Viking temperatursensor

Test Viking Remote Thermo Sensor

Vikings temperaturgivare har god räckvidd med hög tillförlitlighet, värden som skickas är mycket tillförlitliga och felar sällan.

Givaren kommunicerar över 433 MHz.

Givaren kommer med en plastram samt tre skruvar, plastramen underlättar vid batteribyten eftersom man då enbart knäpper lös enheten och byter batteriet. Temperaturgivaren är bra designad  och fungerar som en helt vanlig termometer tack vare displayen, samtidigt som den rapporterar över 433Mhz.

När batteriet kopplas in så får enheten ett randomiserat ID. Eftersom givaren tar ett randomiserat id så är det möjligt att köra riktigt många av samma enhet utan att de krockar (upp till 255 enheter) Tyvärr så går det inte att hårdkoda ett id, utan detta byts vid eventuellt batteribyte. så det finns en risk att enheter tar samma id vid batteribyte! Batteritiden är enormt bra på dessa enheter så det är inte ett problem.

Betyget på temperatur givaren blir 4/5 möjliga.

KuggPoangSlut60x60

Orsaken till att det inte blir 5 stjärnor är dels på grund av de medföljande skruvarna samt att enheten saknar möjligheten att låsa id vid batteribyte.

När det blev officiellt att Telldus hade stöd för enheten så ökades priset på givaren med nästan 25% på vissa ställen.

Priset idag är ca 130:-

Mer tester och information finns nedan.

Har under några års tid kört Vikings temperaturgivare tillsammans med ett Telldus Duo system, flera enheter går på samma batterier som vid inköp.

Enheten fungerar mycket bra med Telldus system, jag rekommenderar varmt dessa till Telldus system.

För att kontrollera hur pass mycket enheterna diffar placerade jag 9st givare på samma bord under en dag. Jag konfigurerade ett script som tvingade min Telldus Duo att rapportera vidare var 5 minut in till en Vera Lite.

9Givare

Inne i Veran så konfigurerade jag ett datamining plugin och aktiverade loggning på enheterna. Grafen visar att givarna höll sig väldigt nära varandra i temperatur, som max skiljde det sig ca 0.6 grader, vilket är helt ok.

Viking givare
Viking givare

Av alla dessa givare så är det enbart en enda som har fått problem, denna fick problem med svärta i displayen. Enheten satt i söderläge med direkt sol, enheten rapporterade 50 grader Celsius någon gång under den perioden då detta uppstod.

Display

Original så följer det med tre skruvar som är relativt smala, dessa fungerar riktigt bra så länge man inte skruvar i en trävägg. Huvudet har då en förmåga att bli runt oavsett hur pass bra passform det är på bitsen om man skruvar i hårdare material. Jag rekommenderar att man byter till små träskruvar så vida dessa inte ska monteras på gips eller liknade.

Skruv

// Markus

20 reaktioner på ”Test Viking Remote Thermo Sensor”

 1. Pingback: Fail-safe brytare vid överförbrukning |

 2. Pingback: Hemautomation – Del1 – Trådlösa protokoll |

 3. Fick ej något värde från yttergivaren i början men avhjälpte problemet med av ta ur batterierna på inneenheten och sätta i dem igen då fungerade det MVh Julian

  1. Tackar tackar Julian!
   Har samma utegivare, men den har under två år vandrat runt och några gånger åkt i golvet. I somras bodde den ofta i växthuset, men såg inte att den hade några problem med höga temperaturer. Men displayen har blivit sämre och sämre.
   Förra helgen åkte den i backen igen. Ett kort fall men alla kvarvarande segment i siffrorna försvann. Endast en liten svart klutt i botten blev kvar(är kvar även utan batterier).
   Bytte batterier men fick inte displayen att funka. Och inget värde på inne-enheten heller. Vilket var sämre!
   Har låtit den stå öppen för att torka ur och sedan demonterat den ett antal ggr.
   Den hade lite ärgliknande klägg på kretskortet och med hjälp av topps och förstoringsglas fick den lite kärlek.
   Resultat uteblev dock. Tills jag läste ditt inlägg och agerade därefter.
   -Ett annat plus var att jag läste i en manual på internet att inne-enheten kan ta emot signal från tre ute-enheter.
   Har någon erfarenhet på hur det funkat att ha flera ute-enheter?
   Vet någon om man kan köpa med extra displayer till utegivare?
   Mvh//Stefan

 4. Hej.
  Kul att läsa detta. Vi har sålt väldigt många lösa sensorer sen det blev känt att dom jobbade så bra mot tellstick.
  Idag finns denna modell endast att köpa på http://www.lohelectronics.com
  Dom har både den med temp. Och den med temp/fukt.
  Teknikmagasinet har bytt till en annan sändare från oss, som ska fungera lika bra.

  M V H
  Joakim på Termometerfabriken Viking AB

  1. Takk, Joakim! Nå er det jo lenge siden du postet her. Jeg fant givaren hos Loh. Kan man også få kjøpt den med hygrometer? Stor tack från Oslo.

   1. Hej.

    Bara en slump att jag läste detta idag. Loh har en ny variant från oss med Temp/fukt. samma art nr som förut 02812. Lika bra funktion mot dessa system.

    M V H

    Jocke

 5. Hej.
  Vet att det är en gammal tråd men jag är ny på Vera o scriptning.
  Hur ser scriptet ut som skickar in data från Telldus Duo till Veran?
  Med vänlig hälsning.
  //Lasse

 6. Jag hade föredragit att känselkroppen suttit på kabel. längre livlängd på batterier, mindre corosion på elektroniken, bättre kontakt med inomhusenheter. MVH Lars

  1. Hej
   Nu var det ett tag sedan jag hade dessa, men jag tror jag var uppe i 9 st. Priset för dom vid det tillfället var 99:-, och dom fungerade helt ok som temperatursensor till mitt Telldus system.
   Hade inte några problem med räckvidden. Mest troligt för att jag hade en extern antenn till min Telldus Duo. Det jag mins att jag störde mig mest på var att sensorns ID byttes när man bytte batterier (vilket kanske var lite väl ofta som du skriver) :/

   Självklart fanns det saker man tyckte kunde vara bättre, men för det priset tror jag inte man kan begära så mycket mer tyvärr.
   Idag finns det många andra produkter som är bättre, men för bara några år sedan var det en mycket begränsat.

   // Ispep

  2. Har du testat någon annan sensor som är bättre än den här menar du? Då blir jag nyfiken vilken det kan vara? Denna har överlägset bästa batteritiden av de jag testat. Har inte bytt batteri i mina sen jag köpte dom för typ 3 år sen. Och dessa är även de som har haft bäst kontakt av de jag testat.

 7. Pingback: Allt om Vera och VeraSecure |

 8. Pingback: Philio Tech - Temperatur & luftfuktighetsmätare(PAT02-1B) |

 9. Väcker upp en gammal tråd.
  Dammade av 2 stycken viking-sensorer som jag skaffade i samband med att du skrev inlägget. Då fungerade de utan problem. SEdan så har de legat i lådan ungefär ett år. Under tiden så har jag uppgraderat min gamla RFXtrx till den nya E-varianten. Nu dyker inte dessa sensorer upp i gränssnittet längre. Har satt in och ut batterier ett par gånger. FineOffset / Viking är Enable i inställningar.

  Vad kan ha hänt?

   1. Samtliga sensorer från Oregon (har 3 olika varianter) dyker upp och fungerar utan problem.

 10. Pingback: Test av Xiaomi Aqara temperatursensor | Lösningar för smarta hem

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *