Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Test av Fibaro Motion Sensor v2.6 FGMS-001

image-21[1]

Fibaro Motionsensor är en liten snygg rörelsesensor med lite extra funktioner som ljus och temperaturmätning. Den har även någon form av vibrationssensor som används som ett jordbävningslarm, men det är inget som dyker upp i Veran som en enhet så jag har inte kollat något på den funktionen.

Jag har 3 st FGMS-001 installerade och jag tycker de funkar riktigt bra.
Installationen är riktigt smart gjord, det är ett litet plast U som sitter och klämmer runt ögat så du kan själv ställa vinkeln om vad Fibaro ögat ska se. Själva U fästet skruvas fast med en skruv eller den medföljande dubbelhäftande kudden, men att bara sätta fast den i den dubbelhäftande kudden är inget jag skulle göra. Nog för att Fibaro ögat är lätt, men rekommenderad installationshöjd är 2 meter och om Fibaro ögat överlever ett fall från 2 meters höjd är jag lite tveksam till.
I Veran dyker det upp 3 enheter, en rörelsesensor, en temperatur mätare och en ljusmätare (lux).
Det finns även en hel del inställningar till Fibaro ögat som du kan göra via parametrar. Bl.a. känsligheten för rörelse, ljusstyrka på själva LED dioden i ögat och en temperatur korrigering för att kunna kompensera enstaka grader upp och ner.
I vårat hus har vi 2 katter som springer omkring om dagarna, och de triggar inte mina Fibaro ögon så jag får falsklarm. Det utan att jag behövt justera PIR känsligheten (Trodde jag ja, katterna har nu löst ut den ett par gånger), men de är fortfarande så känslig så att de reagerar så fort jag visar mig framför dem.

Finns det någon nackdel med denna lilla sensor?
Det enda jag kommer på är att det är svårt att få delen av Fibaro ögat som ser ut som själva kattpupillen att stå upp. Det går inte att gå efter märkningarna på själva sensorn, utan vad som blir rätt håll för att få pupillen rätt verkar mest vara slumpen som avgör. Det går inte att se pupillen när inte dioden i ögat blinkar utan själva ögat är då bara vitt. Men det är också det enda jag kommer på som är negativt med denna sensor.
Priset, Fibaro är inte känd för att vara billig, och det är inte den här sensorn heller. 499 kr tar m.nu just nu för den. Priset är det enda som sänker betyget till 4 av 5.

KuggPoangSlut60x60

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.


Taggar:


Kommentarer

12 svar till ”Test av Fibaro Motion Sensor v2.6 FGMS-001”

 1. Profilbild för Sven Ståhl
  Sven Ståhl

  Tjena!

  Fantastiska recensioner och guider

 2. Tackar tackar, kul att det är uppskattat 🙂

 3. Tackar för att ni delar med er av er kunskap.

  Mycket matnyttig läsning, som uppskattas!

  Med vänliga hälsningar,
  Nicke R.

  1. Tack tack 🙂

 4. […] Den första är såklart själva rörelsesensorn. 5 meters räckvidd i 120 grader ska rörelsedetektorn arbeta inom. Utöver detta så känner den av temperatur, fuktighet och ljusstyrka som tidigare. Sen kommer vi till en vibrationssensor liknande den som Fibaro har på sin rörelsesensor. […]

 5. Vad händer om någon går utanför fönstret? Reagerar den då? när man ställer känsligheten, ställer man då känsligheten på storleken på objektet som utlöser sensorn?

  1. Rörelsesensorer generellt gillar inte att vara riktade mot fönster, så det är bra att undvika det. Även direkt solsken om möjligt.

   Jag ställde frågan till Fibaro om det går att justera känsligheten för sensorn så den inte larmar p.g.a. katterna vi har i huset, och nedan är svaret från Fibaro supporten.
   ”To change sensitivity of your Motion Sensor you can change Parameter no. 1,3,4.
   But you must try change this parameter on different values, because It is really hard to say, when your cat will not trigger it.”

   När jag sedan har testat att justera känsligheten så får jag mindre falsk larm från katterna, men sensorn blir även generellt mindre känslig så man får labba sig fram till den gräns man är bekväm med. Men för att summera: Inte helt perfekt om du har katter i huset. Men visst går känsligheten att ställa.

 6. […] Fibaros snygga rörelsesensor. Du kan läsa vårat test om denna enhet här. […]

 7. Mycket trevlig sida! Jag undrar, håller den på och blinkar även när man är i ”home”-mode eller är den bara vit då? Det kan ju vara lite irriterande med ett färgglatt blinkande öga som blinkar konstant när man är där?

  1. Tack tack 🙂
   Den blinkar till när något rör sig, men sen håller sig sensorn triggad ett tag för att sedan blir återställd och då kommer den blinka igen när den blir triggad.
   Men själv har jag aldrig blivit störd av dem, jag har mina i taket och det blinkar inte speciellt starkt tycker jag. Och blir du störd så kan du enligt manualen stänga av led dioden, se parameter 80:
   http://www.fibaro.com/manuals/en/Motion-Sensor/Motion-Sensor_EN_5.3.14.pdf

 8. Har hittat mycket bra information på din sida inför köp av Vera. Något som jag fortfarande letar efter både här och på andra sajter är vägledning för vilka parametrar som gör vad. För mig som nybörjare ter sig förkortningarna och de snarlika benämningarna i Veran lite kryptiska, exempelvis vilken parameter som ska ändras för hur lång tid den ska vila efter att ha triggats. Vet du var man kan hitta förklaring till dessa?

  1. I manualen som följde med så finns en halv bra beskrivning om vilka möjligheter den erbjuder: http://www.fibaro.com/manuals/en/Motion-Sensor/Motion-Sensor_EN_5.3.14.pdf
   Kan det vara parameter 6 du är ute efter?
   6. MOTION ALARM CANCELLATION DELAY
   Se manualen för närmare beskrivning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *