Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Första intrycket av Swipe när lådan öppnas

Test: Hur bra fungerar fungerar Fibaro Swipe?

Vi under en lång tid fått möjlighet att testa Fibaro Swipe (extern länk) äntligen är testet av den klar. Vi tackar M.nu som gett oss möjligheten att testa den!

Nu kommer frågan vad är Swipe och varför vill man ha en?

Fibaro Swipe med egen bild i

Swipe är en Z-Wave scenkontroller från Fibaro, den aktivera olika scener i kontrollers. Swipe liknar Remotec Scene Master som Luvan skrev om här. Det som gör Swipe lite unik är att den styrs med gester istället för fysiska knappar, dvs man sveper handen på olika sätt framför plattan för att aktivera en scene. Swipe stödjer 5 olika gester, varje gest triggar i sin tur en scene man själv väljer i kontrollern. 

 

Swipe

Orsaken att det tagit tid att skriva om Swipe är många, en av orsakerna har varit att stödet för Swipe var dåligt vid lansering. I början när Luvan testade den hade Vera enbart stöd för en av de 5 gesterna. Vilket gjorde att den blev lite svår att recensera och hitta nytta med den. Vi lät därför fler testa den för att se om den fungerade bättre på deras kontrollers. Tyvärr var det problem även på dessa, bland annat testades Aeons Z-Stick. Swipen blev därför liggandes under lång tid och en recension drog ut på tiden…. Men nu verkar Swipe ha fått ett bra stöd i många kontrollers!

Eftersom jag håller på att utvärdera och skriva ett längre inlägg om Z-Wave.me (Razberry) så tänkte jag ge Swipen en chans till. Som tur var valde jag att först testa den till min Vera Lite innan den kopplades till Razberryn!

Vad ingår?

I lådan ingår Swipe, tre manualer och ett stöd i plast.

Lådan innehåller tre manualer, ett stöd samt swipe plattan

Swipe har en front med en bild default (bilden ovan), bilden går sedan att byta ut till egen valfri bild. Genom att styra plattan uppåt går det att ta lös även nästa del och få tillgång till batterihållaren. Swipe drivs av 4 AA batterier, men kan även drivas av USB.

styr man fronten uppåt ges access till batterierna

 Tips:

Gillar du inlägget och sidan, hjälp oss sprida den så vi ser att det är värt att fortsätta lägga tid på den 🙂

Vi har nyligen investerat i plugins för att underlätta att hitta material från de nästan tre åren vi hållit på:

Automatiserars Hemautomationsarkiv

Inkludering i Vera

Min mentala inställning var att den skulle vara lika begränsad som tidigare när Luvan testade den.. Jag började att inkludera den som en ”Generic Z-wave Device

Välj att inkludera den som en Generic Device

För att inkludera Swipe i Veran väntar jag tills inkluderingsläget var aktivt. Höll sedan handen över mitten på Swipe i ca 7 sekunder tills två korta pip hördes, direkt efter svepte jag handen nedifrån och upp över plattan… Och vips fick jag ännu en enhet i min mycket trötta Vera Lite (Jag har för mycket enheter i den…)

Orsaken till att jag testar en ny enhet..

Valde därefter ett namn och rum att placera Swipen i och sparade.

Sätt namn på Swipe:n och välj rum

Allt gick bra och en ny Z-wave Enhet dök upp i gränssnittet.

Swipe vera UI

Ungefär nu tänkte jag att det skulle bli en massa manuellt konfigurerade av Swipen… Öppnade menyn och såg ”Select scenes for device buttons”!

Inkludead Swipe i Vera Lite

Nu blev jag riktigt glad! De funktioner som Swipe klarar fanns automatiskt i Veran! Tyvärr har jag flyttat mycket av de funktioner och scenes jag använder i vera till Home Assistant. Jag har gjort detta för att avlasta min Vera Lite tills Vera Secure släpps… Jag valde att koppla två scenes som skickar ett http kommando till en http loggserver. Sparade genom att trycka på ”assign scenes to buttons” och väntade tills Veran var klar.

Konfigurera två scenes i Vera för Swipe

Testade nu att svepa handen ner framför Swipe plattan, ett kort pip hördes när kommandot togs emot, svepte sedan upp framför plattan,  ännu ett kort pip hördes när kommandot togs emot. Kontrollerade i loggservern att två rader mottagits, och mycket riktigt det fungerade!

loggning av swipen:s kommando till http servern

 

Montering av egen bild

För att få Swipe att smälta in och passa i grabbens rum valde jag en macrobild av en Myra, tyvärr passade inte bildformatet ramen. Här kan jag tycka att det var lite problem att bilden behövde vara ett mycket specifikt mått tyvärr. Bilden nedan hade ett format som var lite större än själva ramen tillät tyvärr, hållarna i ramen krävde en mindre bild med väldigt specifika mått..

Byta till en egen bild i Swipe ramen

Som bilden nedan visar så hamnade den utanför de vita hållarna, vilket jag fick acceptera eftersom nästan alla andra bilder jag har är digitala 🙁

Bilden passar bakom ramen men gör att det via kommer att synas i bilden.

Resultatet blev OK men inte perfekt, man måste verkligen kontrollera vilka mått ens bild ska ha i ramen.

Fibaro Swipe med egen bild i

Jag valde att koppla ännu en scene till svepning sidledes, scenen jag valde startar/stänger belysning vid tv:n och ljudet till tv:n. När jag sedan visade grabben ramen och svepte handen framför och ljudet på tv:n stängdes och belysningen släcktes blev han både förvånad och road. Förklarade hur det fungerade och inom någon sekund bestämde han sig för att den skulle stå på hans rum! Han tänkte då att han kunde stänga ljudet när han ville nått på kvällen 😀

Om inte annat så är det imponera på grabbens kompisar (och störa föräldrarna!)

Designen

Kollar man framifrån på Fibaro Swipe så smälter den in relativt bra på en hylla, men lutningen gör att man behöver placera den relativt nära kanten där den placerats. Detta för att gesterna som utförs ska kännas naturliga.  Jag testade att ställa den 5 cm in på bordet, vilket får svepningarna upp och ner att kännas konstiga. När den däremot ställdes direkt på kanten kunde man svepa handen förbi utan att det kändes onaturligt.

Gester som Fibaro Swipe stödjer
Bilden kommer från https://www.fibaro.com/en/products/swipe/

Värt att nämna är att det går (Har själv testat!) att placera enheten under en bordskiva och sedan svepa handen på bordet för att utföra kommandon, dvs den klarar att läsa igenom en bordskiva. Detta gör att man kan dölja Swipe bakom/under något och sedan strömförsörja den via USB. Vilket gör att designen blir mindre viktig.

Swipe sedd ovanifrån

Som en kontroller för att hantera 5 olika scenes är den helt ok och ser ut som en fotoram framifrån. Från sidan ser den däremot lite ut som dom första digitala fotoramarna som kom. Varje gång handen förs framför ramen avger den ett kort pip att den utfört något, vilket är bra om en scene ska aktiveras och ingen visuell feedback där ges.

 

Här är Fibaros egna tolkning på hur Swipe ska användas

Summering

Under tiden jag skrev detta och knäppte kort på Swipen upptäckte jag en sak jag verkligen saknade… En fysisk knapp att stänga den med! Swipen pep och utförde olika scenes allt eftersom jag flyttade den för att knäppa kort. Ett tips är att placera den och byta bilden innan scenes kopplas till den. Man bör kontrollera noga att kontrollern har stöd för Swipe innan man köper en.

Jag har nu börjat inse vinsten med att göra avancerade scener i kontrollern eftersom Swipen nu gör det möjligt att enkelt utföra olika händelser enkelt och snabbt.

Svaret på varför man vill ha en är… För att det är en teknisk pryl som kan kontrollera saker hemma!

// Ispep

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs våra dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

7 svar till ”Test: Hur bra fungerar fungerar Fibaro Swipe?”

 1. Intressant att den går att gömma i väggen eller under ett bord! Märks det någon skillnad i responsen då?

  1. Marginell skillnad, man behöver vara max några cm från Swipen även om den står på en hylla

   // Ispep

   1. Max några cm? så en decimeter går inte?

    1. Den är tyvärr inte allt för känslig tycker jag, har man handen lite fel eller för långt ifrån tolkar den tecknet fel tyvärr. Ska vid tillfälle se hur långt ifrån man maximalt kan vara och ändå få riktiga kommandon konsekvent.

     // Ispep

 2. […] När allt väl var på plats fick lösningen toppbetyg av grabben! Som för övrigt snoozar med hjälp av Fibaro Swipe…. […]

 3. […] information på morgonen, att flytta styrningen till VeraSecure gick snabbt. Efter att ha exluderat Fibaro swipe och inkluderat den på nytt igen så kunde jag skapa scenes VeraSecure som lyder rörelserna man […]

 4. […] sedan någon dag ett nytt flöde med Fibaro Swipe, den styr nu all köksbelysning (Trådfri från IKEA) via Zigbee. Genom att med handen göra olika […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?

Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör

Vi har testat många enheter som gör vår vardag enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som vi sedan försöker använda för att göra vår vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.