Orginal "Trådfri" VS arduino "Trådfri"

Bygg själv: IKEAs ”Trådfri” med uppkopplad Arduino

Som Niklas tidigare har skrivit går det att tända / släcka ”Trådfri” med Vera Plus, det går dock inte att dimra eller byta färger, vilket är synd.

I min strävan att få bort fysiska fjärrkontroller, OCH i väntan på VeraSecure med ZigBee stöd valde jag att bygga om en ”Trådfri” från IKEA. Min nuvarande Vera Lite saknar helt ZigBee stöd, men det kan väl inte vara en begränsning… Och ja de gick att få till dimring och färgbyte med hjälp av en Arduino 😀

Eftersom tid är en bristvara bestämde jag mig för att koppla in Arduinon på fjärrkontrollens befintliga knappar. Detta gör att jag inte får någon feedback på om lampan är tänd eller inte… Men det är ett mindre problem eftersom jag nu kan styra den via Home Assistant och Vera.

Min första tanke var att försiktigt demontera dosan, några minuter senare såg det ut så här tyvärr…  För att slippa det kan man försiktigt ta bort mittenknappen, då bör det gå att behålla gummipackningen utan att skada den.

Tyvärr var gummipackningen i "Trådlös" limmad :(

Den vita ramen ovan som håller kretskortet har små vita klor, jag valde att klippa dessa eftersom min fjärrkontroll ändå är fysiskt förstörd. När jag kollade på kortet såg jag att det finns en ”TX” på kortet, det skulle eventuellt gå att göra nått vettigt  via den i framtiden… Kommer dock inte att testa det nu eftersom jag har lite tidsbrist och vill få bort fjärrkontrollen.

trådlös innanmäte ser ut på följande sätt.

 

På baksidan av kretskortet finns det möjlighet att löda kablar till de fysiska knapparna genom att ta bort plasten. Under plasten sitter en metallhuva som motsvarar respektive knapp på dosan. Ringen runt själva knappen är gemensam för alla knappar. Kopplas mittenringen ihop med ytterringen så aktiveras knappen.

Knapparna i dosan trådlös består av en enkel metallbubbla.

För att få lödningen att fästa på kretskortet blev jag tvungen att skrapa bort de svarta materialet, resultatet blev som bilden nedan.

För att kunna löda behövde jag skrapa bort de svarta materialet.

 

Med lite pill fick jag en lödning att precis sätta sig, tyvärr flöt den inte ut som den ska med de fick duga,  jag vågade inte chansa och värma igen.. Nu kunde jag med den andra änden av kabeln röra vid den yttre ringen och få min fjärrkontroll att skicka kommandon till lampan. Nästa steg är nu att löda resterande och koppla detta med en Arduino.

Kabeln fastlödd på "trådlös" fjärrkontroll

Vid det här laget hade jag fixat lödningarna, insåg att telefonkabel var både mjukare och smidigare än labbkablar.

Resterade 5 lödningar gjorda på dosan trådlös

 

Simulera knapptryckningar med Arduino

Nu kunde jag börja simulera knapptryckningar med min Arduino. Jag valde att bygga detta med transistorer, bland annat för att slippa höra reläer som klickar varje gång en knapp används. Totalt blev det 5 transistorer för att få alla funktioner till Arduinon.

Jag passade även på att löda fast två kablar där batteriet ska sitta. Som standard matas fjärrkontrollen med 3V… (INGEN MINNS EN FEGIS) testade därför om den klarar 3.3V från Arduinon, vilket den verkar göra! Detta gjorde att jag nu slapp ha kvar batteriet i dosan.

För att testa respektive knapp på "trådlös" så valjde jag att nyttja port 13 på arduinon

Med följande montering kunde jag nu simulera knapptryckningar.  Jag började nu leta hur länge en knapp skulle vara nertryckt för uppnå konsekventa knapptryckningar. Att låta knappen aktiverad i 500ms fungerade helt ok. Vilket fick bli tiden mellan varje knapptryckning till en början. Det går säkert att minska på den i framtiden för att få snabbare kommandon.

För att testa hur det skulle fungera kör jag en simulering i Arduinon. Den fick starta lampan, dimra upp till max, byta färger och sedan dimra ner och släcka. Detta fungerade klockrent!

Arduinon drivs här med ett batteripack med fördefinierad kod.

Nästa steg blev att koppla upp Arduinon med nätverkskort och göra ett gränssnitt som går att anropa från valfritt system.

Med hjälv av Ethernet kortet på arduinon kunde jag nu börja med ett gränssnitt.

Jag valde att göra ett gränssnitt som både tillät att man surfar in på Arduinon med en Webbläsare samt api:er som kan användas för script. Resultatet fick duga, än så länge bara version 0.5 av koden och det måste finnas utrymme för förbättringar 😀

Mitt gränssnitt blev kanske inte det finaste, men det är ett API som tillåter kommandon via http url:er

Genom att skicka följande kommandon via script så kan jag även styra via Node Red, Vera och Home Assistant

http://ipadress/?1      –  Tänder / släcker

http://ipadress/?2      –   Dimra upp

http://ipadress/?3     –    Dimra ner

http://ipadress/?4    –    Färg +

http://ipadress/?5   –     Färg –

Det färdiga resultatet blev lyckat och mina IKEA lampor styrs nu helt via valfria system. Här skickar jag lite kommandon från min webbläsare för att styra Trådfri.

Om det finns intresse kan jag göra ett kopplingsschema och ladda upp koden på Github i framtiden.

2017-02-13: Det blev ett väldigt populärt projekt det här! Tackar alla som läst och gillat, det ger en bra motivation att fortsätta driva bloggen 🙂

Här är min fösta version av koden, när jag fått klart en version som jag är helt nöjd med så uppdaterar på Github med

Koden: Arduino koden på vår Github

Jag hoppas på att få tid att göra ett snabbt kopplingsschema med inom kort.

Nu måste jag väl ändå va först med att ha dimbara och färgval till ”Trådfri” i Vera LITE!!

Gilla och dela gärna sidan så vi ser att intresset finns för bloggen 🙂 

// Ispep

 

13 reaktioner på ”Bygg själv: IKEAs ”Trådfri” med uppkopplad Arduino”

 1. Fasiken vad spännande. Din blogg triggar verkligen igång vad jag skulle vilja göra hemma.
  Får be min far lär mig att löda ordentligt.

  Gott jobbat! =)

 2. Tack för en väldigt inspirerande text! Var bara tvungen att se ifall jag kunde ordna denna lösningen själv. Till min förvåning har jag lyckats skapat ett liknande system fast med RPi och reläer. Som göra att jag kan styra min Ikea lampa utan problem från min Vera 🙂

  1. Tackar! Roligt att ge idéer till vad man kan göra med lite fantasi.
   Uppskattar feedbacken, verkligen rolig att höra att det vi skriver uppskattas.

   // Ispep

 3. Noterade idag att IKEAs gateway kommer att börja säljas i slutet av mars. Grymt om den snabbtitt enkelt kunde integreras i Home Assistant eller Vera. Hoppas IKEA är öppna och underlättar sådana integrationer.

 4. Det borde väl fungera med en ESP8266 istället för Arduino?
  Det ska i de flesta fall räcka med att byta ut ethernet.h mot esp8266.h , men man måste ju ange SSID och lösenord i koden.

  1. Absolut, det går att köra med ESP och NodeMCU med. Orsaken att jag valde att köra en Arduino var att jag hade några över 🙂

   // Ispep

 5. Pingback: Ikeas gateway TRÅDFRI är nu släppt! |

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *