Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Test: Så bra fungerar Aeotec dörr och fönstersensor

Har nu införskaffat och testat Aeotec dörr & fönstersensor från Aeon Labs.

AeoTec Door window sensor

AeoTec kräver inte något extra batterier och går att ladda via USB! Sensorn monteras på en plastbricka som tillåter enkel borttagning / montering när det är dags att ladda batteriet. Jag upplevde tyvärr problem med sensorns formfaktor på äldre fönster…

Jag har testat sensorn under några dagar och jämfört den mot några andra Z-Wave sensorer.

Vad ingår

Aeotec levereras med en usb kabel, tejp, magneter och skruv. Det är möjligt att välja vilket sätt sensorn mest optimalt monteras med utifrån behov. Jag valde att montera min sensor med hjälp av den dubbelhäftade tejpen från 3M.

Aeotech och allt som finns i lådan
Medföljande komponenter

Mitt syfte med sensorn först var att övervaka ett fönster. Tyvärr fick jag överge planen efter att ha insett att sensorn skulle hamna en bit in tack vare fönsterkarmen. Utöver det hade jag en utstickande kant på fönstret  (markerat med rött nedan). Modernare fönster bör inte ha samma problem eftersom kanten brukar vara större och platt.

AeoTech montering mot fönster

Sensorn gick ej att montera platt mot fönstret pga denna kanten…

Som bilden nedan visar skulle det vara möjligt att montera sensorn och montera något bakom sensorn för att få den att sitta platt. Sensorn skulle ändå gå en bit in över rutan vilket jag inte ville. Därför flyttades sensorn till en dörr och planen var att flytta en Strips sensor till fönstret istället. Nu gick flytten av Strips inte heller som planerat tyvärr… Mer om det längst ner på sidan.

Glappande AeoTec mot fönsterkanten

Aeotec glappade på fönstrets kant.

Jag valde att montera AeoTec på en dörr och flytta min Strips till fönstret istället. Monteringen av AeoTec gick mycket enkelt med den dubbelhäftande tejpen. Instruktionerna som följer med skriver att placeringen av magneterna är mycket viktiga. Dom ska monteras som bilden nedan. Magneterna monterades med hjälp av dubbelhäftande tejp.

Aeotech Plastklipp
AeoTec plastklipp som sensorn sedan klickar fast i

När klippet är monterat är det bara att klicka fast sensorn. Det går mycket enkelt att ta loss sensorn igen och ladda den via usb vid behov.

AeoTec window sensor
AeoTec fönster och dörrsensor

Jag började med att ladda sensorn från datorn, inom någon timme lyste det grönt och sensorn var färdigladdad. Allt som behövdes nu var att klicka fast sensorn igen och fortsätta med inkludering i Veran.

Aeotec USB laddning

 

Inkludering i Vera

AeoTec inkluderas utan problem men förblir en ON/OFF enhet. Det krävdes en snabb koll på guiden som m.nu refererade till för att fixa sensorn i Vera.

I korthet är det följande som behövs göras när sensorn finns i Veran:

 1. Lägg till sensorn som: Generic Device
 2. När sensorn är inkluderad och syns som en ON/OFF enhet, gå till ”Advanced” och ändra följande tre värden:
  1. Device type    Ska vara:  ”urn:schemas-micasaverde-com:device:DoorSensor:1”
  2. Device file       Ska vara:  ”D_DoorSensor1.xml”
  3. Device JSON Ska vara:  ”D_DoorSensor1.json”

Nu är det klart, det behövs nu göra en omstart av luua motorn, detta kan göras genom att gå till: Settings -> Z-Wave Settings -> Advanced Tab och reload engine.

(Läs hela guiden på Aeon Labs sida)

Summering

Aeotec är smart konstruerad och har möjligheten att laddas via USB. Otroligt mycket värt att slippa leta special batterier. Sensorn går att måla över, vilket gör att den inte behöver synas mer än nödvändigt. Dock är den lite större och mer synlig än andra sensorer som vi testat, exempelvis Vision, Strips och Fibaro.

Att sensorn går att klicka fast och ta bort mycket enkelt är både ett plus och minus, har nämligen inte sett att det finns någon varning för att sensorn demonteras. Allt som kommer att synas om någon tar sensorn är att dörren står som ”öppen”.

Betyg:

Prisvärd:   2/5 – Lite dyr med tanke på att det enda som är unikt är usb laddning (enligt mig).

Funktion: 3/5 – Den gör det den ska, träffar varje gång dörren öppnas och återställer när dörren stängs. Den enda funktioner den  erbjuder förutom laddning.

Design:      2/5  – Sensorn går att måla över, men det kanske inte alltid är möjligt på en trädörr.

 

Mitt totalbetyg blir : 2.5

KuggPoang60x60_halvKuggPoangSlut60x60KuggPoangSlut60x60

Pris: 479kr hos m.nu i skrivande stund

 

Demontering Strips

Tidigare skrev jag att Aeotec skulle ersätta min Strips som satt monterad på samma dörr och att det gick mindre bra… Strips har ett MYCKET starkt klister som sitter mer än väl. Fick inte lös sensorn utan att skada den. När Strips väl lossnade från dörrkarmen gick det inte längre att få Vera Lite eller Telldus ZNet lite att reagera på den. Lysdioden indikerade inte heller på magneten längre. Vilket gjorde att den där Aeotec blev ännu dyrare än tänkt 🙁

Om det är någon fler än jag som funderat på hur Strips ser ut under plasten, håll till godo  😀

Trasig Strips pga flytt

Strips sensor gick tyvärr sönder vid flytt. Detta var mest troligt orsakat av mig 🙁

Ett tips från mig

 • När du monterar en sensor som riskerar att sitta väldigt hårt, fundera om det verkligen är där sensorn ska sitta tills den byts….

// Ispep

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.


Taggar:


Kommentarer

4 svar till ”Test: Så bra fungerar Aeotec dörr och fönstersensor”

 1. Ja, dessa sensorer är väldigt dyra. Skall man bara registrera om en dörr/fönster är öppet så tycker jag att Nexa-sensorerna fungerar bra. Dessutom får du 3-4 st för samma pris.

  1. Priset drar fort iväg om man vill få ett fullgott skydd. Nexa sensorerna gör ett bra jobb och kostar mycket mindre. Man får dock tänka på att dessa inte rapporterar batteristatus, vilket gör att man inte alltid vet när de slutat fungera.

   Men som sagt det beror lite på vad man jämför med. Larmtjänster med abonnemang kostar en hel del varje år, tar man det priset och investerar i egna sensorer så går det fortare att räkna hem. Dock så tillför i regel larmtjänsterna mer än bara skalskydd.

   // Ispep

 2. Tråkigt med strips sensorn. Kan du inte prova att kontakta tillverkaren och se om de kan hjälpa dig? De kan vara intresserade av att höra hur den går sönder och kanske kan repareras eller skicka en ny med good will?

  1. Har pratat med Sensative i andra ärenden och nämnde att den gick sönder. Men som sagt jag brukade för mycket våld när jag skulle ta lös den så det är inte nått fel på kvalitén på sensorn 🙂

   // Ispep

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *