Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Flic den smarta knappen

Test: Hur bra är Flic? Får du ett Smartare hem med Flic?

Det är lika bra att förklara vad Flic är för typ av enhet direkt. Flic är en mycket liten flerfunktionsknapp (enkelklick, dubbelklick och långt klick) för smarta hem och mobiltelefon. Att Flic både fungerar till mobiltelefon och Flic Hub gör den mångsidig. Detta i kombination med de tjänster Flic stödjer gör att fantasin är det som sätter begränsningarna för vad ett knapptryck ska göra! Jag tycker att Flic känns lite som en fysisk tasker, med skillnaden att Flic är mycket lätt att komma igång med, till skillnad från Tasker.

Här är Flic, är det världens smartaste knapp?
Här är Flic! Är det världens smartaste knapp?

Automatiserar.se har fått nöjet att testa flera knappar tillsammans med Flic:s kontrollenhet Flic Hub. Redan efter 5 minuter hade jag och grabben installerat appen på telefonerna och börjat leta vad som var möjligt att göra. Vi insåg att Flic är mycket flexibel.

Stort tack till Flic (extern länk till Flic:s hemsida) som gett Automatiserar.se möjligheten att testa knapparna så ingående!

Ett exempel på vad flic kan gör

Ett smidigt scenario är att med hjälp av flic appen starta Spotify på telefonen, få telefonen att koppla upp mot en Bluetooth enhet (kanske bilen?), sedan hantera navigering som att byta låt och paus / Play. Allt detta genom att klicka en eller två gånger på knappen, utan att ens behöva ta upp telefonen ur fickan!

Redan nu har jag ordnat en ny dörrklocka till huset, den är lite mer ”2019”, funktioner knappen nyttjar är bland annat Homey, IFTTT, Trådfri, Push notiser, Google home mini. Passade även på att designa och skriva ut ett fäste för Flic knappar så den går att skruva fast vid ytterdörren. Den lösningen bör användas i kombination med en Flic Hub för att även fungera när man är borta.

Mer info och filmer på flic appen finns i inlägget.

Vad kan du göra med Flic?

Vad kan Flic tillföra för värde till smarta hem? Om du valt att köpa en flic Hub så är det möjligt koppla Flic knappar och styra ditt hem, även om din mobiltelefon inte är hemma. Det är även möjligt att nyttja Flic enbart med en mobiltelefon, grabben nyttjar en knapp så och är mycket nöjd över funktionaliteten i appen. Jag valde att nyttja en knapp till att styra min Trådfri belysning, det finns stöd att koppla upp flic appen direkt mot en Trådfri gateway, vilket ger möjligheter att i realtid styra IKEA:s lampor.

Grabben hittade några spel som nyttjar Flic knappen (flappy birld i annan tappning) och en funktion i appen som gör prupp ljud när den aktiveras.

Här är en film som visar hur gränssnittet ser ut i telefonen. Jag har valt att kalla en Flic knapp för mj och koppla den till mobiltelefonen, där har jag sedan kopplat enkelklick och dubbelklick till IFTTT.

Byta baksidan på Flic

Genom att byta baksidan på knappen från den platta baksidan med dubbelhäftande tejp till ett klipp är det möjligt att fästa knappen på kläder. Vilket gör den smidig att ta med när man är ute. Lättaste sättet att byta baksidan på knappen är att ta bort klistret och tillfälligt sätta flic knappen mot ett bord och vrida moturs, då gå det lätt att byta baksidan till klippet.

Genom att byta baksidan på Flic till ett klipp kan du lätt sätta fast den på kläderna.
Genom att byta baksidan på Flic till ett klipp kan du lätt sätta fast den på kläderna.

Trådfri fjärrkontroll VS Flic knapp

Jämför man Flic med en fjärrkontroll från IKEA:S serie trådfri så är den fysiska skillnaden stor. Trådfri kommunicerar via Zigbee medan Flic kommunicerar med Bluetooth, vilket gör att flic knappen fungerar till i stort sett alla mobiltelefoner idag. Med appen som följer med Flic till både hubben och telefonen kan du integrera snabbt och smidigt med Ikeas Trådfri kontroller. Vilket ger dig möjlighet att tända, släcka och sätta olika ljus på valfria trådfri lampor.

Flic VS Trådfri, skillnaden i storlek är väldigt stor.
Flic VS Trådfri, skillnaden i storlek är väldigt stor.

Smartaste ringklockan 2019?

Som jag skrev initialt så har jag valt att nyttja en flic knapp som ringklocka, detta för att den befintliga ringklockan gjort sitt. Med hjälp av IFTTT (IF this Then That) kunde jag integrera och starta mina flows i Homey, Med hjälp av det kan jag lätt styra vad som ska hända baserat på flera faktorer. Just nu startas en skärmsläckare på Homey om klockan är mellan 07.00 – 22.00, en push notis skickas till mobiltelefonen. Google home mini läser upp en text via TTS funktion från Homey. Belysningen på bron ökas till 100% under 60 sekunder för att sedan dimras ner igen. Och det var ett klick, det finns två kvar att nyttja 😉

Här är min design med en Flic som ringklocka, den sitter skruvad i väggen.
Här är min design med en Flic som ringklocka, den sitter skruvad i väggen.

Hållaren finns nu att köpa i vår webbshop (Länk)

Vill du ladda och skriva ut hållaren till knappen? Jag har delat min design på Thingiverse, jag hoppas att dom som laddar ner den följer min licens, den får inte säljas utan min tillåtelse men den får skrivas ut för eget bruk. Här kan du ladda hem designen på Thingiverse

När någon ringer på dörren så lyser knappen på följande vis en kort stund efter.
När någon ringer på dörren så lyser knappen på följande vis en kort stund efter.

Undrar du varför jag inte vill att någon bara börja sälja den? Det ligger mycket arbete för att få fram en fungerande design. Blev tvungen att göra flera versioner innan jag fick till en design jag var riktigt nöjd med. Då känns det surt om någon genar förbi allt det jobbet och bara tjänar pengar på något som dom själva inte ansträngt sig alls för att göra. Varje del nedan tar ~5 – 30 minuter att skriva ut nedan.

Flera försök att hitta en optimal design, det tar tid att göra även en så simpel sak.
Flera försök att hitta en optimal design, det tar tid att göra även en så simpel sak.

Flic som bärbar knapp

Som vi nämnt är det möjligt att använda Flic enbart med en mobiltelefon, du behöver inte Flic hub om du inte vill. Om du väljer att ta med dig knappen så behöver du dock ha mobiltelefonen tillgänglig med Bluetooth och Flic appen aktiverad på telefonen. Men detta är inte några konstighet, att ta med Flic ger dig möjlighet att automatisera aktiviteter på mobilen som annars skulle kräva att du växlar fokus. Genom att använda IFTTT kan du enkelt integrera med det mesta, jag har valt att knyta delar mot min Homey. Jag använder den själv för att starta några flows för belysningen hemma, genom att välja ett flow i Homey som ”togglar” belysning så använder jag bara en av de tre funktioner på knappen. Jag håller på att testa att nyttja dubbelklick för att aktivera Microsoft Flow för att skicka mail med min position till valda adresser.

Vad saknar jag med Flic?

Att se någon typ av batteristatus och vilken täckning en knapp har skulle underlätta både placering av Flic hub och Flic knapparna, nu kanske inte detta är en jätte grej, men jag brukar vilja ha koll på när utrusning har svårt att kommunicera och när batterinivån börjar bli låg. Speciellt nu när jag använder en knapp som Ringklocka.

Flic använder sig av CR2016 batterier på 3V
Flic använder sig av CR2016 batterier på 3V

Vad tycker jag då?

Det är som sagt en mycket smidig enhet som går att kombinera med smarta hem och underlätta vardagen, jag kommer skriva mer tips på vad knappen går att använda till framöver och ge ett mer utförligt utlåtande, vill du se vad som händer mellan posterna eller fråga någon om flic? Gå med i vår facebook grupp eller följa oss på vår instagram.

Var det allt?

Det kommer dyka in fler roliga tips på vad du kan göra med Flic framöver. Det kommer även mer information om Flic hub, vilket har ett 3.5″ ljud uttag och IR mottagare / sändare, detta har jag inte nämnt något om ännu, men det kommer mer som sagt. Det här inlägget var det första för att förklara vad Flic är och vad man kan göra med knapparna. Hoppas du gillar inlägget och hittar något du själv kunde göra med Flic! Vill du köpa dom så har M.nu flera modeller av Flic här (extern länk)

Stort tack till Flic som gett Automatiserar.se möjligheten att testa dessa knappar! Vi kommer framöver visa mer i detalj hur du kan bygga avancerade scenarion med dessa knappar. Gilla / dela gärna automatiserar.se för att visa ditt stöd.

// Markus

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

3 svar till ”Test: Hur bra är Flic? Får du ett Smartare hem med Flic?”

  1. […] en tid sedan skrev vi om den smarta Bluetooth knappen Flic. Med Flic knappen kan du ta med ditt smarta hem, du låter helt enkelt din telefon vara en brygga […]

  2. […] en bild. Vilket öppnar för helt nya sätt att nyttja den som en larmenhet. Kan tänkas att vår bluetooth dörrklocka från Flic nu kommer skicka en bild […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *