Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Med Home Assistant har jag nu en bra integration med Grafana med!

Nu finns en guide för Home Assistant

Nu är grunderna i guiden för att konfigurera Home Assistant klar,  i guiden finns även tips och trix. Guiden kommer kontinuerligt att uppgradera allt eftersom vi får tips och hittar nya funktioner.

Efter att ha använt Home Assistant som ”primärt” system under någon veckas tid har jag upptäckt att tiden som krävs för att integrera mot andra lösningar är MYCKET kortare! Har med några få rader integrerat Home Assistant med Telldus Duo, Tellstick classic, Vera, Grafana, Influx och Chromecast.

Direktlänk till guiden: https://www.automatiserar.se/guide-home-assistant/

Home Assistant fungerar mycket bra som nav för att samla alla webbsidor till olika lösningarna.

Om du tidigare inte har kollat på Home Assistant så kan jag rekommendera det starkt! (Ispep). För att underlätta för fler som funderar på att testa har jag gjort kompletta guider. Dessa innehåller allt som behövs för att installera en nyinköpt Raspberry pi med system jag tidigare nämnt och Home Assistant.

För att visa hur mycket mindre jobb det är i Home Assistant visar jag en tidigare integration mellan Vera och Node Red. Flödet nedan lyssnar via MQTT på allt som händer i Vera.  Det är en hel del tid nerlagd på att få integrationer mot Influxdb och  Grafana.

Följande flöde arbetar jag med för min hemautomation.

Motsvarande konfiguration som behövdes för att koppla Home Assistant mot vera. Jag trodde inte att det skulle fungera eftersom det var så lite information jag angav. Men jag fick fel, det började direkt fungera!

###

vera:
 vera_controller_url: http://192.168.1.161:3480/

###

 

Jag passade även på att testa Home Assistant på en Orange pi Zero, utan några större problem fick jag igång det med Tellstic Classic och Vera där med!

Orange Pi Zero med Z-wave och Bluetooth

Kom gärna med tips och feedback på vad man kan göra med Home Assistant. Eftersom jag själv nyss börjat med finns det massor att upptäcka.

Som vanligt gilla och dela gärna www.automatiserar.se för att stötta oss!

// Ispep

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.


Taggar:


Kommentarer

12 svar till ”Nu finns en guide för Home Assistant”

 1. Profilbild för Borkman
  Borkman

  Bra jobbat Ispep!

  1. Tackar!
   Du har ju bidragit med massor till RPI guiden och varit med och tipsat om HA med. Har inte riktigt kommit igång och testa owntrack som du nämnde tyvärr, men de kommer nog snart det med 🙂

   Vi tar gärna emot tips och exempel från fler läsare som redan har HA och kommit på bra sätt att automatisera.

   // Ispep

   1. Profilbild för Borkman
    Borkman

    En fortsättningsdel av guiden skulle kunna vara fokuserad på själva schedulering/automatiseringen av saker i HomeAssistant, genom att titta vidare på pluginkategorin ’Automation’, https://home-assistant.io/components/#automation

    Vidare; det finns samlat en del exempel på ’Cookbook’ sidan https://home-assistant.io/cookbook/ som man kan använda som inspiration till andra guider också. Själva Cookbook-exemplen är ganska knapphändigt beskrivna så jag tror många skulle uppskatta liknande ämnen men mer utförligt beskrivet, och kanske även integrerade i ett större sammanhang.

    1. Tackar, måste hinna med att lära mig själv med. Dök på lite problem med iframes efter jag aktiverade https med Let´s encrypt. Funderar nu på smartaste lösningen för att komma runt det.
     Är även i behov av att dela upp konfigurationen och städa upp i gränssnittet. Få se vilken alla delar som hinner först 🙂

     // Ispep

     // Ispep

     1. Profilbild för borkman
      borkman

      Ja det är inte lätt att hinna med och lära sig att som händer ute på internet 😉

      Appropå något helt annat; Jag sprang på en blogpost om Z-wave Network Healing: https://drzwave.wordpress.com/ Den innehöll en del bra reminders.

      Är det någon som känner till något bra sätt att visualisera Z-wave route/mesh nätet? Jag installerade Vera-Plugin’en ”AltUI” på min VeraPlus https://github.com/amg0/ALTUI men känner mig lite osäker om den gör helt rätt… Pluggen kan bl.a. kan graf’a upp alla noder i Z-wave nätverket med linjer mellan de noder som känner till varandra. Dock så har vissa noder som sitter nära varandra inga anslutningar mellan sig… Lurt…

 2. Hej!

  Jag har fått Connectorn till Veran osv att fungera utan problem enligt din guide (Helt klockren). Nu undrar jag hur jag får exempelvis en temp mätare osv att rapportera till Grafana?

  1. Tackar, antar att du kört detta steget med då:
   https://www.automatiserar.se/guide-home-assistant/#HomeAssistantPluginInflux
   Har du gjort det steget så får du alla sensorer nåbara i Grafana.
   Har tyvärr inte hunnit med att skriva en guide för hur Grafana i detalj fungerar, du kan kolla här hur man kopplar mot en givare, det kanske visar principen:
   https://www.automatiserar.se/guide-raspberry-pi/#InstallationGrafana

   Ska försöka fixa några fler exempel på Grafana så fort jag hinner.
   // Ispep

   1. Hej!
    Jag får bara upp RPI och den Test som jag gjorde enligt guiden. Så jag får upp CPU tempen i min Pi. Tyvärr får jag inte upp något från Vera, har du nått exempel du kanske kan skicka en skärmdump på?

    1. Hej
     på följande sätt mappar jag upp i grafana:
     Exempel på Verans info i grafana.
     ( https://www.automatiserar.se/wp-content/uploads/2017/01/ExempelGrafana.png )
     Kör följande för att se om du får något fel när du skriver till influx databasen via Home Assistant:
     sudo journalctl -f -u homeassistant

     // Ispep

     1. Hej! Nu fick jag äntligen till att jag får upp alla sensorer, verkade som det tog ett tag innan Grafana fattade allt.
      En annan fråga är ju att mina Temp/sensorer i Veran verkar bara rapportera graderna 1gång / timma typ, så stapeln i Grafana blir mera ett streck en gång per timma.

      Har du nån koll på det?

     2. Jag gissar på att det beror nog på din Z-Wave Temperatursensor. Har nämligen några dörrsensorer som även rapporterar temperatur, dom rapporterar tyvärr nån gång i timmen med. Det går att ställa om så att dom rapporterar mer frekvent, men det blir till kostnaden av batteritid tyvärr. Mina Arduino sensorer som finns i Veran uppdateras var 5:e minut (dvs så ofta som jag satt dom att rapportera temperatur). Så felet ligger nog inte i din grafana eller HA 🙂

      // Ispep

 3. Hur tycker du Home Assistant mäter sig mot OpenHub2?
  Vilken ska man satsa på som novis?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *