Bluetooth sensorn LYWSD03MMC

Få koll på fuktighet och temperatur med LYWSD03MMC

Vi har ”äntligen” hittat en temperatur och luftfuktighetsensor som har display, dessutom med ett helt ok pris! Det är dock en sensor vi haft liggandes hemma sedan Juni 2021… Sensorn LYWSD03MMC från Xiaomi Mi har både display och rapporterar digitalt. Den använder dock Bluetooth, något som gjort att vi lät den ligga några år på grund av räckvidden.. Men i och med en ”nyhet” i Home Assistant projektet blev den högaktuellt igen för oss!

Nu håller vi alla tummar att allt går vägen och att sensorn blir så pass behändig som vi tror. Vi kommer återkomma till det här inlägget allt eftersom vi får delarna vi beställt & Home Assistant projektet uppdateras.

Senast uppdaterad 2023-01-12 – Uppdaterat med ny graf för Aqara Vs LYWSD03MMC – Fortfarande stabil & diffar bara runt 0.3 grader enligt snitt.

Fördelar / nackdelar vi sett med sensorn än så länge:

 • + Billig sensor med display (Vi beställde 5st för 325:- inkl frakt), vilket ger 65kr styck! Tyvärr inte från Sverige eftersom vi inte hittat nån där.
 • + Display med temperatur och luftfuktighet. Just en enkel sensor med display är något som flera i familjen saknat.
 • + Går att köra lokalt utan moln.
 • + Möjlighet att konfigurera uppdateringsintervall.
 • + Smidig formfaktor
 • + Går att byta firmware vid behov.
 • +- Kräver en Bindkey som inte var helt enkel att få tag på tidigare, men det krävde inte fysisk access för att nå…
 • – Går att koppla upp mot utan att fysiskt trycka på enheten! Något som vi kommer kolla mer på om det går att lösa.
 • – Kommunicerar med Bluetooth, men den bristen kanske löser sig iom Home Assistant projektet!
 • – Finns inte på så många Svenska butiker (Eller!?)

Vi måste börja berätta lite bakgrund till varför vi kommer testa den här sensorn parallellt med vår favorit Xiaomi Aqara! Vill du bara se mer om sensorn så kan du hoppa direkt till den informationen här.

En bonus är att det finns ett webbaserat gränssnitt för att enkelt få tag på den ”BindKey” som behövs för att koppla dig mot enheten. Ner om det kommer i inlägget. Dvs ingen avancerad manöver för att få till enheten behövs. Något jag är osäker fanns när vi testade den här sensorn första gången.

Vad är det som är nytt?

Nyligen så berättade Home Assistant om årets projekt ”Year of the voice” (extern länk), vilket kommer ge lokal röststyrning i Home Assistant. Något som verkligen välkomnas, vi vill minska mängden information som hamnar i något moln! Men i samma information så framgick det vilken energi teamen lägger för att få till Bluetooth som en teknik i Home Assistant. Något vi själva inte varit allt för intresserade av tidigare pga räckvidden mm, men nu efter den genomgången så ser vi vilka möjligheter Bluetooth kommer få i Home Assistant under året!

En Supportad USB Bluetooth enhet till Home Assistant kostar dessutom inte mer än ~110kr. Alternativt så köper du en ESP32 och via den nyttjar Bluetooth.

Bluetooth sensorn LYWSD03MMC
Xiaomi Mi Bluetooth sensor (LYWSD03MMC) kanske kan bli en ny favorit beroende på vart Home Assistant tar vägen med sin Bluetooth proxy och funktionalitet!

Som inlägget nämner så hittade vi för några år sedan en enhet som vi börjat fattat tycke för. Vilket är Xiaomi Mi BLE display (LYWSD03MMC). Den har dock Bluetooth stöd och inte Zigbee, men den har en display. Display är något vi saknat på våra Xiaomi Aqara enheter. Nu är användningsområdet och funktionaliteten helt olika mellan dessa två sensorer dock. Men Båda kommer behövas för att kunna få en bra bild över hemmets ”status” utifrån olika situationer.

I rum där vi har behov av en display kommer den ge en visuell bild, samtidigt så uppdaterar den med data till din kontroller med intervall. Kollar vi på Xiaomi Aqara så reagerar den på förändringar i temperatur, luftfuktighet och lufttryck, från det styrs sedan intervallet. Vilket gör den sensorn perfekt att lägga i utrymmen där temperaturen behöver övervakas på snabba förändringar. Medan BLE sensorn är mer passande för att se visuellt vilken temperatur det är i rummet just nu.

Vi har testat att placera en sensor på höger sida av fönstret i köket.

Tidigare har vi varit mycket tveksamma till just Bluetooth (BLE) på grund av räckvidden. Det är nämligen så att de sätt BLE har implementerats på i många kontrollers inte har mesha:t sitt nätverk, vilket är något som Zigbee kontrollers gjort default, dock inte alltid perfekt där heller. Men en Mesh bygger ett stort nätverk och tillåter dina sensorer att hoppa mellan varandra, och därigenom sitta långt från kontrollenheten.

Men sedan Home Assistant tagit vid ESPHome projeketet (extern länk) så har dom jobbat stenhårt med att få dess ESP chip att fungera både med wifi och Bluetooth. Och det vi verkligen fattade tycke för var den nya möjligheten att använda dessa enheter som BLE proxys (extern länk), dvs en snarlik funktionalitet som Zigbee har med Mesh!

Det här projektet är mycket aktivt och något vi använder rätt mycket i vår hemautomation.

Eftersom vi under mycket lång tid sökt en display med möjlighet att rapportera till vår hemautomation så verkar den här sensorn helt perfekt för ändamålet (än så länge :D). Vi har tidigare testat wifi sensor från Tuya, men då är vi låst till deras molntjänst och det krävs en hel del för att få igång dom med den egna utrustningen. Så vi har valt att inte skaffa fler av dom.

Tuyas Wifi temperatur och luftfuktighetssensor
Tuyas Wifi temperatur och luftfuktighetssensor

Kollar vi formfaktorn på BLE sensorn så ser vi att den inte är allt för mycket större än vad en Xaiomi Aqara sensor är (till vänster). Så det är en stilren och relativt liten display som kan ge oss ett extra värde i rum där temperaturen rör sig.

Vi håller på att testa pålitligheten jämför med Xiaomi Aqara sensorn till vänster.

Fakta om BLE sensorn LYWSD03MMC

Bluetooth sensorn LYWSD03MMC

LYWSD03MMC är en trådlös sensor som är utformad för att mäta och övervaka fuktighetsnivåerna och temperaturen i hemmet eller på kontoret. Den kan kopplas via Bluetooth till en mobil eller annan Bluetooth enhet för att visa data över tid. Men vi väljer att koppla den i dagsläget till Home Assistant via en ESP32 och med ESPHome Projektet.

Vi håller för fullt på att samla på oss data om sensorn, så det här inlägget kommer uppdateras löpande allt eftersom vi får hem komponenter vi beställt. Vi kommer troligen skruva upp en för att kolla vilken sensor som sitter i med (eller de kanske du hittat reda?). Då vet vi mer exakt vilken noggrannhet vi kan förvänta oss av den.

En av de stora fördelarna med LYWSD03MMC är dess kompatibilitet med en mängd olika enheter. Den kan kopplas direkt till smartphones, surfplattor och andra enheter. Detta för att ge dig tillgång till dina fuktighets- och temperaturdata utan extra kontrollers med. Samtidigt som den fungerar som en helt vanlig display med aktuell temperatur och luftfuktighet.

Med LYWSD03MMC kan du enkelt samla in och spåra data om luftfuktigheten och temperaturen i ditt hem över tid, kanske inte lika noga som med en Aqara. Det extra värdet vi ser är att vi inte behöver en extern skärm för att se temperaturen i rummet, samtidigt som vi får in data från sensorn. Så den går lätt att sälja in hemma 😀

Teknisk data

 • Trådlöst gränssnitt: Bluetooth 4.2
 • Stöd för enheter: iOS 8.0 eller senare, Android 4.4 eller senare
 • Dimensioner: 43 x 43x 12 mm
 • Vikt: 12 g (Inkl batterier)
 • Temperatur chip: (vi ska kolla när vi får beställningen)

Sensorn går att få med låg energiförbrukning beroende på hur du ställer in den. Vilket gör att den kan användas under långa perioder utan att behöva bytas ut ofta. Vi kommer testa att byta Firmware i sensorn när vi får dom vi har beställt.

Exempel på grafer vi skapat

Än så länge är det för tidigt för oss att säga hur pass tillförlitlig sensorn är när det gäller att rapportera temperaturer och luftfuktighet. Men det är inte där vi ser det stora värdet idag. Utan vi ser det som en lokal BILLIG temperatursensor med display! Något vi har saknat under lång tid. Att dessutom Home Assistant och ESPHome projektet lägger mycket arbete på Bluetooth gör det inte sämre!

Grafen nedan bygger på data från en Xiaomi Aqara via Zigbee och BLE sensorn.

Igår placerade vi en Xiaomi Aqara sensor (vilket är mycket exakt i sin mätning) tillsammans med Ble sensorn, längst ner till höger är snittet på alla mätningar
Efter att ha kört sensorn 4 dagar nu och kollar snittet mellan en Xiaomi Aqara och LYWSD03MMC så diffar det ~0.3 grader, vilket än så länge känns helt ok. Däremot luftfuktigheten skiljer en del, men ska testa att korrigera den senare med.

Ser vi till bilden ovan så visar den översta grafen Aqara & BLE sensorn LYWSD03MMC tillsammans, varje punkt på strecket motsvarar en inrapporterad datapunkt från sensorn. Så default så rapporterar BLE sensorn mycket mindre frekvent än Aqara på humidity. Men den rapporterar temperatur relativt frekvent.

Kollar vi på de fyra statiska värdena längst ner till höger så är det ett snitt av alla mätpunkter som rapporterats in sedan igår. Så en del skiljer det, men för att vara en display så kan det var mer än ”good enough” även om det diffar lite.

Grafen ovan är från LYWSD03MMC sensorn i Home Assistant.

Få in LYWSD03MMC i Home Assistant

För att få till Bluetooth sensorn i Home Assistant så behöver du en USB adapter i din Home assistant eller en ESP32 enhet med ESPHome. Med hjälp av dom kan du läsa data från displayen till dom Home Assistant. Utifrån att vi just kört igång med Bluetooth i Home Assistant så har vi inte allt för mycket bra information att komma med (men det kommer mer).

Nu har vi just beställt en annan Bluetooth adapter (en ASUS USB-BT400 för strax över 100kr från Amazon) till vår Home Assistant. Så informationen ovan baserar sig på att vi läser av sensorns information via en ESP32. Det är en av de adaptrar som Home Assistant rekommenderar (finns en lista här: Bluetooth – Home Assistant (home-assistant.io) – extern länk)

MEN för att kunna koppla upp dig mot sensorn så behöver du hitta en BindKey, något som du kan komma åt nu via en webbsida på en telefon eller PC. Det enda kravet är att du är inom räckhåll till Sensorn och har Bluetooth på enheten. Det finns en film en bit ner i inlägget som vi rekommenderar att du kollar på, där framgår alla steg bra, glöm inte att ge honom cred för en riktigt bra guide sedan!

För att hämta ut BindKey:n så öppnar du webbsidan på länken: Telink Flasher (atc1441.github.io) (Extern länk, vi valde länken till vänster). Men i filmen en bit ned så väljer han länken till höger Telink Flasher v4.7 (pvvx.github.io) (extern länk). Vi hämtade bara ut en BindKey och lät bli att flasha enheten med någon ny firmware.

För att få tag på den Bind Key du behöver för att prata med displayen så söker du efter en din display med ”Connect”

När du trycker på ”connect” på din dator så får du upp tillgängliga Bluetooth enheter, där väljer du sedan den BLE enhet med ”MMC” i namnet. När du sedan valt din enhet så kommer du se Mi Tooken och din Mi Bind Key. Du bör även kunna se vilken MAC adress enheten har där.

I ESPHome har vi sedan lagt till bind key och inställningarna så här (obs formateringen nedan är felande). Sedan har vi valt att döpa allt med ”BLE1”

 • – platform: xiaomi_lywsd03mmc
 • mac_address: ”A4:C1:38:CC:10:2F” # hämtade configen via ble debug i hass..
 • bindkey: ”(((HÄR SKA du ha den bindkey du hittade ovan)))”
 • temperature:
 • name: ”BLE1 Temperature”
 • humidity:
 • name: ”BLE1 Humidity”
 • battery_level:
 • name: ”BLE1 Battery Level”  

Här kan du kopiera med rätt formatering Xiaomi Mijia BLE Sensors — ESPHome – extern länk)

Filmen nedan är den vi utgick från när vi började testa sensorn. Filmen är riktigt bra och vår installation baserar sig helt på den. Så all cred ska gå till honom!

Automatiserar.se har ej gjort filmen, utan det har mostlychris (extern länk) som inte har något med vår blogg att göra. Men vi har själv använt den här guiden för att komma vidare! Så ge honom en tumme upp och och prenumerera på hans kanal. Det finns massor med bra information om just Home Assistant där!

Källor:

Vi kommer fördjupa oss i Bluetooth Proxies så fort vi får den nya ASUS USB stickan och de M5:stack enheter vi beställt. Men fram tills dess kan ni kolla in filmen ovan och komma igång 🙂

Hållare till LYWSD03MMC sensorn

För att kunna montera sensorn under en hylla ovanför datorn så behöves en ny hållare.

För att kunna ha sensorn ovanför skrivbordet och i köksfönstret så tog vi oss tid att designa en hållare. Nu tog det mycket längre tid än tänkt eftersom vi använder gratisprogrammet Blender (extern länk) istället för ett riktigt Cad program. Så det strulade en del, men vi lärde oss en mängd nytt om Blender och Geometric nodes på vägen (bilden nedan).

Mååånga timmar senare så började vi få till en design som fungerade, allt skapade vi med Geometric nodes i Blender.

Med den 17:e designen så kunde vi både montera sensorn i fönsterkarmen och under en hylla som var planen, detta utan att påverka temperaturerna som rapporteras in.

När vi bestämde oss för att köra vidare med sensorn så blev det en mängd olika försök på designer i Blender. Slutade med 17 olika versioner och ett haveri med 3D skrivaren.

Är du intresserad av hållaren så finns den nu tillgänglig som en del för att stötta bloggen 🙂

Det finns nu även ett rent väggfäste utan det den mittersta delen.

Har du några tips eller idéer på vad mer som borde testas med sensorn så hör av dig med en kommentar.

5 reaktioner på ”Få koll på fuktighet och temperatur med LYWSD03MMC”

 1. Det skulle vara kul att få höra om räckvidden på Bluetooth, både meshat och omeshat, samt hur batteritiden påverkas av detta för dessa enheter! När ni hunnit få hem alla delar och testat dom i ett halvår…

  1. Jo jag ska försöka testa det med både med usb stickan, en esp32. Hoppas på attt kunna se om det fungerar med Homey med.

 2. Hej Markus!
  Jag fick inte till extraheringen av bind key med förslaget du ger ovan, däremot hittade jag denna: https://github.com/PiotrMachowski/Xiaomi-cloud-tokens-extractor.
  Körs i SSH/Terminal direkt i HA och efter att ha loggat in på MI Home-kontot så presenterar den snyggt alla prylars token och bind key, bara att mata in i HA när den hittat enheterna själv. Jag kör med inbyggda BT-modulen i en RPi 3B+, och avståndet mellan RPi och sensorer verkar hittills inte vara något problem. Tack för en bra guide annars!

  1. Hej och tackar för att du tog dig tid att tipsa om ett annat sätt att extrahera Tookens.
   Ska kolla in det när jag ska inkludera fler av dom där sensorerna.

   Hur har du upplevt sensorerna annars? Kan själv uppleva att någon av dom jag kör som sitter lite längre från ESP32:an ibland får några timmars uppehåll ibland.

   // Markus

   1. Ja, mina missar också uppdateringar då och då, men de sitter bortåt 8-10 m från RPi:n, på olika våningar, så det är nog inte helt konstigt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *