Tävlingsbidrag: Fjärrstyrning av en Panasonic luftvärmepump

Detta bidrag kommer från Jörgen. Vi tackar Jörgen för hans bidrag och önskar honom lycka till i tävlingen.

Fjärrstyrning av Luftvärmepump i Stugan med ZXT-120.

Märke: Panasonic
Modell: CS-NE9JKE

Tidigare så fjärrstyrdes luftvärmepumpen med en SMS styrning, som var en liten box som monterades på vägg med en liten IR sändare som var riktbar.j1

K2-SMS enheten från Kinnan har haft en hel del problem, slutade att fungera rätt som det var för ett år sedan och fick då en utbytesenhet som var trasig redan från början. Ny uppdaterad enhet K3-SMS kostar c:a 2500 kr och gör i princip samma sak. Valet blev enkelt, byter system till Z-Wave och köper in Z-wave enheter. En intressant Z-wave enhet är ZXT-120 som är en Z-wave till AC IR sändare. Denna enhet klarar att fjärrstyra ett stort antal olika märken av Luftvärmepumpar och storleken ungefär som en brandvarnare.
Paketet innehåller följande delar:

j2

Den delen där batterierna sitter monteras först, sedan sätter man fast ZXT-120 direkt på denna.

j3

Efter en del provande så blev det bäst att sätta enheten monterad direkt i taket och fri sikt till luftvärmepumpen.

Efter enheten är monterad så ska den konfigureras. Lägg till den i Veran som Termostat så dyker den upp som en termostat i gränssnittet enl. bild nedan.

j4

Efter enheten kommit upp i Veran så behöver man konfigurera värdet för sin värmepump så IR sändaren matchas med funktionerna för värmepumpen. Variabel 27 används för att lägga till koderna för det egna märket och koderna kan hittas under nedan länk.

http://www.remotec.com.hk/photos/software/Z-wave/ZXT-120%20Code%20List%20V1.5_20131203.pdf

j5

Man kan konfigurera Hemma och Borta läge så kan man ha underhållstemperatur när man är borta.

Hälsningar/
Jörgen

 

8 reaktioner på ”Tävlingsbidrag: Fjärrstyrning av en Panasonic luftvärmepump”

 1. Bra guide! Jag undrar om Jörgen fick till styrningen av fläkt och läge för utblåsgallret?

  Har haft lite problem runt detta på en Panasonic ”Sverigepumpen”, känns att koderna för Remotec man kan välja på inte är 100% lik fjärrkontrollen.

  1. Har inte kollat det hur det såg ut med fläkt och läge på utblåset. Kollar detta nästa gång jag ska upp till Stugan så postar jag lite mer information om detta.

 2. joakim bergfors

  Min hade svårt att få igång, så jag provade en massa koder.
  Lärde du zx-120 koder eller knappade du bara in ?
  jag kör 16 grader nu bara för att jag inte får till underhållstemperaturen.

 3. Läser man i kodlistan för Panasonic så är det en herrans massa koder. Ska alla dessa matas in? Jag ser att Jörgen har en enda kod. Han kanske fick lägga till 20 st till efter det att bilden togs. Bra guide! Sånt uppskattar en pappskalle som mig

  1. Hej Danne
   Man kan bara lägga in ett värde, jag fick testa igenom alla koder tills jag fick den att funka. Det är fortfarande ett bekymmer med att den inte går att sätta till underhållsvärme, heat 8/10 gr. Borde gå att lära in från fjärrkontrollen så man kan skicka heat 8/10. Ska kolla det när jag ska upp till stugan nästa gång. Får du till det själv så svara gärna tillbaka :-).
   //Jörgen

   1. Jörgen: funkade det att lära in från fjärren så att du kan sätta HEAT 8/10? Funderar på att byta ut nuvarande sms-styrning mot denna, men då måste ju detta funka …

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *