! […]

 12. […] i andra rum. Detta kan upplevas störande om uttag styrs både via en huvudkontroller, exempelvis Telldus Znet och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?

Taggar:

Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör

Vi har testat många enheter som gör vår vardag enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som vi sedan försöker använda för att göra vår vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.