Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Home Assistant hass

Guide till Home Assistant med Tips och Trix

Vi har skrivet en helt ny Guide till Home Assistant med Tips och Trix. Vi har tidigare skrivit en populär guide om Home assistant, men guiden är nästan 4 år gammal och mycket har ändrats i Home Assistant. Vilket gör det lika bra att börja en helt ny serie om Home Assistant / Hass.

Senast uppdaterad 2023-02-04Del 2 – Installera Mosquitto Broker Och Zigbee2mqtt På Home Assistant

Installera zigbee2mqtt med Home Assistant 2023
Vill du få hjälp att optimera och maximera ditt Zigbee nät? då är det här inlägget något för dig! vi kör i skrivande stund 120 enheter med dom inställningarna.


Uppdaterad 2023-01-22 – Del 1 – Installera Home Assistant På Raspberry PI 4 – Nu med Youtube filmer med.
uppdaterad 2023-01-15 – Guide för nybörjare med fokus på Home Assistant och Homey – Allt från grunderna fram tills du är expert!
Uppdaterat 2022-09-13 – Kom igång med Tibber pulse P1 och Home Assistant
Uppdaterad 2022-09-01 – Så byter du disk på en befintlig installation av Home Assistant
Uppdaterat 2022-06-21 – Kom igång med Sonoff Zigbee 3.0 och Zigbee2mqtt
Uppdaterat 2021-11-19Under den här menyn hittar du senaste uppdateringarna av guiderna.

Följande tekniker kommer vi testa i kombination med Homey och Home Assistant.
I vår nybörjar guide för Home Assistant 2023 så har vi en hel del hårdvara dedikerad! Så spana in om det är något intressant för dig här

Gillar du den här typen av teknik och är intresserad av att följa vad som händer? Då kan vi rekommendera att du prenumererar på våra inlägg, då får du hela inlägget på mail. Dvs du behöver inte besöka bloggen för att läsa inläggen så vida du inte vill.

Home Assistant guider

2021-10-21 – Vi har nu börjat inse att några dagar efter vi publicerat en guide för Home Assistant så är den utdaterad eller något stort ändras i projektet. Därför kommer vi nu fokusera på att presentera sätt att använda olika delar av Home Assistant. För hur något används i Hass ändras inte så markant som gränssnitten.

Länk till: Senaste uppdateringar

Bluetooth sensorn LYWSD03MMC från Xiaomi Mi kan eventuellt bli en ny favorit, den i kombination med ESPHome och Bluetooth Proxys verkar lovande.

Undrar du vad Home Assistant är så kan man mycket förenklat säga att det är en mjukvara som samlar, styr och automatiserar andra enheter & gateways (här kan du läsa om alla kontrollers vi testat, många av dessa fungerar med Home Assistant med). Styrkan med Home assistant är friheten, communityn och alla som frivilligt deltar i utvecklingen. Just friheten och att vem som helst kan utveckla ett tillägg är nog den bidragande orsakerna till Home Assistants popularitet, vissa bilar går till och med att koppla upp och se i Home Assistant.

Home Assistant och Volvo On Call
Du kan till och med koppla upp bilen med Home Assistant!

På Home Assistant:s hemsida (extern länk) kan du fördjupa dig mer om Home Assistant (hass) är något för dig eller inte. Men med tanke på att Home Assistant i skrivande stund har nästan 1500 integrationer (sätt att koppla sig mot andra system) så är chansen stor att det finns något där även för dig! Automatiserar.se testade hur snabbt det gick att installera Hass.IO, koppla Trådfri, vera Secure och Philips Hue belysning. Inom ca 10 minuter var vi igång, allt detta utan att skriva en enda rad kod och all konfiguration gjordes helt i webbläsaren från en dator.

Home Assistant Integrationer
Detta är bara några av de nästan 1500 kopplingar som går att använda i Home Assistant idag. Vi delar en bild längre ner i inlägget med vår snabba installation, Är du nyfiken på att kolla efter vad mer Home assistant klarar att integrera mot så öppna Länken till integrationerna på hass (extern länk)

Det enda som krävs för att hålla på med Home Assistant är tid, tålamod & viljan att lära sig. Saknar du tid eller tålamod så kanske Home Assistant inte är helt rätt, då kan vi istället rekommendera att du kollar på någon mer färdig lösning. Något liknande Homey kanske?(vi har här skrivit vad kontrollern Homey klarar) den är en mer ”färdig” lösning men ändå mycket flexibel och kompatibel med mycket.

Vi använder oss idag av följande tillägg för att kunna få ut maximalt värde ur vår Home Assistant installation.

Automatiserar.se tar gärna emot tips och instruktioner på Home Assistant, är du intresserad av att dela med dig så delar vi gärna vidare tips. Vi vill vara tydlig med att det finns många experter som kan Home Assistant bättre än oss, men vi på Automatiserar.se vill dela med oss av det vi vet och få fler att våga testa, och vi vill samtidigt lära oss mer under resan (det är därför vi driver bloggen). Idag hör vi att många är skeptiska till Home Assistant, mycket på grund av att det varit komplext att komma igång och svårt att få grepp om vad som behövs. Men nu är det inte längre svårt att komma igång! du kan skicka tips till vår mail ”Hass @ automatiserar.se” (ta bort mellanslagen vid @) eller gå in på vår Facebook / eller med i vår Facebook grupp.

I det här inlägget kan du se vilken utrustning vi rekommenderar inför kommande inlägg / guider.

Bakgrund till inlägget

Automatiserar.se:s Facebook sida (extern länk) frågade vi om det skulle vara intressant med en uppdaterad guide på Home Assistant. Vi nästan aldrig fått så många tummen upp på ett inlägg! Vi tar det som ett ja och kommer därför att prioritera guider på Home Assistant framöver. Vi kommer skriva den för både nybörjare och hoppas att även experter inom Home assistant hittar något av värde i guiderna.

Vi har bestämt oss för att skriva mindre inlägg med del för del om Home Assistant, detta för att kunna hålla inlägg tydliga och uppdaterade. Alla som prenumererar på på ett inlägg blir sedan notifierade när just det inlägget uppdaterats med en nyhet. Vi kommer hålla varje område uppdatera i så gott vi kan. Vi har även skapat ny kategori ”Home Assistant” samt två taggar ”Home Assistant” & ”Hass.IO”, vi kommer märka inlägg som är relevanta så.

Installation av HASS.IO på en Raspberry pi4
Vi kommer köra vår installation av Hass.IO på både Raspberry pi4 & en virtuell maskin (Hyper-v), aluminium skalet fick vi av M.nu (Extern länk & stort tack!)

Vår förhoppning med den här serien av guider är att alla ska kunna testa Home Assistant och uppleva friheten som där erbjuds. Vi testade en snabb installation virtuellt (dator som körs i dator), och på 10 minuter installerade vi och började styra belysning från Trådfri (läs vår recension om trådfri här) och Philips Hue (Läs vår guide på philips Hue här) och Vera Secure (läs vårt test på Vera Secure här). Genom att nyttja hårdvaran från Trådfri och Philips Hue så kan Home Assistant köras som en virtuell maskin men fullt ut styra belysning. Mer om val av hårdvara kommer i Del 1 – Kom igång med Home Assistant.

I just det här inlägget kommer vi bara visa hur det ser ut (bilden nedan) detta för att visa standardgränssnittet och hur snabbt det går att komma igång. Med hjälp av det hoppas vi att fler ser hur enkelt det är och vågar testa kommande guider på Home Assistant, och därigenom automatisera ännu mer.

Guide till Home Assistant med Tips och Trix - Home Assistant med trådfri, philips hue, vera secure
Med hjälp av information på Automatiserar.se och länkar hoppas vi samla allt som behövs för att behärska Home Assistant. Bilden ovan visar vad vi integrerat efter bara 10 minuter! (Trådfri, Philips Hue, Vera Secure). Node-Red och en kamera testade vi med, men det han vi inte på 10 minuter.

Blir du orolig över kaoset i bilden ovan? Du kan vara lugn, det går att göra home assistant snyggt utan allt för mycket jobb, vi kommer i ”Del 2 – Skapa ett snyggt gränssnitt” skriva mycket om det. Filmen nedan visar ett annat gränssnitt och hur Hass kan snyggas upp med hjälp av Lovelace UI, där visas även hur du byter en ikon utan att skriva script eller editera Yaml filer (info på https://www.home-assistant.io/lovelace/).

Medan vi skriver det här inlägget så inser vi att det säkert kommer behövas 6 olika inlägg (vad vi kan se just nu), varje inlägg fokuserat på ett område i Home Assistant. Vi hoppas även på att få in tips från er läsare, det finns säkert många som gjort riktigt roliga saker med Home Assistant, och kanske har lust att dela med sig av hur man gör det till fler.

Tycker du upplägget låter bra eller borde vi byta ordning på något eller lägga till mer saker? Kontakta oss så försöker vi summera så gott vi kan, känner du någon som är en fena på Home assistant, dela gärna inlägget med dom så kanske vi kan få tips från dom och dom från oss.

Vill du tipsa eller skriva delar av en guide så är vi mycket tacksamma med, vi gör allt detta på fritiden så det är svårt att hinna med täta uppdateringar därigenom. Vår mail dit du kan skicka tips eller guider är: ”Hass @ automatiserar.se” (ta bort mellanslag vi @ tecknet)

Varför Hass.io och inte bara Home Assistant?

Vi kommer att börja skriva om HASS.IO till en början eftersom det är lätt att komma igång med. Hass.IO är en färdig image (installationsmedia) där alla beroenden som behövs för att komma igång på olika hårdvaror är med, Home Assistant finns installerat och startar när enheten startar. Detta minskar startsträckan och gör det lättare att komma igång även för dom som aldrig hållit på med Python (vilket man inte behöver kunna för att använda Hass.IO). I framtiden så kommer vi uppdatera en guide med en installation av Home Assistant med, men det blir senare och när vi hinner.

I skrivande stund är det version 0.101 av Home Assistant som installeras (länk till bloggen där dom skriver om nyheterna, bland annat Microsoft teams)

Några av styrkorna med HASS.IO (länk till Hass.IO sidan, extern länk )

Free and open source
Optimized for embedded devices like Raspberry Pi
100% local home automation
Easy installation and updates (powered by HassOS and Docker)
Management web interface integrated into Home Assistant
Create and restore full backups of your whole configuration with ease
Install many popular add-ons with a single click! For example Google Assistant, encryption via Let’s Encrypt and dynamic DNS via Duck DNS.

Vad behöver du för att köra HASS.IO och följa våra guider?

När vi publicerar guiden så rekommenderar vi att du har tillgång till en Trådfri Gateway eller Philips hue gateway. Om du vet att du vill sköta all Zigbee kommunikation från Home Assistant (läs mer om Zigbee på vår djupdykning här) så kan du köpa en USB Conbee 2 sticka (extern länk till m.nu). Då hanterar du allt i Home Assistant (via Phoscon / deCONZ, extern länk). Men då kommer du inte att kunna följa vår guide i Del 1 – Kom igång med Home Assistant helt. Fördelen med att just välja en egen ”kontroller” för ljus (trådfri och/eller Philips Hue) är att du kan stänga, uppdatera och ominstallera Home Assistant utan att belysningen slutar fungera hemma. Vilket är bra i testfasen under tiden du lär dig hass, du kanske behöver installerar om några gånger innan du är helt nöjd nämligen.

Raspberry Pi med Conbee sticka och Telldus Classic
Vi kommer troligen använda en Conbee sticka och en telldus Classic eller rfx/trx till RPI 4. Men dessa behöver du inte för att följa del 1 i vår guide, vi styr trådfri och Philips Hue från Home Assistant, vi har Conbee stickan för att inkludera Xiaomi Aqara sensorer. Detta för att få favorittemperatursensor från Xiaomi Aqara med (här kan du läsa vårt inlägg där vi förklarar varför Xiaomi Aqara är vår favoritsensor!)

Väljer du att köra HASS.IO virtuell så behöver du inte köpa någon hårdvara men kan ändå styra belysning från en virtuell maskin. Vill du ha enkel möjlighet att koppla in USB så rekommenderar vi en Rasbperry PI 3 eller 4 (Vi kommer köra RPI 4 med 4Gb minne och ett Samsung 64Gb minne). Kostnaden för en färdig RPI 4 är ~1000 – 1400kr beroende på konfiguration (Med RPI paket konfiguration på m.nu kan du se vad som behövs, extern länk till m.nu).

Philips Hue Motion sensor med temperatur och ljus i Hass
När vi uppdaterade guiden för Philips Hue med Motion sensorn fick vi automatiskt in informationen till både Home Assistant och Homey utan någon extra konfiguration. Det är många som inte vet att Philips Hue faktiskt har en riktigt bra och rörelse sensor som även har ljus och temperatur med.

Den första installationen kommer vi använda oss av en färdig image till en Raspberry Pi 4, imagen kallas för Hass.IO och innehåller allt du behöver för att köra Home assistant på en RPI.

Senaste uppdatering av guiden

2021-11-19 – Vi har nyligen skapat en liten miniguide för hur du felsöker ett Zigbee nätverk i deCONZ. Som många vet så är vi väldigt imponerade av Xiaomi Aqara och deras temperatursensor, dock så måste vi erkänna att funktionen för att byta mesh är dålig. Därav blev vi tvungen att visa varför vissa har så stora problem med Aqara sensorer, medans andra som oss kör mer än 15st Aqara sensorer i Deconz utan problem.

2021-11-06 – Installation av Home Assistant på en Intel NUC

Ser du något som är fel eller inte stämmer, säg till i så fall. Vi försöker källgranska allt och testa innan vi publicerar något, men ibland kan det vara så att något förändrats sedan vi publicerade eller helt enkelt missas, då är vi tacksamma för feedback.

Hjälpa Automatiserar.se

Är du intresserad av att se vad som händer mellan våra inlägg så kan du följa oss på vårt Instagram (länk till vårt Instragram konto), där försöker vi dela vad som händer och är på gång. Är du intresserad av att diskutera eller få tips från andra så kan du gå med i vår Facebook grupp (länk till facebook gruppen) som riktar sig till alla som tycker det är roligt med smarta hem och automation. Följ och gilla gärna vår sida på facebook med (länk till automatiserar på facebook).

Vi försöker tipsa hur du själv kommer igång och automatiserar. Vi kör sidan helt på fritiden och är helt oberoende och gör detta för att det är roligt, vill du hjälpa Automatisear.se, dela, gilla och följer sidan så får vi motivation att göra ännu mer 🙂

Sätt betyg på inlägget med så vi ser hur pass informativt det är.

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

9 svar till ”Guide till Home Assistant med Tips och Trix”

 1. Ska bli riktig grymt att följa!

 2. addon: Hass.io Google Drive Backup är ett måste vid en nyinstallation.
  Denna har räddat mig några ggr.
  Lycka till…

 3. Kanon ser framemot denna guide

 4. Profilbild för Andreas
  Andreas

  Bra struktur ,ser fram emot fortsättningen 🙂

 5. Profilbild för Richard Håkansson
  Richard Håkansson

  Ni får gärna lägga lite text på att dels förklara och installera så https funkar, med lets-encrypt osv.. Det tog mig en del del tid innan jag fick till det, dels på själva Homeassistant, men också för tillägg som ”Hass-Configurator”.
  Även att ställa in så usb-portarna får samma namn varje gång man startar om, lite strul har jag haft med både rfxtrx, zwave-sticka och conbee på samma pi/nuc.
  Skall hursomhelst bli riktigt kul att följa, även om jag kört HA en tid nu.

 6. Profilbild för Per-Axel
  Per-Axel

  Har kämpat med just detta en del och skulle inte påstå att det är enkelt trots att jag använder Linux dagligen. Så ser verkligen fram emot en guide. Har t.ex. inte lyckats få ett liv ur min rfx/trx än, så använder ni en sådan så blir jag lycklig!

 7. Profilbild för Daniel K
  Daniel K

  Ser fram emot detta. Kul också om ni får möjlighet att testa köra hassio med SSD i stället för micro-SD. Det lär funka nu enl. en del forumtrådar som jag läst.

 8. Profilbild för Hasse Lorentzon
  Hasse Lorentzon

  Hej Markus
  Jag får inte fram något ljud på dina filmer. Har testat både med datorn och telefon. Det verkar vara fel på YouTupe filmen.
  Har följt din guide för att installera Home Assistant med Hyper-V. Det funkar bra, fast det var många steg. Jag håller på att bygga bevattning tillvexthuset med ESP32 moduler.
  Hasse

  1. Hej
   Stämmer bra det, hade tyvärr inte någon bra mikrofon när jag spelade in dessa filmer. Nu har jag dock kunnat köpa in en vettig lösning och försöker spela in ljud till varje film jag publicerar på Youtube.
   Spännande, återkom gärna med hur du löst det, håller själv på att fundera på ett bra sätt att bevattna i sommar med. Har testat en del med Ikeas Knycklan för att styra vattnet, men lite osäker på om det blir den lösningen eller om det blir gardenas 24V ventil istället.

   // Markus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *