Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.

Vecka 3 – Nyheter inom smarta hem & bloggen

Den här veckan har vi fortsatt fortsatt skapa förutsättningar för att kunna skiva intressanta inlägg på bloggen. Vi har även lagt en del tid på Homey Pro 2023 och tänker att det kanske är dags att visa mer intressanta saker om den med. Så vi hoppas det är nyheter inom smarta hem som hjälper dig skapa värdefulla lösningar.

Den här veckan väljer vi att avvakta med nyheter i omvärlden på grund av CES 2024 (Consumer Technology Association). Där har en mängd nya saker som är på gång dykt upp. Men vi väljer att avvakta som sagt.

Innehåll

Problem med segheter i Zigbee nätverket

Vi har för första gången på något år upplevt en del problem med Zigbee2mqtt (z2m) Tyvärr har vi inte hunnit felsöka i detalj vad som orsakat detta, utan vi fick starta om Zigbee2mqtt de gånger de gick för segt, omstarten av z2m gjorde att nätverket svarade snabbt igen.

Men vi tror att de kan bero på en helt ny sensor som vi börjat testa. Vi kan se i vår Grafana graf en bit ner att sensorn inte beter sig önskvärt, den kan vara en stor orsaken till att nätet går segt i kombination med en IKEA lampa, den börjar strula samtidigt som detta uppkommer, alternativt är det bara Ikea lampan som börjar fallera.

Den här sensorn har på ca 11 dagar producerat 1010902 paket på vårt zigbee nätverk, troligen var det då vi började uppleva problem segheter ibland i vårt nätverk.

Hade vi inte loggat den här typen av information från vårt Zigbee nätverk så hade det aldrig gått att se när trenderna uppkommit, och vilka enheter som skiljer sig från mängden.

Som du ser på bilden så har den sensorn som heter H159M skickat nästan en miljon meddelanden de senaste 11 dagarna. Jämfört med andra sensorer så är det ett mycket skumt… Dessutom ser vi att H110L börjar bete sig skumt när den spammar vårt zigbee nätverk.

Smart Air House keeper såg på papper ut att ge en mängd roliga insikter och dessutom så fungerade den bra med Zigbee2mqtt. Men så här i efterhand så ser vi vad viktigt det är att validera en ny enhets beteende i nätverket.

Vi gillar Smart Air sensorn utifrån det den rapporterar, dock så gillar vi inte dess beteende…

Men är du intresserad få någon liknande insikt i ditt zigbee nätverk så kolla in det här inlägget: https://automatiserar.se/forbattra-zigbee-natverkets-forutsattningar-med-grafana/ samt https://automatiserar.se/felsokzigbee2mqtt/ där vi beskriver hur vi felsöker just Zigbee nätverket.

Missa inte att prenumerera på våra blogginlägg. Varje gång vi publicerarar ett inlägg så får du ett mail med hela inlägget.

Homey pro 2023

Nu har vi fått tid att uppdatera inlägget med vår insikt om att använda nätverskabel till Homey Pro 2023. Dessutom har vi hunnit lägga en del tid på Homey Pro 2023 sidan. Dessutom har Aqara appen börjat närma sig ett stöd för nyare Xiaomi Aqara T1 sensorer!

Homey pro ethernet adapter
Vi har nu kört med både wifi och nätverkskortet ca en månad på Homey Pro 2023, vi blev lite förvånade över resultatet vi fick i graferna. Men kan inte påvisa att man som användare upplever stor skillnad med Homey Pro ethernet adaptern.
Homey pro 2023 med wifi och uptime kuma
En av de detaljer vi såg som skiljer mellan wifi och Ethernet var just svarstiden, med wifi så är snittet 228ms medans med nätverkskortet så blev det
Homey pro 2023 med ethernet och uptime kuma
Som du ser så är här svarstiden med Ethernet kortet 10x snabbare, vi har en svarstid i snitt på 21ms istället för 228ms med wifi. Men vi kan inte påstå att som användare av Homey att vi upplever någon praktisk skillnad, har du gjort det?

Här kan du läsa mer om nätverkskortet och komma med frågor: https://automatiserar.se/test-av-homeypro-2023/#Ethernet.

Xiaomi Aqara Temperature and Humidity sensor T1

Homey Pro 2023 är nu nära att få stöd stöd för Xiaomi Aqara T1 sensorn. Den här veckan kom det ut stöd för den i testversion (extern länk). Så vi hoppas att det snart dyker upp i den skarpa versionen av appen. De äldre generationerna av sensorn fungerar bra (den med en blå kartong utan T1 i namnet)

Xiaomi Aqara Temperatur och luftfuktighetssensor finns nu i en nyare revision med ”T1”, vilket nu är Zigbee 3.0. Vi har gjort en djupdykning på den här om du gillar föregångaren så finns även info om den den här
Senaste release note från appen: Aqara App for Homey | Homey ( extern länk)

Det går att köra den här appen i testversion om du redan nu har råkat köpa den nya modellen av Xiaomi Aqara. Det gör du genom att lägga till ”Test” i slutet av adressen: https://homey.app/en-us/app/com.xiaomi-mi/Aqara/test/ (extern länk), då kommer du till samma app. Men du kommer till testversionen.

Om du har en stabil installation med många Xiaomi Aqara sensorer så skulle jag rekommendera dig att avvakta tills den skarpa versionen släpps.

Är du på väg att skaffa en större mängd temperatursensorer så kan vi tipsa dig om en billig display med namnet LYWSD03MMC. Den är mycket billigare än Aqara sensorn och dessutom med display, dock så krävs det några steg innan den är helt fungerande med din kontroller. Mer info om det står på länken.

Stort tack för den här veckan

Stort tack till er som stöttat bloggen och bjuder/bjudit på Swish-kaffe på 0705470065. Det uppskattas och vi använder det för att köpa kaffe, driva bloggen och köpa enheter att skriva om.

Vill du stötta bloggen på andra sätt? Vi har designat egna hållare och 3D-printat till den här sensorn. Om någon köper hållare så går alla pengar uteslutande till att driva och köpa innehåll att skriva om på bloggen, så det gynnar dig igen

Du kan även följ oss på:

På de länkarna brukar vi dela vad som händer löpande och om vi hittar några erbjudanden på roliga tekniker. Sen har vi Facebook med där vi delar snarlik information som på Instagram – https://www.facebook.com/automatiserar/ (extern länk)

Hoppas du får en fortsatt trevlig söndag!

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *