Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Smarta Hem 7.0

Som många vet har vi kört Automatiserars.se länge helt på fritiden, starten var redan slutet av 2014 och åren går fort. När bloggen startade så anser vi att vi började bygga vårt ”smarta hem”. Skillnaden mellan tekniken som fanns 2014 jämfört med idag är enorma. Problemet med att bara lägga till ny utrustning och teknik är många. Speciellt med det tidsspannet och mängden tekniker detta innebär.

Om sanningen ska fram så har vårt hem fått en för stor ryggsäck att ta hänsyn till! Vilket innebär problem, begränsningar och eventuellt risker. Därför har vi beslutat att stoppa och riva ALLT vi byggt fram tills nu. En av orsakerna kanske den här bilden kan förklara, till saken hör att alla appar inte ens ryms på en sida längre i telefonen 😉

Av någon anledning så tänds 1 lampa 110% sporadiskt, vi hittade dock orsaken till sist...
Av någon anledning så tänds 1 lampa 110% sporadiskt, vi hittade dock orsaken till sist

Vad menar vi med Smarta Hem 7.0?

Vad menar vi på Automatiserar.se med smarta hem 7.0? Vi tycker att varje år vi kört bloggen så har det kommit mängder med nya möjligheter, och vi har kört bloggen i 7 år. Därigenom tycker vi att vårt hem nu får versionen 7.0, och det blir då Smarta hemmet 7.0 för oss. Allt ska bli uppbyggt från grunden igen med ett dokumenterat ”Varför” bakom varje beslut. Vi börjar med att stanna upp och summera de 7 år vi kört bloggen, allt vi lärt om från alla system vi kört, kombinerar det med vår erfarenhet och kunskap.

Vi har ett mycket stort fokus på att hela familjen ska vara nöjd med 7.0 och att lösningen ska vara robust över tid. Här kommer det säkerligen bli så att många av dagens ”villhöver” lösningar får vänta eller förflyttas för att alla familjemedlemmar ska känna att det är överskådligt. Vi kommer designa det så det ska fungera för väldigt små barn, kreativa barn och vuxna i hushållet. Detta med utmaningar som husdjur..

Vi kommer dela upp funktionerna på så få lösningar som möjligt. Resterande system som inte uppfyller vårt behov får bli testsystem på sidan om det primära i framtiden. Samtidigt som vi gör detta för att förbättra vårt hem och vardag, så kommer vi skapa i ett inlägg med fakta om det. Där förklarar vi hur och VARFÖR vi bygger på ett visst sätt, vilka beslut vi tog för att välja just den lösningen. För det vi lärt oss under alla år vi byggt och skrivit om smarta hem är: Det finns inte ett enda system som uppfyller alla krav.. ( inte våra i alla fall )

Vad fokusera vi på?

 • Bygga om nätverket helt, både det kablade nätverket och det trådlösa WIFI nätverket.
 • Förflytta kontrollers till en mer optimal del av huset.
 • Förse den centrala placeringen med UPS och säkerställa att grundfunktioner i huset fungerar vid kortare avbrott.
 • Bygga upp och troligen flytta larmet som idag hanteras av VeraSecure.
 • Bygga upp ett robust Zigbee nätverken för sensorer och belysning, utan att krocka med 2.4Ghz Wifi kanaler.
 • Placera sensorerna mer optimalt utifrån funktion och syfte.
 • Vi kommer begränsa kameror, både vem som får nå dessa och vad dom får nå.
 • Backup och säkerhetskopiering. Här funderar vi på att även ta med en lösning för bilder för mobiltelefoner mm.
 • Prioritering av ”system”, dvs vad är ”Need to have”, ”Nice to have” samt vad har bara en ”villhöver” faktor.
 • DOKUMENTERA vad och varför vi valde att göra på ett visst sätt.

Vårt mål med detta är att få en robust och framtidssäker lösning hemma som hjälper oss att känna oss säkrare, spara tid och öka bekvämligheten. Samtidigt vill vi få dig som läser bloggen en summering av alla dessa år av kunskap som vi delat på bloggen.

Vi hjälper dig med det smarta hemmet
Vi hjälper dig med det smarta hemmet

2021-02-03Smarta Hem 7.0 – Design publicerades

Vilka system kommer vi bygga med?

Vi behöver först att fundera igenom alla krav vi ställer på smarta hemmet 7.0. Därför kommer nästa inlägg om den här serien innefatta vilka system vi väljer att gå vidare med. För er som följt bloggen en tid så vet ni att vi testat att köra en mängd system hemma parallellt (Info om alla kontrollers vi kör / kört).

Men vi kan säga att Homey och Home Assistant är bra kandidater. Vi kan erkänna att Home Assistant kommer behövas för att hålla samman den mängd lösningar vi nu vill samla. Vi håller dessutom på att skriva en längre guide om den, så därav har vi svårt att se att den inte kommer dyka upp.

Vi kommer även välja att byta ut WIFI till ett nytt för att få den senaste standarden WIFI 6 / 802.11ax (extern wiki länk). Dessutom så ger vi oss på att tolka vad vi tycker respektive kontrollers styrka är och under vilka förutsättningar den presterar som bäst.

Serien Smarta Hem 7.0

Vi vågar inte säga under hur lång tid vi kommer skriva dessa inlägg eftersom vi gör detta 100% på fritiden. Det är inte alltid lätt att kunna prioritera tiden för sidan tyvärr.

 • Smarta Hem 7.0 – Design ( Publicerades – 2021-02-03 )
  • Krav på lösningen
  • Ingående komponenter
  • Designer & skisser
  • Säkerhet
 • Smarta Hem 7.0 – Grundfunktioner
  • Konfiguration
   • WIFI, LAN, Brandvägg
   • Backup
  • Dokumentation
 • Smarta Hem 7.0 – Val av system
  • Huvudkontroller
  • Backup
  • Dokumentation
 • Smarta Hem 7.0 – Placering av sensorer
  • Syftet med Sensorn
  • Placering av Sensorn
  • Dokumentation
 • Smarta Hem 7.0 – Automationer
  • Automationer
 • Smarta Hem 7.0 – Kommande guider

För alla som funderar på många av alla uttryck och benämningar om smarta hem så har vi gjort en sida där vi samlar grunderna i smarta hem.

Är du intresserad av att veta när ett nytt inlägg om det här ämnet släpps så prenumerera på sidan, då kommer mail så fort vi publicerar.

Har du tips eller idéer på vad och hur vi borde göra detta? Även om vi hållit på länge med smarta hem så finns det så mängder med möjligheter som är svårt att alltid se. Vill ni att vi ska försöka göra mer material av typen Video, vi har en del på Youtube (extern länk till youtube) men det tar längre tid att skapa något då känner vi.

Hjälpa Automatiserar.se?

Är du intresserad av att se vad som händer mellan våra inlägg så kan du följa oss på vårt Instagram (länk till vårt Instagram konto), där försöker vi dela vad som händer och är på gång. Är du intresserad av att diskutera eller få tips från andra så kan du gå med i vår Facebook grupp (länk till Facebook gruppen) som riktar sig till alla som tycker det är roligt med smarta hem och automation. Följ och gilla gärna vår sida på Facebook med (länk till automatiserar på Facebook).

Tycker du att du har nytta av denna blogg och alla inlägg som du läser helt utan reklam i mer än 7 år? Du kanske vill bjuda på en kopp kaffe medans vi skriver nästa inlägg? Vi tar gärna en Swish kopp kaffe0705470065 i så fall 🙂

Om du gillar sidan, ge gärna en swish för att visa din uppskattning.
Om du gillar sidan, ge gärna en swish för att visa din uppskattning.

Vi försöker tipsa hur du själv kommer igång och automatiserar. Vi kör sidan helt på fritiden och är helt oberoende och gör detta för att det är roligt, vill du hjälpa Automatisear.se, dela, gilla och följer sidan så får vi motivation att göra ännu mer 🙂

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

3 svar till ”Smarta Hem 7.0”

 1. Profilbild för Reactorprofeten
  Reactorprofeten

  Slår ett slag för Reactor, ett plugin för automation i Vera.
  Nu när det närmar sig 2021 kan man inte rekommendera Vera till någon, men eftersom ni redan har den så bör ni testa den innan man planerar vidare.
  Skaparen ”rigpapa” ska inom kort lansera en fristående version. Tanken, om jag fattat rätt, är att all automation för flera system sköts från ett eget fristående program.https://www.toggledbits.com/reactor

  1. Ja, jag är också förväntansfull inför det här, ser ut att bli riktigt bra. Planerar att köra det på en Pi som det tydligen skall fungera på.

 2. Profilbild för Läcker Elektriker
  Läcker Elektriker

  Kan rekommendera att samla in alla hubbar och bryggor för att få in allt i homekit (ex via homebridge) väldigt mycket smidigare och trevligare att arbeta med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *