Automatisera trädgården och bevattningen

Vi har tidigare lagt ut tester vi gjort för att automatiskt bevattna i trädgården, bland annat med IKEA Knycklan (vilket vi gav upp). Men i år ska vi automatisera trädgården och bevattningen fullt ut tänkte vi, troligen med rätt produkter! Vi får se om det går så långt som med en robotklippare med.

Under förra året hittade vi en lösning som räddade både tomater och gurkor! Vi tänkte inför årets plantering och trädgårdsarbete samla alla tips vi har när det gäller just bevattning och automatisk skötsel av trädgården i detta inlägget. Vi bygger med information under året, så är du intresserad att veta mer om tekniker för att automatisera trädgården och bevattning så är ett tips att följa inlägget 🙂

Gardena citygardening är en automatiserad bevattning som vattnar en gång om dagen.
Vi hittade under förra året Gardenas Citygardening på utförsäljning, vi ångrar inte att vi slog till på en, den är både enkel och funktionell.

Under en utförsäljning hittade vi gardenas citygardening, vilket var en både säker och perfekt lösning för att bevattning. Nu är det dumt att nöja sig med en färdig lösning. Så vi byggde vidare på den Gardenas lösning för att få möjlighet att vattna flera gånger om dagen vid behov.

Xiaomi Mi flora underlättar kollen på blommor och berättar vad du borde göra för att den ska trivas.

De som läst vår blogg vet att vi testar olika tillämpningar av tekniker. Ofta testar vi teknikerna som dom är tänkt, men när det väl är gjort så brukar vi köra ”repurpose” till lösningar där dom inte var tänkta för. Det här inlägget innehåller en hel del sådant med. Så ta vissa resultat och tekniker vi testar med en nypa salt. Bara för att det går att göra så kanske det inte är lämpligt.

När det gäller att automatisera trädgården så bör bildanalys ingå i vårt inlägg. Och vi väljer bildanalys med detektering som visar vad det var som hittats.

Som bilden ovan visar så är det fortfarande mycket snö i trädgården, så vi har några månader på oss att förbereda alla roliga tekniker för att automatisera trädgården. Men redan nu och under förra året har vi testa tekniker, bland annat bildanalys med objektsdetektering.

Planen och målet i år är att njuta av trädgården. Vi vill bara behöva fylla en tank med vatten och sedan skörda grönsaker. Resterande ska våra automatiska lösningar hantera. Sedan återstår det att se vart vi landar och vilka tekniker vi hinner med att testa. Har du något vi borde testa och få med i det här inlägget?

Senast uppdaterat (se logg): 2022-08-24 – Uppdatera med information från sommaren.

Meny

Mål och bakgrund

Senast uppdaterat: 2022-03-13 –

När det gäller bevattning av plantor så löste Gardenas citygardening det mycket bra redan förra året för odlingar. Och då bara med några få automationer, i år är planen att bygga vidare på det. Så inlägget vi postade idag är mycket fokuserat mot den, men vi kommer inom allt eftersom uppdatera med tekniker för trädgården.

Under förra året så hade vi inte dragit slangarna allt för snyggt. I år kommer det förhoppningsvis bli snyggare.

Vi hade redan förra året manuellt koll på om det blev tillräckligt bra vattnat, detta genom att kolla i faten under krukorna hur pass mycket vatten som blev kvar varje dag, utifrån det då justerade vi hur många slangar som skulle komma från city garden bevattningen. Efter några veckors tid så hade vi hittat hur många gånger om dagen det behövdes vattnas beroende på värme och ljus.

I år tänker vi lägga till automationer för att mäta fukten i krukorna, detta ger oss exakt information och gör att vi kan addera ännu en faktor för att starta bevattning.

Vi tänker dessutom så mycket som möjligt automatisera trädgården i år. För vi har som mål att bara behöva njuta av sommaren när vi är där. När vi skriver på den här bloggen så lägger vi ner mycket tid med att dela erfarenheter, så är det sällan vi sparar igen all tid totalt. Orsaken är att vi ofta behöver gå ner på djupet i varje teknik och förklara dom. Men vi hoppas att du däremot får guldkornen vi upptäcker och därigenom direkt sparar in tid. Så hittar du något ny teknik du gillade eller löste ett problem med informationen, ge gärna lite feedback som tack 🙂

Tekniker

Som vanligt baserar vi våra automationer på en kombination av tekniker. Här kommer vi förklara varför vi valt en viss teknik och vilka styrkor vi hittat i produkten.

Vi har under många års tid arbetat med att automatisera hemma, inget nytt där. Syftet är att öka bekvämligheten och minska det manuella arbetet. Fokus har ofta varit på aktiviteter inne. Men nu med sommaren på väg så tänker vi även påbörja aktiviteter runt om huset med.

Allt från städning med Neato D8 till övervakning och styrning av uppvärmning (Vilket lyckats sparade MYCKET pengar!).

När det gäller trädgården så har vi till en början fokuserat på bevattning och mätning av fuktighet/näring i jorden.

Gardena citygardening

Den lösning vi ansåg säker nog att helt automatisera var just Gardena citygardening, förvisso sköter den sig relativt bra själv. Men vi valde att trimma in den lite extra. Vi gillar skarpt Gardenas lösning eftersom vi inte behöver ha någon permanent vatten kopplat, utan det räcker med en hink eller balja med vatten.

Gardenas lösning består av en dränkpump som en gång om dagen startas en minut automatiskt.

Gardena citygardening har tre olika block för bevattning. Varje block har ett antal kopplingar med en fast storlek på hålen. Detta ger ett bestämt flöde med vatten. När varje planta fått en slang kopplat till ett av dessa block så är det enda jobb som kvarstår att placera pumpen i en behållare med vatten. Självklart började vi övervaka så det inte tar slut på vatten. Detta genom att mäta energiförbrukning med en aqara strömbrytare.

Lösningen från Gardena citygardening består olika plastblock (olika gråfärg på dessa). Blocket fördelar en viss mängd vatten via slangar.

Gardena startar bevattningen en gång om dagen automatiskt i en minut, efter det så stoppas pumpen igen. Vilket var perfekt för oss. Den automation vi byggde baserade sig på solens uppgång. När du kopplar in ström till Gardena pumpen så påbörjas bevattningen, och den tidpunkten blir även den intervall varje dag som pumpen kommer starta.

Varje planta får en egen slang från gardenas plastblock, dessa droppar då ut vatten under en minuts tid.

När solen gick upp så vattnade vi, och på eftermiddagen om det blev för varmt och soligt så vattnade vi en gång extra. Med detta simpla recept så fick vi både gurka och tomat förra året. Och i år hoppas vi på att den extra information vi får via Mi flora ger oss koll på om automationen och bevattningsslangarna är rätt.

Vi hittade inte längre gardena citygardening utan det verkar nu heta holiday watering set (extern länk till gardena). Vi har inte fått något av Gardena utan vi hittade som sagt en produkt vi gillade, vi investerade i det med hjälp av donationer till bloggen 🙂

Riskerna med automatisk bevattning

Just vatten och el är något vi undviker att ”leka” med i vår hemautomation. Därav testade vi vad som skulle hända om slangarna helt skulle släppa från Gardena citygardening. Med den vattenförvaring vi valde och en pump som körs max en minut så så var det relativt riskfritt. Hade vi däremot haft vatten direkt från ett vattenutkast så hade konsekvenserna kunnat bli större vid fel.

Vi testade att starta pumpen utan några av slangarna inkopplad.

Så de risker vi har nu är att automationen vi gjort för att styra pumpen hänger sig, vilket skulle få två konsekvenser. endera så övergår bevattningen till en gång om dagen igen, eller så förblir pumpen helt stängd.

Det enda som vi nu behöver vara oroliga för är att någon av slangarna från plantorna lossnar och hamnar under nivån till vattenbehållaren, det skulle kunna tömma hela behållaren i värsta fall. Men det kommer vi hantera när det blir dags att plantera ut.

Xiaomi Mi flora

Med Xiami Mi Flora så har vi testat olika sätt att övervaka blommor över vintern, och det har fungerat över förväntan! Vi har fått korrekta data från den och är förvånad över hur länge batteriet räcker. Dessutom har den en funktion som vi sällan sett. Den lagrar värden och gör det möjligt att senare hämta upp dessa via appen ”Flower Care”.

Xiaomi Mi Flora är en enhet som kommunicerar via Bluetooth och klarar sig utan några externa kontrollers, allt som behövs är appen Flower Care.

Mi flora ger dig temperatur, ljus, näring, fuktighet i jord och batterinivå. Vilket är perfekt eftersom de flesta fönster hemma har blommor på fönsterbrädan. Detta ger oss en mycket bra givare för att se om manuella rullgardiner är uppdragna.

Med Xiaomi Mi Flora så kan vi övervaka plantor på en mer detaljerad nivå

Appen till Mi flora ger dig även tips på vilka värden som är aktuell för det du odlar. Vilket är perfekt för mig! Har dålig koll på vad och hur olika plantor ska skötas, så detta har till och med gjort att plantor jag skött överlevt! Planen till sommaren är att larmen om för långa nivåer ska automatiskt hanteras med gardenas city gardens bevattning.

Genom att välja vilken planta du placerat Mi Flora med så får du tips på vilka nivåer som är rätt för just den.

Nu är den enda negativa med dom att det är just Bluetooth, vilket gör att dom normal måste vara inom räckvidden till din kontroller för att få data i realtid. Använder du den enbart med telefon och appen så spelar detta inte något roll. Det gör det även möjligt att sätta ut den på kolonilotter eller ute i trädgården (med lite skydd). Eftersom det inte finns något krav på en kontroller.

Vi har testat den med Homey, home assistant native och till home assistant via esphome.

Nu kostar dom där Mi flora en slant och redan förra året var dom mycket svår att få tag på. Så vi kommer bygga några egna med eftersom vi har skaffat alla komponenter som behövs för något år sedan. Detta blir en vidareutveckling med ESP8266 / solcells projekt vi gjorde för en mängd år sedan. Dock med koden Esphome istället för vår egna kod.

2022-08-24 – Efter att nu ha kört Xiaomi Mi Flora under hela sommaren så måste vi säga att det är en väldig smidig enheter. Med hjälp av en ESP32 med ESPHome så har vi kunnat placera Mi Flora enheterna långt från vår Home Assistant. För med en USB Bluetooth sticka hade vi svårt att nå Mi Flora enheterna.

Xiaomi Aqara strömbrytare

När det gäller strömbrytare så har vi på fokuserat på olika varianter som rapporterar effektförbrukning. Detta för att få kontroll på vad som faktiskt händer efter att inkopplad utrustning startar. Både i vår automatiska kaffebryggare och automationsreceptet för en smart luftavfuktare så är detta den viktigaste komponenten. För genom den kan vi se att förväntad effekt konsumeras. Skulle det inte göra det så kan vi med en automation snabbt stänga uttaget och förhindra eventuella fel.

Med Xiaomi Aqara strömbrytare så får vi en rapport på förbrukad energi och möjlighet att styra utrustningen som är kopplad till den.

Vi väljer att använda kontrollern Homey för att få röststyrning och push notiser med möjlighet att skicka feedback.

Vi har valt att använda strömbrytaren med Homey till en början.

Homey

De system vi använder primärt hemma just nu är Home Assistant och Homey. Att vi väljer dessa två system beror mycket på att vi ser olika styrkor i de båda lösningarna. Men just när det gäller bevattning så har vi med Homey tillåtit den att prata med Google home (vilket vi begränsat Home Assistant från).

Med Homey så skapade vi några flows för att hantera bevattningen automatiskt och med rösten.

När det gäller Homey så har inkluderingen och nyttjandet där varit helt ok. det vi saknar i Homey idag är möjligheten att visa grafer parallellt i samma vy. Men i övrigt så har vi både kunnat få in data löpande i Homey från Mi flora och automatiserat utifrån resultat. Vi har även kunnat uppdaterat firmware via Xiaomi Mi Flora appen utan problem. Något vi inte vågat testa ännu med den vi kör till Esphome.

Vi skapade ett flöde i Homey för att säga till när vi vill vattna, detta för att inte behöva ta upp någon telefon. Vi aktiverade det via Google Home och valde den engelska frasen ”hey Google water tomato plants”, detta för att minsta grabben inte skulle härmas och dränka plantorna. Tror vi kunde säga det 5 – 6 gånger innan minsta grabben lärt sig frasen….. Så innan plantorna blev dränkta så fick jag addera en spärr som dök upp på klockan, där kunde jag via push notisen neka / tillåta flödet att gå vidare.

Det är inte alltid man vill vattna
Homey kan nu ta emot om det är dags att vattna med Knycklan

Att installera en Xiaomi Mi flora i Homey var inga problem, att vi behövde göra var att ladda hem appen Xiaomi Mi Flora och sedan följa anvisningarna. Det vi dock kan uppleva som lite problematiskt med att använda dom till Homey är protokollet. Xiaomi Mi Flora använder nämligen Bluetooth, vilket är en teknik som inte meshar i dagsläget med Homey. Dvs vi kan få problem med räckvidden mellan sensor och Homey om det är allt för långt bort.

För att få koll på fuktighet och närig till plantorna så kommer vi använda Xiaomi Mi Flora.

Vi kör i dagsläget två Xiaomi Mi Flora. En med Homey och en med Home assistant och EspHome (med esp32). Detta har vi gjort för att se vilken kontroller vi ansåg lämpligast och stabilast för vår nya automation.

Utöver att vi får koll på blomman så får vi även en sensor som rapporterar temperatur, ljus i rummet.

Under det här året så kommer vi flytta ut två stycken Xiaomi Mi Flora sensorer för att se hur pass bra näringsvärde och fuktighet plantorna har. Vi kommer dessutom få återkoppling på om det är tillräckligt ljust och och det är rätt temperatur för plantorna.

Xiaomi Mi Flora i en blomkruka, vi kommer i samband med omplantering flytta ut dom till planteringen.

Larma när det tar slut på vatten

För att hålla koll på när det är slut på vatten i behållaren så valde vi den enklaste lösningen vi kunde komma på. Det var att använda Xiaomi Aqara strömbrytare som startar pumpen. Den rapporterar nämligen effektförbrukningen, vilket i sig kanske inte verkar så speciellt. Men med den typen av information går det att läsa ut mycket (Vi automatiserade vårt kaffe så tidigare ).

Med Xiaomi:s strömplugg mäter vi effekten från pumpen.

Det vi gör är att se vilken effekt pumpen drar när det finns vatten i behållaren. När vi dokumenterat det så testar vi igen med Gardena pumpen ovanför vattnet, och direkt kunde vi se att det var någon watts skillnad och att det var konsekvent rätt. Nu har vi vår automatiska bevattning med Homey och dessutom går det att starta flows med Google Home. Detta är den lösning vi kommer gå vidare med i år av flera anledningar.

2022-08-24 – Planen att övervaka om energin från Aqara pluggen fungerande. Vi lyckats haft vatten i behållaren hela sommaren och därigenom vattnat minst en gång om dagen automatiskt.

Home Assistant

Lösningen som vi kommer använda för att få in alla mi flora till Home assistant är med Esp32 och esphome. Detta gör att vi kan placera ut esp32 sensorer i några rum i huset. Dessa tar upp bluetooth signalen och skickar det vidare till home assistant via wifi. Vi använder även dessa esp32 till mer än bluetooth läsare/sniffer.

För att hålla samman våra guider med allt vi gör i Home assistant så länkar vi till resultatet för Mi flora och esp32 med esphome. Summerat är iaf att vi får data och det är mycket tillförlitligt.

Home Assistant och Grafana

En av styrkorna med Home Assistant är alla färdiga integrationer. Vi har under många års tid använt oss av Grafana för att visualisera och skapa snygga grafer. Och med Home Assistant har det blivit ännu lättare att både installera och samla informationen som behövs. Nedan är data som kommer från Xiaomi Mi Flora och grafen nere till höger från en Philips Hue Outdoor sensor. Grafen visar hur blomman mått de senaste 7 dagarna.

Utifrån den information vi har samlat in till Grafana så ser vi att det var först idag vi vattnade blomman igen.

Zoomar vi i grafen och visar de senaste 90 dagarna så kan vi se att blomman fått vatten 7-8 ggr på 90 dagar. och att de flesta dagar har vi kommit ihåg att dra upp rullgardinen utifrån ljusnivån den registrerat under dagen. Grafen nere till höger från Philips Hue Outdoor sensorn visar även att vi går mot ljusare tider!

IKEA Knycklan

För att vattna i trädgården testade vi att styra med ikeas knycklan, den i kombination med google home gav oss möjlighet att med rösten välja att vattna i trädgården manuellt. Vi valde dock att inte göra mer än att leka med tekniken, för IKEA:s knycklan är inte gjord för utomhusbruk och vi litade inte helt på kopplingen på slangarna.

Ikea har en vattenavstängning som fugnerar med Zigbee, vilket var en perfekt lösning för att starta och stoppa vatten.
Med IKEA knycklan kunde vi koppla samman Homey och Google Home för att få en röststyrning. (OBS Hey Google varning)
Det är inte alltid man vill vattna
Homey kan nu ta emot om det är dags att vattna med Knycklan

Som vi skrev tidigare så är inte Knycklan anpassad för att vara ute, men vi har inte gett upp planen på att automatisera med den 😁

Vi kommer byta lite fokus och minska risken vid eventuellt fel. Vi kommer inte koppla den till husets vattenutkast, utan istället placera en stor vattendunk högt upp och nyttja gravitationen för att få ett tryck i systemet. Tanken är att bevattning av blommor på delar gården blir med Knycklan.

Vi skrev för många år sedan skrivit om en vattenfelsbrytare, tyvärr har vi inte den kvar och därav så undviker vi att koppla allt för mycket med vårt vatten hemma. Vill du läsa vårt tidigare test med IKEA Knycklan så finns det här: https://automatiserar.se/ikeaknycklan/

Xiaomi Aqara vattenlarm

I skrivande stund så har vi ännu inte börjat använda läckagesensorn från Aqara. Men under sommaren så är planen att placera en kabel under några fat till krukor. Detta för att kunna se om vi vattnar för mycket och då avbryta mer bevattning innan vi korrigerat mängden till just den plantan.

Vi har valt att koppla en gammal telefonkabel till vår Xiaomi Aqara läckagesensor. Detta för att kunna placera detekteringen under en kruka.

Automatisera trädgården

Nu är planen att faktiskt komma igång och automatisera i trädgården med! vi påbörjade ett projekt 2015 som aldrig kom igång. Men nu 2022 finns teknikerna vi insåg att vi saknade då! Vilket gör att så fort snön försvinner från trädgården så ska det automatiseras mer.

För nu finns allt från sensorer anpassad för batteridrift till webkameror och med bildanalys (i det här fallet med Google Coral). Som i det här fallet nedan så fastnade katten på bild. Analysen från Doods var 84.45% säker på att det var just där i bilden den var något, och att det var just en katt. Nästa steg blir väll att lära den att det var vår katt. Det kanske går at köra en kombination av det här och data från Tractive halsbandet 😉

Genom att fånga upp rörelser på bilden i Dahua kameran och sedan analysera det med Doods så kunde vi se att det var en katt.

Men liknande smarta tekniker tänkte vi få med i inom området automatiserad trädgård. Nu är det som sagt vinter och första publicering av inlägget så vi tänker på in mer på detaljer utifrån önskemål med.

Många av de projekt vi skapar och kommer skapa under året är med hjälp av 3D skrivare. Så det kanske kan vara ett intressant område att läsa lite mer om i väntan på mer information här.

Myggjagare och skadedjursbekämpning

Under förra året så började vi testa några sätt att hålla nere på mygg och andra skadedjur i trädgården. Vi hoppas på att under året hitta fler bra sätt att lösa problemet.

Test av underhållsfri myggfångare | Tips för ett smartare hem (automatiserar.se)

LOGG

2022-08-24 – Har nu uppdaterat inlägget med information från sommaren. Vi valde tyvärr att ta en paus med bloggandet över sommaren, därav blev inte alla aktiviteter vi tänkt gjorda.

2022-03-13 – Färdigställer inlägget och postar det för första gången.

Resultat

Just nu väntar vi på att komma igång och plantera ut årets plantor & att snön ska smälta. Så mer resultat än så här har vi inte i år.

Status just nu är att plantorna hanteras manuellt :/
Resultatet av automatisk bevattning
Vi lyckades skörda Tomater i år, tyvärr så hade vi lite för klen bevattning till gurkorna så dom gav ingen skörd.

Sitter du med några bra idéer eller tips på produkter eller sätt som kan förenkla planteringen till sommaren? Dela gärna med dig av dom så vi får lära oss mer med.

Har du några bra tips eller tankar på saker vi bör testa för att automatisera trädgården och öka bekvämligheten i sommar?

4 reaktioner på ”Automatisera trädgården och bevattningen”

  1. Tack för att du skriver och delar med dig. Jag vet hur mycket tid och engagemang det går för att driva en nördig tjänst ideellt. 🙂 Jag hittade hit genom att googla på ESP som jag också är stort fan av.

    Med risk för att vara lite glädjedödare(?) så vill jag tipsa om att det finns en bra produkt, solcellsdrivna Irrigatia (och då rekommenderar jag C24 som har högre kapacitet). Den drivs av solenergi och tar vatten ur behållare, så den utesluter risker förenade med el och trycksatt vatten, och du kan placera den var som helst off grid och utan wifi. Dessutom har den lite intelligens, ju mer solen skiner desto mer vattnar den, och du väljer själv på ett vred 1-5 hur mycket grundinställningen ska vara. En stor tunna räcker cirka en vecka. Irrigatia fungerar bra till 1-åringar och växthusplantor som ska ha kontinuerlig tillförsel av vatten och näring. Däremot rekommenderar jag den inte till etablering av häckar där man vill att rötterna ska söka sig djupt, där passar det bättre med rejäla rotblötor med längre mellanrum.

    Att vattna med regnvatten är väsentligt bättre än kranvatten/grundvatten. Dels är det tempererat, växter gillar inte kallsupar, dels tömmer det inte dricksvattenreserver. Flitig bevattning med grundvatten försaltar jorden och är ett stort miljöproblem i världen. Så att skörda och samla regnvatten är att föredra. Dessutom är det ”gratis” (om man inte räknar systeminvesteringen) och vi slösar inte genom transportsvinn, kemikalier och hantering från kommunala dricksvattenverket.

    Även om jag också äääälskar gadgets, så har jag med tiden insett att naturen är vår läromästare, och har gått över till permakulturtekniker som handlar om att ”automatisera” vattenhantering med naturens hjälp istället för med gadgets och behållare. Det är ett område som det också går att nörda hur mycket som helst i. Men det är ju långt utanför ditt scope. 🙂

    1. Hej och tack för en mycket bra kommentar!

      Alla tips är välkomna, då blir det fler nyanser och alternativ för läsare. Jag summerar och delar tips om det jag haft möjlighet att köra/testa. Så toppen med liknande kommentarer.

      Har letat någon vettig lösning som går på solceller och kan nyttja regnvatten med, dock lite problem med alger och mygg i regnvattentunnan, vilket är nästa steg i det här inlägget. Så ska kolla in det du rekommenderade innan jag går vidare med något eget bygge, för tid och stabilitet är något som bör vägas in i all automationer med 🙂

      // Markus

      1. Ah, ok, om du får alger och mygg så har du kanske öppen tunna, näringsrikt skräp och kanske lite dålig omsättning på vattnet? Ovanför utkastaren kan du sätta en självrensande tratt, och sen ett lock på tunnan som sluter hyfsat tätt mot vattenutkastaren. Se till att det finns avrinning på bortsidan från huset. Med ett bra lock riskerar du inte att ekorrungar och andra smådjur drunknar heller. De som skördar regnvatten för att dricka använder grus/sand/kolfilter. Såna går enkelt att göra själv med stapelbara hinkar. Då är också tipset att skura taket emellanåt, och att släppa förbi det första vattnet som kommer vid ett skyfall för att inte få ner fågelbajs och damm i filter och behållare. Kanske nästa spännande automatiseringsprojekt? 😉

  2. Ulf Johansson

    Kul att du skriver om att automatisera trädgården. Jag har en brunn för att samla ihop regnvatten från stuprören. Har en tryckvattenpump i brunnen som startar, antingen när strömmen slås på eller när ventil öppnar för flöde. Nu skulle jag vilja använda ett smart system för bevattning genom att styra från webben. Gardena har vissa lösningar för det men jag är ute efter en billigare lösning. Starta pumpen alternativt att öppna ventil. Vad tror du?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *