Danalock V2 Scandi – Bluetooth och Z-Wave+

Idag kom det ett intressant paket till automatiserar.se, ett Danalock V2 Scandi som stöder Bluetooth och Z-Wave+. Kortfattat så byter man ut låsvredet på insidan av dörren och monterar ett motoriserat dito. Undertecknad har under en tid varit intresserad av detta lås, då det till skillnad från andra liknande lås på marknaden, kan kommunicera mer öppet via flera olika protokoll och plattformar. Att man dessutom kan behålla befintliga låskistor och öppna med vanlig nyckel från utsidan gör det extra intressant.

Danalock V2 Scandi

Jag kommer initialt att göra en bedömning av låstes kvalité, tillförlitlighet, hur väl det interagerar med Vera Plus, mobila enheter, geofencing och i steg två bygga ett hemlarm baserat Z-wave. Längre fram finns det även tankar på att skapa ett scenario för att öppna/låsa med hjälp av en Arduino och Rfid-taggar.

Den här artikeln kommer att kompletteras med en projektsida där jag mer detaljerat beskriver varje moment. Länk till den sidan kommer framöver! 🙂

Testfamiljen består av en hemautomatiserande pappa som försöker övertyga sin icke teknikintresserade fru att det här med automatiserande är något fantastiskt(hon är skeptiskt…). I familjen finns det även två barn på 6 och 10 år som hanterar de flesta tekniska prylar men med andra infallsvinklar än de vi vuxna har. Jag vågar därför redan nu lova att låset kommer att testas rejält och i många olika situationer.

 

Vill du att vi testar låset på ett speciellt sätt eller beskriver en funktion mer detaljerat? Skriv en kommentar i kommentatorsfältet!

Vi tackar vår samarbetspartner m.nu som gett oss möjligheten att testa detta lås!

Länk till låset hos m.nu: https://www.m.nu/danalock-scandi-bluetooth-zwave-btzw150-p-2354.html
Länk till tillverkaren: https://danalock.com/

Danalock har flera intressanta tillbehör på gång till detta lås, bland annat DanaFob och DanaPad. När/om dessa lanseras kanske vi testar även dessa.

Danalock V2 specifications
Weight: 363 Gram
Power supply: 4 stk 3 volt CR123
Description: Housing – Bezel massive anodized aluminum
3 Versions:
V2 BT: BT Bluetooth Smart
V2 BTZU: BLE and Z-Wave US freq
V2 BTZE: BLE and Z-Wave EU freq

13 reaktioner på ”Danalock V2 Scandi – Bluetooth och Z-Wave+”

 1. Danalocks s.k. Key-Pad and Key-Fob har ju varit på gång rätt länge nu så jag skulle inte hålla andan… Jag mailade företaget 2014 och frågade och fick då svaret att ”we plan to start selling the keypad in October and the fob in October as well”.

  När jag i november samma år hörde av mig igen så fick jag svaret ”we ran into some difficulties regarding the making of the 2 products”.

  Sista gången jag kontaktade företaget var i mitten av 2015 och fick då svaret ”so the hole keypad and key fob was put a little on hold, due to some difficulties with some modules, this is in the mean time solved, and we are aiming to be out in the stores just after this sumer, with both the keypad and the keyfob.”

  Många förseningar m.a.o., vilket är synd eftersom jag gillar Danalock men inte tänker byta ut mina Vision-dörrlås mot någonting som inte har en keypad.

  1. Även jag sitter och väntar på en Keypad, men jag har kört låset i typ ett år. Funkar bra! Autolås är en tveksam funktion, eftersom det inte känner av om dörren är stängd eller öppen. Annars bra!

   1. Borde det inte gå att lösa med en scene? Den får bara autolåsa om en dörrsensorn är sluten annars ge en notis om att dörren är öppen och ej låstes.

    // Ispep

 2. Skulle köpt ett imorgon om det inte var för att mitt vred inte snurrar när man låser med nyckel, och då glömmer låset bort om det är låst eller öppet, eller?
  Så i Fibaro kan det vara låst fast man öppnat med nyckel.
  Någon med samma problem och har en lösning?

  1. Är också intresserad av att veta mer om detta problem innan ev. köp då mitt vred inte heller snurrar vid användande av nyckel.

  2. Hej!

   Jag kollade detta med en återförsäljare av lås. Enligt dem finns det ingen låskista där inner och ytterdel är ihopkopplade. Alltså – om man låser upp med nyckel ska inte innerdelen rotera och om man låser upp inifrån så kan ju inte låset rotera, eftersom det är låst.

   Visade sig dock inte vara ett problem över huvud taget. Lösningen stavas: nyckelfritt! 🙂 Man använder aldrig nyckel och slipper därför alla sådana problem.

   // Anders

   1. Niklas Grundel

    Hej!

    Det där med att utedelen inte har någon anslutning med innedelen förstår jag inte riktigt. Vad är det som begränsar det? Jag upplever nämligen att hantering av låset med nyckel har blivit betydligt trögare efter att jag kopplat på Danalock på insidan, så någon koppling måste ju finnas…Har tänkt att jag ska plocka loss Danalocket och inspektera min låskista(tyvärr har inte tiden för det funnits de senaste veckorna)

    (Jag har fått ett svar av Danalock på min fråga om just detta problem med att låset inte reagerar på nyckeln. Se projektsidan, har lagt in den informationen där.)

    1. Hej!

     Vad skumt! Undrar vad du har för låskista då. Trodde alla vanliga låskistor hade två separata ”vred” inuti som låser respektive låser upp, antingen utifrån eller inifrån. Vreden ser ut som skivor med kors i. En skiva med kors för utsidan och en för insidan.

     Provade precis på mitt lås och man låser och låser upp med nyckel utan att Danalock vrids med. Utedelen är helt frikopplad från innedelen. Det är ju just det som gör att Danalock inte kan känna av om låset är låst med nyckel.

     Men – som sagt – vi har inte upplevt det som ett problem alls. Vi använder alltid mobilen för att låsa eller låsa upp med, så nycklarna ligger bara gömda utfall att låset skulle paja nån gång.

     Ska sanningen fram så använder jag sällan Danalock-appen. På kvällen låser sig dörren automatiskt när Veran går in i nattläge. När vi går hemifrån larmar vi på och då låser sig Danalock också automatiskt.

     // Anders

 3. En nackdel med detta lås är väl att det inte kan hantera ”bortalåsning”, som aktiveras genom att en pigg i stolpen skjuts ned innan dörren stängs och låses.
  Då går det bara att låsa upp med nyckel även om det sitter ett vred på insidan.

  För övrigt så måste funktionen där man ser om dörren är låst eller inte, fungerar till 100%.
  Ser fram emot testet.

  1. Nä, bortalåsningsfunktionen i vissa låskistor lirar sämre med detta lås. Det ersätter ju bara vredet på insidan och om vredet är frikopplat, vilket det är vid bortalåsning, så kommer låset inte kunna låsa upp dörren.

   Är själv dock skeptiskt till bortalåsning. Om tjuven väl är inne. Låt honom knata ut genom ytterdörren. Känns som att skadan redan är skedd i och med inbrottet. Visst – tjuven får lätt att bära ut stora saker, men i regel är de väl ganska enkelt ersätta (typ platt-tv), medan sådant som är litet (typ ärvda smycken) är enkelt att ta med ut genom ett fönster och väldigt svårt att ersätta.

   // Anders

 4. Pingback: Danalock V2 Scandi – Bluetooth och Z-Wave+ – Projektsidan börjar ta form |

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *