Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Uppvärmning med Tado:s smarta termostater

Kategori:

– Taggar:

Vi fick för en tid sedan en förfrågan om att testa ett system från Tado, systemet kan smartare och automatisk styra uppvärmning på en mängd sätt. Vi började genast fundera om det verkligen fungerar, det vill säga att reglera värmen i enskilda rum automatiskt med hjälp av information från olika andra system. I och med uppvärmning med Tado:s smarta termostater direkt på element att den typen av styrning ska ge effekt på förbrukningen av pellets.

TADO Termostater för att styra element.

TADO har ett system för att styra element. Lösningen för att styra
vattenburna element sköter sig själv och har en riktigt bra batteritid.
Sedan publicering av testet så har min termostat fungerat felfritt
och integrationen till Home Assistant har gett mig data och
möjliggjort styrning automatiskt av värme i rummet.

Mitt utlåtande

Jag har under snart 4 års tid använt mig av TADO på ett element i ett rum
där jag ofta vill justera och automatisera värmen. Upplever att det har
fungerat riktigt bra och att batteritiden är riktigt bra. Att den går att
styra via appen och via integration gör den mångsidig. Men det jag
dock är lite skeptisk mot är att det är en molnprodukt, vilket gör att
jag när som helst kan tappa kontrollen över mina enheter om
företaget väljer att ta en annan väg i framtiden.

Nu verkar det dock som att den här lösningen är stabil och att TADO
har hittat en strategi som fungerar för både kunden och dom själva.

Med TADO:s termostater så kan du välja att sköta det via mobilen eller integrera med ett system som Homey eller Home Assistant.

Söker du sätt att spara pengar med hjälp av hemautomation? Spana då in det här inlägget då vi visar hur vi nästan halverat vår förbrukning av el.

I det hus vi testar så finns det bara möjlighet att utvärdera lösningen för vattenburen uppvärmning. Vi kommer då att börja testa med en smart termostat på ett element. Nu kommer vi förhoppningsvis att avhjälpa några vanliga problem. det första är att vi har termostater på varje element som ständigt är satt till samma nivå, oavsett vad som händer. Förutom när dom ändras till full eller minimal effekt, dom gånger den minsta sonen lekt med termostaten, vilket inte märks direkt utan det är något man upptäcker efter någon dag.. I inlägget finns det nu flera filmer som visar olika delar av systemet.

Tado termostaten är nu monterad
Här är termostaten monterad på ett gammalt element. Den sägs kunna spara 33% av uppvärmningskostnaden, vi får se hur det går med det. För att säkerställa att temperaturer stämmer så har vi en Xiaomi Aqara temperatursensor monterad bakom elementrören.

Orsaken att vi funderar på om verkligen lösningen kan minska uppvärmningskostnaden är för att Tado nämner att lösningen återbetalar sig själv det första året. Nu ställer jag mig tveksam till det och har svårt att bekräfta om det kommer få påverkan på uppvärmningen eftersom vi endast testar detta i ett rum. Men vi ska försöka mäta över tid hur det går.

I det här inlägget kommer du kunna både kunna läsa och se på film hur Tado i praktiken fungerar och hur den ser ut. Vi kommer fokusera på att skriva hur vi använder den. Vi testar nu att minska på mängden bilder i inlägget och istället lägga till filmer där vi förklarar mer ingående.

Vi har testat Tado tillsammans med Google Assistant, IFTTT, Homey och med Android appen, än så länge så ser det lovande ut men styrning av vattenburen uppvärmning! Men när vi börjat samla in lite mer mätdata så kommer vi kunna göra en mer korrekt antagande utifrån andra mätvärden hemma.

Vad är Tado smart termostat?

När vi fick frågan om Tado var det en leverantör som vi inte tidigare uppmärksammat på automatisera.se, att dom hade smarta termostater till element var dock intressant. Vi har nämligen inte gett oss på att automatisera uppvärmningen i någon större utsträckning ännu på bloggen. I och med denna produkt skulle vi kunna reglera temperaturer och hålla ner pelletsförbrukningen, detta utan att tappa komfort eller behöva springa runt i huset och ständigt justera termostaterna när vi ska vara borta. Utan vi kan med hjälp av Geofencing och automationer i Homey (har du missat Homey så har vi gjort en djupdykning på den kontrollern här), den kommer vi nyttja för att automagisk styra värmen på termostaten.

Nyligen uppdaterades Tado till version 3+ och introducerade en ”auto assistant”, den har då en månadskostnad på €2.99 (ca 32kr), då behöver du inte någon extra kontroller för att helt automatisera styrningen via deras tjänst. Nu har vi redan en mängd kontrollers i vårat hem (Kolla vår lista med dom här) därav behöver vi inte nyttja den tjänsten för att få funktionaliteten. Men skulle man sakna en kontroller och inte är lika intresserad som oss att hantera kontrollers så finns det alternativ.

TADO gateway
Elementen styrs med hjälp av deras gateway, den kopplas till nätverket med nätverkskabel och sedan ström matas med USB. Är du osäker på alla benämningar så har vi skapat en ordlista här
Tado elementtermostat
Med hjälp av termostaten så styrs vattenburen uppvärmning.

Kollar vi på Tado:s hemsida https://www.tado.com/ – (extern länk) så ser vi att det finns flera olika lösningar, vi kommer dock fokusera på den som reglerar vattenburna element (https://www.tado.com/de-en/products/smart-radiator-starter-kitExtern länk).

Test av Tado termostat

För att minska mängden bilder så testar vi att göra en film där vi berättar och visar olika steg vi behövde göra för att få igång termostaten på elementet. På slutet av filmen så visar vi appen och hur regleringen av termostaten ser ut och låter med. Ge gärna feedback på om det är ett bättre sätt än att lägga bild för bild i inlägget med text.

Här presenterar vi både med bilder och med rörlig film på slutet hur Tado både installeras och hur den faktiskt styrs via appen.

Teknisk fakta om Tado termostaten

  • Dimensionerna på termostaten är: 78X52 mm
  • Drivs av två st AA batterier på 1200mA
  • Vikt: 110 gram
  • 2 års garanti
  • Sensorer: temperatur, luftfuktighet och bakgrundsbelysning (ambient light) – Inte riktigt med på den sista ”sensorn” där
  • Frekvens: 868 MHz, Mesh (6LoWPAN), vilket är något vi tidigare inte nämnt som ett protokoll! (https://en.wikipedia.org/wiki/6LoWPAN extern länk)
  • Kryptering: TLS 1.2 (SSL), 2048-bit Extended Validation Certificate / TLS 1.2 (SSL), 256-bit elliptic curve encryption / AES-CCM encryption

Integrationer med Tado och andra system

Supporterade tjänster till TADO
Tjänster som stöds av Tado. Vi har i skrivande stund testat Google Assistant & IFTTT.

Vi började testa några av de supportade lösningarna som Tado marknadsför sig med. Den vi tycker var både enkel och bra var Google Assistant, allt vi behövde göra var att länka vårt Tado konto i Google apps, när det väl var gjort så dök termostaten upp på i Google Home appen. Därifrån kan vi nu ändra temperaturen på termostaten direkt och dessutom få uppläst från Google Assistant vilken temperatur det är i rummet. Vi visar hur snyggt det integrerar med Google Nest skärmen en bit ner.

TADO i Google Assistant
Tado i Google Assistant

Via IFTTT (IF THIS THEN THAT) så kan kunde vi koppla kontot mot Tado och nu styra termostaten på elementet, här syns det tyvärr hur Tado begränsar möjligheterna att automatisera temperaturen på termostaten via andra tjänster än just deras egna betaltjänst. Den möjlighet som finns via IFTTT att reglera temperaturen var ON / OFF på termostaten. Däremot så gick det att starta en mängd olika IFTTT scenarion utifrån temperaturer och luftfuktighet som termostaten registrerar.

IFTTT med TADO termostat
Här ser vi den möjlighet vi har i IFTTT för att hantera själva temperaturen på elementet, det är ON / off som gäller här. dvs vi kan inte justera ner temperaturen till en lägre och behålla termostaten aktiv.

När vi installerat och kommit igång med en termostat på ett element i källaren så började vi direkt kolla stödet för våra övriga system hemma! Det första systemet vi kollade var Homey, och där fanns en app till Tado, inom några minuter var den installerad och kopplad mot Tado via min inloggning där.

Tado i Homey
Tyvärr visade det sig att endast smart termostaterna stöds i Homey.

Nu tar vi tillbaka det vi nämnde under IFTTT steget, vi kan nämligen nu skapa scenarion med Homey där vi styr graderna med! Nu börjar jag fundera om tanken är att redan investerade gateways kommer kunna styra Tado, medans saknar du en automations gateway så kan du köpa tjänsten via dom. Hur som helst så visar jag nedan hur min integration mellan Tado och Homey fungerar, dels visar jag återkopplingen från manuell korrigering på termostaten. På slutet visar jag även hur temperaturen sänks ner till 10 grader med hjälp av en Xiaomi Aqara knapp som via Homey startar ett flow.

Med hjälp av återkopplingen kommer jag nu veta när den minsta grabben lekt med elementen och sedan justera tillbaka temperaturen direkt i appen!

Integration med Tado och Google Nest Mini

Vi insåg att vi inte har skrivit en rad om Google Nest mini annat än den bugg vi hittade, så det kanske är dags att visa mer om den senare med. Men för att att visa hur smidigt vi nu styr elementet med Tado och får information om temperaturer från källaren så spelade vi in en film.

OBS!! ”HEY GOOGLE” direkt i början av klippet!

(HEY GOOGLE VARNING) – Klippet visar hur snyggt integrationen ser ut mellan Google Assistant och Tado.

Länkar till Tado:s film och andra tester

Här är Tado:s egna film om Tado, det dom nämner om att styra temperatur med hjälp av väder. Det är en mer professionell video än de vi gjort längre upp i inlägget, men vi hoppas att dom var informativa ändå.

Det finns en hel del recensioner på det här systemet så vi väljer att inte alls recensera det utan istället fokusera på vad det går att göra med det och hur vi upplevde det.

Extern länk – M3:s Test där dom testar Tado ( Deras test är från November, men mycket av det dom skriver stämmer med det vi upplevde. )

Styra Tado med Home Assistant

Vi har under lång tid nu även styrt TADO via Home Assistant, och stabiliteten på den integrationen är mycket bra. Utöver att kunna ställa elementet direkt i Home Assistant så kan vi även få ut relevant graf information om den automatiska styrningen i TADO. Den automatiska styrningen har gjort att vi inte behövt lägga någon tid på att korrigera temperaturen i källaren.

Uppvärmning med Tado:s smarta termostater
Vi har nu under en längre tid använt oss av Home assistant för att styra och se hur TADO fungerar.

Sammanfattning av Mjukvaran Home Assistant

Home Assistant är en mjukvara som du kan installera på olika hårdvaror, tex Raspberry Pi, virtuellt eller fysiskt.
Med Home Assistant (även kallat HASS) kan du mycket fritt koppla ihop en egen lösning för att styra ditt smarta hem.
HASS är den mjukvara som idag är ledande och Open Soruce, dvs många bidrar till koden och inget enskilt företag
äger det. Även om projektets grundare har ett företag som heter Nabucasa som erbjuder mervärden till Home Assistant.

Nu är Home Assistant inte riktigt ”plug & play” om du inte har lite vana av liknande lösningar, men det är där jag kommer in
med bloggen. Jag försöker här ge dig en förståelse och tips på hur du använder HASS för att få ett optimalt smart hem.

Home Assistant strävar efter att du som användare ska ha full kontroll och kunna köra smarta hem saker hemma
utan krav på koppling mot molntjänster.

Mitt utlåtande

Jag har under många år använt Home Assistant som min primära smarta hem lösning, detta beror på att jag ofta vill testa
de absolut senaste teknikerna och ibland kunna göra saker ”under huven” för att komma vidare med problem.

Jag upplever att Home Assistant har gått från ett projekt som krävde att du hade god kunskap om ”YAML” och script till
Något som snart är ”Plug & Play” tack vare det stora community som finns runt Home Assistant. Idag är det sällan jag är föst
med att upptäcka eller fundera på hur något ska lösas.

Home Assistant är det största Open Source projektet inom smarta hem.

Finns att köpa här:

Raspberry PI 5 är en mycket vettig lösning för att få en helt fristående installation:

Lämpliga tillbehör för att göra Home Assistant snabb & som Zigbee kontroller.

Köplänkar kan vara affiliatelänk eller ha en tagg, mer info om orsak till eventuell affiliatelänk.
Genom att använda länken så stöttar du bloggen och gör det möjlighet att ha bloggen helt fri från reklam.
Du kan stötta bloggen genom att Swisha en donation om du uppskattar innehållet med på 0705470065

Är du fundersam på om det är smart att investera i termostater för alla element i ditt hem och vara helt utlämnad till att leverantören inte lägger ner sin molntjänst eller ändrar till en betalmodell? Då kan du kolla in några av de varianter jag testat som går på Zigbee och därav inte har behov till något moln.

Zigbee Termostaten Moes för vattenburna system

Moes har en Zigbee termostat för vattenburna system. Med den så kan du
styra hur mycket energi ditt vattenburna system ska skicka ut på
elementet.

Med en variant på Zigbee så kan du vara lugn med att hårdvaran kommer
gå att använda lokalt och utan molntjänster, vilket gör investeringen tryggare än
tex TADO där du är beroende av en molntjänst för att nå dina termostater.

Mitt utlåtande

När jag beställde Moes termostat var det för att utvärdera om det kan vara en
vettig lösning för att ha kontroll över enheten och inte behöva någon
molntjänst för att mina termostater ska fungera.

Jag har haft termostaten på ett element under något års tid nu och kan väll
säga att den kanske inte är i klass med TADO:s termostat. Men den gör det den
ska och när jag väl monterat den korrekt med rätt adaptrar så har den fungerat bra.

Med Moes zigbee termostat för vattenburna element så kan du även justera termostaten manuellt.

Finns att köpa här:

Köplänkar kan vara affiliatelänk
eller ha en tagg
, mer info om länk / affiliatelänk

Vad tycker du om Inlägget och Tado?

Tycker du det var ett bra upplägg med filmer och något vi ska fortsätta med? Vi kommer i så fall försöka göra det så fort vi är klar med nästa del om Home Assistant där vi kommer skriva om Automation. Vi har tidigare nämnt lite om innehållet i dessa guider här https://automatiserar.se/hass-nyaguider/

Hjälpa Automatiserar.se?

Vi försöker tipsa hur du själv kommer igång och automatiserar. Vi kör sidan helt på fritiden och är helt oberoende och gör detta för att det är roligt, vill du hjälpa Automatisear.se, dela, gilla och följer sidan så får vi motivation att göra ännu mer

Vill du stötta mej och hjälpa bloggen framåt? Här är några sätt som verkligen uppskattas av mig

Gillar du att sidan är helt fri från reklam och vill stötta bloggen? Swisha gärna en swish-kaffe på 0705470065 medans vi skriver på nästa inlägg :)
Stötta med några kr till driftkostnaden
av bloggen via en Swish – 0705470065
Här kan du läsa mer om bloggens
kostnader.
Kolla i min lilla webbshop efter något
som hjälper dig bygga ditt smarta hem.

Följ min resa till ett smartare hem via mina sociala medier

Gör som andra och prenumerera på min blogg via mail! Du får den senaste infon om smarta hem som mail och behöver inte längre hålla koll på bloggen för att hänga med.

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

6 svar till ”Uppvärmning med Tado:s smarta termostater”

  1. Hej
    Funderar på skaffa Tado till alla våra radiatorer, men funderar på om man verkligen sparar så mycket i uppvärmningskostnad jämfört med vanliga termostat. Har ni märkt någon skillnad på energiförbrukningen?

    Mvh
    Jonas

    1. Hej, vi har bara haft möjlighet att testa med en termostat tyvärr, vilket gör att värme från andra rum gjorde det omöjligt att avgöra om termostaten gör någon skillnad för uppvärmningen. Men enligt Tado ska det spara in sig själv på ett år. Har svårt att tro detta dock, just nu är det tyvärr mer en ”häftig” detalj i det smarta hemmet för oss. dvs vi kan säga åt google att höja värmen i källaren till x temperatur om vi vet att vi ha det extra varmt senare den dagen.

  2. Profilbild för Christofer
    Christofer

    Hej!
    Hur gick det med återbetalningen under 1 år?

    1. Hej
      Ursäkta mycket sent svar, missade helt den här kommentaren. Eftersom jag bara har tillgång till en TADO termostat så kommer jag troligen aldrig att räkna hem det. Men enligt deras app så hade jag sparat ~12% av min uppvärmningskostnad i Januari, vilket jag har svårt att tro då termostaten sitter i källaren i ett rum som vi alltid har kört en lägre temperatur på. Men rent funktionsmässigt så har det fungerat bra att styra elementen i det rummet från Homey, hass och Google Home.

      // Markus

  3. Profilbild för Stefan Kronfelt
    Stefan Kronfelt

    Hej! mkt bra info om Tado termostater för vattenburna element.
    Jag har ett högtemperatur system med radiatorer på 2:vån, men har ett lågtemperatur system på bottenvåningen och det vore intressant om ni kunde göra en informations del om trådbundna termostater i varje rum till golvvärme också, eller ännu hellre endel om där man kombinerar dessa 2 system. Jättebra vore det att också visa själva utbytet av den trådbundna termostaten.
    En fundering jag har är även vilka trådbundna termostater som är utbytbara mot just Tado? de skriver nämligen att man måste kontrollera detta innan byte.
    Mvh Stefan Kronfelt.

  4. Profilbild för Fredrik Veetin
    Fredrik Veetin

    Hej!
    Mycket intressant. Jag kör som i exemplet också pellets och har tidigare haft shuntstyrning som styr framledningstemperatur baserat på temperatur via en inne och utegivare. Då den har givit upp så tänkte jag prova med Tados smarta termostater istället då jag har haft utmaningar med att få bra temperatur i olika delar av huset. Är det lagom på nedervåningen har det varit för kallt på övervåningen t.ex. Jag är lite osäker på vad som egentligen är det bästa. Fördelen med en shuntstyrning är dels att man slipper springa och justera shunten vid temperaturändringar (ute) och man styr temperaturen centralt via en kontrollpanel. Tanken är då att man tar bort termostat på det element som sitter närmast rumsgivaren och så får shuntautomatiken justera tills det där blir rätt temperatur. Vid andra ställen där man vill kunna sänka temperatur eller justera för t.ex solinstrålning eller braskamin så använder man termostater. Det är dock med just detta som jag har problem att få bra temperatur på övervåningen. När det är lagom på markplanet (där rumsgivaren sitter) så räcker inte den värmen i framledning till att värma helt på övervåningen. Höjer jag framledningstempen så får jag lagom på övervåningen men för varmt på markplan. Ska blir intressant att som om det blir någon skillnad med dessa termostater.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.