Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.

Vecka 10 – Nyheter inom smarta hem & bloggen

Då var det söndag igen och dags för en summering av veckan.

Vi börjar med en upplysning om att Sigify med sitt varumärke Philips Hue får försäljningsstopp på några utomhusenheter. Det kan vara värt att kolla upp om du har någon av dessa enheter och behöver byta nätdelen, mer om det i inlägget.

Vi har den här veckan fått delar till ett projekt som vi kommer återuppta i sommaren, nämligen smart bevattning. Ett projekt vi försökt oss på förra sommaren med men på grund av konstant regn så valde vi att pausa projektet.

Ventil till bevattning av trädgården med zigbee stöd.

Innehåll

Som vanligt på bloggen så går alla länkar inom sidan om vi inte skriver ”extern länk” efter länken.

Smart bevattning och automatisering av trädgården

Vi har en tid letat ett billig och vettigt alternativ för att slå på vatten från huset sommartid. Den tillfälliga lösningen med att använda IKEA:S knycklan ska äntligen ersättas med något mer anpassat för utomhusbruk. Den enhet vi beställt är fri GiEX och är ett batteridriven enhet med bra batteritid enligt det vi läst oss till. Ska bli spännande att se hur pass bra den fungerar framöver.

Ventilen kopplas mellan vattenutkastaren och en slang, den styrs sedan via Zigbee. Tanken är att detta blir det som styr allt vatten som ska ut mot gården.

Den tidigare lösningen med Ikea Knycklan vilket är en zigbee enhet för att slå på / av vatten till diskmaskinen egentligen. Vi gjorde en film om den i kombination med Google Home för några år sedan. Nu var detta som sagt en tillfällig lösning.

Även om vi med IKEA Knycklan kunde starta och stoppa vatten så krävde den 5v konstant, vilket gjorde det till en dålig lösning att ha på gården. Filmen visar hur vi startar vattnet med hjälp av en Google Home.

När vi sedan har aktiverat vatten ut på gården så tänker vi med hjälp av fem Rainbirld ventiler bevattna olika delar av gården utifrån behov. Något som kommer skötas av en ESP32 och ESPHome.

Rainbird solonoider
Rainbird solonoider

Vill du läsa mer om vilka planer vi har för det här projektet så kan du läsa det här inlägget: https://automatiserar.se/bygg-en-smart-tradgardsbevattning-fran-grunden/

Stöd för Xiaomi Aqara T1 temperatur och luftfuktighetssensor i Deconz

Xiaomi Aqara T1 sensorn har börjat få stöd i de flesta större kontrollers nu. Den är ett vettig ersättare till den äldre generationen av sensorn.

Under de år vi kört bloggen så har vi troligen lagt mest tid på förra versionen av Xiaomi:s sensor. Vilket har varit den sensorn vi haft väldigt bra erfarenheter av. Men den sensorn hade sina brister, där avsaknaden av uppdateringen i Mesh nätet var den största för sensorn.

Den tidigare generationen av sensorn inkluderade sig i nätet och ”kopplade” sig mot den första enhet den anslöt mot. Vilket leder till problem då många inkluderar sensorn vid sin kontroller och sedan flyttar sensorn.

Nu med den nya generationen av Xiaomi Aqara sensorn så är det problemet löst, däremot så har stödet för sensorn i kontrollers mjukvaror saknats, något som ändrats. Det som ledde till uppdateringen av inlägget var ett tips att det nu även ska fungera i Deconz med Conbee stickan.

Ett tips när du kollar efter en Aqara sensor framöver är att kolla på lådans färg. Den nya serien med Zigbee 3.0 använder inte längre en blå färg på lådan (till vänster på bilden). Tänk även på att märka dina nya sensor eftersom det är fysiskt 100% lika va vi kan se med den gamla modellen. Något som ställer till det om du råkar blanda ihop dom med den gamla varianten.

Vi har ett längre test på den nya generationen av sensorn här (Uppdaterad 2024-03-09): https://automatiserar.se/test-av-xiaomi-aqara-t1-temperatursensor/

Problem med Signifys äldre nätdelar för utomhusenheter

Källa till bilden: Hue:s hemsida (extern länk)

Tillverkare/säljare informerar. Signify med sitt varumärke Philips Hue stoppar försäljningen av ljusslinga på grund av tekniska brister i nätaggregatet som kan leda till elchock eller brand. – Källa elsakerhetsverket

Typ av åtgärd: Försäljningsstopp med återkallelse från konsument och slutanvändare

  • Lily
  • Lily XL
  • Calla
  • Econic
  • Impress
  • Calla Large
  • Ljusslinga för utomhusbruk 5 m, 40 W nätaggregat för utomhusbruk

mer detaljer om bristerna hittar du hos Elsäkerhetsverket (extern länk)

Hur vet jag om jag har ett felande aggregat?

Vi har kollat in vilka enheter de gäller på Hue:s hemsida med, bilden nedan är de enheter som kan ha ett felande nätaggregat. Det finns där detaljer för deras utbytesprogram.

Hue verkar hantera detta riktigt bra enligt vad vi hört och läst oss till. Det finns ett utbytesprogram du kan använda för att få en ny nätadapter. Information ovan är från Hue:s hemsida( extern länk )

Är mitt nätaggregat drabbat?

Om du vill kontrollera om det är berättigat att byta ut ditt nätaggregat ska du först koppla ur produkten eller stänga av strömmen. På nätaggregatets framsida finns en fyrsiffrig tillverkningskod där de två första siffrorna avser året och det två sista siffrorna avser veckonumret. Alla produkter fram till och med vecka 46 år 2020 kan påverkas. Du kan ha ett nätaggregat som påverkas om de två första siffrorna (dvs. året) är lägre än 20 eller om följande stämmer:

  • De två första siffrorna i koden är 20
  • De sista två siffrorna i koden är 46 eller lägre

Exempelvis är ett nätaggregat med kod 1835 drabbat, men nätaggregat med kod 2047 är inte drabbat.

Vi hoppas att de som har en enhet nu får veta detta och kontaktar Signify för att få adaptern utbytt.

Du hittar utbytesprogrammet här: Nätaggregat för utomhusbruk – Hue-support | Philips Hue SE (philips-hue.com) (extern länk)

Stort tack för den här veckan

Stort tack till er som stöttat bloggen och bjuder/bjudit på Swish-kaffe på 0705470065. Det uppskattas och vi använder det för att köpa kaffe, driva bloggen och köpa enheter att skriva om.

Vill du stötta bloggen på andra sätt? Vi har designat egna hållare och 3D-printat till den här sensorn. Om någon köper hållare så går alla pengar uteslutande till att driva och köpa innehåll att skriva om på bloggen, så det gynnar dig igen

Prenumerera gärna på vårt innehåll, då får du hela inlägget som ett mail vid publicering.

Du kan även följ oss på:

På de länkarna brukar vi dela vad som händer löpande och om vi hittar några erbjudanden på roliga tekniker. Sen har vi Facebook med där vi delar snarlik information som på Instagram – https://www.facebook.com/automatiserar/ (extern länk)

Hoppas du får en fortsatt trevlig söndag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *