Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.

Vecka 6 – Nyheter inom smarta hem & bloggen

Vi har den här veckan sammanställt ett test på en ny sensor ( Smart Air House Keeper ), den ger oss en bra översikt på luftkvalitén inne. Tyvärr har den vissa brister som bidrog till problemen i vårt Zigbee nätverk.

Smart Air House Keeper beter sig illa på zigbee nätverket.
Detta är en av de sensorer som fick vårt Zigbee nätverk att bli segt.

Vi har haft en hel del bekymmer med vårt Zigbee nätverk med Zigbee2mqtt. Efter att ha tagit oss tid att felsöka så kunde vi komma fram till att detta berodde på sensorer som beter sig illa på Zigbee nätverket. Detta i kombination med en IKEA lampa.

Det har även kommit en ny firmware till vår favoritsensor LYWSD03MMC (bilden nedan). Nu kan vi äntligen stänga av den den smilyn via Zigbee2mqtt, dessutom går det att helt stänga displayen. Sen är frågan om det sparar någon mätbar mängd batteri.

Äntligen så går det at stänga av smily:n på enheten. Det går till och med att stänga av displayen helt.

Innehåll

Vi har testat Smart Air House Kepeer

Sensorn Smart Air House Keeper har en mängd olika sensorer för att mäta kvalitén på luften hemma.

Vi har under en längre tid kört luftkvalitetssensorn Smart Air House Keeper. Priset var 227kr från AliExpress och de funktioner den erbjöd verkade mycket lovande. Den har totalt 6st olika typer av sensorer: Formaldehyd, koldioxid, luftfuktighet, PM2.5, temperatur och VOC. Hade det inte varit för att vi loggar hur enheterna beter sig i vårt Zigbee nätverk så skulle den fått ett bra omdöme. Det visar sig nämligen att den skickar data varje sekund, även om det inte hänt något märkbart med sensorerna…

Smart Air House Keeper rapporterar flera intressanta värden för att få en god bild över luften inne.

Läs hela vårt test av den här: https://automatiserar.se/test-av-smart-air-house-keeper-for-overvakning-av-luftkvalitet/

Felsökning av Zigbee2mqtt

Varje gång vi fick problem med vårt Zigbee nätverk så började enheten H110L skicka en mängd paket. Detta resulterade i att hela nätverket började bete sig långsamt.

Som vi inledde med så har vi nu tagit oss tid och felsökt vårt Zigbee nätverk. Genom att använda Grafana och den information vi där få så kunde vi se att problemen är en kombination av två enheter. Dels Smart Air House Keeper och sedan en Ikea lampa på gården. Den här modellen är det vi har upplevt problemet med ( IKEA laman hos Zigbee2mqtt (exten länk)).

Den felande lampan är av den här typen (länk till bildens källa – Extern länk )

Med en bra insikt om vilka enheter som beter sig konstigt och när de börjar så blir det avsevärt mycket enklare att felsöka segheter eller konstigheter i zigbee nätverket. Graferna kommer från Grafana och information om hur du får den här loggning hittar du här.

Nu på morgonen kunde vi se att återigen började IKEA lampan H110L skicka stora mängder data, samtidigt så vekar en annan sensor bete sig konstig med. Den här gången visade det sig att det var en Philips Hue rörelsesensor. Vi kommer troligen ersätta Ikea lampan H110L så fort det blir bättre temperaturer ute.

Utan loggningen på meddelanden och en tidslinje så hade vi haft svårt att avgöra att det var just den här lampan som började strula. Nu ska vi säga att vissa gånger har faktiskt Zigbee2mqtt varnat för några enheter i samband med felen, men det har varit svårt att se ett mönster.

Uppdatering av firmware på LYWSD03MMC till 3001-1100

Den här veckan kom det en ny firmware till LYWSD03MMC, vi har än så länge bara testat att uppgradera en sensor.

Vi har den här veckan fått en lång lista med +15 LYWSD03MMC enheter som vill ha uppdateringar i Home Assistant. Nu har vi valt att bara uppgradera en av dessa eftersom vi ännu inte sett några brister i den tidigare firmwaren.

Sensorn LYWSD03MMC integrerar mycket snyggt med Home Assistant via Zigbee2mqtt. Vi kan i det vanliga gränssnittet uppdatera firmware bara genom att klicka på uppgradera.

Ett tips är att säkerställa att batterierna i sensorerna inte har allt för låg nivå innan du börjar en firmware uppgradering.

Uppgraderingen ger en del ny funktionalitet, så det kan vara värt att uppgradera för att få en mer ren display.

Den senaste 1.1.0 firmwaren har några nyheter som var välkomna
  • added attribute to hide smiley
  • added attribute to disable display updates
  • added calibration attributes with offset for temperature/humidity values
  • changed pressing timeout for reset to 5 seconds
  • added switching to degrees Fahrenheit by holding reset for 1 second
  • replace generic Telink manufacturer code to a custom one
  • display battery symbol if <10% left
  • battery state checks at every 100th sensor reading

Updated functionality is available in zigbee2mqtt starting from 1.35.3 out-of-the-box ( länk till källa ) – Extern länk

I praktiken så innebär det nu att vi kan dölja smilyn och dessutom stänga displayen. Vilket gör att den går att använda som bara en sensor, skulle gå att se som en billig Xiaomi Aqara temperatursensor. Sen är frågan om detta påverkar batteritiden i någon större utsträckning.

Vi har i samband med den nya firmwaren även uppdaterat Zigbee2mqtt till 1.35.3-1. Så skulle du får problem med gränssnittet efter uppgradering, så rensa webbläsarens cash för att få sidan att visas korrekt. Vi fick det felet, och vi har läst om fler som gjorde det med.

Efter lite trixade så hittade vi t.o.m att det gick att lösa genom att trycka på ikonen som visar en Sol.

Det kan till och med räcka att du trycker på ikonen som visas som en sol på bilden ovan. I praktiken så växlar du mellan mörkt / ljust läge och då verkar CSS fungera som det ska igen.

Dessa möjligheter har du nu att justera sensorn inne i Zigbee2mqtt

Vi testade att inaktivera smilyn via Zigbee2mqtt,  inom någon minut från kommandot så såg det ut så här på sensorn.

Här ser du displayen med en Smily som tycker det är kallt i källaren.
Här ser du samma display men utan Smilyn.

Skulle du mot förmodan missat dessa sensorer så rekommenderar vi dig starkt att kolla in dom. De fungerar med de flesta kontrollers och har dessutom en bra prislapp på långt under 100kr/st

Många har efterfrågat ett storpack av hållarna vi designat. Från och med i helgen finns det tio pack hållare för 250kr inkl frakt.

Det enda jobb du behöver göra för att få igång den här sensorn till Homey pro 2023, Ikeas Dirigera eller Zigbee2mqtt är att följa instruktionen nedan en gång för varje sensor.

Är du fundersam på hur pass enkelt det är att konvertera sensorn första gången, kolla då in den här filmen på ~3 minuter så ser du hur enkelt det är.

Läs hela vårt test/guide här om den här sensorn: https://automatiserar.se/fa-koll-pa-fuktighet-och-temperatur-med-lywsd03mmc/

NFC Taggar

Vi är ännu inte helt nöjd med allt det vi gjort med taggarna, så det inlägget får vänta en stund till.

Vi har fortfarande inte blivit helt nöjd med vår automation med NFC taggar. Så det kommer dröja en stund till innan vi publicerar våra automationer där. Men vi har testa hur den här informationen kan användas för att estimera när nästa gång för ”aktiviteten” borde vara redo.

Även om vi tycker att telefonen alltid finns med även när man är hemma så inser vi att taggar inte kommer lösa alla situationer, därav håller vi på att testa hur dessa kan kompletteras med andra tekniker.

Redan nu så kan vi se att detta har varit ett bra sätt att följa upp olika saker. Men vi kan även se att vissa saker glöms bort att tagga.

Är du intresserad av att stötta oss och samtidigt på jakt efter NFC taggar? Vi köpte på oss extra och alla kommer inte behövas i våra automationer. Du hittar dom här i så fall: https://automatiserar.se/produkt-kategori/okategoriserad/

Stort tack för den här veckan

Stort tack till er som stöttat bloggen och bjuder/bjudit på Swish-kaffe på 0705470065. Det uppskattas och vi använder det för att köpa kaffe, driva bloggen och köpa enheter att skriva om.

Vill du stötta bloggen på andra sätt? Vi har designat egna hållare och 3D-printat till den här sensorn. Om någon köper hållare så går alla pengar uteslutande till att driva och köpa innehåll att skriva om på bloggen, så det gynnar dig igen

Prenumerera gärna på vårt innehåll, då får du hela inlägget som ett mail vid publicering.

Du kan även följ oss på:

På de länkarna brukar vi dela vad som händer löpande och om vi hittar några erbjudanden på roliga tekniker. Sen har vi Facebook med där vi delar snarlik information som på Instagram – https://www.facebook.com/automatiserar/ (extern länk)

Hoppas du får en fortsatt trevlig söndag!

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *