Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Test: Nexa-101LC en RFXtrx kompatibel brandvarnare

Nexa 101LC (extern länk) är en brandvarnare som kommunicerar via 433 MHz och är kompatibel med RFXtrx. Nexa brandvarnaren är väldigt lik Marquant brandvarnaren som vi tidigare testat, men helt lika är dom inte.

När man vänder dem upp och ner så skiljer några saker som hur 9v batteriet ansluts. Det hoppas vi att det betyder att den är en vidareutvecklad version och att den har lite högre kvalitet än Marquants brandvarnare. Jag har haft ca 8 st Marquant i huset varav 3 st av dom har gått sönder på ca 2 år.

Dessa brandvarnare kan man koppla ihop så att om en larmar så larmar alla. Vilket är rätt bra eftersom du kan ha en brandvarnare i sovrummet som larmar om din brandvarnare i garaget triggas. Vilket annars kan vara svårt att höra om garaget ligger en bit från sovrummet.

Brandvarnaren inkluderas enkelt genom att sätta RFXtrx enheten till auto create devices och trycka på test knappen på brandvarnare. Då kommer den skapa 2 enheter. Först denna som inte har några inställningar förutom om den ska vara armed eller inte.

brandvarnare2

Sen skapas även denna enhet. Den har dock några roliga inställningar.

brandvarnare

Klickar man på den lilla pilen till höger om enheten och väljer sedan Alarm Partition så hittar vi dessa inställningar.

brandvarnare3

Panic är ju en liten rolig knapp, trycker man på den så sätter brandvarnaren igång i ett par sekunder. Väldigt användbart om man inte redan har en siren hemma 🙂 Det går ju även att koppla t.ex. ett vattenlarm eller liknande så att brandvarnaren tjuter till några sek för att få uppmärksamhet.

Ljudvolymen på brandvarnaren är det inget fel på. Jag testade att trigga igång den jag har i mitt träningsrum med stängd dörr som är på ovanvåningen när jag själv satt på nedervåningen och inga problem att höra den.

Jag gillar denna brandvarnare för att den är enkel att sätta upp, har bra funktioner och är billig. Man kan ha tur att hitta den på erbjudande lite nu och då för 199 kr för 2 st eller 299 kr för 2 st som brukar vara det vanliga priset. Jag hoppas bara på att Nexa har högre kvalitet än Marquant.

// Markus

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.



Kommentarer

18 svar till ”Test: Nexa-101LC en RFXtrx kompatibel brandvarnare”

 1. Hej,
  Hur kan man aktivera Panic från Veran, antingen via PLEG eller LUA kod?

  1. Hej Göran,
   Här kan du se hur du gör i UI5, blir ungefär samma i UI7.
   https://www.automatiserar.se/test-av-marquant-brandvarnare-aven-en-billig-siren/

 2. Om man inte får RXtrx:en att hitta brandvarnarna, vad gör man för fel då? Och hur vet jag vilka plugins som jag ska ha aktiverade? Tänker om de bråkar med varandra så man behöver avaktivera de som inte används.

  1. Hmm enligt dokumentationen för RFXtrx så är protokollet för nexa kompatibla brandvarnare always on.
   Har du satt RFXtrx pluginet så att det automatiskt ska skapa nya enheter innan du trycker på test knappen på brandvarnaren?

   1. När jag kikar i dokumentationen för RFXtrx så ser jag inte 101-lc med i listan utan bara KD-101, är det olika brandvarnare eller ska det vara samma?

    http://www.rfxcom.com/WebRoot/StoreNL2/Shops/78165469/MediaGallery/Downloads/RFXtrx_User_Guide.pdf

    1. De ska vara kompatibla om de nu inte gjort någon förändring sedan jag köpte min, men så bör ju inte vara fallet, för då bör de ju även tappa kompatibilitet mellan de nya och de äldre.
     Skapar den upp andra 433MHz enheter som den ska med RFXtrx enheten?

     1. Nu så! På typ en meters håll så gick det! Men på tre meter så gick det inte, ska se om den triggar när de är utspridda i huset sen då. Vore trevligt att tända lampor när brandvarnarna går så man ser vart man ska t ex.

 3. Profilbild för Joakim Sahlstrand
  Joakim Sahlstrand

  Köpte Nexa-101LC från kjell 161220 och dom upptäcks inte av min VeraPlus med RFXtrx .Alla andra enheter upptäcks och RFX:en upptäcker det mesta men inte denna brandvaranaren. Behöver man aktivera något särskilt protokoll?

  1. Som jag skrev ovan så upptäcktes min när jag var ca en meter ifrån och tryckte på testknappen, ska se så signalen upptäcks även när de placerats ut i huset.

   1. Bra att det funkade för dig 🙂 Om du har problem med räckvidden kan jag rekommendera antennen jag använder: https://www.automatiserar.se/test-av-rfxtrx-433e-till-vera/

  2. Profilbild för Joakim Sahlstrand
   Joakim Sahlstrand

   Svarar mig själv. Jag lämnade skruvade upp mina, lät autocreate stå på och när jag tittade till Vera:n 4 timmar senare hade dom dykt upp allihopa. Och dom sitter väldigt utspridda, men alla funkar fint och går och kontrollera via Vera

   1. Bra att du fick till det 🙂

 4. Köpte 2st Nexa-101LC från Kjell&Co, RFXtrx hittar båda. RFX Smoke och RFX Remote för båda men också RFX Light som har en av/på knapp men det verkar inte ha någon verkan, vet någon vad det är?

  Panic knappen i Alarm Partition fungerar om jag trycker på den manuellt, men verkar inte finnas tillgänglig i en Scene, vad kan jag ha missat?

  Kör Vera UI7 senaste versionen och RFXtrx Beta3

  1. Profilbild för Mattias
   Mattias

   Jag har samma problem.

 5. Skulle vara väldigt roligt om detta gick att få till i Hassio, den dyker bara upp som panic.

 6. Profilbild för Hasse Dahlriksson
  Hasse Dahlriksson

  Hej
  Har 10 st Nexa 101 LC , och en rftrx som jag anslutit i min raspberry pi 4.
  Hassio hittar enheterna men sen vet jag inte hur man ska konfigurera i filen .
  Någon som fått in dessa i Hassio?

 7. Profilbild för Bengt Svensson
  Bengt Svensson

  Jag har 3 par olika nexa brandvarnare dvs 6 st som funkat och komunicerat med varandra men när jag nu skulle byta ut 9v batteriet i dem så är det 4 st som direkt efter att man satt i batteriet börjar larma och de slutar inte förrän man tar ut batteriet så nu har jag bara 2 som fungerar. Man måste ju kunna byta batteri i dem , jag har gjort det i flera av dem förr då de är lite olika gamla men då har det inte börjat larma och det är samma märke batterierna som jag haft förr.
  varför?
  och vad göra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *