Raspberry PI – Guiden är nu klar

Nu är guiden klar för alla steg som krävs för att få till en riktigt imponerande kontroller för hemautomation med RPI och Node Red.

Allt detta körs på endast en Raspberry PI!

Mitt syfte med detta projekt är att flytta så mycket smarthet som det går ur Veras controller, dessa kommer att skapas i Node Red. Då är jag inte bunden till att enbart köra Vera för att automatisera saker. Det går att blanda olika tekniker och kontrollers men ändå få ett nav som kontrollerar all hemautomation. Redan nu har jag ersatt alla Powershell script som tidigare hämtade information från bland annat Arduinos och Internet. Mitt nästa steg är att flytta SMS funktionen till node Red (har testat på RPI med lyckat resultat redan nu!)

Läs hela Raspberry PI guiden här

Guiden visar nu hur:

 • Raspberry pi installeras med OS.
 • Influxdb installeras för att ta emot data.
 • Mosquitto installeras för att ta emot meddelanden via MQTT.
 • Grafana installeras och konfigureras för att visa grafer.
  • Exempel på hur man grafar informationen från Influxdb
 • Node Red installeras.
  • Exempel för hur information skickas till Influxdb
  • Exempel för hur grafer i Node Reds egna webb ui
  • konfiguration av flöden

I guiden har jag gjort exempel på hur de olika delarna ska användas tillsammans (förutom MQTT ännu).

Om intresset är nog stort för guiden kommer jag fortsätta skriva om hur Vera ska konfigureras för att skicka MQTT till Node Red. Hur man får RPI att skicka sms och ta emot kommandon från Androids Tasker på ett snyggt och SNABBT sätt (även från internet!).

Läs hela Raspberry PI guiden här

Om intresset är nog stort blir nästa del i guiden hur Vera konfigureras för att skicka sms via Raspberry PI och MQTT.

Gilla / Dela gärna sidan Automatiserar.se för fler bra tips och guider.


// Ispep

7 reaktioner på ”Raspberry PI – Guiden är nu klar”

  1. Kopplade just upp MQTT från Veran med din guide, fungerade bra. Nu ska jag bara försöka hitta nått vettigt sätt för när sms ska få gå iväg och inte. När det är klart ska jag skriva om det med.

   // Ispep

   1. Uppgraderade precis till den ”nya” Vera-firmware’n på min VeraPlus, och då ville inte MQTT pluggen starta upp. Så jag tankade hem den igen från GitHub, och installerade. Dock räckte det inte med ”bara” plugin-filerna, utan jag blev även tvingad att scp’a upp Dependencyfilerna till vera:/usr/lib/lua. Sen hoppade allt igång igen.

    1. Tack för tipset, kan vara bra att veta i fall fler råkar på samma.

     Jag gjorde guiden med den senaste versionen för min Vera Lite installerad (1.7.902) redan från start utan problem. kan det vara nått som försvinner vid uppdatering av firmware tro?
     Vilken hårdvara och version av firmwaren har du?

     // Ispep

     1. Mycket möjligt att uppdateringsscripten rensar upp i /usr/lib/lua. Nästa gång jag uppgraderar firmware funderar jag på att md5 summa filerna på Veran före och efter så det blir lättare att veta vad uppdateringen påverkat.

      Jag uppgraderade min VeraPlus till firmware-release 2016-12-12:

      Vera3, VeraLite, & VeraLite G: 1.7.902
      VeraEdge: 1.7.2406
      VeraPlus: 1.7.2414

      http://support.getvera.com/customer/en/portal/articles/2673588-ui7-%E2%96%BE-version-7-0-19-1-7-902-1-7-2406-1-7-2414-%E2%96%BE-december-12-2016

  1. Tackar!
   Om du inte vill köra Vera så är nog ett bra alternativ Home Assistant på RPI ett bra alternativ. Men som sagt det beror även på vilka krav och hur mycket tid du är beredd att lägga ner på din hemautomation. Många pratar även bra om HC 2 och fibaro med, dessa kostar en slant dock.

   Kolla lite i https://www.automatiserar.se/guide-home-assistant/ så ser du vad den kan göra, min tanke nu är att testa Home Assistant med Z-wave.me chippet jag skrev om igår.

   // Ispep

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *