Det här tävlingsbidraget kommer från Pär som är med och tävlingar om en Somfy One.
Målet med detta projekt är att förbättra inomhusklimat och minska energikostnader för uppvärmning i källare i en villa. En bieffekt är att jag nu har bättre kontroll över temperatur och luftfuktighet.
Komponenter i lösningen:
- Vera Plus
- Solluftfångare med separat kallrasskydd
- Termostat till solluftfångare
- DIL-relä från Kjell&co
- Badrumsfläkt (utsug)
- Nexa inbyggnadsbrytare (kopplad till Badrumsfläkt)
- Fibaro dörrsensor med extern temperatursensor
- Qubino inbyggnadsdimmer med extern temperatursensor
- Heiman temperatursensor/luftfuktighetsensor
- Fibaro brandvarnare med temperatursensor
- Popp brandvarnare med temperatursensor
Kort om solluftfångare
Det finns olika typer av solluftfångare. Den som används i detta projekt tar in luft i nederkant av panelen, luften värms upp och tryckes upp genom panelen och sedan ner på baksidan där det i underkant sitter en insugsfläkt till huset. En hyffsad dag med sol blåser det in 45grader varm luft in i källaren.
En risk med att ta in varm luft utifrån till en källare är att den varma luften kyls ner och släpper ur sig fukt, varm luft kan hålla mer fukt än svalare luft. För att hålla koll på luftfuktigheten används ett antal temperatursensorer/luftfuktighetsensorer samt avfuktare.
Så fungerar lösningen
Solluftfångarens insugsfläkt styrs av en digital termostat (enkel funktion: är det varmare än inomhustemperaturen så startar fläkten inne solluftfångaren och varm luft blåses in i källaren). När det inte är varmt i solluftfångaren ”stängs” ventilationskanalen med hjälp av ett kallrasskydd för att inte dra in kall luft i källaren.
Solluftfångarens fläkt och den digitala termostaten drivs av en integrerad 12v solpanel i solluftfångaren (finns även möjlighet att switcha till fast 12v via 12v strömadapter).
När insugsfläkten startar så sluter ett DIL-relä en krets, på andra sidan reläet är en Fibaro dörrsensor inkopplad (ingång för separat brytare används i dörrsensorn). När den känner av att reläets krets är sluten ändras status på dörrsensorn och en PLEG-scen i Veran triggas och startar utsugsfläkten i tvättstugan som ligger i andra änden av källaren – den varma luften dras således igenom hela källaren och ut ur huset i tvättstugan.
För att hålla koll på temperaturen som solluftfångaren genererar när fläkten är igång används en extern temperatursensor till dörrsensorn.
För att inte riskera att det blir för fuktigt i källaren används en luftavfuktare som startar om det blir för hög luftfuktighet.
För övervakning av temperatur och luftfuktighet används en plugin DataMine 2 i Vera. Här kan man analysera hur temperatur och luftfuktighet påverkas i hela källaren när solluftfångarens fläkt är igång. Tabellen nedan visar ett exempel hur olika delar av huset påverkas under ett dygn av solluftfångaren (Hobbyrum -Temp). En liknande lösning, men med återcirkulerande luft finns på garagetaket och drar ner varm luft genom ett sprirorör ner till ett förråd under garaget.
Tanken är att temperaturen ska gå upp i övriga delar av källaren när ”Hobbyrum – Temp” går upp i temperatur (röda linjen). Liknande diagram används för att följa luftfuktigheten.

Skribent:
Markus Jakobsson har mer än 10 års erfarenhet inom smarta hem, så han har hunnit testa och lära sig det mesta! Men fullärd blir man aldrig dock aldrig 🙂
TIPS:
Vill gärna tipsa om ett inlägg där du hittar grupperad information om smarta hem: Automatiserar.se/smarta-hem/
Skulle du mot förmodan inte hittat det du sökte kommer du troligen hitta det här: Automatiserar.se/sok-om-hemautomation/
Vill du diskutera smarta hem så har vi en kanal på Facebook med +7000 medlemmar: Smartare hem & Hemautomation | Facebook
Sedan början av 2023 har vi skapat mer material på Youtube kanalen: Stötta oss gärna genom att kolla in filmerna där och följa kanalen
Övrigt
Du kanske uppskattade och fick nytta av det här inlägget och vill hjälpa sidan Automatiserar.se?
Swisha gärna en slant till kaffe på 0705470065 om du vill stötta bloggen. Då visar du din uppskattning av den tid vi lägger på Bloggen och vi kan fortsätta driva sidan helt utan reklam. Du kan även stötta bloggen genom att köpa någon av våra smarta hållare.
Alla bidrag vi får går till att täcka driftkostnaderna för bloggen, samt att köpa den teknik vi kan skriver om på bloggen.
Om bloggen:
Vi kör sidan helt på fritiden, därigenom helt oberoende och gör detta för att det är roligt och lärorikt.
Vi hoppas att du som läsare hittat ett inlägg som hjälper dig att automatisera mera.
Gillade du bloggen så dela den gärna med vänner, och var det något du inte tyckte var allt för bra så hör av dig så vi får veta!
Stort tack för att du tog dig tid att läsa vårt inlägg.
Med vänliga hälsningar Markus Jakobsson
Allt går att automatisera!
Pär, vilken solluftfångare använder du? 🙂
Har funderat på att själva göra något liknande.
Den på bilden är en ”Oscar”.
Jag har även byggt en egen med impregnerade reglar, svart plåt och härdat glas från ett stort glasbord. Den ”ligger” på garagetaket och drar ner värmen via garaget till källaren och återcirkulerar luft via garaget
Bra jobbat!
När jag läste artikeln kom jag att tänka på denna http://www.penthon.com/krypgrundsprodukter/penthon-solvarme/ som också startar/stoppar fläktar baserat på några sensorer. Dock är det roligare att se en gör-det-själv lösning! 🙂
Pingback: Vem ska vinna Somfy One tävlingen? |