Följande tekniker kommer vi testa i kombination med Homey och Home Assistant.

Guide för nybörjare med fokus på Home Assistant och Homey

Är du redo att ta ditt hem till nästa nivå med någon av våra två smarta lösningar? Om du är en nybörjare på området eller en erfaren expert, så har vi börjat bygga den ultimata guiden för dig. I den här serien kommer vi uppgradera, och skapa nya guider på Homey och Home Assistant. Vi kommer hålla en röd tråd under året som gör att du kan hoppa på rätt steg utifrån hur långt du kommit i din resa.

—- ( Vill du bara komma igång så kan du hoppa vidare till menyn här ) —-

Inlägget senast uppdaterat 2023-01-22 – 11:00Se loggboken för detaljer

Tanken är att visa dig hur du kan automatisera och effektivisera ditt hem till med hjälp av Home Assistant och Homey. Orsaken att vi väljer de två två lösningar är för att dessa kräver olika nivå av engagemang och har prisnivåer. Dessutom är det två av de lösningar vi på bloggen fattat tycke för. Men vem vet det kanske kommer önskemål om ett tredje spår i framtiden?

I serien kommer vi skapa nya inlägg om både Homey (till vänster) och Home Assistant på en Raspberry Pi 4. Just nu har vi tillgång till den äldre versionen av Homey Pro, men hoppas få tag på den aktuella versionen!

Vår guide kommer visa dig hur du kan sparar pengar med smarta hem-lösningar, öka säkerheten i ditt hem och hålla koll på ditt smarta hem när du är borta. Vi kommer också att presentera de tekniker där du kan inkludera i andra lösningar som röststyrningsteknikerna och bildanalys mm för att göra det enklare än någonsin att styra ditt smarta hem.

Vi kommer att börja med grunderna för båda lösningar och visa dig hur du enkelt kan börja använda smarta hem-teknologi i ditt eget hem. Vi kommer också att ge dig tips och trix för att hjälpa dig att göra det mesta av teknikerna vi skriver om. För erfarna experter, kommer vi att ta en djupdykning längre in i serien, till en början är det uppsättning och mycket bra information på hur du kommer igång. Målet är att använda teknikerna du ser på bilden och verkligen visa vid vilka tillfällen en viss teknik är rätt.

Följande tekniker kommer vi testa i kombination med Homey och Home Assistant.

Vi kommer nu söka mycket feedback från er läsare för att hela tiden fokusera på rätt saker, men vi vill även få ta del av era egna erfarenheter och tips! Så följ oss gärna på sociala medier och svara på våra frågor och inlägg. Vi har som sagt begränsat med tid eftersom vi gör detta på fritiden, så se till att framföra vad som är viktigt att vi lägger den tid vi har på.

Och som vanligt så kommer vi publicera inlägg i sin helhet i ett mail varje gång vi publicerar något nytt. Så vill du i lugn och ro få inläggen i din inkorg när vi publicerat så prenumerera på blogginlägg. Vi använder eller sprider inte informationen till annat än att skicka dom breven.

Vill du inte veta bakgrunden till vårt val att blogga så här så kan du hoppa vidare till menyn där hittar du länkar till nya inlägg & filmer på Youtube.

Bakgrund

Vi har nu fått mycket bra feedback på en fråga i våra sociala medier Instagram (extern länk) och Facebook, frågan var om vi enbart skulle fokusera på material på bloggen i form av text, eller om vi även skulle skapa motsvarande som filmer på Youtube. Svaret är att många gav tummen upp på båda typer av media. Vi uppskattar verkligen alla som tar sig tid att följer våra sociala kanaler och komma med feedback.

Vår egen målsättning på bloggen är att 2023 ska vara det år då vi tar bloggen till nästa nivå! Vi har alla förutsättningar och känner att vi har ett enormt stöd från alla er läsare, stort tack! I år kommer vi fokusera på att skapa inlägg med högre kvalité och kanske inte lika långa, dessutom på Youtube utifrån feedback från er. Vi kommer även att publicera varje söndag kväll om allt går vägen, med innehåll om hur vi tagit lösningen närmare mål. Men för att hinna det och säkerställa att det vi skriver är rätt väg så behöver vi all hjälp vi kan få av alla er experter som läser bloggen. Även om vi har mer än 10 års erfarenhet inom området så finns det många områden där ni läsare har hunnit längre inom. Var med oss på vår resa och bli en del av vårt community där vi tillsammans tar det smarta hemmet till nästa nivå!

Så med det här inlägget vill vi få hjälp från er läsare att hjälpa till att driva bloggen framåt i den riktning som behövs för att du som läsare ska uppleva en god kvalité och få ut värde av informationen 🙂

Vi kommer nu bygga serien på två lösningar, en med Homey en med Home Assistant. Vi har dedikerad hårdvara som kommer helt användas för den här serien i bloggen, detta kommer vara möjligt tack vare erat engagemang och donationer till bloggen, finns del önskemål om mer tekniker att integrera så hör av er!

Så med detta hoppas vi att du vill följa oss under året och se hur guiderna tar fart mer i struktur. Så med detta inlägg så tar vi det första steget mot ett smartare hem i 2023!

Meny

I den här menyn kommer vi förtydliga vilka inlägg på vår blogg som fortfarande är aktuella, samtidigt så kommer vi länka till varje nytt inlägg i den serie vi nu börjat jobba på under 2023. Troligen lägger vi alla dessa under ”Huvudspår”, publicerar vi annat på bloggen som passar in så kommer det dyka in under övrig meny.

Youtube

Prenumerera gärna på vår Youtube kanal och var aktiv i svara på frågor från filmerna vi publicerar, då ser vi att Youtube som fungerar media även fungerar.

Som nämndes så önskade många på sociala medier att vi även skulle göra material och lägga på Youtube, sedan tidigare har vi haft en kanal dit vi publicerat olika mindre filmer från bloggen. Vi kommer fortsätta att använda den och länkar till filmer här. En bit ned så skapade vi en speciell spellistan nedan (tom ännu) dedikerat till den här serien. Följ gärna Youtube kanalen och var aktiv i svaren på filmerna vi publicerar (extern länk) där så vi ser att den tid vi lägger här är av värde för dig som läser / kollar på materialet.

Huvudspår

Som vi nämner så blir det två spår i den här huvudserien, där vi kommer försöka hålla samman Home Assistant tillsammans med Homey för att lyfta skillnader och styrkor.

Här behöver vi hjälp att prioritera, vi har en Homey och Raspberry Pi som kommer få vår tid. Frågan är dock hur du som läsare tycker vi bör prioritera den tiden.

Den röda tråden vi kommer skapa är två körande lösningar med kontrollers, appar, automationer, sensorer, loggning och grafer. Hur resan fram till mål kommer se ut styrs mycket över hur stort engagemang vi får från er läsare och hur pass bra ni tycker det fungerar.

Material vi planerat att skapa initialt är följande:

 • 1 – (HASS)-(Blogg+Youtube) – Installation av Home Assistant på Raspberry Pi & SSD.
  • Uppdatera huvudinläget med skillnader mellan Homey och Home Assistant. (kommer)
  • Installation av Sonoff Zigbee 3.0, inkludering av några sensorer. (kommer)
  • Zigbee2mqtt (kommer)
  • InfluxDB (kommer)
  • Mosquitto MQTT eller EMQX ( vad tycker du? )
 • 2 – (Homey)-(Blogg+Youtube) – Installation av Homey, generella tips och demo av app.
  • Installation av några sensorer.
  • Skapa några flows. (kommer)
 • 3 – (HASS)-(Bogg+Youtube) – Installation av Bluetooth stickan och ESPHome.
  • Lägga till Xiaomi mi flora och någon bluetooth enhet till.
  • Installera ESP32 som en Bluetooth proxy.
  • Förhoppningen är att vi även fått de temperatur sensorer med display (LYWSD03MMC) vi beställt tills dess.

Vad ska vi fortsätta med sen?

Längre än de tre inläggen ovan kommer vi inte planera för nu, vi vill ha input från dej som läsare för att veta vad som bör komma som inlägg nummer 4. Vi räknar med att de tre inläggen ovan kommer ta tre veckor att skapa och publicera utifrån att vi släpper ett inlägg varje söndag. De tre första inläggen behöver vi dock ha gjort för att få in data och kunna komma igång med olika andra tekniker.

Finns det intresse att veta mer om HACS?

Vi har ju inte nämnt något om det, men vi har länga velat gräva ner oss mer i bildanalys och dela det på bloggen. Redan idag kör vi med Frigate och är mycket nöjd med den i kombination med Google Coral. Nu har vi dock inte någon möjlighet som det ser ut att få tag på en Google Coral till den här serien ännu.

Med Bildanalys så kan du få information från en bild och använda det som en trigger till din automation. Vi kör idag med Frigate och Google Coral för avlastning av processorn. Något som vi dock kommer ha lite problem att göra med RPI så vida vi inte får tag på en Google Coral till.

Om du känner att du är osäker på allt vi pratat om fram tills nu så finns det redan mycket information på bloggen som kan hjälpa dig med de absoluta grunderna och svarar på många av de frågor du mest troligt kommer ha som nybörjare. Så innan du kör igång med den här guiden så har vi mängder med bra material att börja spana på för att vara riktigt redo tills nästa helg när det första inlägget i serien publiceras!

Bra läsning inför första inlägget i vår nya serie:

Home Assistant

Vi har under många år kört Home Assistant som vår primära lösning hemma, men vi kör den där på en Intel NUC. Men vi tänker att den guide vi nu skriver om Home Assistant baserar sig på en Raspberry Pi 4 med en extern SSD disk. Detta för att hålla det till en billig och prisvärd lösning. Nu tror vi att det kommer gå att applicera allt vi skriver här på de flesta hårdvaror.

Den första filmen i serien vi skapade för Home Assistant.

2023-01-14 – Påbörjat arbetet med att samla de befintliga material som finns och länkar nu in det befintliga, vi kommer även uppdatera de guider som vi länkar till.

Nuvarande guide till Home Assistant (Obs ej uppdaterad ännu)

Homey

Homey är en kontroller som har smygkörts här på bloggen och kanske inte fått så mycket inlägg. Vi tror att det beror på att den bara har snurrat och att det är sällan det skett stora förändring som gjort att vi behövt lägga en massa extra tid för att hänga med. Därför tycker vi att den kan vara ett passande andra spår att skriva om i den här guiden.

Det som ännu inte finns nämnt på bloggen är att vi har tillgång till Advanced Flow med, vilket var en nyhet som släpptes förra året.

2023-01-14 – Har ännu inte hunnit påbörja en återställning och skapa en ny guide. Länkar till en äldre tills nyare information finns här

Installation av Homey från grunden (Nivå Basic)

Tekniker

Vi funderar om olika program och användningsområden till Home Assistant och Homey passar in under en liknande kategori. Vi börjar så här iaf och visar några av de saker vi kommer lyfta under serien redan nu.

När det gäller trådlösa styrenheter till din Home Assistant så GLÖM INTE att koppla in dom via en USB förlängningskabel, oavsett om det behövs eller inte för utrymme! Vi har själv suttit med felsökning på grund av det eftersom vi inte trodde det var seriöst först. Men tydligen så kan radiodelarna störas om dom sitter direkt i enheten.

Felsökning – Ovanligt fel med Conbee 2 – Nu rör det sig om en Conbee 2 USB sticka i inlägget, men det här felet orsakades av att den satt direkt i Intel Nuc:en där Home Assistant kördes.

I den skrubb där vår primära Home Assistant kör så har vi valt att köra en meter lång USB förlängningskabel för att undvika störningar. Fungerar perfekt och kör i skrivande stund 118 Zigbee enheter.

Zigbee2Mqtt med Sonoff Zigbee 3.0 USB Stick

Här behöver du inte vänta på vår guide! Redan idag har vi en mycket bra genomgång om både uppdatering av Firmware och installation.

Vi kommer välja att jobba vidare med Zigbee2Mqtt tillsammans med en Sonoff Zigbee 3.0 USB sticka. Här behöver du dessutom inte alls vänta på vårt kommande inlägg! redan idag finns det en långt färdigt inlägg som vi uppdaterar löpande. Det vi dock kommer göra är att visa mer praktiskt i gränssnitten hur du konfigurerar och hanterar enheter.

Hur bra är Zigbee2mqtt med Home assistant? – Här kan du läsa om hur du kommer igång, uppdaterar fimware och jobbar med Zigbee2Mqtt

Bluetooth i Home Assistant med Asus USB-BT400

Just den här Bluetooth enheter är en av de som Home Assistant rekommenderar i sin lista (extern länk).

För att få ett stabil och bra kontroller för Bluetooth så beställde vi den USB sticka som Home Assistant rekommenderar, kostanden för den var ~110kr från Amazon.

InfluxDB – Lagring av data över tid

Tidsseriedatabas som gör det möjligt att analysera sensordata över tid.

Tidigare har vi nämnt InfluxDB och skrivit en del information om hur det fungerar. Vi kommer sätta upp det som en del av Home Assistant när vi kommit igång med sensorerna.

Grafana – Analysera data och se trender över tid med grafer

Bilden visar hur vi tidigare skapade en dashboard för att samla en mängd sensordata i samma graf. Med den kunde vi se olika trender.

När väl InfluxDB finns på plats så kan du använda grafana för att presentera och analysera data över tid. Många av de grafer du sett på Automatiserar.se är skapade med Grafana. Vi kommer generera en hel del data i samband med att vi får in sensorer. Så vi kommer göra dedikerade delar där vi visar olika sätt att skapa grafer och bygga snygga (ja funktionella kanske) gränssnitt.

Node-Red – Visuell blockbaserad programmering

Hemautomation med Node-Red
Node-Red

Över tid så har Home Assistant fått mer och mer lättanvända gränssnitt för att automationer, nu kommer vi visa att Node-Red fortfarande fyller ett stort värde och att det är relativt enkelt att jobba med!

Vi har sedan tidigare skrivit en guide på hur du använder Node-red, den är fortfarande aktuell och du kan redan nu spana in vad det är och hur du kan använda den: Guide: Hemautomation med Node-Red

Trådlösa tekniker

Wifi och tillgänglighet
På bilden ser du hur en analys av det som fanns i luften på wifi på frekvensen 2.4 Ghz vid ett givit tillfälle.

Ett av de områden som kan vara svårt att få full koll på är trådlösa tekniker, vi har tidigare samlat en hel del information om det på länken. Men vi känner att det kan vara idé att lyfta det som ett område i den här serien med. För många av de frågor vi fått till bloggen är relaterat just till det.

Zigbee

på bilden ser du några av våra favoritsensorer.

För alla som följt bloggen och hållit på med Zigbee så är det inte någon nyhet att just Xiaomi Aqara har haft riktigt bra pris / prestanda historiskt. Men vi har en hel del andra sensorer som vi även kommer använda utöver Aqara enheterna.

Vi har nu en fjärrkontroll till philips Hue, termometer från Tuya, knappar från Ikea och rörelsesensor & dörrsensor från Tuya på zigbee.

Redan nu finns ett inlägg om Xiaomi Aqara temperatur och luftfuktighetssensor som vi starkt rekommenderar att läsa för att få dom att fungera perfekt!

Bluetooth

Just nu har vi tillgång till esp32, LYWSD03MMC, och Xaiomi Mi Flora tillsammans med Asus
När vi påbörjar guiden så har vi tillgång till en Asus Bluetooth BT400 Usb adapter, ESP32, LYWSD03MMC och Xiaomi Mi Flora.

Redan sedan tidigare har vi hållit på med Bluetooth, dock väldigt sparsamt på grund av räckvidden. Men i och med ESPHome projektet som nu går tillsammans med Home Assistant så blev det högaktuellt och vi tror starkt på tekniken. Vi hoppas med den här serien vi jobbar med nu på att bevisa att det kan vara ett bra spår framåt. Skulle vi inse att det är ett spår som inte håller så kommer vi ju märka det i serien.

Redan nu finns det några guider om ESPHome och blåtands displayen LYWSD03MMC i kombination med ESP32,

Z-Wave

I skrivande stund har vi inte tillgång till någon Z-Wave sensorer eller lösning till Home Assistant, men finns intresse så kan vi försöka få till någon drivkraft här.

Wifi

Med Home Assitant skulle det gå att lägga till UniFI

När det gäller just WIFI så finns det en mängd faktorer att tänka på som starkt påverkar både dina kontrollers och ditt Zigbee nät, så frågan är om vi ska ta med detta som ett område till i guiden? Det skulle i så fall finnas möjlighet att skriva lite om det med och köra Unifi Network Application (dvs ”servern” för UniFi” i Home Assistant.

Home Assistant har stöd för att köra kontrollenheten till Unifi nätverk.

433Mhz enheter

Här har vi idag inte någon ledig lösning till den här serien, men det kan vara så att vi lyckas få fram en enhet till det med innan vi är helt färdiga.

Sensorer

Som den första bilden visade till det inlägget så hade vi en hel del olika sensorer som kommer vara med i det här serien. Vi kommer fokusera på mycket på Bluetooth och Zigbee enheter.

För att kunna visa hur du bygger ett stabilt Mesh nätverk med Zigbee och förhoppningsvis med Bluetooth Proxies så kommer vi addera några enheter till som inte finns med på bilden.

Följande tekniker kommer vi testa i kombination med Homey och Home Assistant.

Några av de enheter vi kommer använda har vi tidigare inte nämnt på bloggen alls, så troligen så skriver vi en recension av dessa i samband med att vi lägger till dom i den här guiden. Har du någon idé på vilken prioriteringsordning vi borde ha så kontakta oss gärna på något media så ser vi vart det störta intresset finns.

Vi har nu en fjärrkontroll till philips Hue, termometer från Tuya, knappar från Ikea och rörelsesensor & dörrsensor från Tuya på zigbee.

Tips på några sensorer som vi tidigare skrivit om

Vi kommer testa en hel del sensorer tillsammans med båda kontrollers för att kunna skapa automationer som visar hur du enkelt kan skapa automationer som skapar ett värde. Men vi väljer att lägga de vi testar specifikt för den här serien under respektive protokoll till en början. Men med tanke på att vi kört den här bloggen så pass länge som vi gjort så vore det fel att inte länka in de vi tycker är aktuella fortfarande.

Externa lösningar

 • ESPHome – (Kommer få stort fokus och kommer uppdateras, vi tror starkt på Bluetooth som teknik i år tack vare det här projektet
 • Sensibo Air – Automatisk styrning av luftvärmepump, vi har kört den under några års tid och den har sparat in sig själv.
 • Test: Tibber Pulse P1 – Här kan du läsa om hur du får realtidsinformation från din elmätare.
 • Philips Hue Motion har temperatur – Den här sensorn är fortfarande en av de sensorer vi använder mest inomhus för att upptäcka rörelser.

Automationsrecept

Recept på automationer och liknande tekniker

Under tiden den här serien byggs upp så kommer vi ta fram olika sätt att göra automationer, vi kommer spara dessa i en lista här så du enkelt kan skapa egna automationsrecept från vara steg för steg guider. Förhoppningen är att även du som läsare skickar in egna recept som vi får dela med oss av!

Recept som du kan använda utifrån det vi skrivit om i den här serien:

(Inget recept finns här ännu)

Redan idag har vi några automationsrecept:

Projekt?

Efter många år så vill vi själva komma igång med fler egna projekt igen! Mycket på grund av vad som verkar hända inom EspHome. Men tills vi kommit igång med det så kan du läsa om gamla projekt här: Bygg själv projekt till smarta hem – En projektsida där vi tidigare samlade projekt

Troligen så kommer det dyka upp en hel del projekt på vägen fram i projektet, skulle det finnas intresse att vi lägger upp hur vi går till väga när vi skapar ett nytt projekt och följa progress här med? Då blir det troligen ett fristående projekt som kommer användas i lösningen på den här sidan.

Som många sett så använder vi ofta 3D-Skrivare med för att kunna skapa perfekta lösningar för våra sensor. Finns det intresse att se mer om tex Octoprint i kombination med Home Assistant?

Loggbok

Tidslinje och händelser i serien om smarta hem

2023-01-14/15 – (bloggen & Youtube) Vi har nu börjat strukturera och samlat information från bloggen för att ge dig som läsare en röd tråd att följa. Vi har i samband med det börjat berätta hur vi kommer jobba med den här serien framöver. Det här inlägget kommer vi pinna på startsidan för att snabbt kunna hitta till det. Vi hoppas nu att många läsare väljer att följa oss både via mail och sociala medier för att komma med tips och komma med önskemål om vad nästa helgs publicering bör var.

Tid vi lagt på att skapa material till den här serien:

Vi tänkte även skriva lite om hur mycket tid vi lägger på att skapa innehållet till den här serien på bloggen. Redan nu innan första publicering så har vi hållit på mer än 5 timmar! Och det är mycket tid för planera, fotografera och förbereda och skriva.

Nu tar vi gärna emot feedback på det här inlägget, ser det ut att vara ett format som kommer vara intressant och att innehållet kan vara roligt att följa över tid?

Nedan finns en lista med olika sociala medier för att återkoppla och hålla kontakten med oss. Vi kommer även börja testa Discord som en källa där det även kan gå att prata med oss och likasinnade om smarta hem, det är dock ett försök så vi får se om det fungerar och blir kvar över tid.

Uppskattar du det arbetet vi gör på bloggen och dessutom helt utan reklam? Glöm inte att gilla, dela och stötta oss på våra sociala medier. Det är ni som motiverar oss att fortsätta bedriva sidan i nuvarande form 🙂

6 reaktioner på ”Guide för nybörjare med fokus på Home Assistant och Homey”

 1. Hej!
  Jag är intresserad men ganska grön inom automatisering. Jag uppskattar verkligen det arbete ni gör. Jag skaffade HA på en PI4 under förra året.
  Såg i en bild att ni har med Ikeas kontroller ”dirigera”. Jag har inte lyckats inkludera den i HA. Är inte så duktig på att programmera själv (ännu), gissar att det går om man kan koda?

  MVH
  Fredrik

  1. Hej, hade själv inte gått in allt för mycket på djupet om vilket stöd som fanns till Dirigera, men fått info från läsare på våra sociala medier att det inte går just nu.

   Men så fort vi kommit igenom grunderna så ska vi börja leta hur det ser ut där med
   // Markus

 2. stefan@jarlsborg.se

  Fantastiskt och helt rätt i tiden för mig!
  Har länge funderat över att gå över till just Home Assistant men känt att det är lite för stor tröskel för mig att lära mig själv.
  Inväntar därför den nya Homey Pro och tänkt gå över till den men nu finns ju båda möjligheterna 🙂
  Kör idag med Fibaro HC2 som jag haft sen den kom ut för ca 10år sedan och dessförinnan körde jag Telldus.

  Kommer följa detta slaviskt och ser verkligen fram mot detta.

  Vänligen
  Stefan Anderberg

 3. Andréas Johansson

  Hej
  Ser fram emot att följa detta. Har precis kommit igång med HA själv.
  En liten teknisk fråga: vad är fördelen med en extern BLE-dongel jämfört med att använda den interna i Raspberryn? Jag kör en RPi3 och den strular en hel del där. Tänkte provköra med en RPi4, men de är ju svåra att få tag i. Så en dongel för 100 spänn på Amazon vore ju enklare, om det är det som är problemet.
  Hälsningar
  Andréas

  1. Beroende på hur det fungerar med Bluetooth proxies med esphome så kan det vara så att det inte behövs. Men vill testa båda för att se hur täckningen skiljer. Speciellt då det är ett aluminium chassi på den här rpi:n.
   Men som du är inne på så kan det vara en onödig kostnad.

 4. @fredrik Nya Dirigera hubben har ännu ingen fungerande integration mot Home Assistant. Det skrivs och surras en del om det i diverse forum. Vissa säger sig fått den isch fungera delvis genom Homekit och HA, men ingen officiell eller inofficiell lösning verkar finnas på plats ännu. Matter i mina ögon är inte riktigt moget ännu, och jag vet ärligt talat inte ens om Dirigera hubben faktiskt kör matter ännu. Läste någonstans att det skulle komma med en uppdatering. Jag har hubben, men har inte ännu några enheter anslutna till den. Till stor del för att jag har dom fungerande mot den gamla hubben och således HA och inte orkar ”pilla på ngt som fungerar” ;).
  Vi lär se mer här och på andra forum inom kort med vad som sker med Dirigera framåt 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *