Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Test: Zigbee siren från NEO Coolcam, Tuya och MOES

Den här veckan tänkte vi berätta mer om en Zigbee siren från NEO Coolcam och hur vi använder den på olika sätt. Vår initiala plan vid beställning var att använda den både till skalskydd och som ett komplement till brandvarnarna. Den Zigbee brandvarnare från Heiman som vi hade hoppats gick att starta på fjärr saknade nämligen den funktionen. Det slutade med att den dessutom blev vår dörrklocka och gav oss 18 olika signaler att förknippa med olika händelser i huset.

I det här inlägget kommer du dels få en överblick på vad sirenen NEO är och klarar. Men det vi la extra mycket tid på den här veckan var att visa hur hur du gör alla steg från Zigbee2mqtt till Home Assistant och designar automationer med sirenen. Vi hoppas detta kan vara uppskattat. Tanken är att lägga till referenser från vår stora ”Guide för nybörjare med fokus på Home Assistant och Homey”. Tyvärr gick vi bet på Homey (än så länge).

Vår sammanfattning är:

  • Tyvärr gick den inte att få igång med Homey Bridge, Homey Pro eller Homey Pro 2023.
  • Den gick direkt in i Zigbee2mqtt och kunde direkt användas i Home Assistant. Vilket vi inte var förvånad över, vi har sällan hittat en enhet som inte fungerar.
  • En av sirenerna körde vi en vecka på batteri, helt utan USB ström. Värt att nämna är att batteri ska ses som backup, inte den primära energin….
  • Den går att driva utan batterier via en USB laddare.
Zigbee siren
Nu har vi valt att ha en siren som dörrklocka, brandvarnare, siren och till några andra små notiser hemma.

Nu visade det sig att den här sirenen var mycket mer mångsidig än vi kunnat ana! Den hade nämligen stöd för en massa inställningar via Zigbee. Allt från att ställa volym till att byta signaler. Att den just kunde byta signaler och ha justerbar volym innebär att vi kan nyttja den till så mycket mer!

Vi testade alla signaler med en decibel mätare och lyckades som max komma upp i 99.5dB. Nu var detta 15cm från sirenen. Vi hade hörselskydd för att det var så pass obekvämt ljud, så det kan nog få lite effekt på en tjuv.

Meny

För även här går det att spinna iväg och göra avancerade saker! Tyvärr räcker inte tiden till innan publicering för att visa alla detaljer, så vi kommer behöva återkomma till det här inlägget under veckan.

Teknisk fakta om NEO sirenen ( Tuya med? )

Det ser ut som att märket NEO använder samma hårdvara som både MOES och TUYA, något vi beställt en till av dessa för att verifiera.

Sirenen har två inbyggda batterier som gör att den fungerar utan USB ström under en kortare period, dessa ingår vid leverans. Priset för sirenen var runt ~150kr från AliExpress, vilket är mycket prisvärt vad vi kan se än. Den kan helt drivas via USB laddare och kräver då inte batterier. Ska vi posta länkarna där vi köpt? för det är lite lotto ibland med Aliexpress så vi vill inte rekommendera något som kan strula för dig som läsare.

Ljudet är runt 96DB 1 meter från sirenen enligt dokumentationen. Vi testade och kom upp i 99.6dB från 15cm på vissa ljud. Då frågan är om det fungerar att ha den för att skrämma bort tjuvar? Det är ett sätt att visa att larmet gått och någon vet att det är inbrott. Några av signalerna är faktiskt så pass skarpa att det skulle kunna göra ont i öronen. Däremot ljuset från den kunde man nästan varit utan, det blinkar lite smått.

Detaljer

  • Volym (low, medium, high)
  • Signaler (1-18)
  • Tid(x sekunder) – Anger hur länge sirenen ska vara aktiv när den startas.
  • Låter och lyser vid larm
  • USB power 5V/1A
  • Batteribackup – CR123A X 2 – Vi körde på bara dessa batterier i en vecka innan vi förstod att det bara var till backup… TIPS gör inte det…
  • Ljud 90dB – Något vi kommer testa.
  • 18 olika ljud, man måste dock scrolla i Zigbee2mqtt menyn för att upptäcka över 11.
  • Arbetstemperatur 0-40 grader
  • Luftfuktighet – 20% ~ 85%
  • Certifierad enligt RoHS, FCC, CE

Vi insåg att det här inlägget skulle vara svårt att fortsätta utan att göra en film som ”visar” och spelar upp alla ljud. Förhoppningsvis ger det lite input till övriga inlägget och varför vi tycker den här sirenen har stora möjligheter. Kollar du på filmen så glöm inte att sänka ljudet, vi har sänkt volymen på alla signaler i klippet, men det kanske kan vara högt för dig.

Här spelar vi upp 18 signaler och visar dom i kombination med både dB mätare och ID på signalen. Nu testade vi denna på batteri, så vi ska se om USB ström gör att den låter högre sen.

Den funktionalitet som erbjuds med 18 olika ljud för sirenen gör att vi även kan använda den som en dörrklocka, komplement till brandvarnare, ljudlig feedback på olika händelser hemma.

NEO sirenen med Zigbee2MQTT

Efter att ha klickat tre gånger på inkluderingsknappen under batteriluckan så dök sirenen upp i Zigbee2mqtt. För att byta namn på enheten till Home Assistant så trycker du på den blå redigera ikonen längst ner till vänster.

För att komma åt att inkludera sirenen så får du öppna baksidan på sensorn genom att vrida locket motsols.

Under batteriluckan sitter en knapp som du ska trycka tre ggr på för att påbörja inkludering, du behöver inte använda USB ström här, utan det räcker med batterierna som sitter i. Tänk på att ta bort papperslappen som skyddar en av batteripoolerna.

Efter att ha tillåtit Inkludering av enheter i Zigbee2mqtt (Z2M) så dök den sirenen upp. Nu blev vi inte förvånade över att den här enheten fanns med i stödda enheter för Zigbee2mqtt! Tror inte vi har hittat en enda enhet sedan vi gick över från Deconz till Zigbee2mqtt (Z2M).

Efter vi döpt om enheten enligt vår namnstandard som finns beskriven här så får vi följande möjligheter i Z2M. Vi ska erkänna att fast vi hade en namnstandard och dokumenterar så lyckades vi använda samma ID 151 till två olika enheter… Så du kommer se H152M i resten av guiden. Under ”Melody” finns det 18 olika alternativ.

Nu är det mycket viktigt att ha ett dokument eller någon lista där du har alla dina enheters namn och placering utanför Home Assistant. Skulle hårdvaran gå sönder och du blir tvungen att återställa allt från grunden då är det svårt att komma ihåg vart allt finns… VI VET eftersom vi testar allt och ibland testar lite väl snabbt på vår primära installation med.

Tänk nu på att uppdatera enheten-ID för Home Assitant med. Det gör att du hittar samma namn inne i Home Assistant som du ser i Zigbee2mqtt. Vi brukar även där skriva en kommentar om vart enheten finns och när vi bytte batteri senast.

Den JSON struktur som sensorn visar under status i Zigbee2mqtt är följande:

{
    "alarm": false,
    "battery_low": null,
    "battpercentage": 100,
    "duration": null,
    "last_seen": "2023-11-18T10:14:40+01:00",
    "linkquality": 72,
    "melody": 5,
    "volume": "high"
}

Nu kommer vi inte göra så mycket mer än så här inne i Zigbee2MQTT. Alla automationer gör vi inne i Home Assistant eller Node-Red beroende på syfte.

Home Assistant och NEO sirenen

Efter att ha inkluderat sirenen i Zigbee2mqtt så var det dags att hantera den i vår Home Assitant installation. Där börjar vi med att söka upp den i integrationen MQTT. För att hitta hit så går du till: Inställningar / Enheter och tjänster / MQTT

Om du kör Zigbee2mqtt så är det antagligen MQTT (Mosquitto mqtt), någon kanske gått över till EMQX (extern länk)? Berätta gärna vad ni tycker och om det är värt att byta i så fall.
Det är en hel del enheter som idag integrerar via Mosquitto MQTT, och det är den lösning vi starkast rekommenderar eftersom den är helt fristående. I vår nybörjar guide för Home Assitant kan du läsa allt om hur du kommer igång med den.

Väl inne i den här vyn ovan så klickar vi på enheter (dvs där det i vårt fall står 178 enheter)

Här söker vi nu enheten H152M som vi bytte namnet till i samband med att vi körde Zigbee2mqtt. Nu väljer vi att placera den i ett rum, vilket för tillfället blir Garaget eftersom det är där den står under tiden vi skriver det här inlägget.

När du sedan öppnar upp den enheten så kommer du se alla egenskaper och kort som den här sensorn stöder.

Här ser du ett exempel på vad du kan förvänta dig för funktionalitet av Zigbee2mqtt och NEO sirenen. Längst upp till höger har du en penna, den väljer du för att kunna placera sensorn i ett område/rum.

Att flytta sensorn till ett rum kommer att underlätta din hantering i Home Assistant enormt mycket, vi har valt att göra ett område för varje rum i huset. Dessutom har vi skapat områden för Kyl, frys och vissa speciella delar runt huset. Detta gör att vi kan skapa en visuell display som automatiskt visar alla enheter i ett rum av olika typer.

Du behöver inte sätta något namn här, utan fokusera på att välja Område och sedan spara. Då kommer den placeras rätt.
Den här bilden visar bara vad du hittar under inställningar, så skulle du sakna ett rum så går du till ”områden och zoner” för att skapa upp rummen vi nämnde.

Att använda områden gör dessutom det enklare att felsöka. Kollar vi garaget där vi har en hel del av det vi skriver om på bloggen så underlättar det att veta vilka sensorer vi har i garaget. Samt vilka automationer som är förknippat med dessa. Som en bonus får vi dessutom en loggbok som är förknippad med rummet. Så har du inte använt områden så rekommenderar vi att du börjar kolla på det.

Mycket av det vi skriver om på bloggen utgår från garaget, så rätt behändigt att kunna samla allt som har med det området att göra. Skulle vi flytta en sensor från rummet så försvinner den från den här överblicken med.

Som du ser så har vi flera olika enheter grupperade i garaget, bland annat Ender3 skrivaren med Octoprint, Tibber Pulse P1 som vi kör mot lokal MQTT med.

Om du undrar varför vi har så mycket enheter i garaget är det för att vi håller på med CNC fräsen där och 3D-printing, vi delade ett längre inlägg om det tidigare här

Nu för att börja röra till det lite så ska vi visa hur vår automation med Siren ser ut. Vi kommer både skriva om enheten H152M och H144M eftersom det är de två sirener vi idag har köpt av märket NEO.

Neo Coolcam sirenen med Homey

Vi upplever fortfarande att det är svår att veta vad som fungerar och inte till olika versioner av Homey. Allt eftersom Homey Pro 2023 blir mer standard inom Homey så lär detta problem minska.

Vi har testat sirenen under några veckors tid och fick äntligen precis den andra vi beställde. Planen nu var att använda Homey för att se hur den här enheten fungerar där.

Appen där den NEO fanns i Homey fungerar inte på Homey Pro 2023
Nu hade vi som tur den äldre varianten kvar så vi kunde ladda hem och testa där

Nu dök vi direkt på problem, Homey Pro 2023 stödde inte ”Neo” appen. Nu har vi sån tur att vi fortfarande håller på med den äldre versionen av Homey Pro. Så vi installerade appen NEO Coolcam där. MEN nu visade det sig att den appen förväntade sig att det var en Z-Wave siren och inte Zigbee… Så tillbaka på ruta ett där.

När vi sökte i Homey:s appstore så fick vi träff på två andra appar när vi sökte ”neo”, nu visade det sig att en av dom var ”Tuya Zigbee” som Johan Bendz skrivit, han och många andra är mycket aktiv i Homey Homies (extern länk) på Facebook. Så dyker du på det här inlägget långt efter publicering och vill prata med andra om just Homey, gå med i den gruppen då.

Tyvärr gick vi även bet med den appen, så den här sirenen går idag inte att få in i Homey bridge, Homey Pro eller Homey pro 2023. Har du fått till det eller har tips på hur den går att få in? Tipsa gärna med en kommentar i så fall!

Guide: Använd NEO sirenen till ett larm

Just ljuset från sirenen var något vi tyckte var mycket undermåligt, så vi bad AI generera en bild på hur stor en lampan borde vara på en siren.

Här får du mer info om hur vi gjorde en automation som sedan startar sirenen i Home Assistant. Vi har själva gjort det mer anacerat än vad vi hunnit skriva om ännu. Vi kommer att lägga till mer information om intresset finns. I Home Assistant skapar vi en Växel, dvs reglage som vi kan slå på och av i gränssnitt eller via en automation. Detta startar sedan vår automation där sirenen tjuter i det ljud, volym och längd som vi angivit.

Vi skapar en ”växel” under Inställningar / enheter och tjänster / hjälpare ( du hittar det längst upp till höger på sidan ).

Vårt mål är nu att varje gång den här triggas så ska larmet utlösas och allt som ingår där ska låta, eftersom vi använder detta som ett larm så kommer vi inte visa alla enheter och hela flödet. Men vi visar nog för att du ska få en idé över vad som händer och hur vi undviker loopar.

Skapa automationen

Nästa steg är nu att skapa en automation som triggas när ”Larmet triggat” blir true. Och det vi kan välja här är att automatiskt återställa larmet när det larmat en viss tid. Det andra alternativet är att vi manuellt måste stoppa larmet innan det ska sluta låta. Båda tillvägagångsätten har sin fördel / nackdel.

Under inställningar / Automationer & Scener så hittar du Lägg till automatisering.

Vi väljer att skapa en ny automatisering längst upp manuellt för att visa hur det fungerar.

Du möts sedan av följande:

  • Händelse – Vad ska inträffa för att automationen ska starta
  • Villkor – Vad måste stämma för att automationen ska få gå vidare
  • Åtgärder – Vad vill du utföra när händelsen har inträffat och alla villkor är uppfyllda?

Vi kommer välja att starta en automation varje gång den här länken besöks. Händelserna är följande

Välj enhet H152M (sirenen). Åtgärden är ”Slå på H152M Alarm”, vänta i 5 sekunder, välj enheten H152M åtgärden är ”Stäng av H152M Alarm”.

Detta är nu den enklaste formen av larm som inte återställer sig själv, dvs när händelsen ”Larmet triggat” går från av till på så startar den här automationen. Men när 5 sekunder har gått så stängs sirenen, larmet kommer dock inte kunna startas igen med samma trigger.

I framtiden så är tanken att även lägga till Frigate med objekts detektering från ReoLink kamerorna. Något som gör att vi om det är personer på gården kan få en annan signal att höras om. Tex larmet är aktivt.

Roliga automationer med sirenen

Nu var det många år sedan vi satte upp vår dörrklocka med en Flic knapp. Historiskt så har den fått köra via en 433Mhz Nexa dörrklocka. Men nu var det dags att migrera till Zigbee för att få upp räckvidden & säkerheten på kommunikationen!

Den här biten var nog det vi fastnade mest för när vi insåg att det fanns 18 olika signaler! Dvs att vi kan sätta upp olika REST endpoints eller automationer för att spela upp olika signaler och volymer på sirenerna. Dessutom ersätter vi vår 433Mhz Nexa ringklocka, som förvisso har varit på väg ut LÄNGE för att minska på det protokollet!

  • Det Scenario vi kommer visa här inom kort. Ett tips är att du innan du börjar bygga din automation funderar på allt som ska ingå på följande sätt. Då är det mycket enklare att skapa förutsättningarna som behövs.
    • Är någon hemma?
    • Ja:
      • Är klockan mellan 07.00 – 21.00?
        • Ja:
        • Starta sirenen på volym medium på kanal 6 i 10 sekunder.
        • Skicka en push notis att det ringer på dörren
      • Nej:
        • Starta sirenen på volymen low på kanal 6 i 5 sekunder.
        • Skicka en push notis.
    • Nej:
      • Skicka en push notis att det ringer på dörren

Nu använder vi liknande automation som det vi beskrev tidigare i larm delen. Det som skiljer i det här steget är dock att vi kommer skapa en rest endpoint. Det är en webblänk som förknippas med en viss automation. Det gör att Flic Hub i vårt fall kan ”surfa” till en adress med en hemlig nyckel på slutet. Det i sin tur gör att vi inte behöver något konto på Flic hubben heller. Nedan får du info om hur du gör detta.

Zigbee siren
En av de sirener vi köpte in har vi satt i hallen i närheten av Lidl lampan vi nämnde på Instagram tidigare (extern länk).

Guide: sätt upp en rest endpoint

Detta är de scenario jag vill förknippa med ett besök på den här webb url:en. Nu kan vi enkelt addera fler sirener eller mer händelser till den här automationen.

Att sätta upp detta som ett larm innebär att vi behöver ”helpers”, dvs några statusar i Home Assistant för ”Larmet på / av” och en ”Larmet triggat”, dessa kommer vi använda för att kunna trigga larmet från flera platser. Men när just ”larmet triggat” aktiveras till true så drar sirenen igång, sen kommer det att avsluta med att stänga triggern.

Nu kunde vi äntligen ersätta Nexa ringklockan och dessutom få en skyddad signal till sirenen. För att integrera ringklockan med vår Flic Hub så behövde vi tillåta flic Hub att anropa en rest endpoint i vår Home Assistant. Automationen du ser nedan är den bit vi satte upp i Home Assistant för att via ett oauthentiserat webbanrop starta flödet, dock bara tillgängligt internt.

Just en webhook-nyttloast ska du vara försiktig med att visa för andra, för den kan användas utan inloggning.

Så nedan är det flöde vi gjorde för att koppla samman flic knappen via Flic Hub. Flic Hub ”surfar in” på adressen ””http://homeassistant.local:8123/api/webhook/” och lägger till den hemliga nyckeln på slutet, dvs det vi skriver i bilden ovanför.

Automationen i Home Assitant startar när något besöker webbadressen under ”webhook-nyttolast har tagits emot”.

Utöver att starta larmet så skickas dessutom en push notis till telefonen. För att testa om du kan starta flödet med en http anrop via powershell.exe från en dator på samma nätverk som din Home Assistant. Du hittar den genom att gå på startmenyn i Windows och skriva powershell.exe

Du anger då följande adress och ändrar ”DinHemligaAdresstillAnnropet” till det du valt att din webhook ska starta med.
Invoke-WebRequest -Uri ”http://homeassistant.local:8123/api/webhook/DinHemligaAdresstillAnnropet” -Method Get

Så här ser koden ut i YAML om du vill kopiera hela vårt flöde och skapa en automation utifrån den. Du kommer dock behöva ändra alla enheter till det som motsvarar din enhet.


alias: Webhook - Ringklockan
description: Testar om det går att använda sirenen som en ringklocka.
trigger:
  - platform: webhook
    allowed_methods:
      - GET
    local_only: false
    webhook_id: DinHemligaAdresstillAnnropet
condition: []
action:
  - device_id: 1112312312312312312312312312312a
    domain: mobile_app
    type: notify
    message: Det ringer på dörren!
    title: Pling plong
  - device_id: 1112312312312312312312312312312b
    domain: select
    entity_id: 1112312312312312312312312312312c
    type: select_option
    option: "5"
  - delay:
      hours: 0
      minutes: 0
      seconds: 1
      milliseconds: 0
  - type: turn_on
    device_id: 1112312312312312312312312312312b
    entity_id: 1112312312312312312312312312312d
    domain: switch
  - delay:
      hours: 0
      minutes: 0
      seconds: 15
      milliseconds: 0
  - type: turn_off
    device_id: 1112312312312312312312312312312b
    entity_id: 1112312312312312312312312312312d
    domain: switch
mode: single

Tack för den här veckan

Mer än så här lyckades vi inte skriva den här veckan tyvärr, men vi hoppas det ger dig en inblick i hur vi använder sirenen i kombination med Home Assitant.

Stort tack till er som stöttat bloggen och bjuder på Swish-kaffe på 0705470065. Vill du stötta bloggen på andra sätt? Vi har designat egna hållare och 3D-printat till den här sensorn. Om någon köper hållare så går alla pengar uteslutande till att driva och köpa innehåll att skriva om på bloggen, så det gynnar dig igen.

Vad skulle du vilja veta mer om till kommande vecka eller har du input på det här inlägget? Skriv en kommentar så kollar vi vad som är möjligt.


Gör som 2 258 andra, prenumerera du med.


Kommentarer

6 svar till ”Test: Zigbee siren från NEO Coolcam, Tuya och MOES”

  1. Ljud måste mätas på korrekt avstånd, annars är det utan värde.

    1. Absolut, men hade svårt att filma och samtidigt få med allt. Så blev mer att verifiera att det var i närheten av den utlovade dB på 90dB från tillverkaren.

      Nu är det säkert att det inte överstiger 100dB även om du nästan står vid sirenen.

  2. Profilbild för Mattias Lönnman
    Mattias Lönnman

    Det finns en version för Homey PRO 23 som är under utveckling så den finns inte med om man söker i app store.
    Det är samma adress fast ”test” efter.
    Jag har däremot ingen aning om det funkar, men det kanske ni kan undersöka.
    https://homey.app/sv-se/app/com.neo/NEO-Coolcam/test/

    1. Tack för tipset, ska kolla mer på det under kommande vecka och testa. Har helt missat det där med test efter namnet.

  3. Profilbild för Fredrik
    Fredrik

    Länk där man kan (för tillfället) köpa sirenen?

    1. Hej
      När jag beställde så var det från det här stället, en gång för ~130kr och den andra för 165:-

      Coolcam Tuya Zigbee Smart Siren Alarm For Home Security with Strobe Alerts Support USB Cable Power UP Works With TUYA Smart Hub
      https://a.aliexpress.com/_mrQqF9m

      // Markus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *