Guide: Kolla hur belastad din Vera är

putty[1]

Om du vill se hur belastad din Vera är så kan du göra det via SSH. Där kan du se din minnesanvändning och din belastning av Verans CPU.

Om du inte har en SSH klient så föreslår jag Putty, som går att laddas ner här.

Starta Putty och ange ip adressen till din vera, och du ska använda SSH (port 22) för att ansluta.

Logga in med root som användare och ditt wifi password som står under din vera. När du kommit in skriver du bara TOP och enter för att se samma som bilden högst upp.

Load average och minnesanvändningen är alltid intressant att kolla på. För att ha något att jämföra med så har är det en Vera 3 med ca 40 Z-wave och Nexa enheter och ett 10 tal regler i PLEG som är aktiva på bilden högst upp. Det är 38032K free på bilden vilket betyder att det är ca 38 mbyte minne ledigt av de 128 mb som Vera3 erbjuder.

För att avsluta TOP, håll ner CTRL och C. Skriv sedan exit och enter.

Så vad är bra och dåligt när det kommer till Load average? Generellt kan man säga att över 0.70 så bör du undersöka vad du kan göra för att få ner belastningen. Över 1.0 så måste du agera och har du över 5.0 så kommer din Vera förmodligen inte att vara sig lik.

Antalet enheter, regler och plugin påverkar din prestanda. Använder du PLEG så finns det vissa regler som är mer krävande än andra.

7 reaktioner på ”Guide: Kolla hur belastad din Vera är”

 1. Hej och tack för grym blogg!
  Undrar vad som menas med ”Logga in…och ditt wifi password som står under din vera”?

  Wifi-pass till hemmets nätverk eller det som jag fyllt i i veran under setup/network?
  Hur som så får jag ”access denied” på bägge.

  1. Tack för din kommentar 🙂
   När du startat Putty och angivit din ip adress till din Vera och port 22, så klickar du på Open.
   Då ansluter Putty till din Vera och du kommer till en inloggningsprompt.
   Där anger du root som användare vid första frågan, och sen under din Vera så har du en lapp där ditt Wifi Password finns, använd det som lösenord (password) för att slutföra inloggningen i Putty,
   Så här ser lappen ut under en Vera3:
   https://www.automatiserar.se/wp-content/uploads/2014/12/undersida.jpg

 2. Tack. ”…under din Vera”, så klart! 🙂

  Jag har haft Vera 3 i ca 6 månader. Var lite sugen på att prova det nya UI7 men inte velat pajja något här hemma, så när jag såg en Vera Edge för 1300 på blocket, så slog jag till. Nu är den på väg till mig.

  Jag kan utläsa från dina blogginlägg att du äger flera controllers. Det vore trevligt om du kunde berätta vad du använder dessa till och hur du har delat upp uppgifter osv.

  Trevlig helg

  1. Bra pris för en Edge!
   Jag kör en Vera3 med UI5, och min kompanjon här på sidan Ispep kör en Vera Lite med UI7. Jag känner likadant själv att min UI5 uppsättning fungerar så bra just nu så jag har inte tagit steget till UI7 riktigt än. Men det dröjer förmodligen inte så länge till innan det blir UI7 även på min Vera 🙂

 3. Pingback: Få bättre koll på din Vera med Event Watcher plugin |

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *