Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

IKEA Badring är en mycket prisvärd vattenläckagesensor

Test: IKEA Badring, en genomtänkt vattenläckagesensor

Den här veckan fick vi tag på Ikeas nya sensor Badring.
Det är en mycket genomtänkt vattenläckagesensor som både larmar med ljud,
ljus och via Zigbee om en vattenläcka upptäcks.

Att vi upplever att Badring som mycket genomtänkt beror på flera faktorer,
i vårt test får du själv avgöra om du håller med. Men att den fungerar utan
en kontroller gör den tillförlitlig.
I praktiken så innebär detta att din Zigbee gateway kan vara stängd eller ha
tappat kontakten med Badring men ändå kommer den låta om det uppstår en vattenläcka.

Sidan senast uppdaterad: 2024-05-01 – Länk till loggboken – Uppdaterar stilen.

I inlägget kommer du hitta:

 • Vad är IKEA Badring för sorts sensor.
 • Hur upplever vi kvalitén på sensorn.
 • Genomgång av teknisk fakta och funktioner.
 • Vad vi tror om batteritiden och funktionalitet.
 • Vart placerar du bäst en läckagesensor.
IKEA Badring är en mycket prisvärd vattenläckagesensor

Badring använder AAA batteri vilket gör att den borde ha en mycket god batteritid,
jämfört med många andra som använder knappcellsbatterier.

Detta innebär att vi kan använda uppladdningsbara batterier och via zigbee kontrollern hålla koll på batteristatus.
Det vi kan säga är att det är en mycket billig försäkring för att i tid upptäcka ett vattenläckage.

Sammanfattning

Är du intresserad av vårt betyg så kan du hoppa dit direkt.

Vattenläckagesensorn Badring är än så länge den mest prisvärda sensorn för att upptäcka läckage i tid vi än så länge testat. Vi har tidigare använt oss av en modell från Xiaomi Aqara, men den kräver att kommunikationen till vår gateway fungerar och vi måste därav hålla koll på att den fungerar som tänkt.

Formfaktorn på Badring är relativt liten och den kan placeras på ett underlaget och få några mm mellan kontakterna och golvet tack vare gummifötterna.

Nu har vi kört den mindre än en vecka så det är för tidigt att avgöra hur stabil den är.

Test: IKEA BADRING

Vi har gjort en minut lång film som visar hur sensorn ser ut och hur den låter när ett läckagelarm aktiveras.

Bakgrund till recensionen

Målet är att du ska få en bild över vad enheten är och vad den klarar. Sen kopplar vi våra tester av den tillsammans med olika smarta hem system för att visa vad som är möjligt med dessa. Vi vill dessutom ge dig en insikt till hur vi påbörjade detta inlägg och utifrån vilka förutsättningar det gjorts.

Strax innan jul fick vi veta att Ikea kommer med en flera nya sensorer och nämnde det i vårt nyhetsbrev/summering av veckan. BADRING var den sensor som släpptes sist av de tre nya modellerna Parasoll, Vallhorn och BADRING. Den blev tillgänglig för några veckor sedan och först nu kunde vi få tag på några. Vi har nu köpt dessa för att ersätta våra befintliga Xiaomi Aqara sensorer. Nu kommer vi troligen att använda Xiaomi:s till bevattnings projektet.

Tidigare har vi använt Aqaras läckagesensor men tyvärr upplever vi den som inte allt för tillförlitlig. Nu hoppas vi att BADRING både är tillförlitligare och har bättre batteritid.

När vi körde igång med BADRING så började vi att testa den med IKEA:s uppladdningsbara batteri, tyvärr visade det sig att den inte alls startade då. Troligen så behöver batterierna laddas innan dom används första gången.

Vi köpte även IKEA:s laddare Stenkol för att använda uppladdningsbara batterier med BADRING.
IKEAS AAA batterier LADDA verkade inte ha nog med energi utan att först laddas.

Vi bytte till ett vanligt AAA batteri och genast så blinkade en röd diod till när vi startade den. Efter att ha tryckt på inkluderingsknappen tre gånger så började den inkludera i zigbee2mqtt.

IKEA BADRING kostar 99kr och är en väldigt billig och prisvärd läckagesensor med bra batteritid.

Nu visade det sig att den version vi körde av Zigbee2mqtt inte hade stöd för den. Så vi uppdaterade till den senaste versionen 1.36.1-1 och då dök den upp som tänkt. För de som använder IKEA:s kontroller Dirigara så bör detta inte vara ett problem, utan de bör nog direkt fungera med den.

För att inkludera BADRING i en kontroller så trycker du tre gånger på inkluderingsknappen (den som har en bild på två länkar i en kedja ovan).

Funktioner

Det finns inte så många funktioner att presentera på sensorn, men några detaljer har vi hittat som kan vara intressanta.

Locket på sensorn ser ut att göra sensorn vattentät, men vi är dock osäkra på om det stämmer fullt ut. Detta är dock något vi kommer testa och sedan uppdatera det här inlägget med.

Hur högt låter BADRING?

När vi testade att hålla sensorn mot en decibelmätare så kom den upp i 92.9Db som max. Vi upplever inte att ljudet från sensorn gör ont eller är för högt, men det bör vara så pass högt att du reagerar på att något piper även om den är placerad i ett skåp.

I vårt test med BADRING direkt mot decibelmätaren så uppmättes 92.9db. Har för mig att detta mätas från en meters håll egentligen.

Hur känslig är BADRING?

Vi har fuktat fingret de gånger vi fått den att reagera än så länge, och vad vi kan se så behöver det inte vara mer än lite fukt för att den ska reagera. Vi ska se om det går att testa det här på något annat sätt framöver.

Tekniskt så finns följande information om sensorn:

Teknisk datavärde
ModellBADRING sensor för vattenläckage
TypE2202
Batteri1.2V, 1 x AAA/HR03 (IKEA rekommenderar LADDA-batteri)
Räckvidd10 m utomhus ( vilket låter konstigt med tanke på att den använder zigbee som meshar )
Endast för inomhusbrukRaden efter så anger dom att den endast får användas inomhus..
Driftsfrekvens2405-2480 MHz
Uteffekt7.3 dBm (EIRP)
IP-klassIP44
Källa är IKEA:s bruksanvisning (extern länk)

Lämpliga användningsområden

Vi har valt att lägga en av de inköpta BADRING under diskbänken. På bilden går den ej att se eftersom den är nedstoppad mot väggen där slangarna går ner.

Vi försöker här ge olika sammanhang där tekniken passar in i det smarta hemmet. Målet är att här visa hur du skapar värden med hjälp av det vi skrivit om på sidan.

Vilka användningsområden ser vi:

 • Under diskbänken
 • Under diskmaskinen
 • Under kyl / frys
 • Under element
 • Under varmvattenberedaren.
 • På en golvbrunn för att upptäcka översvämningar i tid.
 • I källare där det finns risk för att vatten tränger in.

Dessutom är det många försäkringsbolag som uppmanar till att han vattenläckagesensor på platser där det finns risk för läckage. Där kvalar den här in som en mycket bra lösning.

Vart tror du att den här enheten skulle göra nytta?

Omdöme

Vårt omdöme är utifrån vår upplevelse under testet och hur vi tycker enheten eller tekniken fungerar vid publicering. Vi är objektiva och vet att mjukvara och hårdvara kan ha brister om dom precis släppts. Därav så brukar vi undvika att vara allt för tidiga med att ge ett omdöme på helt ny teknik.

Positivt

 • Använder vanliga AAA batterier
 • Zigbee 3.0
 • Både ljud och ljus när vatten detekteras.
 • Fungerar utan kontroller/gateway
 • Mycket prisvärd med ett pris på 99 kr/st

Negativt

 • Just nu har vi inte hittat något vi upplever som negativt, den känns helt enkelt väldigt genomtänkt.

Betyg

Vårt betyg är utifrån vår upplevelse och den totala bilden vi fått under tiden vi skrivit. Nu kan betyget komma att ändras över tid eftersom mycket kan ändras:

Motivering till betyget:

Vi ger den här 4 stjärnor utifrån att den fungerar som den ska och har ett mycket bra pris. Orsaken att vi inte ger 5 stjärnor är för att spara det betyget tills den perfekta sensorn dyker upp på marknaden. Men den här sensorn har vi än så länge inte upptäckt några negativa egenskaper med.

Betyg: 4 av 5.

Värt att veta

Priset på sensorn när vi publicerar testet är 99kr.

Sensorn BADRING är godkänd för IP44 och gjord av ABS-Plast.

I dokumentationen till BADRING så läser vi att IKEA rekommenderar deras uppladdningsbara batterier LADDA HR03 AAA 1.2V. IKEA:s rörelsesensor VALLHORN har vissa upplevt som falsklarmande när de använder vanliga batterier, troligen för att dessa är på 1.5V och inte 1.2V som uppladdningsbara. Vi har i vårt test än valt att köra med vanliga batterier och har ännu inte upplevt några problem.

IKEA rekommenderar de laddningsbara batterierna LADDA HR03 AAA 1.2V.

Kompatibla kontrollers och mjukvaror

Här gör vi vårt bästa för att testa med olika andra lösningar om det är relevant, skulle det inte vara relevant just i det här sammanhanget så kommer troligen kollumen stöds vara helt tom. Datum är det datum vi testade eller senast gjort någon verifiering av detta tillsammans med hårdvaran.

HårdvaraMjukvaraStödsDatum
Homey Bridge
Homey Pro (early 2016-2019)
Homey Pro 2023
Sonoff Zigbee 3.0 USB stickZigbee2mqtt (Minst version 1.36.1-1)JA2024-04-05
Home Assistant
IKEA Trådfri
IKEA DirigeraJA
Conbee 2Deconz
Samsung Smartthings hub
Här har vi en länk till de kontrollers vi skriver om på bloggen. Den här listan kommer revideras i arbetet vi gör med att strukturera innehållet på bloggen.

Zigbee2mqtt

När vi uppdaterat Zigbee2mqtt till version 1.36.1-1 så behövde vi inte göra något speciellt för att få BADRING att fungera.

I Zigbee2mqtt så dyker BADRING upp och böjar direkt fungera. Den exponerar sedan ”water leak” där du får återkoppling om vattenläckage upptäckts.

När vi kontrollerar hur sensorn rapporterat under de senaste 24 timmarna så ser vi at den endast skickat 13 paket, så detta verkar mycket lovande utifrån batteritid för sensorn.

Längst ner till höger på bilden ser du sensorn H178M vilket är namnet på vår läckagesensor BADRING. Informationen är hur många gånger den pratat zigbee de senaste 24 timmarna. 13 rapporter på 24 timmar med default inställningarna, jämfört med många andra sensorer i vårt nätverk så är det väldigt bra på att spara batteri.

Automationer

Vi beskriver här Automationer vi skapat med hjälp av det vi skrivit om på sidan. Nu kan detta vara tomt precis vid publicering ibland, men målet är om möjligt att visa hur vi använder lösningen för att underlätta hemma.

Relevanta länkar

IKEA Badring är en mycket prisvärd vattenläckagesensor

Här hittar du relevanta länkar till olika saker som kan vara relevant till den här sidan. Alla länkar på sidan är interna om inte annat anges, externa länkar märks upp med just (extern länk) om den lämnar vår sida.

ÄmneLänk
IKEA:s produktsida för BADRINGhttps://www.ikea.com/se/sv/p/badring-sensor-foer-vattenlaeckage-smart-60504352/?automatiserar.se (extern länk)
Manual till BADRINGhttps://www.ikea.com/se/sv/assembly_instructions/badring-sensor-foer-vattenlaeckage-smart__AA-2408743-2-2.pdf (extern länk)

Loggbok

Senast ändrad:

 • 2024-05-01 – Uppdaterar strukturen i inlägget.
 • 2024-04-06 – Uppdaterar det sista och publicerar inlägget.
 • 2024-04-05 – Skapat inlägg och förbereder för publicering.

Om Automatiserar.se

Vi skriver på smarta hem bloggen helt ideellt och frivilligt på fritiden. Detta gör vi för att själv dokumentera vad vi lärt oss om tekniken, samtidigt vi vill dela med oss av erfarenheterna för att spara tid till andra. Detta gör att du som läsare kan få en sammanfattning av oss innan du själv beslutar dig för nästa steg, vilket besparar dig tid som vi ändå har lagt ner.

Har du redan kommit igång med det vi skriver om? ge då tips eller feedback på det som en kommenterar. Detta höjer kvalitén på innehållet och ger fler tipset med.

Du kan prenumerera på vår blogg via epost. Då får du blogginlägg direkt på din mail och behöver inte hålla koll på bloggen för att få nytt innehåll.

Vill du stötta bloggen? Bjud gärna på en Swish kopp kaffe0705470065 eller spana in de lösningar vi skapat för att underlätta hemma. Alla bidrag går oavkortat till driftkostnader för bloggen och att köpa ny teknik att skriva om. Detta gör att vi är helt oberoende och kan skriva det vi tycker och tänker om produkter och tekniker. Något som vi gjort sedan 2014!

Vill du veta mer om bloggen så kan du läsa på mer om Automatiserar.se här.


Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *