Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Här ser du lådan på Homey Pro 2023

Test: Homey Pro 2023 – En allt-i-ett lösning för ditt smarta hem?

Den här veckan ska vi börja skriva om Homey Pro 2023. Utifrån den prestanda och de funktioner den erbjuder så ska det bli intressant att se hur den står sig, till exempel mot vår Home Assistant som körs på en äldre Intel Nuc.

Nu är den stora frågan om Homey Pro 2023 är en allt-i-ett lösning för ett smart hem 2023, vi har tyvärr inte svaret på om det passar dig eller om den är värt priset. Men vi kanske kan ge en bild av det vi upplever med den och ställa den mot andra lösningar så du kan få en uppfattning om vilka värden den erbjuder.

Följande Homey enheter har vi haft möjligheten att jämföra med andra lösningar.
Följande Homey enheter har vi haft möjligheten att jämföra med andra lösningar. Mycket spännande att se hur den här hårdvaran presterar med en större mängd automationer och sensorer.

Vi fick den här enheten skickad till oss från företaget Athom för någon månad sedan, detta för att göra ett längre test och utvärdering. Därav vill vi vara tydlig med att säga att just den här enheten har vi själva inte köpt. Vi väljer att jämföra mycket av det vi upplever med den helt öppna lösningen Home Assistant som referens i detta inlägg. Så nu kommer vi passa på att testa så mycket vi kan medans vi har tillgång till den

Vad kommer du få veta om Homey pro 2023?

I det här inlägget kommer vi gå igenom hur vi startar upp den. Vad vi upplever som bra & dåligt hur vi lägger till enheter och gör några flöden. Eftersom vi tidigare har kört Homey Pro (Early 2019) så har vi en rätt bra uppfattning om vad vi vill se med den här gällande stabilitet och prestanda.

Vi började vårt test med Homey Pro 2023 Firmware 10.0.8, så det vi publicerar i det första inlägget är baserat på den erfarenheten.

Den här veckan han vi inte helt i mål, så är du intresserad av Homey Pro 2023 och vill veta när det kommer mer information om den så passa på att prenumerera på just det här inlägget.

Vill du dessutom få ett mail med hela inlägg när det händer något på bloggen? Passa då på att prenumerera via mail, då behöver du inte gå in på bloggen för att ta del av det vi publicerar

Vi kommer inte hinna klart att skriva om allt på en vecka. Redan nu har vi hållit på några veckor med att samla material. Så vi kommer gå tillbaka till det här inlägget mellan publiceringarna och lägga till information allt eftersom.

Och för att fortsätta hålla den röda tråden så kommer detta även ingå i ”guide kom igång med Homey och Home Assistant”

Eftersom mjukvaran i Homey Pro 2023 och den runda Homey är relativ lika så stämmer mycket av det vi skriver i den befintliga guiden här – ”guide kom igång med Homey och Home Assistant”, så vill du se vad vi gjort med den äldre modellen så kan du spana in det inlägget.

Vad kommer vi försöka hinna med?

För att hinna med att publicera något varje vecka och inte dröja allt för länge med något nytt på bloggen så måste vi göra en lista. Nu hinner vi olika långt i dessa listor utifrån hur mycket tid vi kan lägga på bloggen.

Ofta tar familjen, jobbet och saker runt hemmet en hel del tid, då får bloggen tyvärr vänta. Men genom att dela upp inlägg och skriva så långt vi hinner, då tycker vi att det är lättare att publicera bra innehåll varje söndag morgon.

 • Klart
  • Information om Homey Pro 2023 och vår uppfattning om den (snabb summering)
  • Installation av Homey Pro 2023 med wifi
  • Exempel på grafer med hjälp av Insikter
  • Övergripande information om Homey Pro 2023
  • Lägga till några advanced flow för att se hur pass stor skillnad det är från flow i vanliga Homey.
  • Exempel med några sensorer i webbgränssnittet.
 • Kommande
  • Ändring av Wifi till fysiskt nätverkskort.
  • Testa några av de appar vi använde på Homey Early 2019
  • Heimdahl och Homey som larm
  • Film och Video som visar gränssnitt och olika moment.
  • Förfrågningar från er läsare?

Nu är vi långt från först med att skriva om Homey Pro 2023. Men vi brukar inte försöka vara först att skriva om ny hårdvara heller. Ofta är det en del buggar och oslipade funktioner vid release.

Att få ett kort på Homey Pro 2023 utan att damm syns ovanpå var rätt utmanande! Verkar som plasten på toppen blev Homey statiskt.

Vi försöker istället få en god uppfattning om hur pass genomtänkt och stabilt ett nytt system är. När det gäller Homey Pro 2023 så ska vi låta bli att uttala oss om hur stabil den är tills vi kört den med en mängd sensorer och avancerade automationer.

Snabb summering och tips om Homey Pro 2023

Vi kan säga att det gick snabbt att komma igång med Homey Pro 2023, vi hade ett konto och appen nedladdad sedan tidigare så vi behövde inte skapa upp det. Vilket gjorde att vi i stort sett bara kopplade in strömmen och öppnade appen för att börja inkludera den. Där måste vi ge Athom beröm för hur enkelt dom gjort det att komma igång, det behövdes inte någon teknisk kunskap alls utan det gick att följa steg för steg anvisningarna.

När den väl var igång så började vi med att gå på inställningar i Homey, där körde vi igång en uppdatering till den senaste versionen direkt. Troligen så hade detta hänt automatiskt relativt snabbt ändå. Vi fick då uppdatera vår Homey Pro till version 10.0.8, vilket tog en liten stund ~20-30 minuter. Sedan kunde vi köra igång och installera appar och sensorer!

I lådan till Homey Pro 2023 så finns det inte så mycket att visa, en USB-C kabel med tillhörande strömadapter. Nu har vi hört att det kan ha varit problem med vissa av dessa strömadaptrar, dock inte något vi själv råkat ut för.

Så att komma igång krävde inte någon teknisk kunskap eller kopplande alls. En bra sak är att Homey Pro har 5Ghz WIFI! Dvs det går att placera Homey Pro 2023 på ett 5Ghz wifi vilket är ett annat frekvensband än Zigbee och 2.4Ghz. Något som vi vill se fler tillverkare göra med, för mycket av de tekniker och finesser på wifi sker på just 5Ghz.

När det gäller kostnad för hårdvaran så är den rätt så mycket högre än många andra lösningar. Dock så är den direkt stöd för de flesta gamla och nya protokoll, vilket många kontrollers idag inte har. Dessutom har dom en mycket aktiv community som utökar funktionaliteten hela tiden för Homey.

Jämför vi med att bygga egen liknande hårdvara för Home assistant med begagnad hårdvara så kan du komma undan billigare. Om du vill ha stöd för de flesta protokollen och dessutom lite prestanda i hårdvaran kan de dock dra iväg en peng även här.

Nu får alla känsliga läsare blunda! Den ”tillfälliga paketering” av vår Home Assistant ser ut så här. Den körs på en gammal Intel Nuc I5:a med 16Gb ram och 2TB lagring dedikerat för Home Assistant. Summerar vi den kostnaden så är vi nog rätt högt i pris där med. Nu är detta dock en hårdvara som vi har haft till annat tidigare så den var billig därav. Men Zigbee, 433mhz, Bluetooth, z-wave, SDD, Google Coral TPU så blev det någon tusenlapp ändå.
Vill du läsa hur du steg för steg bygger ett smart hem med Homey eller Home Assistant så kan du läsa mer om det här

Den absolut största skillnaden ( innan Home Assistant yellow & green släpptes ) var att du själv får ta ansvar för att bygga och installera allt som bilden ovan visar. Något som du får ut ur lådan med Homey. Så här är nog den stora frågan hur pass intresserad du är att ha full kontroll över allt som ska ingå vs nyckelhålsfärdig lösning.

Här är de olika Homey Modeller sida vid sida.
Den här paketeringen ser lite bättre ut än våran Home Assistant (än).

När vi gick all in på Homey Early 2019 tidigare så tyckte familjen att appen och gränssnittet var enkelt att förstå & hantera. Den här gången får vi se om vi får familjen att delta i testet.

Genomgång av webbgränssnitt

Något som är trevligt är att Homey nu har backat från sitt gamla beslut om att allt skulle hanteras i mobil appen. Sedan ett tag är det nu åter möjligt att göra det mesta via webbgränssnitt med. Vill du se hur Athoms resa har sett ut med Homey så kan du läsa våra äldre inlägg om Homey Early 2019 här (den runda bollen i mitten på bilden) – https://automatiserar.se/alltomhomey/

Länkar till Homey

Nu ska du inte kopiera länkar från en blogg och logga in, men det du ser nedan är fulla länkar till Athoms olika tjänster, vi gör länkar som går till inloggningar medvetet oklickbara för att uppmana till ett farligt beteende. Hoppas du har överseende med det.

 • Logga på Homey: https://homey.app/sv-se/account/
 • Insigth / insikter ( dvs graferna för LUX, temperatur mm! ) – https://my.homey.app/login
 • Snabb överblick på vad Homey Pro 2023: https://homey.app/sv-se/homey-pro/ (kräver inte någon inloggning)

I webbgränssnittet hittar vi tre olika möjligheter just nu, detta utifrån att vi testat tre olika modeller av Homey. I gränssnittet är Homey Pro default namnet för 2023 modellen.

Intrycket av Homey Pro är snarlikt det vi fick när vi testade Homey Bridge utifrån det fysiska utseendet. Däremot så skiljer sig innehållet och syftet stort mellan dessa två enheter.

Eftersom vi nu har haft tre olika modeller så får vi välja olika modeller av

Nu fick vi efter inloggning ändå gå längst upp till höger och välja Homey Pro för att nå vår data. Men så vida du inte har flera Homeys så kommer du aldrig att märka detta.

I webbgränssnittet kan vi dessutom nå Advanced Flow! vilket är ett liknande sätt att bygga flöden som Node-Red.

Appar i Homey Pro 2023

Appar i Homey gör att Homey Pro får veta hur en viss sensortyp eller teknik ska tolkas. För att lägga till stöd för en ny sensortyp så kan du endera i appen eller på webbsidan my.homey.app lägga till stöd för din sensor. När det kommer till appar så är det det som skapar det största värdet i Homey:s lösning. Där får du stöd för olika sensorer och integrationer. Något som gör att du kan koppla samman olika tillverkare och protokoll via flow och advanced flow. Du kan dessutom samla på sig sensordata till graferna i Insigth.

När vi publicerade inlägget så hade vi installerat två appar från Athom, en för Aqara sensorer och en för Fibaro.
Att lägga till appar i Homey Pro gör du enkelt genom att söka efter dom i samma meny som du lägger till enheter.
Genom att trycka på pluset längst upp till höger på webbsidan och ny enhet så får du en sökruta. I exemplet här så skrev vi Hue och får upp alla appar som ger Homey förmåga att göra något mot Hue enheter.

Nu är ett litet problem att när Homey Pro 2023 släpptes så behövde många appar skrivas om. Något som då Community apparna fick lägga egen tid på. Community appar är utvecklat av drivna användare av Homey och har gjorts helt frivilligt. Nu har detta gått rätt så bra vad vi kan se, många av apparna har uppdaterats. Nu kan vi uppleva att det är svårt att avgöra om en app är kompatibel direkt innan du köpt en Homey. Eller om den kräver just Homey Pro. Så detta är något att kolla en eller flera gånger extra på innan du väljer lösning.

Ser vi till exempel stödet för appar i Homey Bridge så skiljer det sig för vilka som stöds i Homey Pro. Så skulle du vilja styra en luftvärmepump med appen för Sensibo Air, då kan du göra det via Homey Pro med däremot inte i Home Bridge, detta är något som kan vara svårt att veta när du står i valet och kvalet för vilken modell du ska välja.

Här kan vi säga att detta är en av de brister vi eventuellt kan uppleva med Homey. Det är att många av de appar som görs är av frivilliga utvecklare. Något som gör att slutanvändare med många enheter som behöver den appen får starkt beroende av att den utvecklaren väljer att uppdatera och fortsätta. Nu är detta precis samma i Home Assistant med, men där är det ett mycket större community idag.

Med appen Sensibo får vi möjlighet att styra våra Sensibo enheter och kan därigenom automatisera vår luftvärmepump

Nu har vi tidigare skrivit en hel del om vilka skillnader det är mellan Homey 2019, Homey bridge och Homey Pro 2023 tidigare på bloggen. så är du intresserad av att veta vad respektive modell erbjuder så kan du läsa på om det här: https://automatiserar.se/homey-modeller/

Nu är den sensorn i mitten en av våra favoriter fortfarande när det gäller just Zigbee enheter ( Xiaomi Aqara temperatur, luftfuktighet och luftryckssensor). I vår Home Assistant installation så har vi snart 20st aktiva Aqara sensorer.

Vi hoppas att i framtiden även kunna testa mer ”bygga själv” sensorer som tex M5Stack Atom Lite (inte en enhet från Athom!) som kommunicerar via Bluetooth och WIFI. På vår Instagram kan du se hur häftig den här ESP32 sensorn är! (extern länk, glöm inte att följa oss när du ändå kollar filmen!)

Vi insåg sedan att vi hade lagt en Youtube Shorts för M5Stack med, så vi kunde länka in den i inlägget direkt.

Enheter i Homey Pro 2023

Vid publicering av inlägget så har vi installerat två appar i Homey Pro 2023. Den enda är för Aqara och den andra för Fibaro. Både dessa är från Athom och underhålls aktivt av dom. Apparna läggs till genom under enheter gå till lägg till app. Där loggar du in med ditt konto och väljer din Homey. Tanken är att vi allt eftersom ska testa att addera olika typer av sensorer och uppdatera inläggen om dom med. Dessutom kan vi skriva om vilka appar som fungerade bra till dessa. Vill du veta vilka sensorer och tekniker vi redan nu har skrivit om på bloggen så kan du kolla på vår summering om aktuella ämnen 2023.

Det fanns en hel del saker att testa tillsammans med Homey Pro 2023. Men det vi är mest intresserade av att testa är USB-C nätkerskortet, detta är något vi verkligen har saknat med den tidigare modellen av Homey!

De sensorer som sedan återfinns i Homey hittar du under ikonen till vänster i webbsidan via ikonen med fyra fyrkanter.

Vi har än så länge bara lagt till dessa tre enheter i Homey Pro, detta för att testa både Z-wave och Zigbee. Samtidigt så fick vi data som gick att presentera i grafer.

Vårt wifi anser vi är ganska stabilt och många väljer nog att just köra wifi till sin Homey Pro 2023. Därav så kommer det dröja några veckor innan vi byter till att köra den med ett usb nätverkskort. Men den delen kommer troligen dyka upp här under hårdvara med.

Vi har ännu inte hunnit med att köra Homey med USB-C nätverkskortet, men i samband med att vi börjar designa det som ett larm så ska vi testa det med. Källan för bilden är filmen från Athom en bit upp.

Vi blev fundersam på vad ”USB Tool” innebar och kunde inte låta bli att klicka i gränssnittet. Verkar vara ett sätt att kunna återställa den från grinden om vi inte förstod fel.

Som du märker är det rätt lite information här ännu, men vi kommer börja testa sensor för sensorer med Homey Pro 2023 för att dels själva få veta hur det gått med nya appar till Pro 2023 och hur det skiljer sig mot tex Bridge och Homey pro (Early 2019)

Grafer i Homey Pro 2023

När vi väljer några sensorer att presentera som graf så går det snabbt att rendera ut graferna. Den information vi får under ”Insikter” är helt default och krävde inte någon extra hantering inne i Homey Pro gränssnittet. Men vi märker att viss information saknar vi här, som rörelser. Men detta är något vi kommer kolla mer på om det är möjligt att få med fler typer av insikter eller om det finns hårda begränsningar på vad som kan visas här.

Vi måste säga att det går snabbt att ladda information i Insights och få upp grafer. Något som vi verkligen brukar genera massor av här på bloggen! 😀

Något vi uppskattar är att kunna placera grafer på varandra! Genom att trycka på ”lägg till diagram” på en graf så kan vi välja fler sensorer av samma typ. Tyvärr verkar det inte vara möjligt att lägga in tex en temperatursensor här. Något som vi brukar göra med vår Philips Hue Outdoorsensor i Home Assistant.

Att lägga till flera lux sensor i samma graf brukar vara intressant för att få en uppfattning om hur utomhusljuset påverkar ljus i ett rum. Detta gör det enklare att förstå vilka LUX nivåer som ska trigga en automation för belysning.

Vi kan även välja information om hårdvaran i Homey, och kollar vi grafen nedan så ser vi att den optimerar vilken processorhastighet som behövs automatiskt. Och utifrån att vår Homey Pro 2023 bara har tagit emot data från 3 sensorer och kört två automationer så förstår vi att den klockar ner. Det vi började vår resa med att direkt uppdatera till Homey Pro 10.0.8.

Att vi nu även får ut grafer direkt för hur belastad och vilken klockfrekvens Homey Pro kör innebär att vi över tid kommer se hur olika flows och automationer belastar Homey:n.

Genom att trycka på ikonen för månen längst upp till höger så blev det genast mycket trevligare för ögonen med en svart bakgrund.

Vi väljer nog att köra med dark mode i vår Insight sedan!

Flow vs Advanced flow

Skillnaden mellan flow och advanced flow är relativt stor. Med Advanced flow så går det att skapa enklare flöden än i flow. Det går att jämföra med node-red, dock så verkar advanced flow enklare. Men det här får vi återkomma till allt eftersom vi testar. När de gäller advanced flow så var det något som dök upp som ett tillägg som gick att köpa till Homey early (2016-2019), dvs det var inget du fick på köpet där. Men i och med Homey Pro 2023 så ingår advanced flow som standard.

Här visar vi ett vanligt flow som går att skapa via mobilappen:

Det flow du ser på bilden går att skapa via mobiltelefonen, att däremot göra ett advanced flow kräver att du jobbar via webbläsaren. Det här flödet skickar en push notis till telefonen när rörelse upptäcks.

Vi skapade ett enkelt flöde för att få en push notis när rörelse upptäcks, dels för att jämföra om det var någon skillnad mellan en sensor på Zigbee och Z-Wave, men även för att få en uppfattning om hur snabbt appen får notisen. Något vi upplevde gå mycket snabbt

Vad är skillnaden då mellan flow och andvanced flow?

När det gäller att skapa automationer så går det mesta att göra i Flow bara du har bra namnsättning och jobbar med Variabler. Men att sedan få en överblick eller mer avancerade flöden så känns det som att Flow inte når hela vägen. Däremot så kan du inte idag via appen göra advanced flows, utan det kräver att du jobbar via webbläsaren.

Nu tog det 30 sekunder att göra samma flöde i advanced flow. Det som vi direkt upplever som en stor vinst är den visuella bilden vi får på en automation! Detta är en av de orsaker till att vi använder Node-Red i Home Assistant för många av våra automationer.

Vi har inte testat advanced flow i den äldre kontrollern än. Men har vi sett många som skapat riktigt smarta och snygga flöden. Så vi tänker inte bara sämre nu med Home pro 2023.

Homey Pro 2023 som ett larm?

Utifrån vårt pågående spår med säkrare digitalt hem så tänker vi testa ”heimdahl” för att få Homey Pro 2023 att efterlikna ett larm. Nu har vi tidigare inte testat den så har svårt att säga hur stabilt det är över tid. Men vi hoppas kunna berätta det om någon månad.
Har du erfarenhet av Heimdahl och kan komma med några tips?

Reolink RLC-520A
Reolink RLC-520A – Billig övervakningskamera

Vi kommer testa larmet i kombination med Reolink kameran där vi tidigare även nämnde hur vi designade med PoE matning och UPS.
Så är du intresserad att veta mer om hur du kan förbättra och säkra upp ditt hem så kan vi rekommendera dom två inläggen.

Vad är kommer vi inte kunna göra direkt i Homey som vi idag gör i Home Assistant?

Att i kontrollern analysera innehåll i kamera strömmar gör att vi kan använda dummare och billigare kameror. Något som sedan avlastas med hjälp av Google coral. Nu är den delen något vi inte kommer kunna göra i Homey. Däremot så ska vi se om det går att koppla samman med ONVIF till Homey, detta skulle göra så att kameran måste hantera detekteringen.

Så den här biten ska bli intressant att testa mer sedan! Har du intresse av detta så glöm då inte att prenumerera på våra inlägg 🙂

Vi länkar en video från Homey där du kan se hur dom framställer Homey Pro 2023 utifrån sin vision. Vi han själv inte klart med en film som visar hur vi navigerar runt i både mobilen och webbsidan. Vi hoppas den här kan ge dig mer detaljer om Homey så länge.

Den inledning som Athom presenterar visar en rätt rolig summering. Där finns en massa detaljer runt hårdvaran och skillnader mellan Bridge och Pro

Stort tack till alla läsare och följare!

Nu har detta så långt vi han skriva och testa på en vecka. Vi har många saker kvar att testa, bland annat Homey Bridge som extern antenn till vår Homey, detta skulle lösa problem som räckvidden för 433mhz enheter. Sen skulle det kanske även fungera på Bluetooth. Detta återstår dock att testa.

Vad tycker du skulle vara intressant kopplat till Homey? Skriv gärna frågor som kommentarer här eller diskutera i vår stora Facebook-grupp med snart 8000 aktiva medlemmar – https://www.facebook.com/groups/hemautomation/ (extern länk)

Stort tack till er som väljer att stötta oss på ett eller annat sätt. Vi hoppas det gav dig ett värde och en fingervisning om möjligheter med Homey.

Extra stort tack till dom två som bjöd på en Swish kaffe den här veckan! Det behövdes nu när klockan ställdes om 🙂

Gillar du att sidan är helt fri från reklam och vill stötta bloggen? Swisha gärna en swish-kaffe på 0705470065 medans vi skriver på nästa inlägg :)
Gillar du att sidan är helt fri från reklam och vill stötta bloggen? Swisha gärna en swish-kaffe på 0705470065 medans vi skriver på nästa inlägg 🙂

Vi hoppas du får en fortsatt trevlig helg och hittar något i inlägget som gav dig ett värde.

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

5 svar till ”Test: Homey Pro 2023 – En allt-i-ett lösning för ditt smarta hem?”

 1. Jag lyckas ansluta IKEA genvägsknapp och dimmer, men väl där står det att det inte går att göra något. Låter det bekant och går det att göra något åt det?

  1. Hej Thomas,
   detta är helt normalt – man kan inte i appen ”trycka” på en knapp. Du måste lägga in knapparna i ett flow för att kunna använda dess funktioner tex enkelklick, dubbelklick eller långklick.

   1. Tack.
    Vet ni om utvecklarna har några planer på att förenkla detta? För att lägga in dem i ett flöde så krävs ju ett vettigt if-villkor. Får fundera på hur det skulle se ut.
    Eller har ni något exempel?

 2. Hej,
  Det är egentligen ganska enkelt som det är. Du skapar ett flöde och talar om vad som ska hända. Exempel: Ett flöde att vid enkelklick tänds x lampa. Och sen ett flöde vid dubbelklick släcks x lampa.
  Du kan på så vis även tända/släcka flera lampor med samma knapp genom flödet. Du kan även göra otaliga andra saker via flödet det är bara bara fantasin som sätter gränserna.

 3. Hei.
  Mitt utgangspunkt er tre TellStick ZNet Lite v2 i hjem og to fritidsboliger. Jeg har en Premium avtale, APP og en web-side.
  Da dere har en Homey Pro og en Homey Bridge til test, kunne det være interessant om dere kunne teste om dette også kan gjøres med Homey. Slipper jeg en Homey Pro og to Bridge, eller må jeg har tre Pro? Vil APP-en håndtere flere Homey? Tre Pro til 5000:- blir veldig kostbart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *