Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Energi 2022

En återblick på smarta hem 2022

Då börjar året närma sig sitt slut, vi har nu samlat det vi upplevt som intressant under året från bloggen.

Det första vi måste gör är att säga STORT TACK till alla som på ett eller annat sätt stöttat bloggen under åren! Utan er hade vi inte kunnat driva bloggen. Vi önskar er alla ett riktigt gott nytt år och god fortsättning!

Kollar vi på Automatiserar.se:s år så inser vi att tiden och energin inte har räckt till bloggen så mycket som vi önskat. Vi har skapat massor med roliga automationer i vårt hem, och inom området smarta hem har det hänt ännu mer. Något som inte alltid syns på bloggen tyvärr. Nu håller vi tummarna att 2023 kommer ge oss mer tid till bloggen!

Sammanfattar vi en återblick på smarta hem 2022 och vilka områden som haft stort fokus så ser vi följande:

  • Spara pengar med hemautomation har fått mycket stort fokus i år, vi kan bland annat se det från besökare till bloggen.
  • Med dom elpriser som varit så går det snabbt att räkna hem investeringar i ett smart hem.
  • Smarta kameror med bildanalys är något som börjar bli en standard i hem.
  • Fler och fler leverantörer av hårdvara börjar nu ta betalt för sina molntjänster och begränsa API:er.
  • En uppsjö av leverantörer och hårdvaror för att läsa information från elmätare kom under året.
  • Styrning av effektförbrukare, förflyttning av effektuttag blev mycket vanligare.
  • Home Assistant är den smarta hem lösning som flest av våra läsare fördjupar sig inom. Dessutom den där vi ser mest aktivitet inom på internet.
  • Många fler väljer att säga upp larm och bygga egna lösningar (bygger mycket på data från bloggen, så inte vetenskaplig förankrat).
  • Att styra sin luftvärmepump har blivit något av en sport på vissa forum vi läst! Och här är vi med och tävlar 😉
När vi samlade in alla sensorer blev det kaos i automationerna
Nu är den stora frågan vilka tekniker kommer dyka upp 2023 och vad kommer försvinna.

En återblick på 2022 från bloggen

När vi nämner att det är mycket fokus runt att spara pengar så har vi full förståelse för det. Priserna går upp och därav blir det snävare ekonomi att förhålla sig till. Med den slogan vi har på bloggen ”Vi hjälper dig att skapa ett smartare och tryggare hem” så har vi gjort det vi kunnat hoppas vi.

Vi har fått mycket feedback på inlägget med hemautomation som ett sätt att spara pengar. Det inlägget har genererat en mängd frågor och tacksamma mail från läsare som kunnat spara in pengar och tid! Vilket känns roligt eftersom vi då hjälper fler att få en automatiserad vardag, samtidigt som det sparar pengar. Nu kommer vi nämna några inlägg som vi upplevde som bra ur flera perspektiv i år.

Flytt av Zigbee från Deconz till Zigbee2Mqtt

Det val vi gjorde att samla all Zigbee i Zigbee2mqtt och använda en Sonoff zigbee 3.0 usb var ett av de bästa besluten vi tagit för zigbee! Även om vi fick inkludera om alla våra enheter 2 gånger (Står i inlägget hur du slipper det). I skrivande stund har vi kört Zigbee2mqtt utan problem sedan Maj i år, detta med 118 Zigbee enheter. Nu ser vi att Home Assistant har släppt Zigbee stickan SkyConnect, så vi avvaktar för att se om det kan vara en eventuell ersättare till Sonoff stickan i framtiden.

Vårt nya Zigbee nät
Vi har här valt att gå all in på Zigbee2mqtt och Sonoff 3.0 stickan.

Övervaka elförbrukning i realtid

I samband med att vi hållit på att testa att förflytta förbrukning så ville vi testa om det var värt att koppla upp elmätaren på riktigt. Dvs att läsa ut data via ”Han” porten. Så vi skaffade en Tibber Pulse P1 och började automatisera med den i Home Assistant (Vi har ej avtal med Tibber som elnätsleverantör). Nu har vi haft MYCKET strul med den integrationen från Tibber till Home Assistant tyvärr. Så här med facit i hand så kan vi tycka att pulsräknaren vi hade ger oss tillräckligt bra information, och dessutom helt utan behov av en molntjänst.

Har du ett behov av att balansera mellan faser eller vill veta mer om hur belastningen mellan faser ser ut, då kan det vara en bra enhet. Men utan det behovet så kan vi tycka att det var pengar i sjön tyvärr, rätta oss gärna om du inte håller med för det är vår personliga åsikt 🙂 Ser du på grafen nedan så är det skillnaden mellan en helt vanlig pulsräknare och Tibber Pulse P1. Vi funderar här på att göra en ESP32 som läser från Han porten istället.

Skillnaden mellan Tibber Pulse P1 ovan och en pulsräknare på esp32 nedan.

Lever vi som vi lär?

Det här kan du scrolla förbi (eller klicka här) så vida du inte är intresserad av att se mer hur vi analyserat och förändrat olika saker hemma. Detta för att minska elförbrukningen.

Synar vi oss själva så kan vi säga att vår elförbrukning gått från 23.696kWh från 2021 ner till 12.350kWh 2022! Mycket med hjälp av smarta investeringar och förändrat beteenden hemma. Mycket av förändringarna vi gjort baserade sig på data från grafer som vi genererat över tid. Värt att nämna är att dessa siffor 2022 är med laddning av en Elhybrid med, vilket inte fanns 2021. Vår förbrukning av pellets är i stort sett oförändrad mot tidigare år. Det vi kan konstatera är att vissa investeringar i hemmet snabbt betalar sig, men det gäller att hitta vart dom finns!

Kollar vi på vår förbrukning så ser vi att de skillnaden mellan 2021 och 2022 verkligen är stor!

Den största skillnaden var att vi i bytt till en separat varmvattenberedare på 300 liter med bra isolering, samtidigt som vi laddar den via vår primära uppvärmning. Vilket gjort att vi sällan använder el för att värma vattnet vintertid, och sommartid så förvärms vattnet som går in i varmvattenberedaren via pannan från rumstemperatur.


Att vi skaffade en varmvattenberedare utöver den som finns i pannan var på grund av en data vi loggat. Där visade det sig hur pass mycket el som förbrukades i ”onödan” även när vi inte duschade eller spolade varmvatten. Grafen nedan visade hur pass mycket el som drogs sommartid för att hålla rätt temperatur på vattnet i pannan. Med det här vill vi visa att det finns ett stort värde att lagra information från sensorer för att göra beräkningar eller testa olika lösningar.

Bild från det här inlägget om smarta termostater

Grafer för allt 😀

När vi nämner att vi gjort en hel del för att styra och optimera uppvärmningen så skojar vi inte. Vi har försöka att förflytta förbrukning till tider då elpriserna är bättre och dessutom göra det effektivare. För att kunna se vilken skillnad det gör så behövs data. Något som vi samlar på oss i överflöde med Aqara sensorerna. För att ge ett exempel så passade vi idag på att köra igång luftvärmepumpen när elpriserna var de lägsta på länge. Vi ökade luftvärmepumpen till 28 grader via sensibo Air. Vi ser rätt direkt på kortet i Home Assistant att den började värma med ~30 graders luft via en Aqara sensor som sitter under ett räcka framför luftvärmepumpen.

Bilden säger inte mycket, men utifrån elpris, temperatur, luftvärmepump, golffläkt så flyttas värmen ut till hela huset. Något som var möjligt att lösa tack vare Aqara sensorer som kunde skapa grafer på olika inställningar.

Nu är grafen ovan från ett enda rum där luftvärmepumpen sitter. Kollar vi däremot på bilden nedan så får vi med alla faktorer som påverkats av att vi startade luftvärmepumpen. Tror det behöver bli någon typ av film eller liknande för att kunna förklara det bättre dock. Men summa summarum så har jag använt den här vyn som ett sätt att kunna se hur olika justeringar på luftflöden och temperaturer får effekt i huset. Detaljerna har vi sedan i Grafana i en egen dashboard. Det som inte syns på bilden är många mindre lyckade försök, vilket inneburit lite mindre glada miner från familjen hemma…

Bild från en dashboard vi använt för att optimera utifrån, kaminen, elpris, utetemperatur och spridning av värme till källaren.
Nu har vi absolut inte så här varmt normalt, utan för att testa att förflytta värme till källaren och få ut maximalt av elen så testade vi så här idag 🙂

Med hjälp av den här informationen har vi även lyckats få bort så luftvärmepumpen ”tror” att den uppnått rätt temperatur för tidigt.

Vad kommer komma 2023?

Nu spanar vi in mot 2023 och inser att Matter börjar ta fart, frågan är dock hur stödet kommer se ut mellan tillverkare när det gäller alla funktioner i en enhet. Där får nog tiden avgöra… Vi vågar oss inte på att göra så mycket till gissning för 2023 här, men vi inser att AI kommer bli mer vardag när det gäller att ta till sig information.

Frågor en AI om hemautomation

Ja så varför inte fråga en AI istället för oss och få svar som troligen baserar sig på en hel mer information än vad vi någonsin kommer kunna hantera. Men skämt åsido så har vi testat att fråga om sätt att generera olika automationer, tex i YAML för Home Assistant. Och det mesta vi testat har den faktiskt kunnat svar relativt bra på!

Fråga en AI kanske är den nya standarden för att söka svar inom Hemautomation med!

Vi har nyligen nämnt på våra sociala medier (extern länk) att en ”AI” nu kan hjälpa till med att både skriva kod och besvara avancerade funderingar. Något som kanske gör att bloggar som den här i framtiden inte behövs i samma utsträckning. Vi kan rekommendera dig att testa chatGPT medans det är gratis och finns tillgängligt: https://chat.openai.com/Extern länk till en sida där du kan fråga en AI och få svar i realtid. Kräver dock att du registrerar att konto och telefonnummer. Kan dock inte svara på varför den behöver ett telefonnummer, så tänk till där om du vill exponera din epost adress och telefonnummer.

Vi testade att fråga den vad den vilket protokoll den tror kommer bli standard framöver inom smarta hem, och svaret var riktigt bra! Men på ett liknande sätt kan du få script mm skapade.

Så frågan är vad ska bloggar och Google göra när den här blir det sätt vi söker svar på.

Vart lägger vi tiden 2023?

Home Assistant tuffar på som hemautomationsoperativ i full fart. Kollar vi in deras statistik (extern länk) så är det imponerade hur fort det går med projektet. I och med deras nya Zigbee kontroller SkyConnet (extern länk) så lär tröskeln för att få igång Matter (fd Thread) i Home Assistant. Troligen är det här vi väljer att investera vår tid som primär lösning hemma.

Fler och fler tillverkare börjar nu se till att ha stöd för Home Assistant, något som välkomnas eftersom det öppnar för nya typer av integrationer.
Källa: Installations | Home Assistant Analytics (home-assistant.io)

Vi kommer självklart testa alla enheter vi får tag på med 2023, men vi kommer ha några favoriter som får mer fokus på bloggen 🙂

Med allt detta sagt så vill jag önska er alla ett riktigt gott nytt år!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Gör som 2 256 andra, prenumerera du med.