Tävlingsbidrag: Läsa av status på Securitas larm

Detta bidrag kommer från Anders. Vi tackar Anders för hans bidrag och önskar honom lycka till i tävlingen.

Jag skaffade Securitas hemlarm för ett tag sedan. Mest för att månadsavgiften var OK, man fick Securitas-klistermärken och för att man får montera larmet själv. Det finns dock en klar nackdel: ingen koppling alls till Z-wave.

Jag började klura på hur man kunde göra. Kom ganska fort på att det skulle vara enkelt att skaffa en fjärrkontroll till larmet och sedan styra den med Z-wave-strömbrytare. Om man då larmade på och av med Z-wave så skulle man ju då enkelt ha statusen också. Jag ville dock inte ha möjligheten att larma på/av via Z-wave, utan enbart att Veran skulle veta om larmet var på eller av.

Tog en koll på larmets centralenhet och insåg ganska raskt att det enda man hade att jobba med, om man inte ville öppna den, var dioden som indikerar larm på/av. Tyvärr är det just EN diod som indikerar det. Den är röd när larmet är på och grön när larmet är av (den översta dioden på bilden).

20151122_192745-1_omgjord

För att detektera lysdiod tänd/släckt har jag tidigare, på jobbet, använt mig av en ljusstyrd switch:

https://www.elfa.se/sv/byggsats-ljusstyrd-switch-byggsats-smart-d1004/p/18584872

(Den här funkar nog precis lika bra. Den har dock en tillslagsfördröjning som jag tror är till för att den inte ska slå av och på upprepade gånger precis när det skymmer.)

http://www.kjell.com/se/sortiment/el/elektronik/byggsatser/velleman-mk125-skymningsrela-byggsats-p87144

En ljusstyrd switch som dessa är egentligen grovt sett ett ljuskänsligt motstånd, ett ställbart motstånd för att välja vilken ljusstyrka som innebär tillslag, och ett relä för att styra något.

20151122_193427-1_omgjord

Switchens ljuskänsliga motstånd skulle ju dock alltid detektera att lysdioden på larmet var tänd, eftersom motståndet inte kan se skillnad på rött och grönt. Här kommer dock de gamla fysikkunskaperna väl till pass. Vad släpper igenom rött, men inte grönt ljus? En röd plastbit! Om man lyser genom en röd, genomskinlig plastbit upplever man att det vita ljuset görs om till rött. Det är ju dock så att plastbiten blockerar alla andra färger än just röd.

Sagt och gjort. Hittade en gammal motorcykel-baklykta som jag slaktade och tejpade fast över dioden. När larmet är på lyser det röda ljuset igenom plastbiten.

20151122_193039-1_omgjord

När larmet är av blockeras det gröna ljuset och man upplever dioden som släckt.

20151122_193134-1_omgjord

Det ljuskänsliga motståndet lödde jag fast på en kabel och tejpade fast med eltejp utanpå den röda plastbiten. Det måste vara helt ljustätt.

20151122_194319-1_omgjord

För att koppla in det hela i Z-wave-systemet valde jag Telldus nya Plus-kompatibla fönster-/dörrsensor. Man hade nog kunnat välja en annan lika gärna, men valet föll på denna. Den var mycket enkel att ta isär. Jag lödde bort det magnetiska tungelementet (som är själva magnetkontakten) och ersatte med sladdar till reläet på den ljusstyrda switchen. Om man inte vill löda – välj en sensor med skruvanslutningar för extern ingång.

20151122_193403-1_omgjord

Nu var det bara till att ställa in ett lagom tillslagsvärde för den ljusstyrda switchen. Det gjorde man lätt med genom att vrida på det ställbara motståndet (potentiometern) och lyssna efter reläets till- och frånslag.

Det är inte Nobelpris för kapslingen av allt, men det får duga för tillfället. De två kablar som lämnar lådan är spänningsmatning till ljusstyrda switchen samt kabeln till ljuskänsliga motståndet. På att göra-listan står att spänningsmata allt med larmets trafo.

20151122_193635-1_omgjord

När larmet slås på detekterar ljusstyrda switchen det och styr Telldus-sensorn som skickar en signal till Veran att sätta huset i Away-läge. Det omvända när larmet slås av.

Det skulle nog gå att använda en vanlig Z-wave-ljussensor istället för min ihopkoppling. Man skulle fortfarande behöva flytta ut själva ljuskänsliga komponenten, men det borde gå! Guiden funkar säkerligen även med andra larm – så länge som de indikerar med lysdiod. Samma sak med andra saker som indikeras med diod!

Lycka till!

6 reaktioner på ”Tävlingsbidrag: Läsa av status på Securitas larm”

  1. Pingback: Efter helgen avslutar vi tävlingen |

  2. smart lösning, finns ju de som använt smartplugs för verisure för att sätta status men detta har jag inte sett förut.
    Mycket uppskattat!

  3. Anders Johnsson

    Tack, Nicklas!

    Jo, detta skapar ju en möjlighet att integrera de osmarta larmen i ett smart hus! 🙂

    // Anders

  4. Pingback: Vi har en vinnare i tävlingen! |

  5. Anders Johnsson

    Ett tillägg:

    Jag gjorde en scen som heter ”Larma av” och en som heter ”Larma på”.

    ” Larma av” sätter huset i Home-läge med lite lagom tända lampor. ”Larma av” sätter huset i away-läge, släcker och slår av Sonos.

    Det som jag inte tänkte på är att larmet gör ett kommunikationstest då och då. Det påverkar lysdioden på larmet som styr Telldus-sensorn. Kort sagt: man får endast låta ”Larma av” köras om huset är i Borta- eller Vacation-läge. Annars kan det tändas upp mitt i natten. 🙂

  6. Ännu ett tillägg:

    ”Larma av” låser nu upp Danalock till ytterdörren. ”Larma på” låser.

    // Anders

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *