PAX är känd för sina fläktar som brukar hålla god kvalité och låg energiförbrukning. Calima är deras senaste fläkt som har tagit ett stort steg framåt och blivit betydligt smartare. Istället för att ha flera olika modeller av samma grund-fläkt som tidigare har de nu en som kan göra allt.
Vi har under några års tid använt oss av Pax Clima för att få hålla nere luftfuktigheten i badrummet.
Appstryning med Pax Clima
Som standard kan du styra Pax Clima med en app, vi har testat den i kombination med en Android telefon. Det vi kommit fram till efter att ha kört fläkten några år är att vi sällan använder appen tyvärr. Så funktionaliteten som erbjuds därigenom med en app känns lite överflödig så här i efterhand. Men nu ska vi inte säga att det mycket beror på att vi har styrt den via andra sätt i Node-Red.

Funktionalitet i Pax Clima
Som standard går det att korrigera hastigheten på fläkten och sätta den i ett boost läge.
Förinställt arbetar den helautomatiskt i tre hastighetslägen:
Lågt varvtal (grundflöde/grundventilation).
Mellanhögt varvtal (aktiveras via ljussensor).
Högt varvtal (aktiveras via fuktsensor).
Det finns även profiler som går att programmera. Som t.ex. värmeförflyttare vilket bör betyda att det är en temp-sensor inbyggd i den, fläkt med eller utan kallrasspjäll och strömbrytarstyrd fläkt. Inställningarna styr du via blåtand genom en app på din smartphone.

Det går att justera flöden vid de olika lägena och känsligheten när den ska trigga igång de olika lägena. Det ska även gå att ställa en kalenderfunktion, vilket jag finner intressant. Jag skulle gärna vilja att fläkten går på 30-40% jämt på sommaren för att öka luft cirkulationen i huset då jag har självdrag. Medans på vinter vill jag inte att fläkten ska gå överhuvudtaget fören det blir fuktigt i badrummet. Om det är möjligt eller inte har jag inte kunnat sett på PAX hemsida. Som ni ser på bilderna ser det åtminstone ut att det ska gå att styra fläkten på vissa tider.

Fläkten i sig ska vara tystare än innan med sina 17-20 dB(A) och dra 4 watt. En annan rolig grej är att det går att köra fläkten på 12v utöver 230v.

En spännande produkt, men vi hoppas att nästa generation av Calima även stödjer Z-wave 🙂
Styrning av Pax Clima via dator
Nu är det sällan vi brukar låta bli att testa gränserna för vad som är möjligt med en produkt. Vi blev helt enkelt tvungen att testa om det inte var möjligt att integrera Pax Clima till Home Assistant, och det har vi lyckats göra med hjälp av en Bluetooth enhet och ett Github projekt ( extern länk) kallat PyCalima. Nu var den funktionalitet som Pax Clima erbjöd mycket trubbigt, det tillåter dig inte att hämta varken ljus eller luftfuktighet. Det enda som var möjligt att göra var att korrigera boost läget. Så vi har helt enkelt valt att inte längre automatisera den via något externt läge eftersom den sköter sig själv utan någon inblandning av automation.

Skribent:
Markus Jakobsson har mer än 10 års erfarenhet inom smarta hem, så han har hunnit testa och lära sig det mesta! Men fullärd blir man aldrig dock aldrig 🙂
TIPS:
Vill gärna tipsa om ett inlägg där du hittar grupperad information om smarta hem: Automatiserar.se/smarta-hem/
Skulle du mot förmodan inte hittat det du sökte kommer du troligen hitta det här: Automatiserar.se/sok-om-hemautomation/
Vill du diskutera smarta hem så har vi en kanal på Facebook med +7000 medlemmar: Smartare hem & Hemautomation | Facebook
Sedan början av 2023 har vi skapat mer material på Youtube kanalen: Stötta oss gärna genom att kolla in filmerna där och följa kanalen
Övrigt
Du kanske uppskattade och fick nytta av det här inlägget och vill hjälpa sidan Automatiserar.se?
Swisha gärna en slant till kaffe på 0705470065 om du vill stötta bloggen. Då visar du din uppskattning av den tid vi lägger på Bloggen och vi kan fortsätta driva sidan helt utan reklam. Du kan även stötta bloggen genom att köpa någon av våra smarta hållare.
Alla bidrag vi får går till att täcka driftkostnaderna för bloggen, samt att köpa den teknik vi kan skriver om på bloggen.
Om bloggen:
Vi kör sidan helt på fritiden, därigenom helt oberoende och gör detta för att det är roligt och lärorikt.
Vi hoppas att du som läsare hittat ett inlägg som hjälper dig att automatisera mera.
Gillade du bloggen så dela den gärna med vänner, och var det något du inte tyckte var allt för bra så hör av dig så vi får veta!
Stort tack för att du tog dig tid att läsa vårt inlägg.
Med vänliga hälsningar Markus Jakobsson
Allt går att automatisera!
Intressant fläkt. Men appen vill ha tillgång till betydligt mer än vad som behövs för att konfigurera fläkten. Varför behöver den komma åt Internet? Eller veta din position?
Ja ett vanligt problem nu för tiden tycker jag, att många appar vill ha rättigheter till många olika saker som inte verkar helt logiskt…
Hade ju ganska varit mer lämpligt med Wifi i stället för blåtand
Ja hade den varit uppkopplad med wifi och haft en lite webbserver i sig så hade det varit enklare att kontrollera den via Lua skript och liknande. Man får hoppas att de tänker mer på hemautomation i deras nästa version 🙂
Skulle ju stå Kanske å inte ganska 🙂
Appen – läs kommentarer i GooglePlay före köp
den heter ”PAX – Wireless”