Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Xiaomi aqara vid ett AA batteri

Test: Hur bra fungerar Xiaomi Aqara vibrationssensor?

Har börjat testat Xiaomi Aqaras vibrationssensor med tiltsensor och fallsensor, ja den har många funktioner! Även temperatursensorn från Aqara har flera funktioner, inom kort kommer vi uppdatera inlägget om dessa temperatursensorer med mer tester.

Insåg redan när jag packade upp vibrationssensorn att det skulle gå att göra mycket roligt med sensorn. Jag valde till exempel att uppgradera en mycket populära lösning för automatiskt morgonkaffe. Nu har jag fler faktorer som säkerställer att min kaffebryggare kommer brygga kaffe på morgonen. Mer om detta i ett kommande inlägg (Vill du veta mer om det innan kan du kolla vår Facebook grupp eller på vår Instagram).

Nu är det dumt att sluta med att bara övervaka kaffet. Möjligheterna är oändliga! Som bilden nedan visar skulle det gå att övervaka lutningen på övervakad utrustning, eller om den övervakade enheten tappats.

Aqaras vibrationssensor erbjuder även lutning, fall.
Aqaras vibrationssensor erbjuder även lutning, fall.

Inlägget innehåller självklart information om sensorn och tester, vad den kan tillföra i det normala smarta hemmet. Ett normalt användningsområde för sensorn skulle vara som övervakning på en garageport. Portar som öppnas upp mot taket dvs. Utöver att veta om porten är öppen eller stängd skulle man kunna reagera på vibrationer om någon försöker bryta sig in genom att öppna porten eller röra porten.

Kompatibilitet

Jag haft två Aqara vibrationssensorer liggandes sedan jag började använda VeraSecure, dom blev liggandes på grund av avsaknad av kompatibilitet. Ett bra tips innan du köper en sensor oavsett fabrikat, tänk på att kolla vad din kontroller klarar och framför allt vad den stödjer. Även om det står att den använder samma protokoll, i det här fallet Zigbee så betyder det inte att det fungerar. För dom som är intresserade och idag använder IKEAS Trådfri kan jag säga att det är på gång ett samarbete mellan Xiaomi och IKEA. Men i dagsläget så fungerar inte Xiaomi i IKEA:s gateway tyvärr.

Min Vera kontroller kör Zigbee men som sagt saknar stödet att köra de flesta typer av Zigbee enheter och 433 enheter.

För en tid sedan började jag testa Homey, då kunde jag äntligen börja använda Zigbee sensorerna från Xiaomi Aqara. Blev mycket imponerad över pris prestanda för sensorerna. Läser du mitt inlägg om Temperatursensorn från Xiaomi Aqara så förstår du varför. Med dessa får jag lufttryck, luftfuktighet och temperatur. Storleken på temperatursensorn är minimal (bild nedan).

Aqara sensor med temperatur, luftfuktighet & lufttryck. Kommunikation via Zigbee
Aqara sensor med temperatur, luftfuktighet & lufttryck. Kommunikation via Zigbee

Formfaktor

Storleken på vibrationssensorn är mindre än temperatursensorn, vilket gjorde att mina egendesignade hållare inte passade vibrationssensorn, jag kommer behöva korrigera storleken på designen innan dessa går att skriva ut och använda.

Storleken på sensorn är: 3.60 X 3.60 cm med en höjd på 0.9 cm. Vilket gör den lite mindre än temperatursensorn, tror temperatursensorn var 3.9 x 3.9 cm och 0.9 cm hög.

Som du ser är formfaktorn mycket mindre än förpackningen.. säkert 10 - 20 ggr mindre.
Som du ser är formfaktorn mycket mindre än förpackningen.. säkert 10 – 20 ggr mindre.

Som du ser ovan så har vi designat ett eget fäste till sensorn. Orsaken är att vi har haft otur att tejpen på sensorn har släppt från garageporten och dessutom minskar vibrationerna som den uppfattar. Därav skapade vi en hållare som nu både går att skruva och att montera med kabel stripes.

Test av vibrationssensorn

Nu till det roliga, vad får man när man köper Xiaomia Aqara vibrationssensor? Filmen nedan visar hur jag först inkluderar den i Homey 2.0, detta kan ibland kräva flera försök. Filmen i sig visar hur man ska trycka för att starta inkluderingsprocessen på Xiaomi aqara sensorn, den visar även de olika funktionerna sensorn har. Om du bara är intresserad av funktionaliteten på sensorn så spola fram 1 min och 33 sekunder i filmen.

Efter att ha testat att inkludera vibrationssensorn några gånger och ständigt fått appen att ge upp så gav jag upp. Men i i Facebook gruppen Homey Homies fick jag tips om att detta kunde hända, men det skulle gå att få in den. Kan varmt rekommendera den gruppen för alla som kör Homey! Det tips jag fick var testa testa testa testa…

Inkludera sensorn i Homey

För att få den att inkludera var jag även tvungen att först starta om Homey, sedan vänta tills alla appar startat igen. När det väl var klart så kunde jag påbörja länkningen. Tyvärr fick jag upprepa detta 3 – 4 ggr innan det gick att få den inkluderad i Homey. Ett tips är att vara i närheten av din Zigbee enheten när du gör inkluderingen. Varje gång den nämner ”interviewing endpoint (1/2), cluster(1/6) så tryckte jag en gång snabbt på sensorns inkluderingsknapp. Då verkar det som att den ville inkludera sig bättre.

Orsaken att det ser ut som att filmen står still är att det ibland tar flera försök för sensorn att hamna i rätt läge.

Jag har börjat med att testa ett flow i Homey där jag övervakar tvättmaskinen för att se när tvätten är klar. Tidigare har jag gjort detta med en strömbrytare som mäter energiförbrukning. Den lösningen har varit mycket tillförlitlig, tyvärr kan jag inte säga desamma om att mäta vibrationer på tvättmaskinen, inte utan att addera en nedräkning på ~5 – 10 minuter i mitt Flow. Men för de som inte har möjlighet att bryta strömmen till tvättmaskinen och vill övervaka den kan detta vara ett bra alternativ.

Funktionalitet

Sensorn övervakar vibrationer, lutning och fall. Vilket gör den mycket mångsidig och öppnar för roliga möjligheter. När man gör automationer baserat på något som rörelse kan det vara mycket bra att lägga med en fördröjning. Aqara sensorn ger dig möjlighet att öka väntan från dess den upptäckt vibrationer tills nästa gång den ska rapportera igen. Detta är mycket skonsamt för batteriet, övervakar du en tvättmaskin kan det vara smart att lägga en fördröjning som är lika lång som den längsta väntan då maskinen inte rör sig. Då behöver du hantera mindre logik inne i kontrollenheten och sparar batteri.

I Homeys avancerade inställningar går det att ställa fördröjning för larm.
I Homeys avancerade inställningar går det att ställa fördröjning för larm.

Du kanske undrar om dessa sensorer finns att köpa i Sverige? ja dom finns, bland annat m.nu har dom (länk till M.nu och sensorn).

Rolig övervakning

Låt säga att du skulle placera vibrationssensorn under en skål eller godispåse, du lägger ett schema som säger ”om sensorn rapporterar vibration” och ”det inte är fredag eller lördag”, skicka ett röstkommando till Google Home och berätta vilken dag det är 😉

Uppgradera automatiskt morgonkaffe


Det första jobbet sensorn fick var att trigga ett flow i Homey när sensorn lutas eller upptäcker vibration. Det den övervakar är väldigt viktig… Min burk med kaffe! Detta gjorde jag för att svara på kritiken på automation med automatisk morgonkaffe. Många frågade hur jag kunde säkerställa att kaffebryggaren verkligen var laddad. Nu sätts en variabel varje kväll om kaffeburken har rört sig under dagen. Finns det intresse att se hur jag har byggt mitt flow i Homey för att återskapa samma funktionalitet som jag har i VeraSecure?

Vad tycker jag? Sensorns formfaktor är mycket svår att klaga på! Den går lätt att gömma och öppnar helt nya funktionaliteter. Som bilden nedan visar så gillar jag skarp Aqara sensorerna, både temperatursensorerna och vibrationssensorn. Temperatursensorerna går enkelt att gömma bakom en gardin eller på undersidan av något med hjälp av fästet.

Mina fästet för Aqara temperatursensorer passade tyvärr inte helt med Aqara vibrationssensor.
Mina fästet för Aqara temperatursensorer passade tyvärr inte helt med Aqara vibrationssensor.

Mitt nästa steg är att faktiskt göra en nivåövervakning för vätska med vibrationssensorn, detta genom att placera sensorn längst upp på en pinne och sedan med X graders lutning låta ett flöte åka upp eller ner i en vattenbehållare, beroende på lutning så vet jag hur mycket vätska det är i tunnan (kommande trädgårdsprojekt). Mycket simpel konstruktion för att hålla koll på vilken nivå sommarens regnvatten har i tunnan (mer om detta i sommar)

Vad tycker du? fungerar dom som tänkt och har dom den funktionalitet man kan begära för priset? Kör du den mot något annat system än Homey? Har du några fler tips på vad man skulle kunna göra med sensorn. Vill du diskutera mer om sensorn eller något liknande? Gå med i vår hemautomationsgrupp.

Gilla / Dela gärna sidan om du tycker detta var informativt, Vi driver sidan helt på fritiden och utan reklam.

Vill du stötta bloggen? Här är några sätt:

Följ vår resa via våra sociala medier

Gör som alla andra och prenumerera på vår blogg!
Du får den senaste infon om smarta hem som mail
och behöver inte längre hålla koll på bloggen för att hänga med.


// Markus


Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs våra dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

4 svar till ”Test: Hur bra fungerar Xiaomi Aqara vibrationssensor?”

 1. Hej
  Tack för detta test!
  Kan man använda denna sensor för att detektera grannar som hoppar i golvet ovanför,
  vad tror du?
  Hälsn,
  Carl

  1. Hej, om du monterar sensorn med tejpen som följer med så tror jag inte det är möjligt.
   Kör du någon hållare dom gör att den sitter dirket fast i underlaget så kanske, men tveksam på taket skulle ge nog med vibrationer.

   Så här reagerar den på en knackning på en garageport:
   https://www.instagram.com/p/CESFAYpjzVv/

   Filmen använder den här hållaren: https://automatiserar.se/produkt/faste-till-xiaomi-aqara-vibration-sensor/

   // Markus

   1. Skulle den fungera till att mäta vindstyrka indirekt och veva in en markis om det skakar för mycket?

    1. Ja du kan säkert upptäcka det med sensorn, men det kan nog vara svårt att avgöra hur mycket det blåser, så en vind-sensor eller om du har någon av trafikverkets väderstation i närheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?

Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör

Vi har testat många enheter som gör vår vardag enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som vi sedan försöker använda för att göra vår vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.