Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Jag valde att vrida sensorn så dörröppningen är det enda som övervakas.

Test: Hur bra är Xiaomi Aqara Motion Sensor?

Har sedan bytet till kontrollenheten Homey börjat använda mer och mer Aqara sensorer, orsakerna till detta är pris, funktionalitet och formfaktorn. Som mina andra Aqara sensorer blev den liggandes hemma i en låda under mycket lång tid tyvärr, detta på grund av inkompatibilitet med mitt larm VeraSecure. Men som sagt nu är den igång och jag är mycket nöjd med rörelsesensorn i kombination med homey.

Började med att testa sensorn på dörrkarmen, detta för att inte förstöra tapeten.
Började med att testa sensorn på dörrkarmen, detta för att inte skada tapeten.

Vad använder jag sensorn till?

Aqara motion sensor har en stor fördel till skillnad från många andra rörelsesensorer vi testat (förutom pris). Den har en mycket liten formfaktor och syns inte allt för mycket på väggen. Det jag uppskattar är armen den sitter på, den gör det möjligt att välja ett mycket specifikt område som sensorn ska agera på, dessutom en bit ut från väggen. Vilket gör att det går att övervaka delar av ett rum med bra noggrannhet. I och med Aqara och Trådfri har jag mer och mer börjat gå mot Zigbee och minskat på Z-Wave enheter.

Jag valde att vrida sensorn så dörröppningen är det enda som övervakas.
Jag valde att vrida sensorn så dörröppningen är det enda som övervakas.

Har under några månaders tid använt den här rörelsesensorn till minsta grabbens dörröppning, detta för att veta när den mista grabben är uppe och springer. Jag har gjort ett scenario som utförs automatiskt mellan 19.00 – 07.00, även om den registrerar rörelser utanför dessa tider.

I Homey appen ser jag nu när senaste rörelsen registrerades och hur ljust det är i rummet.
I Homey appen ser jag nu när senaste rörelsen registrerades och hur ljust det är i rummet.

Det scenario / flow i Homey som startas när en rörelse upptäcks av Aqara sensorn är följande:

 • Skicka en pushnotis till telefonen med info: Grabben uppe och springer? (bara mellan 19.00 – 07.00)
 • Tänd skärmsläckaren på Homey och gör den till en nattlampa (bara mellan 19.00 – 07.00)
 • Skicka en ”pling” till en 433Mhz dörrklocka (vilket då blinkar blått i ~20 sek, bara mellan 19.00 – 07.00).
 • Skicka händelsen via https till loggservern.

Nu finns dessa sensorer att köpa i Sverige, vilket inte har varit fallet för bara några få månader sedan. Automatiserar.se finns till stor del idag på grund av den hjälp vi fick i starten från M.nu, därav länkar jag till xiaomi aqara motion sensorerna hos m.nu, även om det finns många fler som har dessa sensorer nu.

Varför göra ett eget fäste till Aqara motion sensor?

Jag hörde en dag en smäll i golvet och kunde inte förstå vad det var, på kvällen insåg jag dock vad det var… Det var min Aqara motion sensor som valt att släppa från dörrkarmen, som tur höll den och gick inte sönder. Men när detta hände började jag kolla på att göra ett eget fäste för att lösa två problem. Det första problemet var det befintliga sättet att montera en sensor med tejpen, detta riskerar att skada tapeten vid flytt eller batteribyte. Jag vet att batteriet kommer behöva bytas och då finns risken att man lyckas förstöra något. Den andra delen är att få ett fäste som gör att jag enkelt kan flytta sensorn till ett annat ställe hemma tillfälligt, detta händer inte så ofta, men ibland kan det vara bra.

Tyvärr visade det sig att tejpen som håller sensorn gav med sig... Efter någon månad låg sensorn på golvet.
Tyvärr visade det sig att tejpen som håller sensorn gav med sig… Efter någon månad låg sensorn på golvet.

Min lösningen för att undvika att första tapeten eller riskera att sensorn ännu en gång skulle ramla ner blev en egen hållare. Den monteras med en liten skruv och nyttjar befintlig fäste mot väggen men utan tejpen, Nu går det att fritt vrida och ändra vad rörelsesensorn ska triggar på.

Nu kunde jag montera sensorn på tapeten utan att behöva vara orolig för mer än hålet som skruven sitter monterad med.
Nu kunde jag montera sensorn på tapeten utan att behöva vara orolig för mer än hålet som skruven sitter monterad med

Genom att klicka fast aqara sensorn i underdelen sitter den väldigt bra mot väggen, sensorn väger så lite så det krävde inte plast under hela undersidan. Nu kommer det troligen bli så att kommande rörelsesensorer inte blir Z-Wave i framtiden, utan det blir Zigbee sensorer.

Fästet klickar enkelt fast under sensorn, jag har valt att montera det med en skruv för att veta att den inte ska falla ner igen.
Fästet klickar enkelt fast under sensorn, jag har valt att montera det med en skruv för att veta att den inte ska falla ner igen.

Har du en rörelsesensor eller ska köpa en? då kan du ladda ner och skriva ut själv, Automatiserar.se har delat designen på Thingiverse, den är fri att skriva ut och använda själv, gillar du den och vill att vi ska fortsätta dela fler så får du gärna swisha ( 0705470065 ) en slant till kaffet som krävdes 🙂

Teknisk fakta

Rörelsesensorn har två funktioner, registrera rörelse och ljus. Jag har inte använt mig så mycket av delen som rapporterar ljus.

Här ser du mina Insights från Homey, den rapporterar vid större förändringar i ljus, vilket gör det möjligt att använda det som en trigger med.
Här ser du mina Insights från Homey, den rapporterar vid större förändringar i ljus, vilket gör det möjligt att använda det som en trigger med.

• Kommunikation via Zigbee
• Batteri: CR2450 knappcells batteri
• Max avstånd för rörelse 7m
• Detekteringsvinkel 170 grade

För att byta batteriet på Aqara sensorn behöver du vrida underdelen motsols (vänster del: rörelsesensorn, höger del: underdelen), underdelen satt relativt hårt när jag bytte mitt första batteri. Men som bilden nedan visar så ser den ut när batteriet är ute.

Aqara rörelsesensor demonterad.
Aqara rörelsesensor demonterad.

Hittade du något du gillade eller saknade? Gå gärna med i vår grupp Smartare hem och hemautomation. Där kan du ställa frågor eller få tips på vad mer som går att göra för att få ett smartare hem. Gilla gärna sidan för att visa din uppskattning och visa att Automatiserar.se skapar värde.

// Markus

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

6 svar till ”Test: Hur bra är Xiaomi Aqara Motion Sensor?”

 1. Konstigt att den ramlade ner. Jag har haft en av mina i badrummet, monterade på exakt samma arm och den sitter som berget. Monterades upp för säkert 4 månader sedan.

  1. Badrum låter som kakel eller matta, tror nog den skulle suttit bra där för mig med. Den jag satte upp var på tapet, tur i oturen att den inte satt som berg där ändå, när jag gjort fästet så flyttade jag sensorn till en bättre plats 🙂

 2. Profilbild för Thomas Andersson
  Thomas Andersson

  Finns det något sätt att trigga tempen så att det inte krävs rörelse?

  1. Vad jag vet så kräver den original att en rörelse detekteras för att den ska skicka någon information tyvärr, lite av orsaken att jag börjat kolla på rörelsesensorerna från Philips Hue.

   // Markus

 3. Profilbild för Lars Nyström
  Lars Nyström

  Har Aqara rörelsesensor och Homey samt smart plugg för att tända lampa. Funkar klockrent och min smarat plugg har jag sagt skall stänga av efter 45 min. Det gör den också men denstartar inte om direkt då jag utför rörelse i rummet,dvs jag är i rummet mer än 45 min. Detta är mkt irriterande men jag vet inte hur jag skall fixa till detta

  1. Profilbild för Thomas Andersson
   Thomas Andersson

   Rörelsesensorn lämnar bara utsignal efter en viss tid efter föregående, alltså inte kontinuerligt ifall du viftar framför den. Tror det är 1 minut, men jag är osäker.
   Ifall den har triggats strax innan de 45 minuterna har gått kanske den behöver triggas igen utanför den tiden.
   Spekulativa gissningar i brist på fler uppgifter.
   Hur ser flödet ut?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *