Bluetooth sensorn LYWSD03MMC

Få koll på fuktighet och temperatur med LYWSD03MMC

Vi har ”äntligen” hittat en PRISVÄRD temperatur och luftfuktighetsensor med har display. Att priset ligger på 50-100kr gör det möjligt att köpa för många. Detta är en sensorn vi haft liggandes hemma sedan Juni 2021… Men nu i Oktober 2023 så hände en stor sak med sensorn. Tack vare ett projekt på github så kunde sensorn LYWSD03MMC konverteras Bluetooth till Zigbee. Något som gör att displayen fungerar som både display och som Zigbee enhet.

För alla som bara vill ha en detaljerad guide på hur du byter mjukvara så hoppa hit: Så byter du mjukvara i sensorn

Hoppas allt går bra med uppgraderingen och att du uppskattar vårt jobb med guiderna.

2024-02-10 – Den här veckan släpptes en ny firmware till sensorn som ger dig möjlighet att ta bort smily:n, du kan dessutom stänga displayen. Nu har vi än så länge bara uppgraderat en sensor ännu. Det gick helt utan problem och vi kunde ta bort smilyn från displayen sedan. Mer info i inlägget om detta: Läs hela vårt test med 1.1.0 firmwaren. Nu finns även ett storpack med 10st väggfästen till sensorn hos oss till ett bra pris.

Sensorn med Smily:n igång
Sensorn med Smily:n av

2024-02-07 – Fortfarande mycket nöjda med den här sensorn, har börjat använda den på fler och fler ställen. Stort tack till alla er läsare som ger feedback och uppskattar den tid vi lagt på den här guiden 🙂

2024-01-04 – 19:00 – Vi fick tips från en på Facebook att det gick att inkludera den flashade LYWSD03MMC sensorn även i IKEAs gateway Dirigera. Vilket vi nu verifierat. Du kan hoppa direkt till den infon via den här länken

2023-11-14 – 21.00 – Senaste i inlägget är att nu Homey Pro 2023 stödjer LYWSD03MMC! Har precis inkluderat den i Homey Pro efter tips i kommentaren på detta inlägg från Jonas H! Stort tack för tipset Jonas!

För övrigt så trodde vi först det var ett skämt när dom skrev att det gick att byta från Bluetooth till Zigbee bara genom att byta mjukvara, något som vi nu testat själv på 12 enheter och fått bevisat att de går! – Om du letar det så här är en direktlänk till all info: Så uppdaterar du LYWSD03MMC till Zigbee från Bluetooth

VARNING VARNING – Om du väljer att köpa dessa sensorer för att flasha dom UNDVIK att uppdatera dom just nu med original mjukvaran!

BLE sensorn monterad under en hylla med vår hållare.
Är du intresserad av att veta mer om vad du kan göra med sensorn LYWSD03MMC både original och med den nya mjukvaran? Då är det här inlägget helt rätt för dig.

Xiaomi Mi:s LYWSD03MMC har både display och rapporterar digitalt. Den använder dock Bluetooth original. Något som just gjorde att vi valde att låta den ligga några år på grund av räckvidden.. Men i och med den nya mjukvaran till sensorn så kunde vi utan ESPHome få in den direkt via Zigbee2mqtt. Vilket gjorde den fullt hanterad i Home Assistant. Så nu är detta en av våra favoriter!

Efter att sensorerna fått ligga på samma bort i ca 8 timmar så diffade dom ENDAST 0.1 grader!
Efter att sensorerna fått ligga på samma bort i ca 8 timmar så diffade dom ENDAST 0.1 grader! Detta är i klass med vår andra favorit Xiaomi Aqara!

Meny

2023-11-13 – Efter att ha publicerat detta inlägg så inser vi att det har blivit mängder med information. För att du lättare ska hitta det du söker så finns nu en meny, hoppas det underlättar och att du kommer vidare.

20st LYWSD03MMC
20st LYWSD03MMC – Vi gick all in på den här sensorn och har haft tur att alla dessa har haft en firmware som gick att flasha om till den vi skriver om.

Senaste händelserna på inlägget

Det verkar som Xiaomi har patchat så det inte går (för tillfället 2023-11-13) att flasha en enhet med ”Revision B1.5. Firmware 2.1.1_0159 & ”Revision B1.7. Firmware 2.1.1_0159.”, något som du får om du först använder Xiaomi appen. Nu kommer nya sensorer som det verkar med en äldre firmware för tillfället så detta är än så länge inte ett problem som det ser ut. Vi köpte 20st för ~1000kr och inte en enda hade nyare mjukvaran.

Senast uppdaterad: 2023-11-14 – Guide som visar hur du kan lägga till sensorn LYWSD03MMC i Homey Pro 2023

 • 2024-02-10 – Uppgraderat sensorn till version 1.1.0 utan problem via OTA uppgradering i Zigbee2mqtt.
 • 2023-11-13 – UNDVIK att uppdatera din sensorn med original mjukvaran om du tänker flasha sensorn! Uppdaterar samtidigt inlägget med meny och bättre navigering så du slipper hoppa runt så mycket.
 • 2023-11-09/10 – Testar att via Zigbee2Mqtt köra OTA uppdatering till firmware 1.0.6, Vi har nu en film på Youtube med alla steg.
 • 2023-11-06 – Mer information om Zigbee firmwaren 1.0.5 & hur den eventuellt påverkar batteritiden negativt.
 • 2023-11-05 – Info om Zigbee och frekvensen för hur ofta dom skickar.
 • 2023-11-05 – Uppdaterat med mer info om hur ofta sensorerna skickar på zigbee. En sensor verkar ha gått åt skogen under flashning, får upp den i Z2M, men slutar rapportera direkt efter batteriet stoppats tillbaka i den. Ska se om det går att lösa utan kablar..
 • 2023-11-03 – Info om hur du flashar LYWSD03MMC till Zigbee, något som vi fört tyckte lät för bra för att vara sant. Nu har vi flashat 8st och alla fungerar som tänkt.
 • 2023-01-12 – Uppdaterat med ny graf för Aqara Vs LYWSD03MMC – Fortfarande stabil & diffar bara runt 0.3 grader enligt snitt. (Bluetooth original firmware)

För alla dom som vill veta hur man flashar sensorn så kan du hoppa direkt ner till den delen via den här länken

Vad är LYWSD03MMC för typ av sensor?

Sensorn med det konstiga namnet ”LYWSD03MMC” är en Bluetooth sensor från Xiaomi Mi. Den är billig samt har en display som visar aktuell temperatur och luftfuktighet. Det är en av de absolut billigaste sensorerna vi hittat med just display och möjlighet att rapportera.

När vi testade hur pass exakt den är så blev vi imponerade över kvalitén på vad sensorn för ~50kr levererade. Av de 8 displayerna vi placerade på bordet så skiljde det endast 0.1 grader mellan dom. Däremot skiljer sig luftfuktigheten lite mer, men fortfarande helt acceptabelt.

Efter att sensorerna fått ligga på samma bort i ca 8 timmar så diffade dom ENDAST 0.1 grader!
Efter att sensorerna fått ligga på samma bort i ca 8 timmar så diffade dom ENDAST 0.1 grader!

Fördelar / nackdelar vi sett med sensorn än så länge:

 • + Billig sensor med display (Vi beställde 20st för 1000:- inkl frakt & moms), tyvärr inte från Sverige ännu men vi har pratat med ett företag och avvaktar svar.
 • + Display med temperatur och luftfuktighet som rapporterat digitalt. Just en enkel sensor med display är något som flera i familjen saknat.
 • + Går att köra lokalt utan moln via Bluetooth (och Zigbee med annan mjukvara).
 • + Möjlighet att konfigurera uppdateringsintervall (med annan mjukvara och version 1.0.6 eller senare).
 • + Smidig formfaktor – Snygg sensor som familjen inte upplever som störande eller för mycket.
 • + Går att byta firmware utan kablar. Vet inte om detta var medvetet eller om detta var en bugg som dom försöker laga.
 • +- Kräver en Bindkey som inte var helt enkel att få tag på tidigare, men det krävde inte fysisk access för att nå…
 • – Går att koppla upp mot utan att fysiskt trycka på enheten! Något som vi kommer kolla mer på om det går att lösa. (2023-11-03, löste sig med Zigbee firmware)
 • +- Kommunicerar med Bluetooth, men den bristen kanske löser sig iom Home Assistant projektet! (2023-11-03, inte längre ett problem! går med zigbee nu)
 • – Finns inte på så många Svenska butiker (Eller!?)

Här skulle nog inlägget ha vart klart om LYWSD03MMC, men i slutet av oktober 2023 så blev det även klart att sensorn går att flasha/ändra till att använda Zigbee via lite trix i en webbläsare! Något vi nu testat och kan bekräfta på åtta sensorer. Nu har vi samlat vår erfarenhet av den här sensorn och summerat allt du behöver göra för att själv få in dom i tex ZHA eller Zigbee2MQTT. Vi gissar på att det är en tidsfråga innan dom stöds av en mängd andra kontrollers med.

Fakta om BLE sensorn LYWSD03MMC

Här ser du en närbild på LYWSD03MMC monterad i hållaren.

LYWSD03MMC är en trådlös sensor som är utformad för att mäta och övervaka fuktighetsnivåerna och temperaturen i hemmet eller på kontoret. Den kan kopplas via Bluetooth till en mobil eller annan Bluetooth enhet för att visa data över tid. Men vi väljer att koppla den i dagsläget till Home Assistant via en ESP32 och med ESPHome Projektet.

Vi håller för fullt på att samla på oss data om sensorn, så det här inlägget kommer uppdateras löpande allt eftersom vi får hem komponenter vi beställt. Vi kommer troligen skruva upp en för att kolla vilken sensor som sitter i med (eller de kanske du hittat reda?). Då vet vi mer exakt vilken noggrannhet vi kan förvänta oss av den.

En av de stora fördelarna med LYWSD03MMC är dess kompatibilitet med en mängd olika enheter. Den kan kopplas direkt till smartphones, surfplattor och andra enheter. Detta för att ge dig tillgång till dina fuktighets- och temperaturdata utan extra kontrollers med. Samtidigt som den fungerar som en helt vanlig display med aktuell temperatur och luftfuktighet.

Med LYWSD03MMC kan du enkelt samla in och spåra data om luftfuktigheten och temperaturen i ditt hem över tid, kanske inte lika noga som med en Aqara. Det extra värdet vi ser är att vi inte behöver en extern skärm för att se temperaturen i rummet, samtidigt som vi får in data från sensorn. Så den går lätt att sälja in hemma 😀

Länkar och info om hur du konverterar LYWSD03MMC till Zigbee. Istället för att skriva en guide här så refererar vi till den mycket välskrivna guiden här ( Flasha din LYWSD03MMC till ZigbeeExtern länk ). Vi håller på att testa och bekräfta detta själva med nu. Vi har hört om någon som haft problem att sensorn slutade fungera, den enda lösningen då är att använda kablar för att återställa/flasha den. Något vi eventuellt kommer testa med.

Sensorn går att få med låg energiförbrukning beroende på hur du ställer in den. Vilket gör att den kan användas under långa perioder utan att behöva bytas ut ofta. Vi kommer testa att byta Firmware i sensorn när vi får dom vi har beställt.

Teknisk data om LYWSD03MMC

 • Trådlöst gränssnitt: Bluetooth 4.2
 • Stöd för enheter: iOS 8.0 eller senare, Android 4.4 eller senare
 • Dimensioner: 43 x 43x 12 mm
 • Vikt: 12 g (Inkl batterier)
 • Temperaturchip: (vi ska kolla när vi skruvar upp vår första)

Så uppdaterar du LYWSD03MMC till Zigbee från Bluetooth

Om du just hittade hit så kanske du tänker att det måste vara väldigt komplext att uppdatera sensorn med ny mjukvara. Precis så tänkte vi när vi först skulle konvertera en sensorn.

Just när du byter från Bluetooth till Zigbee så ser displayen ut så här i ~2-3 minuter

Vi valde att byta från Zigbee från Bluetooth på grund av följande:

 • Original så gick sensorn att nå från valfri Bluetooth enhet och konfigurera om…
 • Vårt Bluetooth nät är mycket mindre och bygger på ESPHome proxies på ESP32:er och M5stack lite, dvs sämre täckning än vårt Zigbee nät.
 • Vi vill samla våra enheter i Zigbee2mqtt om möjligt, detta för att kunna använda det på flera olika andra lösningar hemma via MQTT.

Nu håller vi alla tummar att allt går vägen och att sensorn blir så pass behändig som vi tror. Vi kommer återkomma till det här inlägget allt eftersom vi får delarna vi beställt & Home Assistant projektet uppdateras. Så är du intresserad av att veta vad som händer på bloggen, prenumerera så får du ett mail när vi publicerar något nytt.

Men efter att ha läst och laddat hem allt som behövdes så kunde vi se att det var väldigt enkelt och inte krävde en enda rad kod. Allt gjordes direkt via en webbläsare. Så innan du fortsätter så kan du kolla på vår ~2 minuter långa film som visar alla steg som behövs för att uppdatera sensorn till Zigbee från Bluetooth. Det kommer ge dig en insikt i om den här sensorn är något för dig. Nu måste man inte byta mjukvara i dom för att dra nytta av dom, men vi väljer att göra det för att få MESH stöd.

Vi har nu spelat in en guide som visar hur du steg för steg gör detta på ~5 minuter. Tänk på att flasha tillbaka till Bluetooth kan kräva kabel och att du i värsta fall kan behöva kabel för att återställa en sensor om den felar. Något som vi själva ännu inte råkat ut för ( ~12 sensorer flashade ).

Länkar till firmware

Länkar till sidorna där du kan flasha sensorerna:

En bonus är att samma gränssnitt som man flashar via kan användas för att få tag på den så kallade ”BindKey”, vilket gör att du kan lägga till den som en Bluetooth enhet direkt i Home Assistant med. Så du behöver inte flasha den om du är nöjd med Bluetooth. Det var på det sättet vi började köra den här sensorn, och så fungerade den helt perfekt i ~1 år. Tanken var att dessa skulle vara en del i vårt automatiska bevattningsprojekt under sommaren 2023.

Behöver du mer tips för att Flasha LYWSD03MMC från Bluetooth till Zigbee – ( Då är länken ovan den långa versionen med ALL information du kan tänkas behöva för att även felsöka flashningen )

När du väl har uppdaterat din sensor till Zigbee så kan du i skrivande stund få in dom i följande mjukvara enkelt:

När väl sensorn dykt upp i Zigbee2mqtt så ser du den på följande sätt. Som du ser på bilden står det Firmware version 3001-1005, vilket var den fösta mjukvaran vi testade den med för Zigbee. Där fanns det en bugg som gjorde att sensorn kommunicerade mycket oftare än den skulle behöva. Detta är dock fixat i version 1.0.6 🙂

Ja det är sant, det går att flasha om LYWSD03MMC till Zigbee!
Ja det är sant, det går att flasha om LYWSD03MMC till Zigbee! 2023-11-03 testade vi och skrev om allt du behöver veta i det här inlägget. Här står den information du behöver veta för att själv flasha din enhet via webbläsaren:

För att konfigurera din Zigbee2mqtt så behöver du en viss version: all info om det står längre ner under det den här delen om Zigbee2mqtt

Firmware 1.1.0

I början på februari (20240204) så släpptes firmware 1.1.0 (3001-1100) vilket ger möjlighet till nya inställningar på sensorn:

 • added attribute to hide smiley
 • added attribute to disable display updates
 • added calibration attributes with offset for temperature/humidity values
 • changed pressing timeout for reset to 5 seconds
 • added switching to degrees Fahrenheit by holding reset for 1 second
 • replace generic Telink manufacturer code to a custom one
 • display battery symbol if <10% left
 • battery state checks at every 100th sensor reading

Updated functionality is available in zigbee2mqtt starting from 1.35.3 out-of-the-box ( källa till info (extern länk) )

Vi har uppgraderat både Zigbee2mqtt och en av våra sensorer till de senaste versionen. När det gäller sensorn så gick det utan problem att uppgradera via Zigbee2mqtt. Men detta kräver att du har flahat den sedan tidigare.

Firmware 1.1.0 på LYWSD03MMC
Vi är osäker på vilken nivå som sensorn riskerar att bete sig konstigt på. Därför valde att byta batteri innan vi flashade eftersom den var nere på 58.5%.

Med senaste versionen av Zigbee2mqtt (1.35.3-1) så fick vi sedan upp följande funktionalitet i gränssnittet för den här sensorn. Vilket gör att vi kan styra mer inställningar på displayen. Att just få bort smily:n var för oss mycket välkommet.

LYWSD03MMC Justera display
Som sensorn ser ut med smily:n igång nere i källaren.
Med Smily:n stängd så blir det mindre störande information på skärmen. Så tycker vi iaf.

Signalstyrka och mesh på LYWSD03MMC

När det kommer till just signalstyrka var vi mycket fundersam på hur pass bra chipet i den här sensorn skulle klara att jobba med det andra protokollet. Nu visade det sig dock att det fungerar förträffligt bra! Inte nog med att den har ok signalstyrka så klarar den att förhandla om sin mesh, vilket är ett sätt som gör att den kan skicka signalen via andra strömsatta enheter.

Signalstyrkan för sensorerna på Zigbee.
Signalstyrkan på de 8 sensorer vi flashat om till Zigbee. Vad vi kan se så verkar det mycket lovande. (grafana information på bilden)
Nu kommer vi kunna flytta om många av de Xiaomi Aqara sensorer som sitter i närheten av våra LYWSD03MMC sensorer.

Jämför vi det med tex Xiaomi Aqaras temperatur och lutfuktighetssensor så är den här sensorn till och med bättre! För Aqara sensorn har en brist, en enda brist enligt oss (eller två)… Och det är att den inte uppdaterar sin mesh, och att dom inte verkar uppdatera fimware alls i sin sensor… Men med ett stabilt Zigbee nät så fungerar Aqaran riktigt bra ändå.

Så installerar du LYWSD03MMC på Homey Pro 2023

Då var det verifierat att Homey Pro 2023 nu har stöd för LYWSD03MMC via Xiaomi Miija appen från Zsolt Reinhardt:s community app! Vi flashade en sensor till version 1.0.6 och kunde direkt inkludera den till vår Homey Pro.

Efter tips 2023-11-14 från Jonas H i kommentaren längst ner så fick vi veta att det nu fanns en app för Homey! Vi hade tydligen inte hållit så bra koll som vi trodde.. Stort tack för din input!

Vad innebär detta då? jo det innebär att allt vi skrivit om den här sensorn med Zigbee nu även gäller Homey Pro 2023, vi ska kolla hur stödet ser ut för Homey early 2019-2016 sen med. Samt bridge. Men osäker om vi hinner med det ikväll. Tyvärr bara Homey Pro som appen stödjer ännu.

För att lägga till en LYWSD03MMC med Zigbee så räcker det att göra uppdatering av sensorn enligt vår guide. När det är klart så kan du gå vidare och installera följande app i din Homey Pro 2023

Steg 1 – Installera appen för Xiaomi Miija sensorer.

Installera appen i din Homey Pro 2023 – Xiaomi Miija App för Homey | Homey. När du gör det så säkerställ att du sedan tidigare flashat din sensor till Zigbee och gärna version 1.0.6 av firmwaren, då får du bättre batteritid på sensorn. Är det klart så kan du plocka ur batteriet ur sensorn och fortsätta följande resterande steg av installationen.

Tyvärr verkar det vara begränsat till Homey Pro 2023, så äldre versioner av Homey ser inte ut att stödjas av appen.

När appen väl är installerad så stödjer den två sensorer, och det är samma display i båda fallen. Det som skiljer är att den vänstra är Bluetooth och den högra är Zigbee.

Nu kan du både lägga till Bluetooth varianten (ej testat) och Zigbee flashade sensorn LYWSD03MMC.

Steg 2 – Lägg till LYWSD03MMC i Homey Pro som en Zigbee enhet

Nu kommer det intressanta, dvs att se om appen och den information vi fick stämde! Vilket det gjorde eftersom vi nu skriver om det på bloggen. Men

När du valt den vänstra sensorn så får du upp följande bild, var noga med att du ser ett litet Zigbee märke till höger om bilden på temperatursensorn.
Strax efter du trycket på Anslut så kan du koppla in batteriet på den flashade ”zigbee” sensorn. Vilket kommer resultera i att den inkluderas till din Homey Pro 2023.

Nu kunde vi rätt snabbt få in sensorn efter att ha kopplat in batteriet.

Snyggt och prydligt så dyker den upp i gränssnittet som den tredje enheten med ett värde på 9.24 grader. Ställde den i garaget för att få snabb svängning av temperaturen.
Öppnar vi sensorn i gränssnittet så ser vi luftfuktigheten och temperaturen.

Kollar vi sedan in inställningarna för sensorn så ser vi att den har registrerat korrekt och t.o.m visar den firmware version vi flashade in. dvs 1.0.6 vilket beskrivs i gränssnitt som 3001-1006.

 • Enhetsinformation för Zigbee: Tillverkar-ID
 • XiaomiProdukt-ID – LYWSD03MMC
 • Ta emot när inaktiv – ⨯
 • Enhetstyp – enddevice
 • Enhets-ID – a4:c1:38:8b:aa:aa:aa:aa
 • Firmwareversion – 3001-1006
 • Grupp-ID:n –

Nu är är det bevisat att det går att få in den. Däremot så ser vi inte att den registrerar in information till våra grafer i Insight, vi kommer avvakta någon dag för att se om detta är något tillfälligt eller om det är någon begränsning vi inte lärt oss ännu om Homey Pro 2023. Vi upptäckte att vi hade ett spann på 14 dagar i vyn, när vi ändrade till senaste timmen så började vi se graferna från sensorn!

Då var vi igång med Homey Pro 2023 och LYWSD03MMC via Zigbee! Mycket prisvärd sensor som verkligen uppskattas av de mindre teknikintresserade i familjen som vill kunna kolla på en display.

Åter igen stort tack Jonas H för tipset!

Så installerar du LYWSD03MMC på Dirigera (Ikea:s kontroller)

Till och med Ikeas gateway klarar nu den här sensorn!

Det här var för oss en mycket välkommen vändning av IKEA:s dirigera, vi hade inte förväntat oss att dom skulle släppa in andra enheter i sin kontroller. Men nu har IKEA till och med gjort ett menyval för att lägga till andra tillverkare. Dock mycket begränsat av du sedan kan göra med dom i gränssnittet vad vi kan se.

Kanske inte den finaste bilden, men vi vill här visa hur du ser sensorn i appen från IKEA. Som du ser så avrundar den till närmaste heltal och visar inte temperaturen med en decimal som displayen. Men det spelar mindre roll eftersom du nu får informationen i IKEA appen med.
Nu böjar vi med att visa en bild över hur LYWSD03MMC exponeras i Dirigera kontrollern. Som du ser så stämmer det mesta för sensorn, dock så är bilden felande. Men detta är mest en kosmetisk begränsning.
Något vi missat IKEA uppdaterat sin app med är ”alla smarta produkter eller märken”, detta innebar att vi nu kunde få in LYWSD03MMC sensorn.

Steg för steg för att lägga till LYWSD03MMC i Dirigera appen

Det första du behöver göra för att lägga till LYWSD03MMC i IKEA gatewayen är att gå till lägg till ”produkt” och sedan väljer du längst ner ”Alla smarta produkter eller märken”. OBS detta EFTER att du har flashat LYWSD03MMC till Zigbee! Följ den här instruktionen först för att konvertera sensorn från Bluetooth till zigbee med hjälp av en dator & webbläsare.

Nu är det bara att söka efter din LYWSD03MMC. För att den ska komma till ett läge så att IKEA gatewayn kan inkludera den så behöver du ta ut batteriet ur sensorn och sedan stoppa in det igen. När det görs så ställs sensorn i inkluderingsläge, vilket tillåter den att gå med i IKEAS Dirigera gateway.

När den söker efter enheter så kan det vara bra att ha din enhet i närheten av gatewayen. Sensorn uppdaterar sin mesh så flyttar den den senare så ska den automatiskt välja en bättre väg.

Inom någon minut så bör du få följande info som nedan ”1 produkt hittades”.

När vi fick den här infon blev vi glad, nu vet vi att det går att få in fler än bara ikea:s egna enheter i deras gateway. Något vi kommer testa mer av i framtiden!

Efter detta är gjort så är det bara att välja ett rum och låta sensorn börja skicka data till din Dirigera kontroller.

Klart! nu har du LYWSD03MMC (50kr:s sensor) för temperatur och luftfuktighet i din IKEA gateway. Som dessutom har en egen display för att visa temperatur.

I gränssnittet för Dirigera så går det varken att se historisk information eller justera något på själva sensorn. Men att kunna få upp information om temperatur och luftfuktighet i ett rum var mycket välkommet. Vi hoppas du fick nytta av den här guiden och nu har ännu en sensor att lägga till i ditt smarta hem.

Nu får vi vår sensorinformation direkt på kortet ”garage” i IKEA appen. Något som gör att dirigera skulle kunna vara ett mycket billigt alternativ för att se aktuell temperatur och luftfuktighet i tex en sommarstuga.

Vill du veta mer om Ikeas Gateway så kan du läsa vår genomgång på den här: https://automatiserar.se/sa-har-fungerar-ikeas-dirigera-allt-du-behover-veta/

Vill du stötta bloggen?

Stort tack till er som stöttat bloggen och bjuder på Swish-kaffe på 0705470065. Vill du stötta bloggen på andra sätt? Köp några hållare som vi designat, de ger dig ett värde och hjälper oss driva bloggen.

Vi har designat egna hållare och 3D-printat till den här sensorn. Om någon köper hållare så går alla pengar uteslutande till att driva och köpa innehåll att skriva om på bloggen, så det gynnar dig igen

Vad är det som är nytt?

Nyligen så berättade Home Assistant om årets projekt ”Year of the voice” (extern länk), vilket kommer ge lokal röststyrning i Home Assistant. Något som verkligen välkomnas, vi vill minska mängden information som hamnar i något moln! Men i samma information så framgick det vilken energi teamen lägger för att få till Bluetooth som en teknik i Home Assistant. Något vi själva inte varit allt för intresserade av tidigare pga räckvidden mm, men nu efter den genomgången så ser vi vilka möjligheter Bluetooth kommer få i Home Assistant under året!

En Supportad USB Bluetooth enhet till Home Assistant kostar dessutom inte mer än ~110kr. Alternativt så köper du en ESP32 och via den nyttjar Bluetooth.

Bluetooth sensorn LYWSD03MMC
Xiaomi Mi Bluetooth sensor (LYWSD03MMC) kanske kan bli en ny favorit beroende på vart Home Assistant tar vägen med sin Bluetooth proxy och funktionalitet!

Som inlägget nämner så hittade vi för några år sedan en enhet som vi börjat fattat tycke för. Vilket är Xiaomi Mi BLE display (LYWSD03MMC). Den har dock Bluetooth stöd och inte Zigbee, men den har en display. Display är något vi saknat på våra Xiaomi Aqara enheter. Nu är användningsområdet och funktionaliteten helt olika mellan dessa två sensorer dock. Men Båda kommer behövas för att kunna få en bra bild över hemmets ”status” utifrån olika situationer.

I rum där vi har behov av en display kommer den ge en visuell bild, samtidigt så uppdaterar den med data till din kontroller med intervall. Kollar vi på Xiaomi Aqara så reagerar den på förändringar i temperatur, luftfuktighet och lufttryck, från det styrs sedan intervallet. Vilket gör den sensorn perfekt att lägga i utrymmen där temperaturen behöver övervakas på snabba förändringar. Medan BLE sensorn är mer passande för att se visuellt vilken temperatur det är i rummet just nu.

Vi har testat att placera en sensor på höger sida av fönstret i köket.

Tidigare har vi varit mycket tveksamma till just Bluetooth (BLE) på grund av räckvidden. Det är nämligen så att de sätt BLE har implementerats på i många kontrollers inte har mesha:t sitt nätverk, vilket är något som Zigbee kontrollers gjort default, dock inte alltid perfekt där heller. Men en Mesh bygger ett stort nätverk och tillåter dina sensorer att hoppa mellan varandra, och därigenom sitta långt från kontrollenheten.

ESPHome och LYWSD03MMC

Men sedan Home Assistant tagit vid ESPHome projeketet (extern länk) så har dom jobbat stenhårt med att få dess ESP chip att fungera både med wifi och Bluetooth. Och det vi verkligen fattade tycke för var den nya möjligheten att använda dessa enheter som BLE proxys (extern länk), dvs en snarlik funktionalitet som Zigbee har med Mesh!

Det här projektet är mycket aktivt och något vi använder rätt mycket i vår hemautomation.

Eftersom vi under mycket lång tid sökt en display med möjlighet att rapportera till vår hemautomation så verkar den här sensorn helt perfekt för ändamålet (än så länge :D). Vi har tidigare testat wifi sensor från Tuya, men då är vi låst till deras molntjänst och det krävs en hel del för att få igång dom med den egna utrustningen. Så vi har valt att inte skaffa fler av dom.

Tuyas Wifi temperatur och luftfuktighetssensor
Tuyas Wifi temperatur och luftfuktighetssensor

Kollar vi formfaktorn på BLE sensorn så ser vi att den inte är allt för mycket större än vad en Xaiomi Aqara sensor är (till vänster). Så det är en stilren och relativt liten display som kan ge oss ett extra värde i rum där temperaturen rör sig.

Vi håller på att testa pålitligheten jämför med Xiaomi Aqara sensorn till vänster.
Bluetooth sensorn LYWSD03MMC

Exempel på grafer vi skapat

Än så länge är det för tidigt för oss att säga hur pass tillförlitlig sensorn är när det gäller att rapportera temperaturer och luftfuktighet. Men det är inte där vi ser det stora värdet idag. Utan vi ser det som en lokal BILLIG temperatursensor med display! Något vi har saknat under lång tid. Att dessutom Home Assistant och ESPHome projektet lägger mycket arbete på Bluetooth gör det inte sämre!

Grafen nedan bygger på data från en Xiaomi Aqara via Zigbee och BLE sensorn. Vill du veta hur du kommer igång med Grafana och InfluxDB för att göra det här själv? Här har vi skrivit om alla delar som behövs för det med.

Igår placerade vi en Xiaomi Aqara sensor (vilket är mycket exakt i sin mätning) tillsammans med Ble sensorn, längst ner till höger är snittet på alla mätningar
Efter att ha kört sensorn 4 dagar nu och kollar snittet mellan en Xiaomi Aqara och LYWSD03MMC så diffar det ~0.3 grader, vilket än så länge känns helt ok. Däremot luftfuktigheten skiljer en del, men ska testa att korrigera den senare med.

Ser vi till bilden ovan så visar den översta grafen Aqara & BLE sensorn LYWSD03MMC tillsammans, varje punkt på strecket motsvarar en inrapporterad datapunkt från sensorn. Så default så rapporterar BLE sensorn mycket mindre frekvent än Aqara på humidity. Men den rapporterar temperatur relativt frekvent.

Kollar vi på de fyra statiska värdena längst ner till höger så är det ett snitt av alla mätpunkter som rapporterats in sedan igår. Så en del skiljer det, men för att vara en display så kan det var mer än ”good enough” även om det diffar lite.

Grafen ovan är från LYWSD03MMC sensorn i Home Assistant.

Få in LYWSD03MMC i Home Assistant

För att få till Bluetooth sensorn i Home Assistant så behöver du en USB adapter i din Home assistant eller en ESP32 enhet med ESPHome. Med hjälp av dom kan du läsa data från displayen till dom Home Assistant. Utifrån att vi just kört igång med Bluetooth i Home Assistant så har vi inte allt för mycket bra information att komma med (men det kommer mer).

Nu har vi just beställt en annan Bluetooth adapter (en ASUS USB-BT400 för strax över 100kr från Amazon) till vår Home Assistant. Så informationen ovan baserar sig på att vi läser av sensorns information via en ESP32. Det är en av de adaptrar som Home Assistant rekommenderar (finns en lista här: Bluetooth – Home Assistant (home-assistant.io) – extern länk)

MEN för att kunna koppla upp dig mot sensorn så behöver du hitta en BindKey, något som du kan komma åt nu via en webbsida på en telefon eller PC. Det enda kravet är att du är inom räckhåll till Sensorn och har Bluetooth på enheten. Det finns en film en bit ner i inlägget som vi rekommenderar att du kollar på, där framgår alla steg bra, glöm inte att ge honom cred för en riktigt bra guide sedan!

För att hämta ut BindKey:n så öppnar du webbsidan på länken: Telink Flasher (atc1441.github.io) (Extern länk, vi valde länken till vänster). Men i filmen en bit ned så väljer han länken till höger Telink Flasher v4.7 (pvvx.github.io) (extern länk). Vi hämtade bara ut en BindKey och lät bli att flasha enheten med någon ny firmware.

För att få tag på den Bind Key du behöver för att prata med displayen så söker du efter en din display med ”Connect”

När du trycker på ”connect” på din dator så får du upp tillgängliga Bluetooth enheter, där väljer du sedan den BLE enhet med ”MMC” i namnet. När du sedan valt din enhet så kommer du se Mi Tooken och din Mi Bind Key. Du bör även kunna se vilken MAC adress enheten har där.

I ESPHome har vi sedan lagt till bind key och inställningarna så här (obs formateringen nedan är felande). Sedan har vi valt att döpa allt med ”BLE1”

 • – platform: xiaomi_lywsd03mmc
 • mac_address: ”A4:C1:38:CC:10:2F” # hämtade configen via ble debug i hass..
 • bindkey: ”(((HÄR SKA du ha den bindkey du hittade ovan)))”
 • temperature:
 • name: ”BLE1 Temperature”
 • humidity:
 • name: ”BLE1 Humidity”
 • battery_level:
 • name: ”BLE1 Battery Level”  

Här kan du kopiera med rätt formatering Xiaomi Mijia BLE Sensors — ESPHome – extern länk)

Filmen nedan är den vi utgick från när vi började testa sensorn. Filmen är riktigt bra och vår installation baserar sig helt på den. Så all cred ska gå till honom!

Automatiserar.se har ej gjort filmen, utan det har mostlychris (extern länk) som inte har något med vår blogg att göra. Men vi har själv använt den här guiden för att komma vidare! Så ge honom en tumme upp och och prenumerera på hans kanal. Det finns massor med bra information om just Home Assistant där!

Källor:

Vi kommer fördjupa oss i Bluetooth Proxies så fort vi får den nya ASUS USB stickan och de M5:stack enheter vi beställt. Men fram tills dess kan ni kolla in filmen ovan och komma igång 🙂

Flasha LYWSD03MMC från Bluetooth till Zigbee

Skapad 2023-11-03 – Vi börjar nu testa hur detta fungerar för oss, vi kommer sammanställa allt vi dyker på här. Har du tips på sätt att göra detta bättra så lämna gärna en kommentar. OBS OBS OBS om du följer guiden nedan på länken, tänk på att det kan skita sig och du får en sensor som kan behöva kablar för att återställas. Nu har vi i skrivande stund bara flashat en sensor och lyckats. Men vi ska nog flasha alla på bilden inom kort. Då vet vi nog hur tillförlitligt detta är.

2023-11-13 – VARNING VARNING – Om du väljer att köpa dessa sensorer för att flasha dom UNDVIK att uppdatera dom just nu med original mjukvaran!

När nyheten om att det gick att köra LYWSD03MMC som en Zigbee enhet så blev vi glad att vi ”råkat” beställa 20st för ~1000kr totalt från AliExpress. Den här sensorn är nu MYCKET lovande som ersättare till Xiaomi Aqara där vi vill se temperaturen på skärm med.
Vi har nu gjort en svensk guide för hur du flashar LYWSD03MMC till Zigbee, den bygger på det tips som vi fick från bloggen nedanför. Vi har dock slipat på lite detaljer och hittat några saker som är bra att tänka på.

Som en del i guiden vi hittade här (länk till blogg om hur du flashar sensorn – Extern länk) så finns det två alternativ. Så glöm inte att ge han all CRED för en mycket bra sammanställning!

Zigbee2mqtt och LYWSD03MMC

Enligt guiden ovan för att flasha en sensor till Zigbee så behövs vissa manuella ändringar göras för att din lösning för Zigbee sedan ska hitta sensorn. Eftersom vi väljer att använda Zigbee2mqtt. Nu hade vi version 1.33.1-1 och valde därför att uppgradera till 1.33.2-1, vilket ska ha inställningarna så du slipper lägga filen lywsd03mmc.js + innehållet manuellt i din installation.

Vi börjar väll med att uppgradera Zigbee2mqtt till den rekommenderade versionen 1.33.2-1, vilket ska ha inställningarna för LYWSD03MMC. När vi läste ändringsloggen för Zigbee2mqtt (extern länk) så tycker vi inte att det verkade allt för farligt för oss att uppgradera.

Efter ha uppgraderat så började vi kolla efter en dator där vi kunde komma åt sensorn via Bluetooth. Nu hade vi en gammal bärbar dator som gick att använda till detta.

Namnsättningen på sensorerna är mycket viktigt, när vi började testa LYWSD03MMC via Bluetooth så namnsatte vi först sensorerna med ”BLE1″,”BLE2” osv, något vi ångrar i efterhand. Det är bättre att istället ta de 4 tecken som ges när den upptäcks via Bluetooth, för det är så tex home Assistant senare kommer se dom ( iaf med Bluetooth ), Något som gjort att vi nu fick börja om med märkning på dom befintliga.

Att flasha tog ca 1 minut i det första steget.

När vi fick upp alla enheter så dyker just namnet LYWSD03MMC + mac adressen, därav är det bra att ha de 4 sista som namn på sensorn.. vi fick gå på signalstyrkan.

När jag sedan tog ut batteriet och väntade som guiden nämnde ~20 sekunder och sedan kopplade in, då kunde jag fortsätta med nästa steg och köra zigbee flashen! nu dök ett nytt namn dessutom upp när jag sökte efter ble sensorer (började på ATC_ och siffor). Så nu vet jag att de fösta steget fungerade och att jag uppdaterade rätt sensor 😀

Under tiden vi flashade sensorn så letade vi fram hållaren för att kunna sätta upp sensorer runt om i huset! Dom finns att köpa på länken ovan och det du betalar där går till att driva bloggen 🙂

Nu skulle den skicka ~8078 block med den version jag testade. tog ca 3 minuter innan den var klar. eller 147.3 sekunder för att vara exakt 😀

När jag väl skulle inkludera den i Zigbee2mqtt så hade den problem att fungera. Fick se att den dök och och att den försöker gå med i mitt nät, men dyker med infon ”stöds inte”. Så behöver felsöka om det är något som jag missat eller om det ändå behövs en manuell fix i Zigbee2mqtt…. Efter att på kvällen flashat 8 sensorer så hittade jag ett sätt som alltid fungerade ( listan nedan )

Nu kommer vi testa hur stabil den här sensorn blir via Zigbee och sedan hur den jobbar med tex Mesh och uppdateringsfrekvens.

Vi gissar att det här kommer bli en av de populäraste zigbee sensorer 2023
Så med ca 15 minuters arbete så är detta nu en Zigbee enhet och inte längre en Bluetooth enhet. Större delen av tiden var att skriva texten här på bloggen. Så skillnaden mellan den här bilden och bilden nedan är att den här pratar Zigbee istället för Bluetooth.

2023-11-04 – 00:07 – Blev sittandes ikväll och testade att flasha om 8st sensorer. Kunde flasha alla 8 sensorer, hade dock vissa problem på vissa sensorer. Men tror jag hittat vad det beror på så det dyker upp som info inom kort med ( måste verifiera att det stämmer )

Gillar du att sidan är helt fri från reklam och vill stötta bloggen? Swisha gärna en swish-kaffe på 0705470065 medans vi skriver på nästa inlägg :)
Gillar du att sidan är helt fri från reklam och vill stötta bloggen? Swisha gärna en swish-kaffe på 0705470065 medans vi skriver på nästa inlägg 🙂

Vi kommer nu flasha om de 20 sensorer vi har för att se hur stabila dom är i ett större zigbee nät, vi hoppas dessutom att strax kunna svara på hur dom klarar att byta mesh (byta enhet dom hoppar via).

Tips för att lyckas flasha många LYWSD03MMC till Zigbee

Läs igenom steg för steg på SmartHomeScenes.com guiden (extern länk) så du lär dig stegen. KONTROLLERA så att det är rätt länkar du laddar hem, dom jag skrev nedan var från det datum vi själv testade. Vi gissar att det kommer nyare firmware allt eftersom nu.

Skapa sedan en textfil där du sparar dom två länkarna nedan. Första länken är steg 1 och den andra är för Zigbee.

Ladda hem följande två filer och spara i en mapp: (kolla om det är de senaste Releases · devbis/z03mmc (github.com) – extern länk)

Nu har du allt som behövs sparat så det bara är att börja flasha sensorer! Ett tips är att alltid stänga webbläsaren när du flashat en sensor, ibland verkar det som att något hänger upp sig och du uppdaterar många sensorer.

När du sedan ska bulk uppdatera sensorer så kan listan nedan spara dig en hel del tid.

 1. Ta ur batteriet ur ALLA LYWSD03MMC sensorer som kör på bluetooth. Vi började med att flytta in alla våra till datorn och upplevde det svårt att hitta rätt sensor. Dessutom tog det tid innan man fick fram MAC adressen när kopplingen skulle göras. Så detta sparar dig säkert några minuter / sensor.
 2. Om du kommer till ”Sending block nr: 7 from 8078, 0% och den sedan kopplar ner. stäng webbläsaren och ta ur batteriet ur sensorn en stund. Starta webbläsaren på nytt igen och testa igen.
 3. När du ska flasha Zigbee kontrollera innan du försöker connecta till sensorn att det inte är en Bluetooth ikon där, då måste du starta om den innan genom att ta ur batteriet.
 4. När du flashar in till Zigbee så bör displayen på sensorn visa ”– – ” under tiden den flashar, gör den inte det så fick du troligen fel ”2” ovan.
 5. För att snabba på hanteringen av lägga till sensorn i Zigbee2MQTT, så kan du när ”flashningen är uppe på 7500 block av 8078 block tillåta din Zigbee2mqtt att inkludera enheter, då kommer sensorn automatiskt hoppa in i ditt zigbee nät vid omstart.
Ser du 3 streck som ovan så kommer flashning till Zigbee gå bra!
När du ska börja flasha in Zigbee, kontrollera så bluetooth ikonen i
sensorn inte syns, då kan det tidigare steget hålla kopplingen.
Ta ur batteriet innan i så fall.

n

Felsök flashning och problem med LYWSD03MMC

Kan ej inkludera LYWSD03MMC till Zigbee2mqtt

Vid första inkluderingen efter jag tagit bort batteriet så började den inkluderas i Zigbee2mqtt. Den ville dock inte komma hela vägen och bli en supportad enhet. Ändrade så att Zigbee2mqtt inte längre stod i ”tillåt anslutningar” en stund.
 • När vi fick att enheten inte stöds så löste det sig på på följande sätt:
  • Tar bort enheten ( tvingar borttagning )
  • Inaktiverar så zigbee2mqtt inte tillåter några nya anslutningar
 • Tar ut batteriet ur enheten och väntar ~30 sekunder ( osäker på om det gör något skillnad… )
 • Ställ Zigbee2MQTT att Tillåter alla nya anslutningar.
 • Stoppa tillbaka batteriet i sensorn
 • Får du åter Fick ”Failed to interview ’0xa4cxxxxxxxxxxxxx’, device has not successfully been paired”?
  • Testar att ta ur batteriet ur sensorn en stund och kopplar in det igen..
  • Då verkar det för det mesta hoppar igång igen!

Lät sensorn ligga en stund efter att jag stängd så att zigbee2mqtt inte längre tillät nya inkluderingar.. ändrade jag så att Zigbee2mqtt tillät inkludering igen, och sedan tog ut och stoppade i batteriet i sensorn igen. Nu började den intervjua samma enhet igen och dök upp som den skulle!

Nu har jag fått in LTWSD03MMC som en Zigbee sensor i Home Assistant via Zigbee2mqtt! Ingen lödning, ingen programmering eller så. Allt som behövdes var att följa den mycket välskrivna guiden från SmarthomeScene.com (extern länk).

Nu kunde vi döpa on sensorn enligt vår vanliga namnstandard ( Kom igång med Zigbee2mqtt och Home Assistant (automatiserar.se) ) Där kan du se hur vi valt att sätta namn på våra Zigbee enheter.

Den här sensorn fick namnet H132M ( dvs, Home Assistant, nr 132 och M för en multi sensor). Den namnsättningen gör att vi istället för att förlita oss på sensorns egna namn använder rummen som ett sätt att filtrera ut i gränssnitten.

Nu har vi fått Bluetooth displayen att kommunicera via Zigbee! NÅGOT SOM VI TRODDE VA OMÖJLIGT. Men nu har vi en igång och måste erkänna att detta troligen kommer bli den mest sålda sensorn i år!

När det gäller just Zigbee2mqtt så märker vi att den ibland får ”inte supportad” på en enhet när den ska inkluderas. När det händer så kan du göra följande:

Vi håller på att se hur Sensorn hanterar Zigbee, och vad vi kan se så verkar det relativt skakigt för alla de nya sensorerna under fösta timmen. Kan bero på att vi har snart 140st enheter i Zigbee nätet. Dessutom är det nog många enheter som börjar leta nya mesh punkter.

När jag kollar hur signalstyrkan på dessa 8 sensorer ser ut så är det än så länge för tidigt att avgöra tyvärr. Har bara kört dessa i någon timme ännu. Men sensorerna skickar data.

Justera frekvensen för hur ofta dom ska skicka verkar behövas. Under en natt så fick vi in relativt höga värden från H132M-H139M, adderade för ca 2 timmar sedan tre nya sensorer och redan nu har dom rapporterat lite väl ofta…

2023-11-06 – (firmware z03mmc.bin version 1.0.5)

Under en dag har nu ”zigbee” sensorn kört med firmware 1.0.5, vad vi kan se så kunde vi inte påverka hur ofta sensorn kommunicerade via Zigbee2mqtt. Vi ändrade så den inte skulle skicka temperatur eller luftfuktighet som diffade mindre än 2 grader eller 10% luftfuktighet. Detta gjordes på sensorn H132M på bilden nedan, även den som är på graferna.

Det du ser på bilden är hur mycket information som skickats av varje sensor i vårt 144 enheter stora Zigbee nät.
Bilden visar alla våra sensorer och hur många ”paket” som skickats de senaste 12 timmarna.
LYWSD03MMC är enheterna H132M till H143M.
Övriga enheter är andra hemma.

Som bilden ovan nu visar så spelade det inte någon roll att vi ”stängde” rapporteringen från H132M genom att neka den att skicka under en viss frekvens på var 30 minut och med en differens under 2 grader. Resterade H133M – H143M var utan ändringar, och antalet sändningar var relativt lika ändå.

Så vi gissar att det kommer en version 1.0.6 med rättning för att ändra rapportering. Vi gissar på att batteritiden i dessa sensorer kommer bli väldigt kort tills detta är löst, så vi får se hur länge dessa rapporterar.

LYWSD03MMC är väldigt exakta och vi får bra avläsningar i Home Assitant med Zigbee mjukvaran med.
Men vi är mycket nöjda med LYWSD03MMC med Zigbee firmware, vad vi kan se så rapporterar dom utan problem. Som om det inte vore nog så uppdaterar dom sin MESH med! flyttade ut alla dessa sensorer och alla hittade en ny enhet att hoppa via vad vi kan se.
Signalstyrkan för LYWSD03MMC och hur den hanterar mesh ser ut att fungera bra med z03mmc.bin 1.05 firmwaren
Vad gäller signalstyrkan och hur enheterna fungerar i vårt Zigbee nät så presterar dom precis som många andra sensorer. Bilden visar ett snittsignalen de senaste 12 timmarna. Vi kommer fortsätta testa dessa sensorer och när det dyker upp något nytt så kommer mer information i det här inlägget.

2023-11-09 – Testar att göra OTA uppgradering till firmware 1.0.6

Idag upptäckte vi hur snyggt dessa sensorer har integrerats i Home Assistant via Zigbee2mqtt.

Idag fick vi upp att många av våra Zigbee enheter hade en uppdatering, och när vi såg vilka sensorer det var så kunde vi inte annat än bli imponerade över vilket jobb som gjorts med integreringen av dessa sensorer.
information om Firmwaren: Releases · devbis/z03mmc (github.com) ( extern länk)

Vi kunde inte låta bli att testa att uppdatera firmware i en av sensorerna. – mer detaljer om sensorn i Zigbee2mqtt finns här (extern länk)

Smidigt att via Zigbee2mqtt gränssnittet nu kunna lägga Zigbee uppdateringar till sensorerna!

Ändringarna i den här firmwaren är:

 • added cluster to toggle ºC/ºF
 • modified converter to add a toggle for degrees Fahrenheit
 • device now pauses between entering steering mode for a minute if not connected to network to save battery
 • default reporting values are updated with the converter for consistency
 • fixed applying configured reporting immediately

Källa till tabellen ovan ( Releases · devbis/z03mmc (github.com) – extern länk till git)

Efter att ha uppdaterat en av sensorerna och kollat i grafana loggen så ser vi att mellan 22.00-22.20 blev det en hel del paket skickade, vilket var den tidpunkt vi uppdaterade den till version 1.0.6, kollar vi sedan punkterna på linjen efter 22.20 så ser vi att dom är mycket glesare än det som var tex mellan 20.00 till 20.21! Så det ser ut som att den här uppdateringen löser det problem att dom ”pratar för ofta”. Nu bör problemet med att batteriet drar ut för fort vara löst / bättre iaf.

20.00-22.00, firmware 1.0.5. 22.00 – 22.20 uppdatering till firmware 1.0, 22.20 – 23.00 version 1.0.6 av firmwaren, verkar nu vara bättre på att inte prata zigbee i onödan.
En dag senare och nu ser vi att antal sändningar från H132-H143 är mer normala, tidigare i firmware 1.0.5 så läng dessa på närmare ~700 skickningar i timmen. Så rekommenderar uppdateringen.

Vår sammanfattning är att version 1.0.6 av zigbee firmwaren som kom för någon dag sedan gjorde att den här sensorn är näst in till perfekt nu! Ska bli spännande att se hur batteritiden står sig mot Xiaomi Aqara sensorerna.

Vi har nu lagt en LYWSD03MMC i frysen och den har i snitt en signalstyrka på ~95.5, vilket är helt ok. Frågan är dock batteriet är i sig, vi har inte bytt från det som sensorn levererades med.
Vi har nu lagt en LYWSD03MMC i frysen och den har i snitt en signalstyrka på ~95.5, vilket är helt ok. Frågan är dock batteriet är i sig, vi har inte bytt från det som sensorn levererades med. Men vi ser att den går ner till -14.4 utan problem.

Designa hållare till LYWSD03MMC

För att kunna montera sensorn under en hylla ovanför datorn så behöves en ny hållare.

För att kunna ha sensorn ovanför skrivbordet och i köksfönstret så tog vi oss tid att designa en hållare. Nu tog det mycket längre tid än tänkt eftersom vi använder gratisprogrammet Blender (extern länk) istället för ett riktigt Cad program. Så det strulade en del, men vi lärde oss en mängd nytt om Blender och Geometric nodes på vägen (bilden nedan).

Mååånga timmar senare så började vi få till en design som fungerade, allt skapade vi med Geometric nodes i Blender.

Med den 17:e designen så kunde vi både montera sensorn i fönsterkarmen och under en hylla som var planen, detta utan att påverka temperaturerna som rapporteras in.

När vi bestämde oss för att köra vidare med sensorn så blev det en mängd olika försök på designer i Blender. Slutade med 17 olika versioner och ett haveri med 3D skrivaren.

Är du intresserad av hållaren så finns den nu tillgänglig som en del för att stötta bloggen 🙂

Det finns nu även ett rent väggfäste utan det den mittersta delen.

Har du några tips eller idéer på vad mer som borde testas med sensorn så hör av dig med en kommentar.

46 reaktioner på ”Få koll på fuktighet och temperatur med LYWSD03MMC”

 1. Det skulle vara kul att få höra om räckvidden på Bluetooth, både meshat och omeshat, samt hur batteritiden påverkas av detta för dessa enheter! När ni hunnit få hem alla delar och testat dom i ett halvår…

  1. Jo jag ska försöka testa det med både med usb stickan, en esp32. Hoppas på attt kunna se om det fungerar med Homey med.

 2. Hej Markus!
  Jag fick inte till extraheringen av bind key med förslaget du ger ovan, däremot hittade jag denna: https://github.com/PiotrMachowski/Xiaomi-cloud-tokens-extractor.
  Körs i SSH/Terminal direkt i HA och efter att ha loggat in på MI Home-kontot så presenterar den snyggt alla prylars token och bind key, bara att mata in i HA när den hittat enheterna själv. Jag kör med inbyggda BT-modulen i en RPi 3B+, och avståndet mellan RPi och sensorer verkar hittills inte vara något problem. Tack för en bra guide annars!

  1. Hej och tackar för att du tog dig tid att tipsa om ett annat sätt att extrahera Tookens.
   Ska kolla in det när jag ska inkludera fler av dom där sensorerna.

   Hur har du upplevt sensorerna annars? Kan själv uppleva att någon av dom jag kör som sitter lite längre från ESP32:an ibland får några timmars uppehåll ibland.

   // Markus

   1. Ja, mina missar också uppdateringar då och då, men de sitter bortåt 8-10 m från RPi:n, på olika våningar, så det är nog inte helt konstigt.

 3. Hej

  Sett inlägg om att dessa nu går att flasha om till Zigbee istället vilket är väldigt positivt ☺️

 4. Har fått till flashningen och prövat med Homey. Den kommer upp som en generell Zigbee, men det går inte att göra något vettigt med den.
  Var Homey en önskedröm i sammanhanget?

  1. Min gissning eftersom allt är helt öppet med Zigbee firmwaren är att de kommer en app väldigt snart från communityt.

   Så ha lite is i magen och håll koll på forum, säg gärna till om du hittar något innan oss.

   // Markus

 5. Toppenartikel men önskar att det inte bara är fokus på HA. Vi Homeyanvändare är ganska många skulle jag tro

  1. Hej, roligt att höra att du gillar att. Du kan va lungt letar efter tecken på att någon gör en app till Homey med infon från den här lösningen.

   Så fort det dyker upp info om det så uppdaterar jag med det här. Är det någon som hinner hitta det före så dela gärna med er.

   // Markus

    1. Stort tack för tipset! Nu finns det både testat och beskrivet för Homey Pro 2023, fungerade perfekt att få in sensorn där via den här community appen.

 6. Tack för svar och hjälp.
  Var hittar jag den till dessa fantastiska priser? På Amazon är den klart dyrare.

 7. Hej jag har fått hem några stycken men har problem att försöka flasha dom
  jag lyckas inte hitta dom i datorn även fast jag följer guidera till punkt å pricka ,
  i Telink Flasher hittar den inga kompatibla enheter och där är det stopp
  kan jag fått några med felaktig programvara för att kunna flasha eller rent av någon ”piratversion” ?

  1. Hej, låter konstigt att dom inte alls dyker upp som Bluetooth enheter. Ser du några enheter alls när du kollar listan från Telink Flasher?

   Men kolla detta:

   Vilken webbläsare kör du med? Jag körde med Google Chrome

   Har du kollat så att du gjort inställningen för att tillåta experimental settings i webbläsaren, ska iofs bara behövas för att se mac adressen

   Enheterna du fått om du kollar kartongen hittar du att namnet matchar med dom sensorerna i inlägget.

   Vilken dator kör du detta från, kan det vara något med säkerheten där? Körde själv på en Windows 10 med Bluetooth 3 adapter.

   // Markus

 8. det finns ingenting i Telink Flasher , testat både chrome och edge
  har även gjort inställningen för att tillåta experimental settings
  testat på 2 olika datorer win10 och win11
  testade att lägga in Mijia Reader i mobilen och där dyker dom upp som LYWSD03MMC
  men jag ser nu att det sitter en etikett påklistrad på baksidan där det även står
  Item:MJWSDJ002 om det kan vara något ”skum” version

  1. Ok
   De låter som ett skumt att du inte alls ser dom via datorn.. Men dyker dom upp med det namnet så borde de ju vara ok, undvik att lägga till dom i Mijira för dom uppdaterar till en firmware som än inte går att flasha om vad jag vet.

   Står det något datum på förpackningen?

   1. både mobilen och surfplattan hittar dom
    det enda datum som jag hittar är bakom den påklistrade etiketten , så står det 2023.02

    1. Skumt, kan det vara något med versionen av Bluetooth på datorn?

     Ska se om jag hittar något mer om vad det kan tänkas vara, för av alla de 20 som jag kört över så har alla fungerat precis som i guiden jag gjorde.

     // Markus

     1. Yeeeesssss nu har jag fått till det med en första , med hjälp av surfplattan
      det verkar vara nått knas med blåtanden på datorn
      men nu e det kväll, fortsättning imorgon
      så tack för hjälpen markus
      Calle

     2. Aha! Roligt att höra att det gick vägen. Har du lust att kolla vilken typ av blåtand du har sen så fler får veta om just den modellen / versionen felar.

     3. det står ” Qualcomm Atheros AR3011 Bluetooth 3.0 ” när man kollar i inställningarna

 9. Tack för all info, MEN när jag kollar på AliExpress så står det att de är 0-60 C grader.
  Då faller det lite att kunna ha de ute (under tak) eller i frysen, eller det ska man inte?
  Har du någon länk där man nu kan köpa typ 10st till vettigt pris?
  De flesta jag hittade på AliExpress var 1 st som max köp.

 10. Hej och stort stort tack för en grym guide.
  Allt har gått bra till och med ”intervjun” med zigbee2mqtt, dock stöter jag på ett problem här där både temp och humidity visar null. Så här ser det ut i ’state’ i zigbe2mqtt för denna enhet.
  {
  ”battery”: 100,
  ”humidity”: null,
  ”linkquality”: 255,
  ”temperature”: null,
  ”update”: {
  ”installed_version”: -1,
  ”latest_version”: -1,
  ”state”: null
  },
  ”update_available”: null,
  ”voltage”: 3000
  }
  Har testat reconfigure och att ta bort och para den igen, utan att den börjar skicka värden. Den har även legat parad OK i ca 30 minuter, då syns batteri-% i HA, men resterande värden är fortfarande ’null’. Har ca 25 andra enheter i zigbee2mqtt som funkar som de skall.
  Är det något du/ni möjligtvis stött på?

  1. Tackar, roligt att höra att den uppskattas.
   Inget jag stött på än.

   Dyker den upp och detekteras rätt så borde ju själva kommunikationen på Zigbee va ok. Vilken version kör du på Zigbee2mqtt? Står det något under logg som har med den sensorn att göra den?

   // Markus

   1. Ja men precis min tanke också. Kommunikationen borde vara ok, eventuellt något knas med enheten. Skall testa flasha ytterligare en enhet senare idag.

    1.33.2 commit: 9996c93 tuffar på hemma hos mig. Har inte startat om containern eller liknande än, kanske också kan vara en idé. Loggen var rätt tom förutom när jag för interagerade med enheten, tex ändra reporting tid, då gav dig mig en timeout felmeddelande.

    Skall prova lite mer seriöst nu under kvällen så får jag se om jag kan få lite förståelse kring vad som händer.

    /Kristofer

    1. Jag löste problematiken. Uppdaterade zigbee2mqtt till 1.34.0 commit: aae7312 och parade om och BAM!

     {
     ”battery”: 92.5,
     ”linkquality”: 255,
     ”voltage”: 2900,
     ”humidity”: 40.93,
     ”temperature”: 24.23,
     ”temperature_display_mode”: null,
     ”update”: {
     ”installed_version”: -1,
     ”latest_version”: -1,
     ”state”: null
     },
     ”update_available”: null
     }

     /Kristofer

     1. Bra att de löste sig! Tackar för att du återkopplade med, då lägger jag till det på bra info för att felsöka om sensorn inte vill hoppa igång.

      // Markus

 11. Jag köpte precis en hög av dessa sensorer och de har hw version b2.0 och verkar inte fungera att flasha. Efter första flashningen dyker de inte upp för att koppa upp över blåtand längre och visar heller inget på skärmen, testat att starta om dem några gånger men hjälper inte. Hoppas det kommer uppdatering för dessa snart.

  1. Då sitter vi i samma båt. Satte mig precis med detta och kör den ATC_ota_40000.bin (från https://github.com/devbis/z03mmc/releases) som uppdaterades igår (2023-12-14).

   Efter första flashen så slutar skärmen fungera – men jag FÅR faktiskt upp den igen (efter låååång väntetid), men fortsatt som ”LYWSD03MMC”. Dock kan jag inte koppla på. Vare sig första eller andra flash-steget.

   Har ”Experimental Web Platform features” är påslaget i den rena Edge-installationen jag aktiverat för detta.

   Har testat på två (av fyra) enheter – så nu väntar jag med spänning på någon självklar lösning som jag inte fattat. Trevlig helg oavsett! 🙂

   1. Det släpptes en ny version den 15:e som fungerar för mig, synd att jag han bricka 2st men ska se om jag kan flasha dem serielt istället.