Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Guide: Byta antenn på Vera3

Kategori:

, , ,

– Taggar:

org antenn

Det här är originalantennen på min Vera3, den gör sitt jobb hyfsat men det finns betydligt bättre antenner. Jag bor i ett stenhus vilket gör att jag inte alltid når Z-wave enheterna i garaget som sitter ihop med huset. Ni som är uppmärksam har läst mitt test av Aeon Labs Range Extender, men nu vill jag testa med en bättre antenn istället.

868 mhz antenn

Antennen jag valt är en Aurel GP 868, det är en jordplan antenn som är gjord för 868 mhz. Anledningen över att jag valde denna antenn är att jag tidigare har en antenn av samma märke som gav min Telldus duo betydligt bättre räckvidd.

Denna antenn har BNC anslutning som ni ser på bilden ovan, men det har inte Veran. Veran har UFL som är den lilla kontakten ni ser på bilden högst upp. Jag behöver därför en adapter från UFL till BNC, men det jag hittade var UFL till SMA och SMA till BNC.

20141230_112421

Nu till verket!

undersida

Vera3 har 4 skruvar som är placerade under gummifötterna som finns i varje hörn på undersidan.

20141230_111724

Jag borrade ett 6.5mm hål mellan USB och POWER uttagen.

insida

Jag satte fast SMA anslutningen i plasten där jag borrade hålet på föregående bild. Och anslöt sedan UFL kontakten på Z-wave kortet.

20141230_112918

Här har jag skruvat fast SMA till BNC adaptern så antennen kan anslutas. Klart!

Så vart det nån skillnad? Japp, efter jag drog ur min Aeon Labs Range Extender så når jag fortfarande Z-wave enheterna i garaget efter jag bytt antennen.

Tänk på att garantin upphör förmodligen så fort du öppnar din Vera.


Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.


Taggar:


Kommentarer

9 svar till ”Guide: Byta antenn på Vera3”

 1. […] Eftersom Luvan har gjort en mycket utförlig guide på Vera3 och antennbyte så kommer jag bara förklara för Vera Lite övergripande. Luvans guide innehåller alla artikelnummer med, guiden återfinns här. […]

 2. […] är att den säger till om den inte kan prata med Z-wave kontrollern. När jag kopplade ner min Vera för att byta antennen i den, så gav den ifrån sig ett kort pip liknande en brandvarnare som fått slut på batteri, när den […]

 3. Bra guide!

  Har en Vera Edge och funderar på att byta ut antennen på denna istället för att köpa en Aeon Labs Range Extender. Har du gjort något liknande på nya Vera Edge?

  1. Tackar!
   Nej vi har inte testat på en Vera edge ännu, men om dessa bilder stämmer så ser det ut att vara samma kontakter som tidigare:
   http://s152.photobucket.com/user/integlikewhoa/media/EDGE.jpg.html
   Hör gärna av dig om du testar att byta 🙂

 4. Profilbild för Sebastian
  Sebastian

  Hej, bytte antenn på min Vera Edge med framgång!

  Använde mig av http://www.kjell.com/se/sortiment/el/elektronik/arduino/tillbehor/adafruit-adapter-sma-till-ufl-p87938?showOffline=True

  Och en billig 868mhz antenn från aliexpress. Märkte direkt att räckvidden blivit bättre.

  1. Bra kommentar 🙂
   Det brukar annars kunna vara lite struligt att hitta en bra ”kines” antenn som fungerar lika bra som en ”riktig” antenn eller vad jag ska säga.

 5. […] har tidigare skrivit om hur man byter till en bättre antenn på både Vera3 och VeraLite, men är det möjligt att byta antenn på […]

 6. Profilbild för Losholmen
  Losholmen

  Finns Antenn Aurel GP 868 med längre kabel ?
  Vill inte gärna skarva eftersom skarven kommer utomhus, med risk
  for korrosion.

  1. Vad jag ser så verkar den bara finnas på 2.5 meters längd. Men om jag inte minns helt fel så gick det att skruva isär den och ansluta själva antennhuvudet med valfri kabel. Här, jag hittade en liten bild som visar hur det ser ut:
   http://www.enika.sk/images/vyrobky/obrazek_12819_fullsize.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *