Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Xiaomi Mijia wireless switch

Tips: Xiaomi Mijia Wireless switch

Har en längre tid haft en Zigbee knapp från Xiaomi Mijia smart home. Orsaken att den inte har inkluderats i vårt smarta hem är för att Flic knapparna skött detta mycket bra (här kan du läsa vårt utlåtande om Flic knappar). Flic knapparna har hanterat allt från rullgardiner till belysning från IKEA:s trådfri serie.

Xiaomi mijia wireless switch unboxing

I dagsläget används alla flic knappar, vilket skapade ett behov av att testa Mijia smart knappen. Användningsområdet för Xiaomi Mijia knappen blev tv rummet. Den fick nu i uppgift att sköta både bild, ljud och ljus till TV:n via Homey.

Knappen Xiaomi Mijia smart switch har nämligen en scene funktionalitet, vilket innebär att den kan utföra olika händelser beroende på hur man trycker på knappen.

Det är svårt att skriva något intressant om en enkel Zigbee knapp som klarar att göra olika saker med hjälp av frekvensen på knapptryckningar. Därför delar vi med oss av hela automationen som byggdes för knappen, vi visar film på både flows i Homey och en film på hur det ser ut i tv rummet när tv, förstärkare och ljus helt sköts med EN knapp.

Bakgrunden till Xiaomi knappen och lösningen

Ett vardagligt problem är när någon kommer på besök och ska byta kanal eller källor på förstärkare mm. Det är svårt att förklara hur allt hänger ihop och vilka inställningar på TV:n i kombination med förstärkaren som gäller. Lägger man då till belysning så har man ett bra recept för problem och irritation..

För att förenkla och samtidigt skapa en smidig och snygg automation så ville jag ha en fjärrkontroll för allt. Nu passade Xiaomi Mijia wireless switch perfekt! Den kan utifrån antal knapptryck starta olika scener. I kombination med vår nya favorit automationskontroller Homey (Här har vi skrivit en riktig djupdykning på Homey) så byggdes snabbt förutsättningarna för att enkelt styra allt med EN knapp, inte ens en fjärrkontroll behövdes längre. Knapptryckningarna på Mijia styr då tv, förstärkare och belysningen (Ikea Trådfri) med olika intervall på knapptryckningarna.

 • En knapptryckning – Startar TV & förstärkare, växlar källa till XBOX.
 • två knapptryckningar – Startar TV & förstärkare, växlar källa till Chrome Cast.
 • Hålla in knappen – Stänger TV & förstärkare, tänder två st trådfri 50% och släcker dom efter 30 sekunder.

Tyvärr har jag nyligen kopplat ihop allt och kablarna är inte dragna snyggt och dolt ännu. Filmen visar styrningen via Xiaomi Mijia knappen och hur snabbt allt ändras hjälp av 3 olika knappkombinationer, den startar tv/förstärkare, byter källor och stänger allt. Det är en fördröjning på 30 sekunder i filmen när jag stänger allt, det är för att visa två Trådfri lampor som tänds till 50% när man stänger tv:n, sedan väntar 30 sekunder för att sedan släcka allt. Då hinner man ut ur rummet och allt släcks automatiskt. Kvalitén på filen är inte den bästa, blev filmat med mobilen.

Xiaomi Mijia wireless switch

Nu finns det som sagt inte så mycket att skriva om själva knappen, men vi jämför storlek mm med en Trådfri knapp.

Skillnaden mellan Xiaomi Mijia & Trådfri knappen
Skillnaden mellan Xiaomi Mijia & Trådfri knappen

Mijia tekniskt data

 • Material & färg: Vit plast
 • Bredd: 5 cm i diameter
 • Höjd: 14.6 cm (med tejpen)
 • Vikt ~ 20 gram
 • Protokoll: Zigbee

Funktioner som stöds av knappen

Själva knappen Xiaomi wireless switch gör det den ska, svårt att skriva så mycket om en knapp. Den kommunicerar via Zigbee och i Homey exponeras följande funktioner när den inkluderats.

 • 1x
 • 2x
 • 3x
 • 4x
 • Nedtryckt
 • Släppt
De olika scenerna som stöds av mijia switch
I homey får du följande val när du väljer att nyttja Mijia switch för att starta ett flow

Men för att visa vad Xiaomi Mijia wireless switch möjliggör i kombination med en smart och kompatibel kontroller så visar jag här några av de flows (här kan du läsa mer om vår info om Homey Flows) som kopplar samman Trådfri, Onkyo, philips med Xiaomi Mijia wireless switch funktionalitet.

De appar vi nyttjat för denna lösning.

Film för flows för att växla källor på förstärkaren (om den är igång) annars startar den förstärkaren med.

Flow för att stänga tv och förstärkare, tända trådfri belysning (via trådfri gateway, sedan släcka dessa efter 60 sekunder)

Så nu återstår det bara att göra en förklaring för knapptrycken, då behövs förhoppningsvis inga fjärrkontroller alls för att sköta ljud och bild.

Har du mer tips på saker man kan göra med dessa knappar? Dela dom gärna med oss.

Tycker du om den här typen av inlägg så gilla gärna vår sida och sätt ett stjärnbetyg så vi vet vad vi ska satsa mer på.

// Markus

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs våra dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?

Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör

Vi har testat många enheter som gör vår vardag enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som vi sedan försöker använda för att göra vår vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.