Aqara sensor med temperatur, luftfuktighet & lufttryck. Kommunikation via Zigbee

Test: Så bra är Xiaomi Aqara temperatursensor

Vi har köpt på oss Aqara sensorerna i omgångar och kör idag över 22st, och vi har ännu inte fått en enda felande temperatur! Vi kör Xiaomi Aqara både inne och ute, vilket gör dom perfekt för att övervaka det smarta hemmet. Med hjälp av Mesh som protokollet Zigbee erbjuder så är räckvidden till dessa inte ett problem heller. Det går att ha dom långt från huset med hjälp av mesh från belysning.

Vill du ha en kompat summering så rekommenderar vi det här testet: 2023-11-28 – Test av Xiaomi Aqara temperatur och luftfuktighetssensor, annars kan du fortsätta läsa det här inlägget. Där hittar du allt som går veta om den här sensorn.

2023-12-18 – Vi har nu ett test för den nya versionen av Aqara T1 temperatur och luftfuktighetssensorn med Zigbee 3.0

Så i det här inlägget kommer du nog hitta en mängd inspiration och tips som gör dina Aqara sensorer mer tillförlitliga.

Alla Xiaomi Aqara i skrivande stund.
Det går aldrig att ha för många Aqara sensorer 🙂

Summering av vårt fleråriga test av Xiaomi Aqara

Vi inser att det här inlägget vuxit med information varje år, så nu finns en summering med de saker vi vill lyfta fram om sensorn. Vill du sedan fördjupa dig i detaljerna så finns det med.

Vi har köpt på oss Aqara sensorerna i omgångar och kör idag över 22st, och vi har ännu inte fått en enda felande temperatur! Vi kör Xiaomi Aqara både inne och ute, vilket gör dom perfekt för att övervaka det smarta hemmet. Med hjälp av Mesh som protokollet Zigbee erbjuder så är räckvidden till dessa inte ett problem heller. Det går att ha dom långt från huset med hjälp av mesh från belysning.

Så i det här inlägget kommer du nog hitta en mängd inspiration och tips som gör dina Aqara sensorer mer tillförlitliga.

Alla Xiaomi Aqara i skrivande stund.
Det går aldrig att ha för många Aqara sensorer 🙂

Summering av vårt fleråriga test av Xiaomi Aqara

Vi inser att det här inlägget vuxit med information varje år, så nu finns en summering med de saker vi vill lyfta fram om sensorn. Vill du sedan fördjupa dig i detaljerna så finns det med.

Bra egenskaper med Xiaomi Aqara:

  • Xiaomi Aqara anpassar intervallet för inskickning utifrån tid & förändring av temperatur, sparar batteri.
  • Mycket snygg paketering, dessutom liten och lättplacerad.
  • Xiaomi Aqara använder Zigbee vilket gör att den går att placera långt från gatewayen.
  • Xiaomi Aqara har en mycket exakt sensor för att läsa av temperatur, så dom diffar väldigt lite mellan varandra.

Dåliga egenskaper Xiaomi Aqara:

  • Uppdaterar inte sin ”MESH”, dvs skickar den sin signal via en enhet och den stängs så tappar den oftasts kontakten.
  • Priset är nu relativt högt jämfört med vissa andra Zigbee sensorer.
  • Rätt ofta ”råkar” det bli inköp av en sensor till.

Meny

Vi har skrivit så mycket om Aqara sensorn så det behövs en meny på den här sidan för att samla allt roligt vi byggt med den.

Det första tipset vi vill ge dig PARA / INKLUDERA din Aqara enhet där den ska sitta direkt, annars är chansen mycket stor att den kan dra mer batteri än den ska om den flyttas efter detta moment, den kan dessutom slutar svara efter en stund. Vi fick feedback om det i vår mini Guide om hur man felsöker Zigbee här. Du kan även passa på att läsa här hur du optimerar ditt Zigbee nät, för det är det viktigaste du gör om du vill använda dessa Aqara sensorer!

Är du intresserad av teknik och vill veta mer om sensorer? Då kan du prenumerera på vår blogg, då får du ett mail med hela innehållet när vi publicerat ett inlägg. Dvs du behöver inte vakta bloggen för att få information när något nytt händer.

Mer om Xiaomi Aqara.

Nu när vi testat både Homey, Samsung SmartThings, Xiaomi Mi, Deconz (conbee) och Zigbee2Mqtt så vet vi att Xiaomi Aqara temperatursensorer är bland dom bästa på marknaden för Zigbee! Aqara:s sensor fungerar perfekt med de flesta Zigbee kontrollers! Dvs vårt påstående i Test: Så bra är Xiaomi Aqara temperatursensor är att den uppfyller alla våra kriterier! Alla FÖRUTOM ett, Aqara enheterna byter inte sin mesh när den väl är satt. Vilket många upptäckt. Men har du ett stabilt nät så är detta inte ett problem.

hållare monterad utomhus
Xiaomi Aqara monterad i vår egendesignade hållare utomhus, tänk på att skydda den mot direkt regn och sol.

Senast uppdaterat 2023-02-26 – Vill du veta hur du kommer igång att maximera nyttan med Aqara sensorerna? Då rekommenderar vi att du kollar in vår serie ”Guide För Nybörjare Med Fokus På Home Assistant Och Homey”, där får du steg för steg veta hur du maximerar möjligheterna i ditt Zigbee nät för både Home Assistant och Homey pro / Homey Brige

Uppdaterat: 2023-02-06 – Uppdaterat hur du ska placera Aqara sensorer för att maximera nyttan, länkat till inlägg där du kan se så ditt zigbee nät är byggt optimalt. Något som är viktigt eftersom Aqara sensorerna är dålig på att uppdatera sin mesh (hur dom hoppar mellan varandra)

Följande tekniker kommer vi testa i kombination med Homey och Home Assistant.
Är du intresserad av att se vad du i praktiken kan göra med dessa underbara sensorer? I så fall har vi länkat till hur vi med hjälp av Xiaomi Aqara sensorerna minskade vår elförbrukning med 11.500 kWh under 2022. Läs här om hur vi bland annat optimerade luftvärmepumpen med Aqara sensorer och styrde Sensibo Air. Skulle du vara intresserad av att designa detta från grunden själv? då rekommenderar vi att du följer den här nybörjarguiden – Guide För Nybörjare Med Fokus På Home Assistant Och Homey.

Xiaomi Aqara har mycket tilltalande sensorer både estetiskt, funktionellt och relativt prisvärda. I det här inlägget kommer jag fokusera på temperatursensorn från den tillverkaren (bilden ovan), den har stöd för luftfuktighet, lufttryck och temperatur. Den är väldigt lätt att dölja eftersom måttet är 36mm i kvadrat och 9mm tjock.

Test: Så bra är Xiaomi Aqara temperatursensor - Google Home Mini och Xiaomi Aqara monterade i köket.
Google Home Mini och Xiaomi Aqara monterade i köket

Som bilden ovan visar går det att dölja utrustning för smarta hem på flera sätt, jag har valt att montera Google home mini med följande fäste under ett köksskåp och Xiaomi Aqara sensorn bakom en gardin, på bilden är dock gardinen bortdragen. Xiaomi Aqara är monterad med hjälp av Automatiserar.se egendesignade och 3D utskrivna fäste (mer om det längre ner i inlägget), genom att köpa dessa supportar du bloggen.

Xiaomi Aqara tempsensor mäter mycket exakt och har bra räckvidd.

2020-11-16 – Vi har nu troligen identifierat ett sätt att mer tillförlitligt se när det är dags att byta batteri i Xiaomi Aqara! Håll koll på luftfuktigheten som rapporteras in, när den börjar rapportera in enstaka fall med 654% så är batteriet snart slut, temperaturen kommer fortsätta att komma korrekt ändå. Dela gärna vidare detta tipset och ge oss gärna lite cred till det här inlägget. Vi har nämligen inte sett någon annan som upptäckt detta! Längre ner i inlägget står det mer om detta

Vad är det som gör Xiaomi Aqara så bra?

Till att börja med är Xiaomi Aqara sensorn den minsta jag skrivit om på bloggen sedan vi började 2014! Temperatursensorn med luftfuktighet & lufttryck är endast 36mm i kvadrat och under en cm tjock! Vilket är en stor skillnad mot många andra temperatursensorer vi tidigare testat. Temperaturerna rapporteras in dynamiskt utifrån hur mycket förändring som skett. Vilket både är bra för batteritid och för att fånga hastiga förändringar i temperatur.

I vårt inlägg om hur vi optimerade luftvärmepumpen maximalt med hjälp av Xiaomi Aqara sensorerna så kan du hitta en del tips på både placering. Detta gjorde att vi kunde minska uppvärmningskostnaden utan att minska på bekvämligheten märkvärt.

Som sagt den största styrkan med Xiaomi Aqara är just att den snabbt fångar en förändring, sedan när temperaturen eller luftfuktigheten stabiliserat sig minskar den på frekvensen. Detta gör att vi får data när vi behöver den, men samtidigt sparar batteri.

Grafen nedan innehåller temperaturer från gården.

Aqara sensorn med en 90 dagars graf
Här presenteras en graf från Grafana med temperaturen för de senaste 90 dagarna.

I Grafana grafen nedan ser vi hur alla temperatursensorer följer runt om i huset (vi har 12 st aktiva idag och är mycket nöjd med alla dessa!)

Agera vid förändring

Sedan vi började använda Aqara sensorer så har vi fått korrekt temperatur, luftfuktighet och lufttryck konsekvent. Många andra temperatursensorer har rapporterat mycket avvikande temperaturer tyvärr. Att Xiaomi Aqara är så stabila gör att vi vågar nyttja sensorn till mer avancerad scener och styra mer kritiska funktioner i huset utifrån data. I kombination med Homey som vi skrivit en hel del om så är det en mycket prisvärd sensor. I skrivande stund använder jag 16st Aqara sensorer och ångrar inte inköpet på en enda.

Tips på Bluetooth sensor med display

Nu är detta ett helt annat protokoll än Aqara, dvs Bluetooth. Men vi ser att flera av de större aktörerna går mot just Bluetooth med. Därav har vi börjat testa och jämföra temperatur och luftfuktighetssensorn LYWSD03MMC. Inte för att helt ersätta Aqara sensorerna, för den egenskap Aqara sensorerna har med dynamisk inskickning av data gör dom nästan unika.

Skillnaden mellan Aqara och LYWSD03MMC i storlek är relativt liten.
Däremot så har displayen LYWSD03MMC en stor fördel med att vi både får in sensordata, samtidigt som vi visuellt får information om temperaturer i rummet den sitter. Vilket gör att vi snabbt får en överblick i rummet utan att behöva ta fram telefon eller någon annan skärm.

Att vi däremot börjat leta alternativ är för att priset på tex Aqaras TVOC sensor är för hög, och dessutom äter dom tre vi testat batterier.. Så vi har letat efter alternativ med display, bland annat Tuya:s wifi sensor har vi testat en del. Men inte fastnat för dom heller. Nu med det pris / prestanda som Bluetooth sensorn ovan ger ( ~70 kr st) så kan vi köpa 3 av dom för priset av en enda Xiaomi Aqara. MEN dessa sensorer meshar inte och kräver Bluetooth mottagaren i sin närhet för att Home Assistant ska få in data.

Nu har även det börjat förändrats iom att Home Assistant starkt har börjat testa Bluetooth Proxies med ESPHome, vilket då tar bort den brist vi tidigare sett med just Bluetooth sensorer. Så under året 2023 tror vi att det kommer dyka in en hel del nya prisvärda Bluetooth sensorer.

Nu återgår vi till Xiaomi Aqara igen i resterande del av inlägget.

Placering av Xiaomi Aqara temperatursensor

Vi har under lång tid nu testat Xiaomi Aqara och hittat flera placeringar som gjort att vi får en upplevd temperatur inrapporterad. Detta istället för en eventuellt svalare / varmare temperatur vid en vägg.

Genom att montera Aqara på dolda ställen som under bord eller på sidan om en möbel går det att se mer korrekta temperaturer.
I vårt inlägg om styrning av en luftvärmepump pratar vi mycket om optimal placering av Aqara sensorerna.

Vi har nu valt precis påbörjat en flytt från det traditionella sättet på ytterväggen till att montera sensorerna under Bord, räcken och möbler. Detta gör att den temperatur och luftfuktighet vi mäter nu motsvarar den vi upplever. Vi kommer i samband med serien om Smarta Hem 7.0 börja visa exempel på hur vi väljer att montera Aqara sensorerna och hur mycket bättre rapporter vi får. Ett exempel vi kan ge innan nästa avsnitt skrivits är mätningen av temperatur från luftvärmepumpen under ett räcke. Detta gör att vi inte behöver nyttja temperaturen från Sensibo Air för att veta hur varmt luften är som kommer från värmepumpen. Vilket gör att vi via Homey integrationen till Sensibo Air kan fortsätta använda Aqara temperaturerna.

Det blir lätt för många Xiaomi Aqara temperatursensorer..
Det blir lätt för många sensorer när väl den första kommit på plats

I vårt senaste inlägg om Ambi Climate Mini för att styra vår luftvärmepump kunde vi tydligt se vilken skillnad det blev i inrapporterad temperatur beroende på placering, detta med tre st Xiaomi Aqara i samma rum!

Den Aqara som monterats under räcket på bilden till vänster, och en Aqara som monterats på väggen på bilden till höger. Skillnaden är 1491 inrapporteringar mot 699 på den som inte får varmluften från värmepumpen direkt på sig.

Bilden nedan visar tre Aqaror och Ambi Climates inrapporterade frekvens under 11 dagar. Den Aqara som är placerad under räcket uppdaterade 1491ggr, medan den som placerats en bit bort där temperaturen inte påverkas lika snabbt rapporterade in 559 ggr under samma period. Detta bör göra att batteriet på en sensor som placeras korrekt räcker längre.

Xiaomi Aqara och Ambi Climate Mini
Antal inrapporterade temperaturer på en period av 11 dagar.

5 Orsaker till att Xiaomi Aqara temperatursensor är så bra!

Vi har här motiverat varför vi gillar Aqara temperature sensor och lyft fram de styrkor vi anser som gör den till en mycket bra komponent i det smarta hemmet.

  1. Formen på Xiaomi Aqara sensorn gör den mycket lätt att dölja och placera optimalt för att få korrekt temperatur.
  2. Temperatursensorn mäter även luftfuktighet, vilket gör det möjligt att övervaka risken för mögel, exempelvis i krypgrund, på vinden eller i badrum.
  3. Sensorn rapporterar temperatur både på intervall och när x antal % skiljer sig, vilket ger bra batteritid utan att missa värdefull data.
  4. Batteritypen CR2032 är mycket billig och går att få tag på i vanliga mataffärer, vilket inte är fallet med många andra enheter.
  5. Sensorn använder sig av Zigbee och har därigenom en mycket lovande framtid och möjlighet att placeras långt från kontrollern.

Vi har i skrivande stund 16st av Xiaomi Aqara sensorerna smart placerade i vårt hem. Det enda negativa vi sett med sensorn är att den monteras med en tejp, vilket gör det svårt att flytta sensorn till en optimal placering. Orsaken att vi gör en så pass stor sak av detta är för att det är svårt att hitta en optimal placering direkt, vi har ofta behövt flytta runt våra sensorer i rummen, detta för att få en temperatur som matchar den upplevda temperaturen i rummet.

Lösningen för att slippa den medföljande tejpen och fritt kunna flytta sensorn är att nyttja en hållare. Vi har designat och med hjälp av en 3D skrivare (Här kan du läsa mer om vad en 3D skrivare innebär och se hur vi använder den) skrivit ut hållare. vår design så alla med en egen 3D skrivare kan skriva ut den till sig själv här på Thingiverse, dvs för de som redan har en 3D skrivare.

Bloggens körs helt ren från reklam. Genom att köpa hållare av oss så supportar du bloggen, samtidigt som du löser ett problem med monteringen.

2020-11-16 – Nu har vi uppdaterat designen på hållaren så det går att montera den i tak, under bord eller liknande.

Vill du stötta bloggen och lösa problemet så kan du köpa dom av oss. Detta gör att vi kan hålla bloggen fri från reklam och fortsätta skriva om smarta hem. Samtidigt löser du ett kommande problem och kan fritt flytta dina sensorer 🙂

Mycket Mycket smidigare att både byta batteri och flytta sensorn nu. Här visar vi en film på hur enkelt Xiaomi Aqara sensorn flyttas med hjälp av vår hållare utan att skada väggen.

När vi väl löste problemet att flytta Xiaomi Aqara temperatursensorer så har vi inte något negativt alls att säga om dom!

Användningsområden för Xiaomi Aqara

(2021-10-21) – Vi försöker här ge bra exempel på vad vi har använt Aqara sensorerna till, och i bästa fall även en liten guide på hur du kan göra samma. Vi har nyligen påbörjat att fylla på den här listan, så har du några bra tips på vad mer vi borde lägga till här så tveka inte på att höra av dig!

Kombinera värden från flera Aqaror

Utöver att bara mäta temperaturer och luftfuktighet så har vi även börjat kombinera sensorinformation mellan två Xiaomi Aqara sensorer. Detta för att göra en luftavfuktare smart, vi hindrar dessutom avfuktaren att försöka få luften torrare än vad den normala nivån ligger på i rummet intill

Användningsområde och länk

Vanliga problem med Xiaomi Aqara temperatursensorn

Oavsett hur bra något fungerar så dyker det ibland upp problem. Vi har dock varit mycket förskonad från problem med vår implementation av Xiaomi Aqara sensorn. Men vi kan säga att de fel som uppkommit har till stor del berott på följande nedan. Och med tanke på hur många enheter vi har så borde vi dykt på det mesta som kan hända med dom 🙂

Är du intresserad av att veta hur du maximerar och bygger ett stabilt Zigbee nät? då har vi nyligen publicerat ett längre inlägg där vi går igenom Zigbee2mqtt, mosquitto broker och sonoff zigbee 3.0 usb. Med dessa så kör vi i skrivande stund 120 st Zigbee sensorer utan problem.

Del 2 – Installera Mosquitto Broker Och Zigbee2mqtt På Home Assistant – Detta maximerar värdet du kan få ut ur dina Xiaomi Aqara sensorer.

Problem: Xiaomi Aqara slutar skicka data

När sensorn slutar skicka data så beror det ofta på att Xiaomi Aqara sensorn tappar den Mesh den har skickat via. Detta kan bero på att sensorn inkluderades i närheten av kontrollern, och sedan flyttas till den plats där den ska sitta permanent. Lösningen om detta uppkommer är att köra en inkludering igen från den plats den ska sitta. Använder du dessutom Deconz så återupptar den den gamla enheten.

Ett annat vanligt problem är att Xiaomi Aqara enheten hoppar via en Zigbee lampa. Men lampan manövreras via strömbrytare, dvs den stängs helt och tappar all ström. Vilket leder till att Aqara sensorn helt tappar sin Mesh (sätt att hoppa via andra enheter). Filmen nedan visar vi precis hur problemet uppstår med Xiaomi Aqara och hur man måste göra för att åter få Aqara sensorn att rapportera.

Problem: Xiaomi aqara slutar fungera och batteribyte hjälper inte.

Nyligen blev vi tyvärr drabbad av att en Xiaomi Aqara sensor inte fungerade ens med nytt batteri. Vi har inte tidigare varit ut för detta, men även med ett annat nytt batteri så skickade sensorn inte någon data eller blinkade blått vid inkludering. Lösningen var att bryta fram den vänstra metallbiten mot mitten (ytterst lite), och sedan bryta upp de två metallbitarna som sitter i mitten. Detta gjorde att vi fick igång sensorn med det första batteriet igen.

Skulle din Xiaomi Aqara inte fungera efter ett batteribyte, testa att bryta fram metallbitarna.

Betyg

Summerat så ger vi Xiaomi Aqara full pott, och orsaken till detta är som sagt baserat på de fem punkterna vi nämnde ovan. Men få sensorer vi har testat har dels haft den funktionalitet vi efterfrågat i kombination med ett bra pris, att de dessutom har en formfaktor som är bland de minsta på marknaden med BRA batteritid gjorde vår slutsats ännu enklare. Så 5 stjärnor av 5 möjliga ger vi den i dagsläget baserat på egna erfarenheter, det enda negativa vi kan komma fram till är att det lätt blir för många.

Betyg: 5 av 5.
Alla Xiaomi Aqara i skrivande stund.
Det enda negativa vi kan komma fram till är att det uppstår ett visst beroende av att mäta mer, vilket leder till fler inköp av Xiaomi Aqara.

Xiaomi Aqara för utomhusbruk?

Svaret är Nja där, det går men den måste sitta väderskyddad och den går troligen en bit under -20 grader ( vi har en i frysen som visat -23 som max än så länge). Vi har kört några några Xiaomi aqara utomhus, men då väderskyddat och under ett tak, vi har därför letat en sensor som är mer anpassad för att sitta utomhus. Det visade sig att vi inte hittade någon från Xiaomi Aqara tyvärr. Den sensor vi fastnade för utomhus är Philips Hue outdoor sensor, den rapporterade temperatur lika exakt som Xiaomi Aqara och är dessutom gjord för att sitta utomhus. Utöver det har vi länge letat en sensor för utomhusbruk som rapporterar ljus på ett bra sätt utöver temperaturer. i Mars 2020 hittade vi äntligen det vi sökte med Philips Hue sensorn. Den rapporterar både ljus i Lux och temperaturen frekvent och korrekt. Vi gjorde ett test mot Aqara temperatursensorerna och ser att dom ligger inom ~0.1 grader mellan varandra. Vi har gjort en recension och grävt ner oss i detaljerna på Philips Hue outdoor sensor här.

Philips Hue utomhussensor
Philips Hue utomhussensor

Använda Xiaomi Aqara temperatursensor för mäta isolering?

I och med dom stigande elpriserna så har vi börjat isolera och säkerställa att vi håller den värme som vi väl fått in kvar. Vi har gjort en mycket lång och genomgående bloggpost om det här, dvs spara pengar med hemautomation.

När det gäller att se om det verkligen gör någon skillnad så har vi mätt vid garageporten under långt tid, dvs vi har något att gå tillbaka på och kolla innan vi isolerar mer i garaget. Och bara genom att täta springor och se till att isolera metalldelar på porten så kanske de gör skillnad.

På grafen nedan så började temperaturen falla vid lunch. Och vid 19 tiden så isolerade vi runt porten, genast kunde vi se att det slutade kyla från porten.

Aqara sensor vid porten
Här mäter vi temperaturen vid garageporten. (vi använder Home Assistant och Zigbee2Mqtt)
Kollar vi i Grafana så ser vi följande:
Lila streck är Philips Hue Outdoor sensor
Rött streck är Philips Hue Rörelsesensor i mitten av garaget
Gult streck är Xiaomi Aqara Temperatursensor vid garageporten.

Nu kanske det är för tidigt att avgöra hur stor effekt det här får redan nu, men vi kan säga att skillnaden mellan Hue sensorn och Aqara sensorn har minskat, nu följer dom varandra mer. Vilket verkar lovande eftersom Hue sensorn sitter i mitten av garaget och håller lite högre temperatur.

Kan man ha Xiaomi Aqara temperatursensor i frysen?

Vi har fått många frågor om det går att ha en Xiaomi Aqara temperature sensor i frysen, och svaret på den frågan är JA. Här är ett exempel på hur Xiaomi Aqara temperatursensor lagts i frysen, och sedan loggats via Athom Homey till grafana. Varje punkt som du ser i diagrammet nedan är en temperatur som skickats av Aqara sensorn till homey. Som du ser så gick den från att skicka väldigt frekvent eftersom temperaturen gick från rumstemperatur till rätt temperatur på ca 20 minuter. Dvs nu när den skickar runt minuts -17 grader så kommer vi få allt glesare och glesare rapporter från den, vilket är perfekt för att spara batteri!

2021-02-04 – Efter ca ~2 år gav faktiskt den Xiaomi Aqara temperatursensor vi hade i frysen upp. Detta är dock den enda som slutat fungera, de två andra vi kör ute fungerar fortfarande.

Xiaomi Aqara temperatursensor i frysen
Med hjälp av Athom Homey och en Grafana så kunde vi snyggt fånga varje meddelande som Xiaomi Aqara skickade från frysen.

Det som ger Aqara ännu en fördel är att den klarar att skicka sin information via andra zigbee enheter (Mesh), detta i kombination med andra zigbee enheter som belysning eller uttag förlänger räckvidden aqara sensorn, vilket ger bättre valmöjlighet till optimal placering. Designen på sensorn gör att dom Aqara sensorn smälter in bra. Jämför vi designen på en Aqara med en 433Mhz viking sensor så är det lätt att förstå varför vi valt att byta till Aqara.

Den är mycket lätt att dölja i inredningen till skillnad från andra sensorer som Viking sensorn nedan.

Viking temperatursensor, pratar över 433Mhz och har endast envägskommunikation.

Skillnaden på den här Viking temperatursensorn ovan och Aqara sensorn är enorm när det gäller formfaktor och funktionalitet. Men temperatursensorn fyller sin funktion och är därmed inte dålig eftersom den även går att ha utomhus. Men vi anser att den viking sensor och liknande är för otillförlitlig för att koppla automationer mot.

Teknisk data – Aqara temperatursensor

  • Temperaturomfång -20 till +60 grader
  • Luftfuktighet: 0 – 100% RH
  • Lufttryck: 30 – 110KPa
  • Batteri: CR2032
  • Mått: (L x W x H): 3.60 x 3.60 x 0.90 c

2021-02-04 – Vi öppnade en Xiaomi Aqara och tog några macro foton med det så kunde vi se vilken sensor som användes och därigenom hitta exakta specifikationer för det. Inne i Aqara sitter SHT30 och den har en maximal 0.2 grader felande och max 1.5% felande på luftfuktighet.

I en Xiaomi Aqara sitter det en SHT30 DFN.
I Xiaomi Aqara sitter det ett i2c chipet SHT30 med en DFN formfaktor.

Är du intresserad att veta mer om detta chip så hittade vi ett produktblad hos mouser (extern länk)

Det som sedan driver själva Xiaomi Aqara sensorn är en JN5169 micro kontroller för Zigee, där gjorde vi inte så mycket mer forskning än att kolla vilken micro processor som användes, och vad vi kunde se så är det HN5169 för Zigbee / IEEE802.15.4 kommunikation.

När vi öppnade Aqaran så hittade vi att den använder microprocessorn JN5169 för Zigbee.
Vad vi kunde läsa oss till så ska JN5169 dra ~0.7 uA när den är i sleep mode. Och SHT30 vaknar om det skiljer mer än 0.7 grader sedan senaste sändning.

Xiaomi Aqara finns att köpa hos bland annat m.nu, Den versionen vi skriver om (Länk till Xiaomi aqara hos m.nu), artikel AS008UEW01

Kompatibla gateways med Xiaomi Aqara temperatursensorer

På automatiserar.se har vi haft möjligheten att testa en mängd kontrollers, vi har många av dessa igång parallellt och kan därigenom testa vilka gateways Aqara sensorerna fungera med. Vi upplever att följande Gateways är de vi testat som fungerat bäst (Conbee fungerar även, men vi hade inte någon bild där ännu).

  • Deconz & Conbee – (2021-02-04) – Vi håller på att designa vårt smarta hem 7.0 och då kommer vi koppla alla Xiaomi Aqara via en conbee sticka
  • Homey – Fungerar mycket bra och går att få in där med hjälp av appen ”Aqara & Xiaomi ZigBee” (du kan behöva klicka en mängd gånger på sensorn).
  • Samsungs SmartThings – Xiaomi Aqara fungerar riktigt bra med Smartthings med en del konfiguration (går inte native)
  • VeraSecure – går nu att få in Xiaomi Aqara sensorn i VeraSecure, dock så fungerar inte lufttryck ännu! (problem att den slutar rapportera efter en tid)
  • Xiaomi Mi – Gränssnittet säger att Xiaomi Aqara temperatursensor inte går att få in, men trycker du på knappen på gatewayen 4 ggr och sedan håller in knappen på Aqara sensorn i 4 sekunder så påbörjas en inkludering.
Xiaomi Aqara temperatursensor med Xiaomi MI, Homey & Smartthings
På följande sätt presenteras sensorn i De olika apparna Samsung Smartthings (till vänster), Homey (mitten), och Xiaom MI (till höger)

Som med allt så finns det även de kontrollers om inte klarar dessa sensorer bra eller inte alls. Philips Hue och Ikeas Trådfri kan ej ta in dessa sensorer. Men nu har faktiskt Philips hue en egen temperatursensor som är helt ok!

Philips Hue VS Xiaomi Aqara
Xiaomi Aqara rörelsesensor till vänster och Philips Hues rörelsesensor till höger har en dold funktion för temperatur!

Övervaka temperatur över tid

När det gäller grafer och uppdateringsfrekvens så är jag mer än nöjd med Aqara sensorn, den gör det den ska och jag får in snabba svängningar i temperaturen.

Xiaomi aqara grafer i insights. Grafen kommer från Athoms egna sida (https://insights.athom.com/)
Xiaomi aqara grafer i insights. Grafen kommer från Athoms egna sida (https://insights.athom.com/)

För att få en bättre överblick över temperaturen på vinden så valde jag att montera en sensor på vinden. Med hållaren Automatiserar.se har designat så är det inte något problem att montera den direkt mot trä. När sensorn hade suttit några veckor på vinden så insåg vi att sensorn inte är optimal att nyttja på ställen som svänger i temperatur snabbt (läs tillförlitlighet och noggrannhet en bit ner). Den kommer relativt snabbt tömma batteriet på sensorn på grund av uppdateringsintervallen. Men för mitt syfte så är det ok att den drar slut på batteri snabbare än tänkt, den sitter mycket lättåtkomligt till och går snabbt att ersätta batterierna i nu.

Xiaomi Aqara på vinden
TIPS: När du sätter upp dina enheter, sätt en liten lapp eller märk dom så kommer du lättare hitta dessa i gränssnitten senare. Jag har märkt min med 11, vilket jag även nyttjar i Homey för att enklare hålla reda på alla sensorer.

Uppdatering 2019-10-16: Temperatursensorn som placerades på vinden (bilden ovan) har nu rapporterat temperaturer och luftfuktighet utan problem i mer än 90 dagar. Eftersom temperaturen svänger så frekvent på viden så kan Aqara sensorn dra en hel del batteri. Men i skrivande stund har jag inte sett någon indikation på att någon av Aqara sensorerna börjar få dåligt med batteri. Som du ser på bilden nedan så är det över 44.7 grader på viden i juli, har ännu inte stött på några problem att Aqara sitter i ett utrymme där temperaturen kan bli så pass hög.

Temperatur och luftfuktighet på vinden de senaste 90 dagarna
Temperatur och luftfuktighet på vinden de senaste 90 dagarna

Med hjälp av Insights i Homey så får jag en bra bild över temperatursvängningarna på vinden och vilken luftfuktighet som registrerats. Där ser jag även att temperaturen svänger kraftigt, vilket kommer förbruka batteriet snabbare än normal, så tänk på hur och vart du placerar din sensor. Det får stor betydelse för din batteritid.

Homey Insights med aqara
Här ser jag temperaturen de senaste 14 dagarna på vinden.
Här ser jag luftfuktigheten de senaste 14 dagarna på vinden.
Här ser jag luftfuktigheten de senaste 14 dagarna på vinden.

Tillförlitlighet och noggrannhet.

För att se hur frekvent en sensor uppdaterar, hur mycket skillnad det behöver i temperatur för att aktivera en skickning så flyttade jag en sensor från gården in i huset. Jag kunde nu se att ~0,6 graders skillnad gör att sensorn skickar information till kontrollenheten, i mitt fall Homey. Desto stabilare temperaturen blir desto mer sällan skickas en uppdatering från sensorn. Vilket är mycket bra för batteritiden på en sensor. Aqara temperatursensorn kan fånga riktig bra svängningar i temperaturen i och med detta, precis som listan nedan visar.

2021-02-04 – Vi har nu öppnat och kontrollerat vilken typ av sensor som sitter i en Aqara och enligt databladet så är toleransen max 0.2 grader från det korrekta värdet. Vilket är mycket bra.

Vi blev tvungen att öppna och kolla i Xiaomi Aqara
Vi hade en sensor som tyvärr gav uppe efter nästan två år i frysen.

De 12st Xiaomi Aqara sensorer vi har kört i snart ett år har inte skickat EN ENDA felrapportering sedan start! Det är den bästa sensor vi har varit med om när det gäller tillförlitlighet på data.

Här tog jag fram en lista med den frekvens en sensor uppdaterar och hur kort intervall det kan vara som kortast
Här tog jag fram en lista med den frekvens en sensor uppdaterar och hur kort intervall det kan vara som kortast

Senaste uppdatering mäts i sekunder sedan senaste skickning.

((( *** Hoppa förbi stycket om Vera Secure här **** )))

Addera Xiaomi Aqara till Vera Secure

Någon vecka efter jag fick händerna på en VeraSecure beställde jag lite blandade Zigbee sensorer från tillverkaren Xiaomi Aqara. Orsaken till att jag inte skrivit om dessa med Vera tidigare är att på grund av VeraSecure hade begränsat stöd för Zigbee… Vilket gjorde att sensorerna blev liggande i en låda över ett år.

Fick i kommentaren tips från ”Mats” nere i kommentarerna att en användare i en forumtråd på Vera forumet (extern länk till forumet) att man fått in en Xiaomi Aqara temperatursensor i Vera. Blev därför tvungen att testa omgående, och efter att ha testat flera gånger utan att lyckas så började jag med att köra en reset på hela Zigbee nätverket i Vera, började nästan ge upp hoppet innan jag börjat testa igen…

Fabriksåterställ zigbee i Vera Secure
Fabriksåterställ zigbee i Vera Secure

Efter att återigen försökt inkludera Xiaomi Aqara 10 ggr i Vera Secure utan något resultat så beslutade jag mig för en omstart… Även om jag var mycket tveksam, nu var det ett tag sedan jag kollade i gränssnittet på veran, så jag genade lite och körde lite Luup kod för att starta om den snabbt.

Med hjälp av Luup startade jag om vera.
Under apps / develope apps och lite Luup kod så startade jag om vera. os.execute( ’reboot’ )

Köpa hållare till dina egna Xiaomi Aqara temperatursensorer?

Nu finns hållarna att köpa på vår sida, dvs du behöver inte äga en 3D skrivare för att få tillgång till dessa hållare längre. Länken nedan visar en film på hur dessa fungerar i praktiken och innehåller info om hur du köper dessa (vi tar 100 kr för 3 stycken hållare inklusive frakt, köper du dom av oss stöttar du bloggen).
https://www.automatiserar.se/faste-till-xiaomi-aqara-temperatursensor/

Xiaomi Aqara fungerar i Vera!

Efter omstarten så testade jag återigen att inkludera en generisk Zigbee enhet i Vera Secure, till min förvåning så fungerade det efter omstarten! Fick utan någon extra konfiguration in 2 av 3 sensortyper från Xiaomi Aqara sensorn i Vera Secure. Den som felar är trycksensorn, den verkar inte riktigt fungera ännu. Men det kommer säkert någon som hittar hur den ska konfigureras väldigt snart!

2 av 3 sensorer i Xiaomi aqara fungerar i vera
2 av 3 sensorer i Xiaomi aqara fungerar i vera

Nu har jag väntat en stund för att se om sensorn Aqara sensorn uppdaterar Vera, och det ser mycket lovande ut!

Xiaomi Aqara uppdaterar status i vera
Xiaomi Aqara uppdaterar 2 av 3 värden

Hur mycket skiljer Aqara mellan varandra i temperatur?

För att se om dessa temperatursensorer fungerar bra eller bättre än Viking sensorerna som tidigare användes placerade jag 6st Xiaomi Aqara sensorer på ett fat. vi flyttade dessa från ett rum där det var minusgrader och sedan flyttades de till normal rumstemperatur. Detta loggades sedan till en central loggservern vi använder. Med hjälp av den informationen kunde vi se hur ofta varje sensor skickade uppdatering och vilken temperatur den skickade, och resultatet är mycket imponerande!

Jag testade här 6 sensorer med samma förutsättningar för att se hur mycket som skiljer dom åt.
Jag testade här 6 sensorer med samma förutsättningar för att se hur mycket som skiljer dom åt.

Vår automationskontroller Homey skickade vidare varje ändring i temperatur, luftfuktighet och lufttryck till en gammal loggserver som lever kvar än idag. Det blev totalt 595 loggrader i textfilen.

Resultatet nedan är sensor för sensor och antal datarader, eftersom varje sensor skickar när den själv får temperaturförändring så är det mycket imponerande att alla dessa skickade exakt samma antal gånger, intervallen är nämligen ett dynamiskt värde utifrån hur mycket temperaturen förändras!

Det skiljde som mest 0.2 grader på totalt 595 inrapporterade temperaturer från Xiaomi Aqara temperatursensorn.

2021-02-04 – Vi har nu öppnat en Xiaomi Aqara och verifierat att det maximala som i2c sensorn SHT30 får diffa. Så vi har med andra ord bekräftat detta.

  • Minimum temperaturen – Skiljde sig maximalt 0.2 grader mellan de 6 enheterna.
  • Max temperaturen – Skiljde sig maximalt 0.2 grader mellan de 6 enheterna.
  • Snitt temperaturen – Skiljde sig ~0.2 grader grader.

Resultatet nedan är summerat med hjälp av Powershell.

Jag har nu kört ett test med 6 st Aqara sensorer intill varandra, 595 avläsningar och snitt från respektive sensortyp
Jag har nu kört ett test med 6 st Aqara sensorer intill varandra, 595 avläsningar och snitt från respektive sensortyp

Jag sorterade sedan fram hur många gånger respektive sensorn rapporterat temperatur, luftfuktighet och lufttryck. Utifrån det så tog jag ett snitt hos respektive sensor och sparade i medeltemperatur. Som bilden nedan visar så skiljer sig inte värdet mycket alls mellan de 6 olika aqara senosererna.

Batteribyte på Xiaomi Aqara

När du haft en sensor som ofta skickar temperaturer så behövs det batteribyte, batteritypen är CR2032 och priset för ett batteri är billigt. Tyvärr är plasten under sensorn riktigt mjuk, vilket innebär att för stor eller för liten mejsel för att öppna luckan till batteriet riskerar skada plasten…

Utan allt för mycket kraft så lyckades jag skada luckan tyvärr, därav skapade jag en nyckel till sensorerna.
Utan allt för mycket kraft så lyckades jag skada luckan tyvärr, därav skapade jag en nyckel till sensorerna.

Luckan öppnas motsols och kräver att man trycker ner samtidigt som man vrider. Delen jag skapade är precis anpassad för att precis passa i spåret i batteriluckan under temperatursensorn. Vilket nu besparar mig framtida frustration när batteriet ska bytas. Att montera sensorn med den medföljande tejpen innebar att efter ett batteribyte så gick det inte att få den att fästa lika bra på väggen igen… Därav skapades även en hållare till sensorn (Mer info om det längre ner)

Xiaomi Aqara - Nyckel till batteriluckan
Xiaomi Aqara – Nyckel till batteriluckan

Vill du göra en egen nyckel eller funderar över måtten ? Längden på spåret under är 8.8mm och bredden 2.1mm, vilket gör att eventuella 3D utskrifter behöver skrivas ut med mycket hög noggrannhet för att passa. Du behöver även tänka på att skriva ut den ståendes. Vill du skriva nyckeln själv så finns den på vår Thingiverse sida.

Så här stor är nyckeln till batteriluckan. Nu är frågan vart man ska förvara den tills nästa gång.
Så här stor är nyckeln till batteriluckan. Nu är frågan vart man ska förvara den tills nästa gång.

Du kan ladda ner den här på thingiverse (extern länk) med om du har en 3d skrivare (vi har skrivit om 3d-skrivare här om det är intressant)

Hur vet jag när det är dags att byta batteri?

2020-11-16 – Här är en av de vanligaste funderingarna vi hör när det gäller Xiami Aqaras temperatursensor och svaren är två. Varav det vanligaste sättet som många upplever och upptäcker det på är: Det slutar komma nya rapporter om temperatur, luftfuktighet och lufttryck. Nu är detta ett mycket dåligt sätt att märka att det är dags för ett batteribyte eftersom det är reaktivt! Vi har tack vare den mängd av Aqara sensorer vi kör hittat ett mönster som verkar stämma och något som uppstår en bra stund innan temperaturerna slutar rapporteras in. Det verkar nämligen som att sensorn i Xiaomi Aqara för luftfuktighet kräver lite högre energi än vad temperatursensorn gör. Vilket får luftfuktighetssensorn att börja skicka ett felande värde som är 654% luftfuktighet när den börjar få slut på batteri. Kollar vi vad Homey säger i appen så är det 69% batteri kvar och nr 79% batteri kvar, men det har inte varit konsekvent på samma sätt som luftfuktigheten. Kom gärna med feedback om det verkar stämma för dig med.

Vi har börjat övervaka när detta uppstår och det verkar än så länge fungera bättre än att lita på den inbyggda batterirapporten som Aqara skickar. Bilden nedan visar en Grafana Vy över all luftfuktighet, vi har fokuserat på en dag där nr Xiaomi Aqara nr 11 tycker det är dags för batteribyte. Just den sitter på vinden och rapporterar otroligt mycket eftersom temperaturen där ändras konstant.

För att övervaka batteribyten proaktivt så kan du skapa ett larm när 654% luftfuktighet uppstår, uppkommer det så verkar det som att batteriet snart kommer ta slut.

Hur bra är räckvidden på Xiaomi Aqara

Aqara sensorn använder sig av Zigbee, vilket är samma som teknik som Ikea Trådfri och Philip hue använder sig av. Detta gör att Xiaomi aqara sensorer som inkluderas i Zigbee nätverk tillåts mesha (hoppa) med hjälp av andra Zigbee enheter i nätverket. Detta sparar energi och förlänger räckvidden på nätverket. För tillfället har jag valt att inte köra alla mina Ikea lampor i Homey:n eftersom jag då tappar lite funktionalitet på fjärrkontroller mm. Därav har jag inte några enheter som hjälper mina Xiaomi Aqara att få bättre räckvidd. Detta har dock inte varit något problem för mig. I vår Smarta hem 7.0 design har vi beskrivit hur vi valt att nyttja Conbee och Deconz i kombination med Home Assistant.

Summering

Jag är mycket nöjd med sensorn och har testat den på flera olika sätt, en del säger att den inte mäter helt korrekt, men jag har inte upplevt det på min sensor ännu. Det går dessutom att kalibrera sensorn i Homey:n om man ser att det inte stämmer. Jag kommer troligen att nyttja dessa sensorer som standardenhet för att hålla koll på temperaturer hemma framöver.

Min Aqara sensor i Homey visar följande när jag öppnar sensorn i gränssnittet.
Min Aqara sensor i Homey visar följande när jag öppnar sensorn i gränssnittet.

Väggfästen till Xiaomi Aqara?

När jag började med mitt smarta hem valde jag ofta att nyttja den dubbelhäftande tejpen som följer med sensorer, hade inte någon tanke på att flytta sensorn i framtiden. Men nu blev det så att en sensor blev felplacerad och då visade verkligen tejpen sina brister! Den lämnar stora märken på väggen och gör sensorer svåra att både demontera och montera på nya ställen.

Vi pratar ofta om fästen till Aqara sensorerna
Vi nämner ofta dessa fästen till Aqara temperatur sensorerna, bilden ovan är förklaringen till varför. Gissa hur väggen ser ut där sensorn satt på tapeten… Vi blev tvungen att flytta den och det är det enda negativa vi hittat med sensorn. Men det har vi som sagt löst nu 🙂

Med den funktion att sensorn skickar uppdaterad information om det skiljer mer än 0.7 grader, dvs sedan förutgående rapportering kan en placering för nära ett fönster med sol och element orsaka mängder av onödiga inrapporteringar. Vilket drar batteri i onödan.

Xiaomi Aqara temperatursensor V2
Version 2.0 av Aqara hållaren

Jag har därför som vana att montera sensorer med en liten skruv om det är möjligt, det lilla hål som blir i vägg, dörrkarm eller liknande kan jag lättare dölja om jag flyttar sensorn.

Monteringen på en vägg blir mycket enkelt med hållaren.
Monteringen blir riktigt snygg och dessutom enkelt att flytta Aqara sensorn, Vi har flyttat våra sensorer flera gånger eftersom Xiaomi Aqara har en Hysteresis på 0.7 grader. Vilket gör att vissa placeringar får dom att skicka temperaturer väldigt ofta.

Det finns några hållare på thingiverse för just Xiami Aquara, men jag hittade inte någon hållare jag var nöjd med tyvärr. Jag satte mig därför några timmar och designade en egen som uppfyllde mina krav. Min hållare får sensorn att vara några mm från väggen och därigenom bör temperaturen bli mer korrekt (antar jag). Dessutom blir hållaren relativt dold bakom sensorn när jag monterat den. Hållaren är designad som ett kryss och jag har valt att skriva ut den med transparent plast i 3D skrivaren, då kan jag ta bort sensorn utan att hållaren syns allt för mycket. I skrivande stund har jag inte hittat någon liknande design på hållare som den jag gjorde.

Min egna design på Xiaomi Aqara hållaren.
Min egna design på Xiaomi Aqara hållaren

Som vanligt när man vill göra något själv så tar det tid, fick göra flera versioner av hållaren och testa att skriva ut varje modell, till sist hittade jag en design som både gick lätt att montera på väggen och samtidigt fick Aqara sensorn att sitta korrekt.

Vill du montera Xiaomi Aqara både snyggt och även få möjlighet att flytta den i framtiden? Då rekommenderar iv en hållare.
Med hjälp av smart placering och hållaren så går det verkligen att möta upplevd temperatur, och inte temperatur baserat vid en vägg.
Xiaomi Aqara hållaren
Xiaomi Aqara hållaren med en träskruv 3×15 mm

Finns det intresse att köpa dessa hållare så funderar jag eventuellt på att skriva ut några extra, pengarna används till att köpa mer saker att skriva om på bloggen. Alternativt kan jag publicera designen på thingiverse, men jag har sett att folk säljer utskrivna 3D designer där, även om licensen förbjuder dom att göra det för annat än för eget bruk tyvärr.

Köpa hållare till dina egna Xiaomi Aqara temperatursensorer?

Nu finns hållarna att köpa på vår sida, dvs du behöver inte äga en 3D skrivare för att få tillgång till dessa hållare längre. Länken nedan visar en film på hur dessa fungerar i praktiken och innehåller info om hur du köper dessa.
https://www.automatiserar.se/faste-till-xiaomi-aqara-temperatursensor/
Xiaomi aqara Sensor med hållaren monterad.
Xiaomi aqara Sensor med hållaren monterad.


Hjälpa Automatiserar.se?

Är du intresserad av att se vad som händer mellan våra inlägg så kan du följa oss på vårt Instagram (länk till vårt Instagram konto), där försöker vi dela vad som händer och är på gång. Är du intresserad av att diskutera eller få tips från andra så kan du gå med i vår Facebook grupp (länk till Facebook gruppen) som riktar sig till alla som tycker det är roligt med smarta hem och automation. Följ och gilla gärna vår sida på Facebook med (länk till automatiserar på Facebook).

Vi försöker tipsa hur du själv kommer igång och automatiserar. Vi kör sidan helt på fritiden och är helt oberoende och gör detta för att det är roligt, vill du hjälpa Automatisear.se, dela, gilla och följer sidan så får vi motivation att göra ännu mer.

// Markus

Bra egenskaper med Xiaomi Aqara:

  • Xiaomi Aqara anpassar intervallet för inskickning utifrån tid & förändring av temperatur, sparar batteri.
  • Mycket snygg paketering, dessutom liten och lättplacerad.
  • Xiaomi Aqara använder Zigbee vilket gör att den går att placera långt från gatewayen.
  • Xiaomi Aqara har en mycket exakt sensor för att läsa av temperatur, så dom diffar väldigt lite mellan varandra.

Dåliga egenskaper Xiaomi Aqara:

  • Uppdaterar inte sin ”MESH”, dvs skickar den sin signal via en enhet och den stängs så tappar den oftasts kontakten.
  • Priset är nu relativt högt jämfört med vissa andra Zigbee sensorer.
  • Rätt ofta ”råkar” det bli inköp av en sensor till.

Meny

Vi har skrivit så mycket om Aqara sensorn så det behövs en meny på den här sidan för att samla allt roligt vi byggt med den.

Det första tipset vi vill ge dig PARA / INKLUDERA din Aqara enhet där den ska sitta direkt, annars är chansen mycket stor att den kan dra mer batteri än den ska om den flyttas efter detta moment, den kan dessutom slutar svara efter en stund. Vi fick feedback om det i vår mini Guide om hur man felsöker Zigbee här. Du kan även passa på att läsa här hur du optimerar ditt Zigbee nät, för det är det viktigaste du gör om du vill använda dessa Aqara sensorer!

Är du intresserad av teknik och vill veta mer om sensorer? Då kan du prenumerera på vår blogg, då får du ett mail med hela innehållet när vi publicerat ett inlägg. Dvs du behöver inte vakta bloggen för att få information när något nytt händer.

Mer om Xiaomi Aqara.

Nu när vi testat både Homey, Samsung SmartThings, Xiaomi Mi, Deconz (conbee) och Zigbee2Mqtt så vet vi att Xiaomi Aqara temperatursensorer är bland dom bästa på marknaden för Zigbee! Aqara:s sensor fungerar perfekt med de flesta Zigbee kontrollers! Dvs vårt påstående i Test: Så bra är Xiaomi Aqara temperatursensor är att den uppfyller alla våra kriterier! Alla FÖRUTOM ett, Aqara enheterna byter inte sin mesh när den väl är satt. Vilket många upptäckt. Men har du ett stabilt nät så är detta inte ett problem.

hållare monterad utomhus
Xiaomi Aqara monterad i vår egendesignade hållare utomhus, tänk på att skydda den mot direkt regn och sol.

Senast uppdaterat 2023-02-26 – Vill du veta hur du kommer igång att maximera nyttan med Aqara sensorerna? Då rekommenderar vi att du kollar in vår serie ”Guide För Nybörjare Med Fokus På Home Assistant Och Homey”, där får du steg för steg veta hur du maximerar möjligheterna i ditt Zigbee nät för både Home Assistant och Homey pro / Homey Brige

Uppdaterat: 2023-02-06 – Uppdaterat hur du ska placera Aqara sensorer för att maximera nyttan, länkat till inlägg där du kan se så ditt zigbee nät är byggt optimalt. Något som är viktigt eftersom Aqara sensorerna är dålig på att uppdatera sin mesh (hur dom hoppar mellan varandra)

Följande tekniker kommer vi testa i kombination med Homey och Home Assistant.
Är du intresserad av att se vad du i praktiken kan göra med dessa underbara sensorer? I så fall har vi länkat till hur vi med hjälp av Xiaomi Aqara sensorerna minskade vår elförbrukning med 11.500 kWh under 2022. Läs här om hur vi bland annat optimerade luftvärmepumpen med Aqara sensorer och styrde Sensibo Air. Skulle du vara intresserad av att designa detta från grunden själv? då rekommenderar vi att du följer den här nybörjarguiden – Guide För Nybörjare Med Fokus På Home Assistant Och Homey.

Xiaomi Aqara har mycket tilltalande sensorer både estetiskt, funktionellt och relativt prisvärda. I det här inlägget kommer jag fokusera på temperatursensorn från den tillverkaren (bilden ovan), den har stöd för luftfuktighet, lufttryck och temperatur. Den är väldigt lätt att dölja eftersom måttet är 36mm i kvadrat och 9mm tjock.

Test: Så bra är Xiaomi Aqara temperatursensor - Google Home Mini och Xiaomi Aqara monterade i köket.
Google Home Mini och Xiaomi Aqara monterade i köket

Som bilden ovan visar går det att dölja utrustning för smarta hem på flera sätt, jag har valt att montera Google home mini med följande fäste under ett köksskåp och Xiaomi Aqara sensorn bakom en gardin, på bilden är dock gardinen bortdragen. Xiaomi Aqara är monterad med hjälp av Automatiserar.se egendesignade och 3D utskrivna fäste (mer om det längre ner i inlägget), genom att köpa dessa supportar du bloggen.

Xiaomi Aqara tempsensor mäter mycket exakt och har bra räckvidd.

2020-11-16 – Vi har nu troligen identifierat ett sätt att mer tillförlitligt se när det är dags att byta batteri i Xiaomi Aqara! Håll koll på luftfuktigheten som rapporteras in, när den börjar rapportera in enstaka fall med 654% så är batteriet snart slut, temperaturen kommer fortsätta att komma korrekt ändå. Dela gärna vidare detta tipset och ge oss gärna lite cred till det här inlägget. Vi har nämligen inte sett någon annan som upptäckt detta! Längre ner i inlägget står det mer om detta

Vad är det som gör Xiaomi Aqara så bra?

Till att börja med är Xiaomi Aqara sensorn den minsta jag skrivit om på bloggen sedan vi började 2014! Temperatursensorn med luftfuktighet & lufttryck är endast 36mm i kvadrat och under en cm tjock! Vilket är en stor skillnad mot många andra temperatursensorer vi tidigare testat. Temperaturerna rapporteras in dynamiskt utifrån hur mycket förändring som skett. Vilket både är bra för batteritid och för att fånga hastiga förändringar i temperatur.

I vårt inlägg om hur vi optimerade luftvärmepumpen maximalt med hjälp av Xiaomi Aqara sensorerna så kan du hitta en del tips på både placering. Detta gjorde att vi kunde minska uppvärmningskostnaden utan att minska på bekvämligheten märkvärt.

Som sagt den största styrkan med Xiaomi Aqara är just att den snabbt fångar en förändring, sedan när temperaturen eller luftfuktigheten stabiliserat sig minskar den på frekvensen. Detta gör att vi får data när vi behöver den, men samtidigt sparar batteri.

Grafen nedan innehåller temperaturer från gården.

Aqara sensorn med en 90 dagars graf
Här presenteras en graf från Grafana med temperaturen för de senaste 90 dagarna.

I Grafana grafen nedan ser vi hur alla temperatursensorer följer runt om i huset (vi har 12 st aktiva idag och är mycket nöjd med alla dessa!)

Agera vid förändring

Sedan vi började använda Aqara sensorer så har vi fått korrekt temperatur, luftfuktighet och lufttryck konsekvent. Många andra temperatursensorer har rapporterat mycket avvikande temperaturer tyvärr. Att Xiaomi Aqara är så stabila gör att vi vågar nyttja sensorn till mer avancerad scener och styra mer kritiska funktioner i huset utifrån data. I kombination med Homey som vi skrivit en hel del om så är det en mycket prisvärd sensor. I skrivande stund använder jag 16st Aqara sensorer och ångrar inte inköpet på en enda.

Tips på Bluetooth sensor med display

Nu är detta ett helt annat protokoll än Aqara, dvs Bluetooth. Men vi ser att flera av de större aktörerna går mot just Bluetooth med. Därav har vi börjat testa och jämföra temperatur och luftfuktighetssensorn LYWSD03MMC. Inte för att helt ersätta Aqara sensorerna, för den egenskap Aqara sensorerna har med dynamisk inskickning av data gör dom nästan unika.

Skillnaden mellan Aqara och LYWSD03MMC i storlek är relativt liten.
Däremot så har displayen LYWSD03MMC en stor fördel med att vi både får in sensordata, samtidigt som vi visuellt får information om temperaturer i rummet den sitter. Vilket gör att vi snabbt får en överblick i rummet utan att behöva ta fram telefon eller någon annan skärm.

Att vi däremot börjat leta alternativ är för att priset på tex Aqaras TVOC sensor är för hög, och dessutom äter dom tre vi testat batterier.. Så vi har letat efter alternativ med display, bland annat Tuya:s wifi sensor har vi testat en del. Men inte fastnat för dom heller. Nu med det pris / prestanda som Bluetooth sensorn ovan ger ( ~70 kr st) så kan vi köpa 3 av dom för priset av en enda Xiaomi Aqara. MEN dessa sensorer meshar inte och kräver Bluetooth mottagaren i sin närhet för att Home Assistant ska få in data.

Nu har även det börjat förändrats iom att Home Assistant starkt har börjat testa Bluetooth Proxies med ESPHome, vilket då tar bort den brist vi tidigare sett med just Bluetooth sensorer. Så under året 2023 tror vi att det kommer dyka in en hel del nya prisvärda Bluetooth sensorer.

Nu återgår vi till Xiaomi Aqara igen i resterande del av inlägget.

Placering av Xiaomi Aqara temperatursensor

Vi har under lång tid nu testat Xiaomi Aqara och hittat flera placeringar som gjort att vi får en upplevd temperatur inrapporterad. Detta istället för en eventuellt svalare / varmare temperatur vid en vägg.

Genom att montera Aqara på dolda ställen som under bord eller på sidan om en möbel går det att se mer korrekta temperaturer.
I vårt inlägg om styrning av en luftvärmepump pratar vi mycket om optimal placering av Aqara sensorerna.

Vi har nu valt precis påbörjat en flytt från det traditionella sättet på ytterväggen till att montera sensorerna under Bord, räcken och möbler. Detta gör att den temperatur och luftfuktighet vi mäter nu motsvarar den vi upplever. Vi kommer i samband med serien om Smarta Hem 7.0 börja visa exempel på hur vi väljer att montera Aqara sensorerna och hur mycket bättre rapporter vi får. Ett exempel vi kan ge innan nästa avsnitt skrivits är mätningen av temperatur från luftvärmepumpen under ett räcke. Detta gör att vi inte behöver nyttja temperaturen från Sensibo Air för att veta hur varmt luften är som kommer från värmepumpen. Vilket gör att vi via Homey integrationen till Sensibo Air kan fortsätta använda Aqara temperaturerna.

Det blir lätt för många Xiaomi Aqara temperatursensorer..
Det blir lätt för många sensorer när väl den första kommit på plats

I vårt senaste inlägg om Ambi Climate Mini för att styra vår luftvärmepump kunde vi tydligt se vilken skillnad det blev i inrapporterad temperatur beroende på placering, detta med tre st Xiaomi Aqara i samma rum!

Den Aqara som monterats under räcket på bilden till vänster, och en Aqara som monterats på väggen på bilden till höger. Skillnaden är 1491 inrapporteringar mot 699 på den som inte får varmluften från värmepumpen direkt på sig.

Bilden nedan visar tre Aqaror och Ambi Climates inrapporterade frekvens under 11 dagar. Den Aqara som är placerad under räcket uppdaterade 1491ggr, medan den som placerats en bit bort där temperaturen inte påverkas lika snabbt rapporterade in 559 ggr under samma period. Detta bör göra att batteriet på en sensor som placeras korrekt räcker längre.

Xiaomi Aqara och Ambi Climate Mini
Antal inrapporterade temperaturer på en period av 11 dagar.

5 Orsaker till att Xiaomi Aqara temperatursensor är så bra!

Vi har här motiverat varför vi gillar Aqara temperature sensor och lyft fram de styrkor vi anser som gör den till en mycket bra komponent i det smarta hemmet.

  1. Formen på Xiaomi Aqara sensorn gör den mycket lätt att dölja och placera optimalt för att få korrekt temperatur.
  2. Temperatursensorn mäter även luftfuktighet, vilket gör det möjligt att övervaka risken för mögel, exempelvis i krypgrund, på vinden eller i badrum.
  3. Sensorn rapporterar temperatur både på intervall och när x antal % skiljer sig, vilket ger bra batteritid utan att missa värdefull data.
  4. Batteritypen CR2032 är mycket billig och går att få tag på i vanliga mataffärer, vilket inte är fallet med många andra enheter.
  5. Sensorn använder sig av Zigbee och har därigenom en mycket lovande framtid och möjlighet att placeras långt från kontrollern.

Vi har i skrivande stund 16st av Xiaomi Aqara sensorerna smart placerade i vårt hem. Det enda negativa vi sett med sensorn är att den monteras med en tejp, vilket gör det svårt att flytta sensorn till en optimal placering. Orsaken att vi gör en så pass stor sak av detta är för att det är svårt att hitta en optimal placering direkt, vi har ofta behövt flytta runt våra sensorer i rummen, detta för att få en temperatur som matchar den upplevda temperaturen i rummet.

Lösningen för att slippa den medföljande tejpen och fritt kunna flytta sensorn är att nyttja en hållare. Vi har designat och med hjälp av en 3D skrivare (Här kan du läsa mer om vad en 3D skrivare innebär och se hur vi använder den) skrivit ut hållare. vår design så alla med en egen 3D skrivare kan skriva ut den till sig själv här på Thingiverse, dvs för de som redan har en 3D skrivare.

Bloggens körs helt ren från reklam. Genom att köpa hållare av oss så supportar du bloggen, samtidigt som du löser ett problem med monteringen.

2020-11-16 – Nu har vi uppdaterat designen på hållaren så det går att montera den i tak, under bord eller liknande.

Vill du stötta bloggen och lösa problemet så kan du köpa dom av oss. Detta gör att vi kan hålla bloggen fri från reklam och fortsätta skriva om smarta hem. Samtidigt löser du ett kommande problem och kan fritt flytta dina sensorer 🙂

Mycket Mycket smidigare att både byta batteri och flytta sensorn nu. Här visar vi en film på hur enkelt Xiaomi Aqara sensorn flyttas med hjälp av vår hållare utan att skada väggen.

När vi väl löste problemet att flytta Xiaomi Aqara temperatursensorer så har vi inte något negativt alls att säga om dom!

Användningsområden för Xiaomi Aqara

(2021-10-21) – Vi försöker här ge bra exempel på vad vi har använt Aqara sensorerna till, och i bästa fall även en liten guide på hur du kan göra samma. Vi har nyligen påbörjat att fylla på den här listan, så har du några bra tips på vad mer vi borde lägga till här så tveka inte på att höra av dig!

Kombinera värden från flera Aqaror

Utöver att bara mäta temperaturer och luftfuktighet så har vi även börjat kombinera sensorinformation mellan två Xiaomi Aqara sensorer. Detta för att göra en luftavfuktare smart, vi hindrar dessutom avfuktaren att försöka få luften torrare än vad den normala nivån ligger på i rummet intill

Användningsområde och länk

Vanliga problem med Xiaomi Aqara temperatursensorn

Oavsett hur bra något fungerar så dyker det ibland upp problem. Vi har dock varit mycket förskonad från problem med vår implementation av Xiaomi Aqara sensorn. Men vi kan säga att de fel som uppkommit har till stor del berott på följande nedan. Och med tanke på hur många enheter vi har så borde vi dykt på det mesta som kan hända med dom 🙂

Är du intresserad av att veta hur du maximerar och bygger ett stabilt Zigbee nät? då har vi nyligen publicerat ett längre inlägg där vi går igenom Zigbee2mqtt, mosquitto broker och sonoff zigbee 3.0 usb. Med dessa så kör vi i skrivande stund 120 st Zigbee sensorer utan problem.

Del 2 – Installera Mosquitto Broker Och Zigbee2mqtt På Home Assistant – Detta maximerar värdet du kan få ut ur dina Xiaomi Aqara sensorer.

Problem: Xiaomi Aqara slutar skicka data

När sensorn slutar skicka data så beror det ofta på att Xiaomi Aqara sensorn tappar den Mesh den har skickat via. Detta kan bero på att sensorn inkluderades i närheten av kontrollern, och sedan flyttas till den plats där den ska sitta permanent. Lösningen om detta uppkommer är att köra en inkludering igen från den plats den ska sitta. Använder du dessutom Deconz så återupptar den den gamla enheten.

Ett annat vanligt problem är att Xiaomi Aqara enheten hoppar via en Zigbee lampa. Men lampan manövreras via strömbrytare, dvs den stängs helt och tappar all ström. Vilket leder till att Aqara sensorn helt tappar sin Mesh (sätt att hoppa via andra enheter). Filmen nedan visar vi precis hur problemet uppstår med Xiaomi Aqara och hur man måste göra för att åter få Aqara sensorn att rapportera.

Problem: Xiaomi aqara slutar fungera och batteribyte hjälper inte.

Nyligen blev vi tyvärr drabbad av att en Xiaomi Aqara sensor inte fungerade ens med nytt batteri. Vi har inte tidigare varit ut för detta, men även med ett annat nytt batteri så skickade sensorn inte någon data eller blinkade blått vid inkludering. Lösningen var att bryta fram den vänstra metallbiten mot mitten (ytterst lite), och sedan bryta upp de två metallbitarna som sitter i mitten. Detta gjorde att vi fick igång sensorn med det första batteriet igen.

Skulle din Xiaomi Aqara inte fungera efter ett batteribyte, testa att bryta fram metallbitarna.

Betyg

Summerat så ger vi Xiaomi Aqara full pott, och orsaken till detta är som sagt baserat på de fem punkterna vi nämnde ovan. Men få sensorer vi har testat har dels haft den funktionalitet vi efterfrågat i kombination med ett bra pris, att de dessutom har en formfaktor som är bland de minsta på marknaden med BRA batteritid gjorde vår slutsats ännu enklare. Så 5 stjärnor av 5 möjliga ger vi den i dagsläget baserat på egna erfarenheter, det enda negativa vi kan komma fram till är att det lätt blir för många.

Betyg: 5 av 5.
Alla Xiaomi Aqara i skrivande stund.
Det enda negativa vi kan komma fram till är att det uppstår ett visst beroende av att mäta mer, vilket leder till fler inköp av Xiaomi Aqara.

Xiaomi Aqara för utomhusbruk?

Svaret är Nja där, det går men den måste sitta väderskyddad och den går troligen en bit under -20 grader ( vi har en i frysen som visat -23 som max än så länge). Vi har kört några några Xiaomi aqara utomhus, men då väderskyddat och under ett tak, vi har därför letat en sensor som är mer anpassad för att sitta utomhus. Det visade sig att vi inte hittade någon från Xiaomi Aqara tyvärr. Den sensor vi fastnade för utomhus är Philips Hue outdoor sensor, den rapporterade temperatur lika exakt som Xiaomi Aqara och är dessutom gjord för att sitta utomhus. Utöver det har vi länge letat en sensor för utomhusbruk som rapporterar ljus på ett bra sätt utöver temperaturer. i Mars 2020 hittade vi äntligen det vi sökte med Philips Hue sensorn. Den rapporterar både ljus i Lux och temperaturen frekvent och korrekt. Vi gjorde ett test mot Aqara temperatursensorerna och ser att dom ligger inom ~0.1 grader mellan varandra. Vi har gjort en recension och grävt ner oss i detaljerna på Philips Hue outdoor sensor här.

Philips Hue utomhussensor
Philips Hue utomhussensor

Använda Xiaomi Aqara temperatursensor för mäta isolering?

I och med dom stigande elpriserna så har vi börjat isolera och säkerställa att vi håller den värme som vi väl fått in kvar. Vi har gjort en mycket lång och genomgående bloggpost om det här, dvs spara pengar med hemautomation.

När det gäller att se om det verkligen gör någon skillnad så har vi mätt vid garageporten under långt tid, dvs vi har något att gå tillbaka på och kolla innan vi isolerar mer i garaget. Och bara genom att täta springor och se till att isolera metalldelar på porten så kanske de gör skillnad.

På grafen nedan så började temperaturen falla vid lunch. Och vid 19 tiden så isolerade vi runt porten, genast kunde vi se att det slutade kyla från porten.

Aqara sensor vid porten
Här mäter vi temperaturen vid garageporten. (vi använder Home Assistant och Zigbee2Mqtt)
Kollar vi i Grafana så ser vi följande:
Lila streck är Philips Hue Outdoor sensor
Rött streck är Philips Hue Rörelsesensor i mitten av garaget
Gult streck är Xiaomi Aqara Temperatursensor vid garageporten.

Nu kanske det är för tidigt att avgöra hur stor effekt det här får redan nu, men vi kan säga att skillnaden mellan Hue sensorn och Aqara sensorn har minskat, nu följer dom varandra mer. Vilket verkar lovande eftersom Hue sensorn sitter i mitten av garaget och håller lite högre temperatur.

Kan man ha Xiaomi Aqara temperatursensor i frysen?

Vi har fått många frågor om det går att ha en Xiaomi Aqara temperature sensor i frysen, och svaret på den frågan är JA. Här är ett exempel på hur Xiaomi Aqara temperatursensor lagts i frysen, och sedan loggats via Athom Homey till grafana. Varje punkt som du ser i diagrammet nedan är en temperatur som skickats av Aqara sensorn till homey. Som du ser så gick den från att skicka väldigt frekvent eftersom temperaturen gick från rumstemperatur till rätt temperatur på ca 20 minuter. Dvs nu när den skickar runt minuts -17 grader så kommer vi få allt glesare och glesare rapporter från den, vilket är perfekt för att spara batteri!

2021-02-04 – Efter ca ~2 år gav faktiskt den Xiaomi Aqara temperatursensor vi hade i frysen upp. Detta är dock den enda som slutat fungera, de två andra vi kör ute fungerar fortfarande.

Xiaomi Aqara temperatursensor i frysen
Med hjälp av Athom Homey och en Grafana så kunde vi snyggt fånga varje meddelande som Xiaomi Aqara skickade från frysen.

Det som ger Aqara ännu en fördel är att den klarar att skicka sin information via andra zigbee enheter (Mesh), detta i kombination med andra zigbee enheter som belysning eller uttag förlänger räckvidden aqara sensorn, vilket ger bättre valmöjlighet till optimal placering. Designen på sensorn gör att dom Aqara sensorn smälter in bra. Jämför vi designen på en Aqara med en 433Mhz viking sensor så är det lätt att förstå varför vi valt att byta till Aqara.

Den är mycket lätt att dölja i inredningen till skillnad från andra sensorer som Viking sensorn nedan.

Viking temperatursensor, pratar över 433Mhz och har endast envägskommunikation.

Skillnaden på den här Viking temperatursensorn ovan och Aqara sensorn är enorm när det gäller formfaktor och funktionalitet. Men temperatursensorn fyller sin funktion och är därmed inte dålig eftersom den även går att ha utomhus. Men vi anser att den viking sensor och liknande är för otillförlitlig för att koppla automationer mot.

Teknisk data – Aqara temperatursensor

  • Temperaturomfång -20 till +60 grader
  • Luftfuktighet: 0 – 100% RH
  • Lufttryck: 30 – 110KPa
  • Batteri: CR2032
  • Mått: (L x W x H): 3.60 x 3.60 x 0.90 c

2021-02-04 – Vi öppnade en Xiaomi Aqara och tog några macro foton med det så kunde vi se vilken sensor som användes och därigenom hitta exakta specifikationer för det. Inne i Aqara sitter SHT30 och den har en maximal 0.2 grader felande och max 1.5% felande på luftfuktighet.

I en Xiaomi Aqara sitter det en SHT30 DFN.
I Xiaomi Aqara sitter det ett i2c chipet SHT30 med en DFN formfaktor.

Är du intresserad att veta mer om detta chip så hittade vi ett produktblad hos mouser (extern länk)

Det som sedan driver själva Xiaomi Aqara sensorn är en JN5169 micro kontroller för Zigee, där gjorde vi inte så mycket mer forskning än att kolla vilken micro processor som användes, och vad vi kunde se så är det HN5169 för Zigbee / IEEE802.15.4 kommunikation.

När vi öppnade Aqaran så hittade vi att den använder microprocessorn JN5169 för Zigbee.
Vad vi kunde läsa oss till så ska JN5169 dra ~0.7 uA när den är i sleep mode. Och SHT30 vaknar om det skiljer mer än 0.7 grader sedan senaste sändning.

Xiaomi Aqara finns att köpa hos bland annat m.nu, Den versionen vi skriver om (Länk till Xiaomi aqara hos m.nu), artikel AS008UEW01

Kompatibla gateways med Xiaomi Aqara temperatursensorer

På automatiserar.se har vi haft möjligheten att testa en mängd kontrollers, vi har många av dessa igång parallellt och kan därigenom testa vilka gateways Aqara sensorerna fungera med. Vi upplever att följande Gateways är de vi testat som fungerat bäst (Conbee fungerar även, men vi hade inte någon bild där ännu).

  • Deconz & Conbee – (2021-02-04) – Vi håller på att designa vårt smarta hem 7.0 och då kommer vi koppla alla Xiaomi Aqara via en conbee sticka
  • Homey – Fungerar mycket bra och går att få in där med hjälp av appen ”Aqara & Xiaomi ZigBee” (du kan behöva klicka en mängd gånger på sensorn).
  • Samsungs SmartThings – Xiaomi Aqara fungerar riktigt bra med Smartthings med en del konfiguration (går inte native)
  • VeraSecure – går nu att få in Xiaomi Aqara sensorn i VeraSecure, dock så fungerar inte lufttryck ännu! (problem att den slutar rapportera efter en tid)
  • Xiaomi Mi – Gränssnittet säger att Xiaomi Aqara temperatursensor inte går att få in, men trycker du på knappen på gatewayen 4 ggr och sedan håller in knappen på Aqara sensorn i 4 sekunder så påbörjas en inkludering.
Xiaomi Aqara temperatursensor med Xiaomi MI, Homey & Smartthings
På följande sätt presenteras sensorn i De olika apparna Samsung Smartthings (till vänster), Homey (mitten), och Xiaom MI (till höger)

Som med allt så finns det även de kontrollers om inte klarar dessa sensorer bra eller inte alls. Philips Hue och Ikeas Trådfri kan ej ta in dessa sensorer. Men nu har faktiskt Philips hue en egen temperatursensor som är helt ok!

Philips Hue VS Xiaomi Aqara
Xiaomi Aqara rörelsesensor till vänster och Philips Hues rörelsesensor till höger har en dold funktion för temperatur!

Övervaka temperatur över tid

När det gäller grafer och uppdateringsfrekvens så är jag mer än nöjd med Aqara sensorn, den gör det den ska och jag får in snabba svängningar i temperaturen.

Xiaomi aqara grafer i insights. Grafen kommer från Athoms egna sida (https://insights.athom.com/)
Xiaomi aqara grafer i insights. Grafen kommer från Athoms egna sida (https://insights.athom.com/)

För att få en bättre överblick över temperaturen på vinden så valde jag att montera en sensor på vinden. Med hållaren Automatiserar.se har designat så är det inte något problem att montera den direkt mot trä. När sensorn hade suttit några veckor på vinden så insåg vi att sensorn inte är optimal att nyttja på ställen som svänger i temperatur snabbt (läs tillförlitlighet och noggrannhet en bit ner). Den kommer relativt snabbt tömma batteriet på sensorn på grund av uppdateringsintervallen. Men för mitt syfte så är det ok att den drar slut på batteri snabbare än tänkt, den sitter mycket lättåtkomligt till och går snabbt att ersätta batterierna i nu.

Xiaomi Aqara på vinden
TIPS: När du sätter upp dina enheter, sätt en liten lapp eller märk dom så kommer du lättare hitta dessa i gränssnitten senare. Jag har märkt min med 11, vilket jag även nyttjar i Homey för att enklare hålla reda på alla sensorer.

Uppdatering 2019-10-16: Temperatursensorn som placerades på vinden (bilden ovan) har nu rapporterat temperaturer och luftfuktighet utan problem i mer än 90 dagar. Eftersom temperaturen svänger så frekvent på viden så kan Aqara sensorn dra en hel del batteri. Men i skrivande stund har jag inte sett någon indikation på att någon av Aqara sensorerna börjar få dåligt med batteri. Som du ser på bilden nedan så är det över 44.7 grader på viden i juli, har ännu inte stött på några problem att Aqara sitter i ett utrymme där temperaturen kan bli så pass hög.

Temperatur och luftfuktighet på vinden de senaste 90 dagarna
Temperatur och luftfuktighet på vinden de senaste 90 dagarna

Med hjälp av Insights i Homey så får jag en bra bild över temperatursvängningarna på vinden och vilken luftfuktighet som registrerats. Där ser jag även att temperaturen svänger kraftigt, vilket kommer förbruka batteriet snabbare än normal, så tänk på hur och vart du placerar din sensor. Det får stor betydelse för din batteritid.

Homey Insights med aqara
Här ser jag temperaturen de senaste 14 dagarna på vinden.
Här ser jag luftfuktigheten de senaste 14 dagarna på vinden.
Här ser jag luftfuktigheten de senaste 14 dagarna på vinden.

Tillförlitlighet och noggrannhet.

För att se hur frekvent en sensor uppdaterar, hur mycket skillnad det behöver i temperatur för att aktivera en skickning så flyttade jag en sensor från gården in i huset. Jag kunde nu se att ~0,6 graders skillnad gör att sensorn skickar information till kontrollenheten, i mitt fall Homey. Desto stabilare temperaturen blir desto mer sällan skickas en uppdatering från sensorn. Vilket är mycket bra för batteritiden på en sensor. Aqara temperatursensorn kan fånga riktig bra svängningar i temperaturen i och med detta, precis som listan nedan visar.

2021-02-04 – Vi har nu öppnat och kontrollerat vilken typ av sensor som sitter i en Aqara och enligt databladet så är toleransen max 0.2 grader från det korrekta värdet. Vilket är mycket bra.

Vi blev tvungen att öppna och kolla i Xiaomi Aqara
Vi hade en sensor som tyvärr gav uppe efter nästan två år i frysen.

De 12st Xiaomi Aqara sensorer vi har kört i snart ett år har inte skickat EN ENDA felrapportering sedan start! Det är den bästa sensor vi har varit med om när det gäller tillförlitlighet på data.

Här tog jag fram en lista med den frekvens en sensor uppdaterar och hur kort intervall det kan vara som kortast
Här tog jag fram en lista med den frekvens en sensor uppdaterar och hur kort intervall det kan vara som kortast

Senaste uppdatering mäts i sekunder sedan senaste skickning.

((( *** Hoppa förbi stycket om Vera Secure här **** )))

Addera Xiaomi Aqara till Vera Secure

Någon vecka efter jag fick händerna på en VeraSecure beställde jag lite blandade Zigbee sensorer från tillverkaren Xiaomi Aqara. Orsaken till att jag inte skrivit om dessa med Vera tidigare är att på grund av VeraSecure hade begränsat stöd för Zigbee… Vilket gjorde att sensorerna blev liggande i en låda över ett år.

Fick i kommentaren tips från ”Mats” nere i kommentarerna att en användare i en forumtråd på Vera forumet (extern länk till forumet) att man fått in en Xiaomi Aqara temperatursensor i Vera. Blev därför tvungen att testa omgående, och efter att ha testat flera gånger utan att lyckas så började jag med att köra en reset på hela Zigbee nätverket i Vera, började nästan ge upp hoppet innan jag börjat testa igen…

Fabriksåterställ zigbee i Vera Secure
Fabriksåterställ zigbee i Vera Secure

Efter att återigen försökt inkludera Xiaomi Aqara 10 ggr i Vera Secure utan något resultat så beslutade jag mig för en omstart… Även om jag var mycket tveksam, nu var det ett tag sedan jag kollade i gränssnittet på veran, så jag genade lite och körde lite Luup kod för att starta om den snabbt.

Med hjälp av Luup startade jag om vera.
Under apps / develope apps och lite Luup kod så startade jag om vera. os.execute( ’reboot’ )

Köpa hållare till dina egna Xiaomi Aqara temperatursensorer?

Nu finns hållarna att köpa på vår sida, dvs du behöver inte äga en 3D skrivare för att få tillgång till dessa hållare längre. Länken nedan visar en film på hur dessa fungerar i praktiken och innehåller info om hur du köper dessa (vi tar 100 kr för 3 stycken hållare inklusive frakt, köper du dom av oss stöttar du bloggen).
https://www.automatiserar.se/faste-till-xiaomi-aqara-temperatursensor/

Xiaomi Aqara fungerar i Vera!

Efter omstarten så testade jag återigen att inkludera en generisk Zigbee enhet i Vera Secure, till min förvåning så fungerade det efter omstarten! Fick utan någon extra konfiguration in 2 av 3 sensortyper från Xiaomi Aqara sensorn i Vera Secure. Den som felar är trycksensorn, den verkar inte riktigt fungera ännu. Men det kommer säkert någon som hittar hur den ska konfigureras väldigt snart!

2 av 3 sensorer i Xiaomi aqara fungerar i vera
2 av 3 sensorer i Xiaomi aqara fungerar i vera

Nu har jag väntat en stund för att se om sensorn Aqara sensorn uppdaterar Vera, och det ser mycket lovande ut!

Xiaomi Aqara uppdaterar status i vera
Xiaomi Aqara uppdaterar 2 av 3 värden

Hur mycket skiljer Aqara mellan varandra i temperatur?

För att se om dessa temperatursensorer fungerar bra eller bättre än Viking sensorerna som tidigare användes placerade jag 6st Xiaomi Aqara sensorer på ett fat. vi flyttade dessa från ett rum där det var minusgrader och sedan flyttades de till normal rumstemperatur. Detta loggades sedan till en central loggservern vi använder. Med hjälp av den informationen kunde vi se hur ofta varje sensor skickade uppdatering och vilken temperatur den skickade, och resultatet är mycket imponerande!

Jag testade här 6 sensorer med samma förutsättningar för att se hur mycket som skiljer dom åt.
Jag testade här 6 sensorer med samma förutsättningar för att se hur mycket som skiljer dom åt.

Vår automationskontroller Homey skickade vidare varje ändring i temperatur, luftfuktighet och lufttryck till en gammal loggserver som lever kvar än idag. Det blev totalt 595 loggrader i textfilen.

Resultatet nedan är sensor för sensor och antal datarader, eftersom varje sensor skickar när den själv får temperaturförändring så är det mycket imponerande att alla dessa skickade exakt samma antal gånger, intervallen är nämligen ett dynamiskt värde utifrån hur mycket temperaturen förändras!

Det skiljde som mest 0.2 grader på totalt 595 inrapporterade temperaturer från Xiaomi Aqara temperatursensorn.

2021-02-04 – Vi har nu öppnat en Xiaomi Aqara och verifierat att det maximala som i2c sensorn SHT30 får diffa. Så vi har med andra ord bekräftat detta.

  • Minimum temperaturen – Skiljde sig maximalt 0.2 grader mellan de 6 enheterna.
  • Max temperaturen – Skiljde sig maximalt 0.2 grader mellan de 6 enheterna.
  • Snitt temperaturen – Skiljde sig ~0.2 grader grader.

Resultatet nedan är summerat med hjälp av Powershell.

Jag har nu kört ett test med 6 st Aqara sensorer intill varandra, 595 avläsningar och snitt från respektive sensortyp
Jag har nu kört ett test med 6 st Aqara sensorer intill varandra, 595 avläsningar och snitt från respektive sensortyp

Jag sorterade sedan fram hur många gånger respektive sensorn rapporterat temperatur, luftfuktighet och lufttryck. Utifrån det så tog jag ett snitt hos respektive sensor och sparade i medeltemperatur. Som bilden nedan visar så skiljer sig inte värdet mycket alls mellan de 6 olika aqara senosererna.

Batteribyte på Xiaomi Aqara

När du haft en sensor som ofta skickar temperaturer så behövs det batteribyte, batteritypen är CR2032 och priset för ett batteri är billigt. Tyvärr är plasten under sensorn riktigt mjuk, vilket innebär att för stor eller för liten mejsel för att öppna luckan till batteriet riskerar skada plasten…

Utan allt för mycket kraft så lyckades jag skada luckan tyvärr, därav skapade jag en nyckel till sensorerna.
Utan allt för mycket kraft så lyckades jag skada luckan tyvärr, därav skapade jag en nyckel till sensorerna.

Luckan öppnas motsols och kräver att man trycker ner samtidigt som man vrider. Delen jag skapade är precis anpassad för att precis passa i spåret i batteriluckan under temperatursensorn. Vilket nu besparar mig framtida frustration när batteriet ska bytas. Att montera sensorn med den medföljande tejpen innebar att efter ett batteribyte så gick det inte att få den att fästa lika bra på väggen igen… Därav skapades även en hållare till sensorn (Mer info om det längre ner)

Xiaomi Aqara - Nyckel till batteriluckan
Xiaomi Aqara – Nyckel till batteriluckan

Vill du göra en egen nyckel eller funderar över måtten ? Längden på spåret under är 8.8mm och bredden 2.1mm, vilket gör att eventuella 3D utskrifter behöver skrivas ut med mycket hög noggrannhet för att passa. Du behöver även tänka på att skriva ut den ståendes. Vill du skriva nyckeln själv så finns den på vår Thingiverse sida.

Så här stor är nyckeln till batteriluckan. Nu är frågan vart man ska förvara den tills nästa gång.
Så här stor är nyckeln till batteriluckan. Nu är frågan vart man ska förvara den tills nästa gång.

Du kan ladda ner den här på thingiverse (extern länk) med om du har en 3d skrivare (vi har skrivit om 3d-skrivare här om det är intressant)

Hur vet jag när det är dags att byta batteri?

2020-11-16 – Här är en av de vanligaste funderingarna vi hör när det gäller Xiami Aqaras temperatursensor och svaren är två. Varav det vanligaste sättet som många upplever och upptäcker det på är: Det slutar komma nya rapporter om temperatur, luftfuktighet och lufttryck. Nu är detta ett mycket dåligt sätt att märka att det är dags för ett batteribyte eftersom det är reaktivt! Vi har tack vare den mängd av Aqara sensorer vi kör hittat ett mönster som verkar stämma och något som uppstår en bra stund innan temperaturerna slutar rapporteras in. Det verkar nämligen som att sensorn i Xiaomi Aqara för luftfuktighet kräver lite högre energi än vad temperatursensorn gör. Vilket får luftfuktighetssensorn att börja skicka ett felande värde som är 654% luftfuktighet när den börjar få slut på batteri. Kollar vi vad Homey säger i appen så är det 69% batteri kvar och nr 79% batteri kvar, men det har inte varit konsekvent på samma sätt som luftfuktigheten. Kom gärna med feedback om det verkar stämma för dig med.

Vi har börjat övervaka när detta uppstår och det verkar än så länge fungera bättre än att lita på den inbyggda batterirapporten som Aqara skickar. Bilden nedan visar en Grafana Vy över all luftfuktighet, vi har fokuserat på en dag där nr Xiaomi Aqara nr 11 tycker det är dags för batteribyte. Just den sitter på vinden och rapporterar otroligt mycket eftersom temperaturen där ändras konstant.

För att övervaka batteribyten proaktivt så kan du skapa ett larm när 654% luftfuktighet uppstår, uppkommer det så verkar det som att batteriet snart kommer ta slut.

Hur bra är räckvidden på Xiaomi Aqara

Aqara sensorn använder sig av Zigbee, vilket är samma som teknik som Ikea Trådfri och Philip hue använder sig av. Detta gör att Xiaomi aqara sensorer som inkluderas i Zigbee nätverk tillåts mesha (hoppa) med hjälp av andra Zigbee enheter i nätverket. Detta sparar energi och förlänger räckvidden på nätverket. För tillfället har jag valt att inte köra alla mina Ikea lampor i Homey:n eftersom jag då tappar lite funktionalitet på fjärrkontroller mm. Därav har jag inte några enheter som hjälper mina Xiaomi Aqara att få bättre räckvidd. Detta har dock inte varit något problem för mig. I vår Smarta hem 7.0 design har vi beskrivit hur vi valt att nyttja Conbee och Deconz i kombination med Home Assistant.

Summering

Jag är mycket nöjd med sensorn och har testat den på flera olika sätt, en del säger att den inte mäter helt korrekt, men jag har inte upplevt det på min sensor ännu. Det går dessutom att kalibrera sensorn i Homey:n om man ser att det inte stämmer. Jag kommer troligen att nyttja dessa sensorer som standardenhet för att hålla koll på temperaturer hemma framöver.

Min Aqara sensor i Homey visar följande när jag öppnar sensorn i gränssnittet.
Min Aqara sensor i Homey visar följande när jag öppnar sensorn i gränssnittet.

Väggfästen till Xiaomi Aqara?

När jag började med mitt smarta hem valde jag ofta att nyttja den dubbelhäftande tejpen som följer med sensorer, hade inte någon tanke på att flytta sensorn i framtiden. Men nu blev det så att en sensor blev felplacerad och då visade verkligen tejpen sina brister! Den lämnar stora märken på väggen och gör sensorer svåra att både demontera och montera på nya ställen.

Vi pratar ofta om fästen till Aqara sensorerna
Vi nämner ofta dessa fästen till Aqara temperatur sensorerna, bilden ovan är förklaringen till varför. Gissa hur väggen ser ut där sensorn satt på tapeten… Vi blev tvungen att flytta den och det är det enda negativa vi hittat med sensorn. Men det har vi som sagt löst nu 🙂

Med den funktion att sensorn skickar uppdaterad information om det skiljer mer än 0.7 grader, dvs sedan förutgående rapportering kan en placering för nära ett fönster med sol och element orsaka mängder av onödiga inrapporteringar. Vilket drar batteri i onödan.

Xiaomi Aqara temperatursensor V2
Version 2.0 av Aqara hållaren

Jag har därför som vana att montera sensorer med en liten skruv om det är möjligt, det lilla hål som blir i vägg, dörrkarm eller liknande kan jag lättare dölja om jag flyttar sensorn.

Monteringen på en vägg blir mycket enkelt med hållaren.
Monteringen blir riktigt snygg och dessutom enkelt att flytta Aqara sensorn, Vi har flyttat våra sensorer flera gånger eftersom Xiaomi Aqara har en Hysteresis på 0.7 grader. Vilket gör att vissa placeringar får dom att skicka temperaturer väldigt ofta.

Det finns några hållare på thingiverse för just Xiami Aquara, men jag hittade inte någon hållare jag var nöjd med tyvärr. Jag satte mig därför några timmar och designade en egen som uppfyllde mina krav. Min hållare får sensorn att vara några mm från väggen och därigenom bör temperaturen bli mer korrekt (antar jag). Dessutom blir hållaren relativt dold bakom sensorn när jag monterat den. Hållaren är designad som ett kryss och jag har valt att skriva ut den med transparent plast i 3D skrivaren, då kan jag ta bort sensorn utan att hållaren syns allt för mycket. I skrivande stund har jag inte hittat någon liknande design på hållare som den jag gjorde.

Min egna design på Xiaomi Aqara hållaren.
Min egna design på Xiaomi Aqara hållaren

Som vanligt när man vill göra något själv så tar det tid, fick göra flera versioner av hållaren och testa att skriva ut varje modell, till sist hittade jag en design som både gick lätt att montera på väggen och samtidigt fick Aqara sensorn att sitta korrekt.

Vill du montera Xiaomi Aqara både snyggt och även få möjlighet att flytta den i framtiden? Då rekommenderar iv en hållare.
Med hjälp av smart placering och hållaren så går det verkligen att möta upplevd temperatur, och inte temperatur baserat vid en vägg.
Xiaomi Aqara hållaren
Xiaomi Aqara hållaren med en träskruv 3×15 mm

Finns det intresse att köpa dessa hållare så funderar jag eventuellt på att skriva ut några extra, pengarna används till att köpa mer saker att skriva om på bloggen. Alternativt kan jag publicera designen på thingiverse, men jag har sett att folk säljer utskrivna 3D designer där, även om licensen förbjuder dom att göra det för annat än för eget bruk tyvärr.

Köpa hållare till dina egna Xiaomi Aqara temperatursensorer?

Nu finns hållarna att köpa på vår sida, dvs du behöver inte äga en 3D skrivare för att få tillgång till dessa hållare längre. Länken nedan visar en film på hur dessa fungerar i praktiken och innehåller info om hur du köper dessa.
https://www.automatiserar.se/faste-till-xiaomi-aqara-temperatursensor/
Xiaomi aqara Sensor med hållaren monterad.
Xiaomi aqara Sensor med hållaren monterad.


Hjälpa Automatiserar.se?

Är du intresserad av att se vad som händer mellan våra inlägg så kan du följa oss på vårt Instagram (länk till vårt Instagram konto), där försöker vi dela vad som händer och är på gång. Är du intresserad av att diskutera eller få tips från andra så kan du gå med i vår Facebook grupp (länk till Facebook gruppen) som riktar sig till alla som tycker det är roligt med smarta hem och automation. Följ och gilla gärna vår sida på Facebook med (länk till automatiserar på Facebook).

Vi försöker tipsa hur du själv kommer igång och automatiserar. Vi kör sidan helt på fritiden och är helt oberoende och gör detta för att det är roligt, vill du hjälpa Automatisear.se, dela, gilla och följer sidan så får vi motivation att göra ännu mer

// Markus

56 reaktioner på ”Test: Så bra är Xiaomi Aqara temperatursensor”

  1. Kan bara stämma in i lovsången dom är små och diskreta och funkar bra. Enda jag noterat är att dom lite långsamma att slå om temperaturen så om man t.ex. lägger ut den tar det en bra stund innan den visar rätt temperatur, detta märker man även i rapporteringen som är infrekvent och endast verkar rapportera om det skiljer.

    Även webhallen har dom i lager.

    Sen kan man även lägga till att det finns två en som är rund och denna som är ”fyrkantiga”. Enda skillnaden (som jag märkt) är att den runda inte mäter tryck (så jag kör runda inne och fyrkantiga ute).

    // Michael Medin

    1. Tackar Michael.
      Måste testa att flytta en sensor som varit inne ut sedan och se hur ofta den reagerar och hur lång tid det tar innan den är korrekt.

      Men fungerar dom bra att ha ute, tål dom väder och vind? eller har du placerat dom under tak och i skugga? Jag tänkte att den även har en begränsning till max minus 20 grader. Vilket tyvärr är en temperatur som inte är ovanlig att vi råkar passera där jag bor.

      Än så länge har jag en Arduino med 5x ds18b20 temperatursensor och 5 X ljussensorer för snitt temperatur, samt en ESP8266 12E med en ds18b20 ( https://www.automatiserar.se/solcell-och-lifepo4-med-esp8266-12e/ ). Så utomhus får jag bra info om temperaturer. Dessa är dock inte med i min Homey ännu, håller på att kolla hur man lättast skapar upp virtuella enheter som uppdateras via rest kommandon. Dock en bit kvar på vägen där.

      // Markus

  2. Jag har haft mina både ute och i kyl/frys i över ett år utan om märka något.
    De är ju så billiga så det är ingen större katastrof om dom ger upp efter något år.
    Tror att det kostade runt 75:- /st när jag köpte mina.

    //Lasse

      1. Det billigaste jag kan hitta är på Tibber för 155:- om man är kund hos dom (vilket alla borde vara! =))

        /K

        1. Vi tog bort länken om du undrar vart den tog vägen, men resten är kvar. Hoppas du har förståelse för detta 🙂
          Brukar fort bli så att vill tipsa och länka, så det tar fokus från själva huvudämnet.

          // Markus

  3. Peter Johansson

    Tack för testet av sensorn!

    Vet du om jag kan använda IKEA Trådfri för att koppla upp sensorn och sen få in information från den till Hassio?
    Eller måste jag ha en annan Zigbee gateway?

    // Peter

    1. Tyvärr behöver du en annan kontroller, Ikeas klarar det inte. Men en condbee sticka eller liknande för att få in den i Hassio, du kan även använda Xiaomis egna gateway, Homey går att få in i Hassio

  4. Mikael Sehlstedt

    Mycket bra information, nån som vet hur man kan få denna att fungera i verasecure ? Den är ju sjukt prisvärd.

    1. Har försökt få in dom i VeraSecure, men tyvärr gick det inte. Men de kanske kommer i framtiden om dom tänker till lite.

    1. OJ! Det måste genast testas om det fungerar, tackar för tispet!

      Verkar som min VeraSecure inte vill vara med idag, den inkluderar inte Xiaomi Aqara sensorn oavsett hur jag försöker inkludera den, testade till och med att göra en reset på Zigbee nätverket och rensa eventuella enheter.

      Efter en omstart och test igen så fick jag in den och den registrerade Automatiskt upp det som tempsensor och luftfuktighetssensor! Ska se om det går att få till så den får till configen med.

      // Markus

      1. Jag har också lyckats med att inkludera temp sensor från xiaomi i verasecure, men temp & fuktdata uppdateras inte ? Nån som vet vad som saknas ?

  5. Har någon lyckats få Xiaomi Aqara temperatursensor fungera i Samsung Smartthings hubben eller Hue hub.
    // Göran

  6. Har köpt en drös av dessa, med vilken hub får jag lättast in dem i google home? 🙂 Vill ej ha Conbee

    1. Google Home har lite problem att presentera temperatursensorer i stort sett oavsett hur man tar in dom. Men aqara sensorerna fungerar bra med homey, xiaomi aqara hub & mi hub.
      Tar själv in mina genom att via google home starta ett ifttt flöde som startar ett flow i homey, flowet i sin tur skickar tts (text to speech) till samma google home med nuvarande temperaturer. Väldigt omständigt, men smidigt att det går 🙂

  7. Nicklas Öjetoft

    Jag får verkligen inte in en aqara temp sensor i Mi hubben. Har ni en utförligare anvisning hur ni lyckades ?

    1. Hej
      Har själv testat Xiaomi Mi hubben och allt som behövdes då var att ställa den i inkluderingsläget och sedan hålla in knappen för inkludering ~4 sekunder (tills aqaran blinkat 3 ggr blått), sedan dök den upp i Xiaomi mi hubben.

      Ska se om vi kan göra ett test och komplettera inlägget om Xiaomi mi med den instruktionen i framtiden, hör gärna av dig om det fungerar enligt instruktionen ovan.

      // Markus

  8. roger lundholm

    Hej Marcus
    har precis köpt en Smartthings hub och ett antal temperaturmätare ifrån Aqara, att connecta med huben verkar fungera bra MEN jag får inte in några mätvärden.
    har du några tips på vad jag skall göra
    Med vänlig hälsning,
    roger lundholm

  9. Tack för guiden. Den är väldigt välskriven.
    Så pass bra att jag faktiskt sprang och köpte 6st sensorer direkt.

    Tyvärr fungerar inte sensorerna med Vera Plus. Jag har läst oändigt antal guider, de flesta säger väl egentligen bara ”prova fler gånger så hoppar det tillslut igång” Och det kan jag intyga, efter ett antal gånger hoppar det bara igång. Jag har provat både korttryck, lite längre tryck och 5sekunders tryck, och jag sitter riktigt nära Veran, jag har provat allt ifrån 0cm ifrån till 30cm. Uppifrån, nära antenn osv. Tillslut inkluderas den, men hälften av gångerna inkluderas den som en Generic Zigbee device och ibland som en temperatursensor. Oavsett hur den tillslut inkluderas så är det alltid bara en enhet som dyker upp samt förgäves försöker den att configurera sig.
    Den pendlar mellan ”Waiting for wakeup to configure device..” till ”Configuring”

    Jag har även provat att ställa in -1 eller 0 i autoconfigure, men det hjälpte föga.
    Detta är den enda Zigbee-enheten jag har

    Nån som har en idé hur jag kan få dom att fungera?

  10. Hej! Tack för en bra sida. Vet du hur man går tillväga för 1) se mätningar på ”hem” skärmen i Homey 2) skapa ”alerts” ifall temp/fukt över/underskrider ett värde. Mvh Viktor

  11. Hej! Tack för ett bra och utförligt inlägg! Jag undrar om ni vet ifall dessa funkar med en Google Nest Hub?

    1. Hej,

      Jag köpte precis en smartthings och ett par aqara temp. Jag har själv inte fått till det precis som jag vill men det funkar hyfsat.

      Först tog jag en device handler härifrån:

      https://github.com/bspranger/Xiaomi/tree/master/devicetypes/bspranger

      Sen loggade in på:
      https://account.smartthings.com/login
      Där kan man lägga in koden som förklarar hur huben ska tolka aqara.

      Mitt problem är att ikonen i smartthings visar luftfuktighet. Om jag går in på den ser jag både temp och fukt. Jag vill se temp på ikonen utan att behöva gå in i den. Någon som vet?

      Mvh
      Stefan

  12. Hej!
    Tack för bra tester. De är guld värda!
    Har en Animus Heart, Philips Hub vilket inte funkar med dessa Aqara temp sensor.
    Har ni ett förslag på hur jag kan koppla ihop Aqara sensorn om jag skall köpa en zigbee hub av något slag till min Animus?
    Funkar det över huvud taget att få in dom i en Animus Heart?
    Tackar på förhand.

  13. Oskar Palmenfelt

    Hej.

    Jag läste eran guide och föll för denna sensor för att mäta temperatur och fuktighet i krypgrund och på vinden, och göra grafer av dem i Grafana. Jag är mycket nöjd utom en sak, som dessvärre förstör allting, och det är att sensorerna i tid och otid blir ”otillgängliga”. (Slutar rapportera och markeras ”otillgänglig”)

    Det kan ta alltifrån en dag till två veckor och så försvinner en sensor. Det räcker med att trycka på pair-knappen så kommer den tillbaka. Men det är just vad man inte vill behöva göra när den är under grunden. Jag har HA och en Sonoff dongel till Zigbeeanslutningen.

    Har ni inte stött på detta problem?

    1. Jag började använda dessa sensorer för nån månad sen och instämmer! De försvinner och sen kommer tillbaks. Jag trodde först det var batteritorsk med däri ligger inte felet. Mina sensorer är både på kalla ställen och torra.
      Vissa är dessutom rätt nära Homeyn mindre än 2meter.

      1. Låter konstigt, har ni kollat så att ni inte har lagt ert zigbee nät på samma kanal som ert 2.4ghz wifi använder hemma? eller finns det någon zigbee enhet i ert nät som stängs så den tappar strömmen ibland?

        Har designat mitt zigbee nät som på länken nedan och uppe i 15-16 enheter som kör utan problem :/

        https://www.automatiserar.se/smarta-hem-7-0-design/

        // Markus

        1. Oskar Palmenfelt

          Tack för svar. Jag kanske har kommit på en lösning relaterat till Wi-Fi.

          Jag provade att flytta min Raspberry Pi längre bort från Wi-Fi-routern och det har fungerat i två dagar nu. Får se om det håller i sig vidare.

          Jag ska läsa guiden till Smarta Hem 7.0 vid tillfälle.

          Tack förresten för en bra och informativ sida. Snart kommer jag lägga en beställning på hållare för mina sensorer, så snart jag ser att de fungerar över tid 🙂

  14. Hej, läste med stort intresse om tempmätning. Tyvärr är detta helt ny mark för mig.
    Jag skulle vilja övervaka temp i tre rum dels ha en sparad logg över tiden och dels ett larm om temp ligger utanför de gränser jag sätter.
    Vad är lämpligast för att få det att fungera för en novis?

  15. Hej!

    Jag är en helt ny användare av Homey och efter att ha sökt efter lufttryckssensor hittade jag denna fina artikel. Den fick mig att bestämma mig för att testa en Aqara.

    Det var inga problem att inkludera den i Homey, men jag är ganska besviken på uppdateringsfrekvensen, speciellt på det jag är mest intresserad av att logga: lufttrycket.

    Det är ofta flera timmar mellan datapunkterna vilket för mig är totalt värdelöst. Även de andra två sensorerna uppdaterar väldigt sällan, vilket ju gör det omöjligt att använda dem för automationer. Säg att man vill styra en frostvakt mha temperatursensorn. Om då sensorn inte rapporterar temperaturen på en timme, trots att temperaturen förändras (läs sjunker) så är det ju risk för att något fryser sönder.

    Nu är den här sensorn min första Zigbee-enhet, så kanske skulle det fungera bättre ifall jag har flera som bildar ett mesh-nät, men jag har placerat sensorn nära Homey så det borde inte vara problem med kontakten.

    1. Hej
      Roligt att höra att du hittade dom genom det här inlägget.

      När det gäller just uppdateringsfrekvensen på Xiaomi Aqara så beror det på en inställning av hysteres, dvs rör sig inte ett värde mer än triggervärdet så skickas inte någon data. Testa att hålla en i handen eller andas på en så ska du se att den uppdaterar mycket frekvent. Detta är en av orsakerna till att batteritiden på sensorn är så bra. Men som du är inne på kan det verka dåligt att inte få in information under en längre tid, kan själv irritera mig på detta i mina Grafana grafer. Så länge du kan lita på att din sensor har kontakt med din Homey så ska detta som sagt inte vara ett problem eftersom värdet rört sig ytterst lite.

      Att helt stoppa en frostvakt skulle jag nog undvika, skulle din Homey hänga sig när uttaget är stängt så får du samma problem. När det gäller just Xiaomi Aqara sensorerna så har dom tyvärr haft problem när de inkluderas på en plats och sedan flyttas till en placering där dom borde mesha. Men får du in sensorinformation där den sitter nu så borde det inte vara någon fara.

      // Markus

      1. Hej Markus, och tack för svaret!

        Just det du beskriver irriterar dig i Grafana stör mig rätt mycket i Homey Insight. Det skiljer ingenting i graferna om värdet är konstant eller om inga data skickas/tas emot. Det är därför helt omöjligt att avgöra ifall Homey inte haft kontakt med sensorn eller om det värde sensorn skickar är oförändrat.

        Detta problem upplevde jag aldrig i Telldus Live! eftersom sensorerna uppdaterade så ofta att kortaste avbrott i kontakten mellan en sensor och Tellsticken syntes mycket tydligt som ett rakt streck i en annars väldigt ojämn graf.

        Homey känns som ett väldigt bra val av hub…men den stora nackdelen jag upplevt hittills är just att sensordata är mycket mer sporadiskt än i t ex Telldus Live!.

  16. Thomas Andersson

    Någon som vet hur jag skapar ett flöde i Homey där en fuktighetsmätaren ställs mot en annan?
    Jag vill att en fläkt skall snurra när den enas värde är högre än den andras och stanna när det är motsatt.

    1. Hej

      Publicerade i söndags ett inlägg där jag styr en luftavfuktare med två Aqara enheter (skulle kunna vara en fläkt med), än så länge gäller det bara Home Assistant och via BluePrints som står där. Men jag ska göra motsvarande (dock inte lika avancerat som det blev i Hass) med Homey. Så håll utkik i det inlägget så dyker ett flöde upp som löser de behov du nämner i Homey.
      https://www.automatiserar.se/automationsrecept-skapa-en-smart-luftavfuktare/

      // Markus

      1. Thomas Andersson

        Stort tack. Ungefär hur långt fram i tiden händer detta?
        Postar du ett meddelande när det händer så att det dyker upp i flödet?

          1. Thomas Andersson

            Du förlorar mig när vi kommer till behovet av deconz. Har förstås googlat och får intrycket att Homey inte kan leva ensam utan behöver en deconz radioenhet. Är det korrekt uppfattat?

            Har ändå försökt ansluta Homeyn till deconzappen men får inte fram de uppgifter som behövs. Om detta trots allt är möljigt – var hittar jag api, och WS?

            Hur långt ut och cyklar är jag nu? 🙂

          2. Hej, Homey har blivit bättre och bättre med sin Zigbee implementation. Så en del aqara sensorer som deras tvoc sensor kör jag nu i Homey.
            Den största orsaken att jag väljer Deconz är för att jag har samlat de mesta i Home Assistant och Deconz där. Sen har jag gjort så att Homey och Deconz appen kopplar sig mot min Home Assistant. På så vis kan jag använda samma sensorer i flera kontrollers 🙂

            Så har du en Homey så är det inte fel att köra dom där i dagsläget, det fungerar i stort sett lika stabilt som i Deconz ( om ditt zigbee nät är stabilt dvs)

            // Markus

          3. Thomas Andersson

            OK, en fråga mindre att fundera över.
            Jag har inga problem att bygga flödet för att trigga på en jämförelse mellan två variabler.
            Vad jag inte kan klura ut är hur jag gör variablerna dynamiska, dvs. får dessa att ändra värde utifrån signalen från respektive givare. Jag vill alltså att värden från två Aqara skall kunna läsas av från två variabler.
            Det enda jag hittat hittills är att manuellt sätta ett värde på en variabel.

  17. Har just lagt till ca 10 temp-sensorer till min Homey, inkluderade dom på rätt plats enligt tips ovan. Men för några av sensorerna faller batteriet enormt snabbt, är nere på 30% efter en vecka. Några tips?

    1. Använder du orginal batteriet som dom kom med? Hör att vissa batchar av dom ibland haft lågt batteri.
      Annars kanske det går att kontrollera så att dom hoppar/mesh:ar via dom enheter du vet finns i närheten.

      1. Det är orginalbatterier, men dom hade kräm i sig när jag startade. Hur kan man ta reda på vilka enheter som kommunicerar i ett mesh?

        1. Nu var det ett tag sedan jag var in i Homey, men tror det ska vara möjligt via webbgränssnittet. Ska snart testa flow och då tänkte jag gå igenom och se vad mer som ändrat sig i Homey.

          1. Hittade det i Homey, och jag har 10 sensorer som pratar direkt med Homey, ingen som pratar med de (2 st) routers jag har. Men avstånden är små (5-10 m), kan det verkligen vara orsaken till att de slukar batterier? (uppsättningen är i stugan, så jag kan inte enkelt bygga om meshen)

          2. Hej Anders.
            Vill du berätta vart du hittade det i Homey?
            Det hade vart intressant att få reda på det i samband med felsökning av vissa enheter i mitt nät.

          1. En helt ny värld har öppnats tack vare dig, verktygen är oerhört hjälpsamma!
            Tusentack för länkarna!

  18. Hej.

    Jag har 9 st aqara sensorer. Jag använder bara appen.

    Hur får jag alla grafer osv som du har? Kan man få graderna till en dator?

    Mvh Mikael

    1. Hej
      Det beror lite på vilken gateway/kontroller du använder till dina aqara sensorer, olika kontrollers har olika möjligheter.
      Jag använder Zigbee2mqtt med Home Assistant. Graferna jag får in genom att all data som sensorer rapporterar in sparas i InfluxDB. Den informationen presenterar jag sedan med ett verktyg som heter Grafana.

      // Markus

  19. Lars Gustavsson

    Hej , jag har startat upp en Aqara hub M1S hemma och tänkte även starta en hemma hos min far. Det är ca: 1 mil mellan oss och frågan är om det går att styra bägge hubbarna separat i samma App…? Eftersom jag måste bevaka min far lite pga hans ålder så är jag tvungen att sköta bägge hubbarna… Tack för en bra sida.. / Lars

  20. Robert Frånlund

    Tips: Det fungerar bra att montera sensorerna med en liten magnet, baksidan på batteriet verkar vara magnetisk. Med en lämpligt stark magnet så kan man fästa på skruvskallarna bakom tapeten.
    Fungerar bra för en semi-temporär montering, kanske inte är lika bra permanent.

  21. Vet inte om jag missat, men hur längre räcker batteriet vid normal användning?
    Ett halvår? Ett år?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *