Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Tävlingsbidrag: Smarta kattlådor

Här kommer det första tävlingsbidraget från våran tävling där priset är ett larm med tillbehör från Somfy. Alla ni som har anmält sig till tävlingen ska ha fått information om hur ni skickar in era bidrag. Om någon inte har fått svar från oss så kolla eran spam-låda och kontakta oss om ni inte har fått något svar från oss. Än är det inte för sent att vara med 🙂 Ni andra som har skickat in kommer se era inlägg dyka upp på automatiserar.se allt eftersom.

Det här bidraget kommer från Isabella som har gjort en rolig lösning för sina katter. 

Smarta kattlådor med Home Assistant

När vi flyttade till hus fick vi möjligheten att ha våra två kattlådor lite mer undangömda, men med det kom också risken att glömma bort rensningen. Syns inte – finns inte!

Vad kan då passa bättre än att göra kattlådorna smarta med hjälp av lite sensorer och Home Assistant, så att de “säger till” när det är dags att rensa?

Jag har använt mig av två PIR från Xiaomi och två 433mhz-knappar från Ebay. Dessutom har jag en batteridriven lampa från Ikea (Stötta) med rörelsesensor vid kattlådan på nedervåningen eftersom det blir väldigt mörkt i det hörnet. Men det enda du behöver för att komma igång med detta är egentligen valfri rörelsesensor, knappen har jag lagt till för att underlätta då jag inte vill behöva ta fram mobilen för att styra.

   

De huvudsakliga funktionerna i mitt projekt är:

 • Dynamiska notiser när en låda är besökt två eller fler gånger, om jag är hemma, annars får jag notisen först tio minuter efter jag kommit hem. Om jag inte rensar säger den till igen vid nästa besök.

 • Varje gång en katt besöker en låda loggas det mer beständigt i ett Google Drive Spreadsheet via IFTTT som besök per låda, samt antal besök totalt över dagen. Detta kan t.ex. användas för att se om katternas toalettmönster bryts (kraftig ökning eller minskning), vilket kan tyda på sjukdom.

För att minska false triggers har jag också skapat ett “cleaning mode”, under tiden det är på räknas rörelse inte som ett besök. Det syns här i mitt kort för katterna i Home Assistants gui och blir triggat när jag trycker på knappen, oavsett om den just då står på Clean eller Dirty. Nästa gång jag trycker blir lådan satt som Clean, och sen till Dirty vid första besöket på lådan. Jag har också använt mig av Custom_ui (länk) för att få dit badges för besökräknaren på raden för rörelsesensorn för varje låda.

Det man ser här är alltså att det hittills idag har varit sex lådbesök totalt. Lådan på nedervåningen är rensad för 6 minuter sen och är ren, medan lådan på övervåningen just nu har besök och har haft totalt två besök sen senaste rensningen. Sen ser man även alternativen för varje låda.

Vill man skaffa en egen lösning för smarta kattlådor kan man använda min kod som hjälp.

Koden för övervåningen plus de för båda lådorna: https://github.com/isabellaalstrom/HomeAssistantConfiguration/blob/master/packages/upstairs_litter_box.yaml

Koden för nedervåningen (i princip samma som för övervåningen): https://github.com/isabellaalstrom/HomeAssistantConfiguration/blob/master/packages/downstairs_litter_box.yaml

Python scripts: https://github.com/isabellaalstrom/HomeAssistantConfiguration/tree/master/python_scripts

Components jag använder är förutom de för själva rörelsesensorerna och knapparna:

 • Mqtt sensor för att skapa “dummy-sensorer” som jag kan bestämma numeriskt värde på själv (counter-sensorerna).
 • Template sensor för att anpassa värden från rörelsesensorerna (dynamiska ikoner och text)
 • Input select för att skapa valen för Cleaning osv.
 • Ifttt för att skicka data till Google Drive
 • Script för att kunna skicka dynamisk data till Ifttt
 • Ios-appen för presence decection och notiser
 • Python script för att sätta numeriskt värde på Mqtt-sensorerna

Och så klart Automation – för att binda samman allt!

Nöjd katt i ren låda!


Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

4 svar till ”Tävlingsbidrag: Smarta kattlådor”

 1. Profilbild för Henrik Östman
  Henrik Östman

  Nice, snyggt gjort!

 2. Kul grej och användbart!
  Vad är det för PIR från Xiaomi? Vilket protokoll?

  1. Hej
   Tror det är Zigbee som nyttjas till Xiaomi

   // Ispep

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *