Erfarenheter av Neato D8

Efter ett halvårs testade av robotdammsugaren Neato D8 så börjar vi ha en god bild över vad den klarar. Vi har låtit den ersätta en Cleantmate S900. Och skillnaden för oss har varit som dag och natt. Den största skillnaden för oss är att Neato D8 har full koll på vart den befinner sig via LIDAR (laser) och därigenom kan vi skapa ”No-Go-zoner”. Tillskillnad från den andra som körde helt random och via en ”IR vägg” kunde hindras från ett område.

Efter att ha använt Neato D8 i mer än 6 månader så börjar vi ha en relativt god bild över dess funktionalitet

2023-04-30 – Vi har nu sedan slutet av 2021 kör med Neato D8 för att hålla rent hemma, vi kan dock inte säga att det hänt så mycket i appen under den tiden vi kört dammsugaren. Fortfarande saknas bra integrationer via API från annat än Google Home och det går ännu bara att ha en karta för ett våningsplan. Vi hoppas att det kommer någon förändring på detta, för maskinen i sig är det inte något fel på.

Nu har vi inte haft någon avancerad robotdammsugare att jämföra med, så därav utgår mycket av det vi tycker och tänker på från Cleanmate S900. Dvs den har inte haft några typer av funktioner förutom att den alltid hittar kablar och kör fast i allt förutom smuts… Så vår kravbild var inte allt för hög.

Vi ska säga att vi fick den här dammsugaren skickad till oss från leverantören Neato (extern länk). Men oavsett det så är allt vi skrivit vår upplevelse och det vi upptäckt under tiden vi använt den. Nu är frågan när finesserna vi nämner i inlägget dyker upp bara.

Meny

Om du saknar något om Neato D8 så lämna gärna en kommentar så ska vi se om det finns möjlighet att lägga till mer information.

Test av Neato D8

För att få en objektiv jämförelse på kvalitéten så tar vi upp den upplevda skillnaden mot vår gamla Cleanmate S900. Nu är detta en otroligt orättvis jämförelse eftersom priset och skillnaden i ålder mellan dessa två dammsugare är mycket stor. Men för att få något att diskutera mot så fick det bli så.

Vi har i mer än 6 månader testat Neato D8. Och under den tiden har vi haft en del önskemål på funktionalitet. Några av dessa uppgraderingar har varit fixar för att lösa problem med en sidoborste. Vi har därav inväntat uppdateringar för att kunna göra en bedömning när den fungerar som den ska. Och i mitten av Oktober 2021 släppt Neato en uppdatering som skulle lösa problem som funnits i tidigare mjukvara, och vi upplever en förbättring efter det faktiskt.

Men vi kan säga att den gamla dammsugaren från Cleanmate 900s blev ställd och fick stå och samla damm (avstängd) i och med att vi fick småbarn hemma. Orsaken till detta var att det fanns leksaker och en bäbis som inte kunde låta den vara. Dessutom så kunde vi inte ställa när dammsugaren skulle starta, det gick att ställa ett schema på själva dammsugaren. Vilket gjord att barnen ibland lyckats ändra tiden på den, vilket fick den att starta mitt i natten ibland… Så städningen med den tog mer tid än den gav..

Cleanmate S900
Den gamla dammsugaren körde helt random och det gick inte att sälla zooner den skulle undvika.

Nu är det återigen kanske inte helt rättvisa förhållanden, men nu när vi körde igång är den minsta grabben 4 år, och därigenom har det gått bättre att han kan låta bli den gamla Cleanmate dammsugaren. Dessutom kan vi se till att städa undan leksaker, men frågan är över tid hur detta kommer gå. Och så här efter 6 månader så vet vi att minsta grabben behöver en plats där alla leksaker kan få ligga kvar.

Men det vi kan säga som stora skillnader mellan Neato D8 och den gamla dammsugaren är att vi nu kan starta / stoppa via en app. Vi kan skapa zooner som vi nekar dammsugaren att städa i, viket gör att vi kan runda problemet att dammsugaren fastnar eller hänger upp sig på olika saker. Detta var något som vi inte kunde göra med den gamla.

Att komma igång med dammsugaren var som dom skriver mycket lätt, inom 10 minuter så var vi igång och hade fått den att börja städa. Nu var vi kanske lite för snabba här och därigenom fuskade med att städa. Vilket gjorde till att vi behövde flera försök att få till kartan innan sommaren. När vi testar motsvarande igen i November så hade vi självklart glömt att ta bort kablar och gardiner.

Neato D8 Unboxing
Neato D8 kom färdigmonterad, så det vi behövde göra var att välja placering.

Innan sommaren när vi började testa D8:an hade vi några problem, så vi testade att kontakta supporten vid 21 tiden i appen. Och vi fick både svar och hjälp den vägen. Supporten var dock på engelska men detta var inte ett problem. Så imponerande med en support som svarar via appen så sent på kvällen. Detta var dock innan sommaren 2021.

När vi började scanna vårt hem med Neato D8 så städade den samtidigt. Vilket gjorde att behållaren kunde tömmas med en mängd damm och skräp 3 ggr. Vilket var imponerande med tanke på att vi någon dag tidigare tyckte att vi städat ”bra”.

Neato D8 frammifrån
Vi upplevde att Neato D8 kommer under en mängd möbler utan problem. Vilket märktes utifrån den mängd smuts den hittade första gångerna!
Dammbehållaren på Neato D8
Även om vi tycker att vi städat bra innan vi körde igång så hittade den en mängd damm under möblerna.

Under tiden har vi letade igenom en hel del material på Youtube och internet för att bilda oss en bättre uppfattning om vad vi bör tänka på med robotdammsugare. Där hittade vi bland annat en genomgång där D7 och den nya generationen D8 som vi testar jämfördes. Och vad vi kunde förstå av det så har problem som Neato D7 haft avhjälpts i D8. Bland annat att sidoborsten har en drivning via kugghjul istället för rem. Vilket ska ha varit en problem på den äldre modellen. Dessutom har elektroniken och plattformen som Neato D8 rapporterar till helt gjorts om från grunden. Därav finns inte alla funktioner som vi önskar ännu, men förhoppningen är att det kommer allt eftersom.

Så för att inte duplicera en massa information som troligen är bättre än den vi lyckas sammanfatta här så finns bra länkar med mer detaljer här, istället så skriver vi om hur den fungerat över tid och vart vi ser att den passar bäst:

Länkar till recensioner

Nystart av Neato D8

Som vi nämnde så skulle uppdateringen av Neato D8 (från och med nu D8) lösa några av de problem vi upplevt sedan starten. Därav så har vi gjort en nystart och tagit bort den karta vi sedan april byggt upp. Det tog oss två körningar för att bygga upp den nya kartan som nu visar en planskiss på en våning i vårt hem.

Förberedelser inför nya kartan

För att få en så smidig och bra start som möjligt så måste golvet vara rent från saker som dammsugaren kan fastna i. Genom att göra detta första gången kartan skaps så blev det enklare att senare skapa ”No-Go zoonerna”.

  • Gardiner som hänger ner för långt, lyft upp dom! ( dammsugaren gillar gardiner )
  • När vi scannade in hemmet första gången så tog vi bort alla legobitar på golvet, och även andra saker som är längre och kan störa ( kablar, skor, kläder, leksaker). Vi funderade även på att ta bort sidoborsten, men det behövdes inte eftersom vi inte hade någon matta med långa hår länger.
  • Vi placerade laddaren där vi tänker ha dammsugaren permanent, detta för att slippa göra om kartan i fall basen flyttas. Vilket vi testat en gång…
  • Vi såg till att skapa en rutin för barnen, dvs små leksaker städas upp på kvällen eller läggs i No-Go zoner. Samt att kläder och skor hängs upp. Detta har gjort stor skillnad för oss när väl kört igång mer frekvent.
  • Vi fick ha en stor mängd tålamod och vi var förbered på att det kan ta några försök att få till första kartan riktigt bra.

Många av de tips du ser på listan ovan borde vi ha gjort redan första gången vi körde igång igen… Vi gjorde det den andra gången dock 😉

Placeringen av dockningsstationen är mycket viktig med. Vi insåg efter att ha valt en placering i köket att den ibland blev i vägen och att vi ofta råkade stöta i dockningsstationen. Detta resulterade i att vi flyttade den till andra sidan köket, vilket innebär att kartan då behövde göras om igen (men det gjordes redan i maj). Men detta innebar även då att ALLA no-go zoner vi skapat behövde tas bort och direkt så hittade den kablar vi lämnat på golvet.

Den bild du ser nedan är bottenvåningen och det plan där vi har placerat D8:an. Vi startade den klockan 17.33 och en timme och sjutton minuter senare så stod den åter på laddningsstationen. Bilden nedan är den standardrapport som appen presenterar efter en slutförd körning, där den blå ytan på bilden är det område den har städad, och den svarta är områden som den inte kunnat städa. När vi skapade den här kartan så har vi kört i ”eco mode”, detta för att få så mycket batteri som möjligt. Nu hade vi ~33% batteri kvar när den åkte på laddning efter att ha städat klart.

Planskiss för Neato D8
Första städningen slutförd.

När väl första städningen är klar så kunde vi skapa en kartan utifrån detta i appen. Där skapade vi sedan de No-Go-Zoner vi pratat om. Dvs områden i vårt hem där vi vet att det endera ligger saker eller finns kablar som den kommer fastna i. Så från och med nu kan vi släppa ner gardiner och låta kablar ligga kvar på golvet utan att vara oroliga att D8:an drar med sig dom. Att skapa dessa No-Go-Zoner görs i appen, och där kan vi tycka gränssnittet blir lite pillrigt och det krävs mycket jobb med att zooma in och ut på kartan för att kunna placera ut boxarna rätt.

No-Go Zoner i Neato D8
NO-Go-Zoner i vårt hem, dvs områden där den gamla dammsugaren körde fast.

Det viktigaste steget vi missade dock! Vi glömde att förbereda för första gången kartan skulle skapas, det står uttryckligen i appen med… Men som vi nämnde fick vi köra två gånger för att skapa kartan. Detta beroende på att vi har haft både gardiner och kablar som vi inte tänkte på var kvar på golvet… För innan den här körningen hade vi ju dessa områden som No-Go-Zoner. Så vi blev direkt varse vilken nytta den här funktionaliteten ger.

Neato D8 hittade en gardin...
När vi väl börjat ta bort alla kablar så hittade den en gardin som även fungerade bra som stopp… Dessa ligger nu i No-go zooner

Men efter att ha kört Neato D8 under så lång tid så insåg vi nu att vi ofta lycka med hela städningen utan att fastna. Det var problem i början med minsta grabbens leksaker. Men med lite förhandling med minsta grabben och en STOR ”NO-GO zoon” längst in i sitt rum så kunde vi komma överens om att där kan leksaker ligga kvar. Vilket har fått ännu en positiv konsekvens, alla leksaker samlas nu i det området automatiskt. Annars hamnar dom i dammsugaren har vi sagt 😉

Vi har haft en del problem tidigare med varningar om att sidoborsten fastnat, men det blev faktiskt bättre nu med senaste uppdateringen. Det vi dock har haft lite problem med är en matta från IKEA som har väldigt långt hår, där brukar den tyvärr klaga. Eftersom vi redan innan den här uppdateringen kom tagit bort mattan så kan vi inte säga om den nya uppdateringen gjorde så den klarar den mattan.

Ikea matta
Vissa mattor har vi haft problem att sidoborsten fastnar i. Därav har vi fått skapa en no-go zone över den här mattan bland annat.

Utifrån den karta vi får efter varje städning kan vi se hur respektive städning har gått och vilka platser som städats. Det har dock varit en del problem att ”sidoborsten fastnad” och därigenom har den bara dammsugit med underliggande del. Nu har även detta blivit mycket bättre i uppdateringen som kom i mitten av oktober.

När vi körde turboläget senast så plockade den upp all sand på bilden nedan utan problem. Kraften i själva dammsugardelen är relativ hög, vilket gör att tyngre skräp städas upp.

Neato D8 lyckdes utan problem ta upp all grus med turboläget.
Vi upplever att turbo läget fungerar riktigt bra för att samla upp även sand och mindre stenar. Passade på att flytta alla skor inför den nya kartan.

Innan uppdateringen hade vi även problem att dammsugaren inte alltid hittade tillbaka till laddaren, det har vi inte längre upplevt heller. Vilket gör att den nu återgår till laddning varje gång den städat.

När det gäller att ta sig över trösklar så har Neato D8 klarat alla trösklar förutom en (+3cm skarp kant), något som den gamla dammsugaren Cleanmate s900 hade otroligt stora problem med. Men jag tror att den har lite svårt att åka över trösklar som är lite högre och samtidigt behålla orienteringen på kartan fullt ut. Ser du på kartan nedan så lutar den vänstra väggen, dvs proportionerna stämmer inte fullt ut nu efter första körningen. Men så länge den gör samma ”fel” varje gång så kommer det inte göra några skillnader på NO-Go-Zonerna.

Neato D8:s första körningen med nya firmwaren

Skulle du få hjälp av något barn som flyttar ut dammsugaren från sitt rum så kan det få riktigt konstiga resultat i kartan.

När du flyttar D8:an så kan du få skumma kartor... Grabben ville inte ha städat på sitt rum.
Skulle du flytta dammsugaren under körning så kan du få roliga kartor som den vi fått ovan…

Så utifrån förhoppningen att kommande uppgraderingar i appen fortsätter addera funktionalitet så kan detta vara en bra lösning för att städa hemma. Men i dagsläget finns det andra modeller som erbjuder mer avancerade funktioner via integrationer. Är detta något som inte är intressant eller aktuellt så är skillnaden mellan andra modeller mindre. Mer om detta längre ner i inlägget.

Vilka problem har vi upplevt med Neato D8

Som många runt om internet skriver så har den äldre mjukvaran som körde i D8 haft en del bekymmer, bland annat så har vi haft problem att sidoborsten varnar för att den fastnar. Detta är dock något vi upplever som att det blev löst i mjukvaran som släpptes i Oktober 2021.

Ibland startar appen på android upp till inloggningssidan. Det räcker dock att stoppa och startas appen på telefonen igen för att loggas in automatiskt.

Tidigare har den haft en problem att hitta hem, vilket har gjort att städningen inte blivit helt slutförd även när vi startat om den. För när den inte hittat hem så står den på en plats och väntar på att någon ska agera. Vilket gör att batteriet till sist tar slut i den.

Att flyta Neato mellan rum när den stannat ställer till det i kartan, den förutsätter att den alltid återstartas på den plats den körde fast. Vilket i praktiken inte alltid fungerar tyvärr. Ett exempel på detta är när minsta grabben inte städat rummet, då behöver vi flytta ut den efter att den kört fast i regel.

Mycket av den information vi hittat gällande integrationer mm gäller tyvärr inte D8, D9 och D10. Utan dessa integrationer för bland annat Home Assitant är för den äldre plattformen.

När vi körde igång och tänkte integrera med Home Assistant så försökte vi logga in med vårt nya konto. Där framgick det inte allt för tydligt att det verkar vara två separata lösningar i bakgrunden. Den integration vi kollade på gäller D7 och tidigare modeller. Vilket gör att vårt nyskapade konto inte fungera att logga in med i den äldre plattformen. Vi fick veta det i samband med vår chatt med supporten. Det framgår innan du loggar in i nya appen. Men den informationen var lätt att missa eftersom du inte ser den efter första inloggning i appen.

Vad saknar vi i dagsläget?

För att få en central hantering av smarta funktioner hemma så önskar vi mer integrationer med de system vi kör. Den äldre appen som hanterar Neato  D7 och äldre har idag integrationer med Home Assistant, något som ännu ej verkar vara möjligt med D8 ännu. I November 2021 har vi dock hittat en Google Assistant integration ( 2021-11-01 ). Men ännu inte fullt ut hunnit testa vad vi skulle kunna lösa med den. Men det kanske blir en lösning med Homey.

Ännu verkar det inte gå att skapa olika städ zooner, dvs så det går att skicka Neato D8 till olika platser hemma. Detta är något vi verkligen saknar eftersom köket där den står skulle ha varit en optimal zoon att köra varje dag. Medan övriga zooner kanske räckt några få gånger i veckan. Nu blir det så att vi låter bli att starta dammsugaren om vi inte har nog med ordning på hela våningsplanet.

Möjligheten att använda flera kartor ( står i appen att det är på gång ), detta för att kunna städa i källaren med utan att behöva köra runt sporadiskt. Nu kan vi inte flytta den mellan våningsplanen utan att behöva göra om kartan. Skulle vi göra det så skulle alla våra NO-Go Zoner försvinna och den tar med sig kablar och gardiner igen.

Vi skulle vilja ha access till kartan som skapats av Neato D8 Lidar (på annat sätt än att bara köra skärmbild), detta för att kunna lägga upp en karta i vår Home Assitant.

Vad vi kan se så går det inte att se hur pass full dammbehållaren är, vi har dock varit snabba på att tömma den efter varje städning. Det kan ju vara så att den larmar om det går allt för tungt att dammsuga. En enkel notifiering innan den startas eller när den kört klart om att den behöver tömmas skulle vara nog. Eftersom vi manuellt måste starta dammsugaren så är detta än så länge ett icke problem, men i framtiden kommer vi troligen vilja ha den funktionen.

Nu kan mycket av detta vara nyhetens behag som gör att vi upplever den extra tid vi lagt på städning känns som värt det, det är dock inte alltid Neato D8 lyckas städa av hela områden, men går det att starta om den och den fortsätter städningen.

Att Neato D8 använder en app och molntjänster gör att vi är helt utlämnade för de förändringar leverantören väljer att göra. Det ställer även krav på både vårt internet och leverantörens

Automationer med Neato D8

När vi letade (2021-11-01) så hittade vi äntligen information om en integration för google assistant (extern länk). Den kommer vi testa så fort vi är klar med den nya kartan. Men det verkar som att 9st användare har hunnit hitta den och satt betyg innan oss, så den verkar fungera. Men fram tills nu har vi inte kunnat göra några automationer med D8:an, utan vi har hanterat den via Appen.

Neato D8 hittade en kabel när vi nollat no-go zonen.

Citat från Google om integrationen:

Nu finns det ett smartare sätt att städa dina golv.

När din Google Assistant samarbetar med din Neato robotdammsugare hålls hemmet rent utan att du behöver lyfta ett finger. Allt du behöver göra är att säga ”Hej Google, börja städa.”

När du har anslutit din Neato robotdammsugare till Google Home kan du även säga dessa fraser för att kontrollera din robot: – Hej Google, börja städa. – Hej Google, sluta städa. – Hej Google, pausa städningen.

https://assistant.google.com/services/a/uid/00000001776f345d?hl=sv_se

Kostnader för Neato D8

Efter ett halvårs städande med Neaton så har vi inte upplevt någon försämring av batteriet. Och med funktionen att D8:an går och laddar sig en stund och sedan fortsätter städa så kommer vi kunna nyttja batteriet länge innan det är dags att byta.

Vi har tyvärr fuskat när det gäller att byta filter, där har vi kört på samma filter sedan vi började testa den för ett halvår sedan. Enligt rekommendationer ska slitagedelar bytas utifrån intervallet nedan. Vad vi kan se enligt Neato:s sida (extern länk) så ska många av delarna till de tidigare modellerna gå att använda även på D8.

UppgiftKostnad
Byta filter rekommenderas 1-2 månad~350kr för 4st
Borstarna byte var 6-12 månad~300kr (kit för ca 500kr)
Batteriet byte 12-18 månad~700 kr      

I dagsläget verkar det lite svårt att hitta delar på svenska butiker till just modellerna D8, men enligt Neato:s sida så ska andra tillbehör passa med.

Neato D8 Intelligent Robotdammsugare

Texten nedan är saxat från Neatos hemsida. Detta för att få med teknisk information för de som är intresserade av detaljerna om D8:an.

  • Stor borste och dammbehållare. Enorm skillnad. Städa med en kombo-spiralborste som är upp till 70 % större än på runda robotar. Den fungerar effektivt på alla golv och mattor – så den är toppen för alla hem. Neatos stora dammbehållare på 0,7 liter betyder att den inte måste tömmas lika ofta.
  • En boost för större jobb. Neato D8 har upp till 100 minuters drifttid, men om din robot behöver mer kraft för att avsluta en lång rengöring, kan din robot ladda sig automatiskt och sedan återuppta och slutföra jobbet.
  • Fånga upp allergener. Andas fritt. Din robot suger upp massor av damm och skräp. Det högpresterande filtret är skapat för att ta fånga upp sånt som får oss att nysa och få klåda, och tar hand om upp till 99 % av allergener.
  • Bekvämlighet i din handflata. Fjärrstyr din robot med MyNeato-appen. Schemalägg rengöring med Rutiner och skapa virtuella förbjudna zoner för att definiera områden du vill att din robot ska undvika.
  • Växla mellan eko- och turboläge. För extra krävande områden växlar du bara till turboläge för att få en djuprengöring med extra uppsamling. Det gör att sugkraften ökar och att spiral kombinationsborsten blir snabbare, så den kommer åt alla springor och skrevor.
  • Två års garanti
  • Robotdammsugaren D8 först ut i Neatos premium-serie
  • Dammsugarens D-format gör att den kommer åt smuts också inne i hörn och längs med väggar bättre jämfört med runda robotdammsugare. D8 är utrustad med en bred borste och Neato säger den har marknadens största dammbehållare.

Tech Specs for Neato D8

  • 0.7 liter kapacitet i uppsamlaren
  • High-Performance E11 filter
  • Alla typer av underlag
  • Dropp sensor
  • LIDAR mapping och navigering
  • Auto-recharge och resume
  • Info knapp med röstbaserad respons
  • Upp till 100 minuters körtid
  • Städar 70 kvm på en laddning.
  • 2100mAH 14.4V lithium-ion batteri

Källa: https://shop.neatorobotics.com/products/neato-d8 ( extern länk )

Tips inför ett köp av en robotdammsugare

Vad bör du tänka på om inför införskaffande av en robot dammsugare (vår erfarenhet och åsikt helt). Men utifrån vår erfarenhet av D8:an och den gamla Cleanmate 900s så har vi en god bild över vart vi tycker robotdammsugare tillför värde. Det är både tips på när en robotdammsugare kan tillföra ett värde, men det är även saker att ha i åtanke när du väl har tänkt skaffa en.

  • Har du husdjur som hårar så är en robotdammsugare mycket bra för att hålla rent över tid.
  • Robotdammsugare kräver att golven hålls relativt fri från saker
  • Med små barn gjorde att robotdammsugaren tog mer tid än den gav oss, för oss verkar brytgränsen för att det ska fungera vara fyra år.
  • Trösklarna hemma bör inte vara allt för höga, den äldre Cleanmate 900S fastnade, men den nya klarade av dessa utan problem. Så kontrollera hur pass höga trösklar den du kollar på klarar.
  • Vill du integrera dammsugaren i något smart system, kontrollera innan inköp att det finns till just ditt system. Kontrollera även om det sker en aktiv utveckling.
  • Vill du vara beroende av molntjänster eller vill du ha en dammsugare som inte kräver en tjänst internet för att ha full funktionalitet.
  • Har du mattor som kan ställa till det? Vi hade problem med en bilmatta till minsta sonen blev vikt när Neato D8 åkte över den, vi löste det dock genom att sätta en NOGO Zone på den mattan.
  • Hur mycket kostar reservdelar och hur ser det ut med garantier.
  • Vilken modell är populär och fått bra kritik för tillfället, att en modell är populär brukar leda till att den integreras och hålls ”levande” över tid.

Ser du något som är galet i inlägget eller något vi borde kolla mer på när det gäller D8:an? skriv en kommentar eller gå med i vår facebook grupp och diskutera där med oss 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *