Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Philio Pan11-1

Mät effektförbrukningen med Philio Pan11

Vi har under flera års tid nu använt oss av Philio PAN11-1 som nyttjar Z-Wave protokollet. Philio klarar av att rapportera strömförbrukning vilket skapar en mängd möjligheter att göra äldre utrustning smart. Bland annat så har vi gjort automationer med luftavfuktare, kaffe bryggning och dessutom övervakat en äldre tvättmaskin så att vi får ett sms när den är färdig.

Utöver det så ger energirapportering och återkoppling om aktuell status information om det senaste kommandot lyckats eller inte via Z-Wave. Idag kör vi den tillsammans med Vera Secure och Homey. Installationen gick mycket enkelt i båda system, Vi kopplade in pluggen i väggen och adderade en ny enhet i Vera & Homey utan problem. Räckvidden på enheterna är riktigt bra tack vare Z-wave protokollet.

Vad klarar Philio Pan11-1

Sedan länge har den här modellen av Philio blivit ersatt av nyare modeller, därav har vi bara gått tillbaka och korrigerat inlägget och uppdaterat med korrekt information och länkar. Men värt att nämna är att vi nu år 2021 fortfarande kör dom, och detta var en av de första Z-wave enheterna vi testade på bloggen.

En strömbrytare strulade till en början och tappade kontakten med min Vera till och från, förbrukningen rapporterades ibland enormt fel. Detta berodde mest troligt på att brytaren var placerad för nära min Vera Lite (Ca 1 meter ifrån). Efter att ha flyttat Veran till en ny plats så har givaren fungerat problemfritt, inrapporteringen av förbrukning har varit exakt utan stora skillnader som tidigare.

Philio Pan11-1
Philio Pan11-1

För att nyttja funktionen med aktuell strömförbrukning så har jag valt att installera ett tillägg i Vera Lite som heter ”DataMine”, detta tillåter mig att spara informationen som Philio skickar under en längre tid.

DataMine

Grafer som skapas i  ”DataMine” skapas i realtid, möjlighet finns att gå tillbaka och se hur mycket en viss enhet har förbrukat tidigare. alternativt addera flera olika källor i samma graf, vilket är bra för att se trender eller konstigheter.

Graf info
Följande är en graf som bygger på data som Philio rapporterat in.

Betyg på Philio Pan11-1

Vi har kört 3st Philio Pan11 sedan 2014 och i år 2021 så har vi fortfarande några i drift, vilket gör att vi tycker den är både prisvärd och har en mycket bra livslängd. Att den dessutom återrapporterar energiförbrukning gör att fortsätter att använda den även idag. Innan Z-wave fanns så hade vi inte några möjligheter att få återrapportering från enheterna, men i och med Z-Wave så får vi både en kvittens efter att kommando skickats. Men nu år 2021 och sedan Zigbee introducerades så måste vi säga att den fortfarande har en plats i ett smart hem.

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

3 svar till ”Mät effektförbrukningen med Philio Pan11”

  1. […] styr jag med detta Z-wave uttag och jag har även en sån här tempgivare i rummet. När tempgivaren kommit upp i 18 grader så […]

  2. […] hittade en Z-wave brytare som jag inte använde just nu, som klarar av att mäta effektförbrukningen som den inkopplade […]

  3. […] för att se när min tv är aktiv, med detta som en trigger har jag skapat en scene som startar en strömbrytare vid tv:n, där sitter en gammal förstärkare och lite belysning som behövs. Detta gör att jag nu […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *