Guide: Byta antenn på Vera3

org antenn

Det här är originalantennen på min Vera3, den gör sitt jobb hyfsat men det finns betydligt bättre antenner. Jag bor i ett stenhus vilket gör att jag inte alltid når Z-wave enheterna i garaget som sitter ihop med huset. Ni som är uppmärksam har läst mitt test av Aeon Labs Range Extender, men nu vill jag testa med en bättre antenn istället.

868 mhz antenn

Antennen jag valt är en Aurel GP 868, det är en jordplan antenn som är gjord för 868 mhz. Anledningen över att jag valde denna antenn är att jag tidigare har en antenn av samma märke som gav min Telldus duo betydligt bättre räckvidd.

Denna antenn har BNC anslutning som ni ser på bilden ovan, men det har inte Veran. Veran har UFL som är den lilla kontakten ni ser på bilden högst upp. Jag behöver därför en adapter från UFL till BNC, men det jag hittade var UFL till SMA och SMA till BNC.

20141230_112421

Nu till verket!

undersida

Vera3 har 4 skruvar som är placerade under gummifötterna som finns i varje hörn på undersidan.

20141230_111724

Jag borrade ett 6.5mm hål mellan USB och POWER uttagen.

insida

Jag satte fast SMA anslutningen i plasten där jag borrade hålet på föregående bild. Och anslöt sedan UFL kontakten på Z-wave kortet.

20141230_112918

Här har jag skruvat fast SMA till BNC adaptern så antennen kan anslutas. Klart!

Så vart det nån skillnad? Japp, efter jag drog ur min Aeon Labs Range Extender så når jag fortfarande Z-wave enheterna i garaget efter jag bytt antennen.

Tänk på att garantin upphör förmodligen så fort du öppnar din Vera.

9 reaktioner på ”Guide: Byta antenn på Vera3”

 1. Pingback: Guide: Byta antenn på Vera Lite | Vi Automatiserar.se

 2. Pingback: Test av Vision Siren VIS_ZM1601 | Vi Automatiserar.se

 3. Bra guide!

  Har en Vera Edge och funderar på att byta ut antennen på denna istället för att köpa en Aeon Labs Range Extender. Har du gjort något liknande på nya Vera Edge?

  1. Bra kommentar 🙂
   Det brukar annars kunna vara lite struligt att hitta en bra ”kines” antenn som fungerar lika bra som en ”riktig” antenn eller vad jag ska säga.

 4. Pingback: Bättre Antenn Till Vera Plus, är Det Möjligt? |

 5. Finns Antenn Aurel GP 868 med längre kabel ?
  Vill inte gärna skarva eftersom skarven kommer utomhus, med risk
  for korrosion.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *