Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Flic hub gör att du slipper bekymra dig om att ha telefonen i närheten av dina flic knappar

Test: Vad kan Flic Hub tillföra i smarta hem?

För en tid sedan skrev vi om den smarta Bluetooth knappen Flic. Med Flic knappen kan du ta med ditt smarta hem, du låter helt enkelt din telefon vara en brygga för att styra ditt hem med dessa portabla knappar.

Vissa scenarion kan behöva ha Flic knappar som delas av många, alltid är uppkopplade och finns hemma. Där skulle gå att använda en gammal telefon och låta den agera ”flic hub”, men har man inte nån telefon eller har tillgång till en Flic Hub så är det smidigt att nyttja hubben. Den har dessutom stöd att spela musik via ett 3.5″ uttag och styra IR enheter. Jag har börjat använda flic knapparna relativt mycket, mer än jag först trodde. Mycket på grund av IFTTT och den smidiga koppling det gett mig hem när jag inte sitter lokalt på mitt WIFI. Nu styr dessa flic knappar allt från belysning från Ikea till att dra upp rullgardiner.

Jag har valt att ersätta min gamla dörrklocka med en flic knapp. Jag passade även på att skapa en egen hållare till knappen och skriva ut den med en 3D skrivare. Vår designen av hållaren finns att hämta här på vår thingiverse. Knappen har jag konfigurerat att sova tills någon trycker på den, vilket gör att batteritiden bör vara näst in till oändlig.

Här är min dörrklocka med en Flic knapp, den kopplar upp sig mot FLIC hub.
Här är min dörrklocka med en Flic knapp, den kopplar upp sig mot Flic hub när någon trycker på knappen, då startar 15 händelser! och det är med ett enkelklick, dubbelklick och hålla in knappen triggar händelser med.

För något år sedan konfigurerade jag några enheter för att få en rolig väckarklocka som bland annat drar upp rullgardinen på morgonen till grabben, där användes bland annat Fibaro Swipe för att styra rullgardinen med gester. Lösningen läste även upp ett meddelande på en Chrome Cast audio. Nu har jag kompletterat den lösningen med en Flic knapp som kopplar upp sig mot flic hub. Ett enkelklick på knappen så drar homey upp rullgardinen och ett dubbelklick dras rullgardinen ner. Vilket är smidigt när schemaläggningen inte ska följas eller solen blir störande på dagarna.

Flic knappen har ett klister på baksidan som gör att man kan fästa den lite var som helst.
Flic knappen har ett klister på baksidan som gör att man kan fästa den lite var som helst. Här har jag valt att fästa den på sidan av sängen.

Hur ser konfiguration ut?

Hur gjorde jag då för att koppla ihop Flic med Homey utan att behöva skriva någon kod eller programmera??? Jag började med att skapa ett konto på IFTTT ( If this then that ). IFTTT är en smidig molntjänst för att koppla samman system på ett mycket enkelt sätt. Dit har jag även kopplat Google home Mini, Homey och Flic Hub. Det i sin tur gör att jag bara behöver konfigurera Flic Hub att skicka vidare knapptryckningar från knappen till IFTTT. På telefonen har jag laddat hem appen IFTTT och sedan tillåtet den att kommunicera med min Homey. Vilket gör att jag i IFTTT appen får upp alla mina Flows från Homey. Dessa flows utför sedan åtgärder som att dra upp rullgardinen eller stänga den.

Den första filmen visar gränssnittet i Flic appen, där ser man både Flic knappar som finns kopplade i telefonen samt till Hubben. Den knappen som är kopplad till telefonen heter ”MJ”, den blir även synlig i IFTTT. Jag har även använt ett Internet Request flödet för att skicka information till min loggserver. Då kan jag se hur stor skillnad det är mellan IFTTT och native kommunikation internt. Det blir en viss fördröjning när man nyttjar IFTTT (~5 sekunder) innan händelsen når Homey.

När kopplingen i Flic Hub är klar är det dags att öppna appen IFTTT och knyta händelsen från flic till ett Flow i Homey. Med denna koppling kan jag sedan inne i homey säga vad som ska hända när ett flow startas. Knappen ”MJ” där är en knapp som jag har med mig och den är kopplad till mobiltelefonen. Det är inte något hinder att nyttja IFTTT även om du saknar Flic Hub.


Den sista filmen visar hur man skapar ett flow i Homey. Det ska triggas från andra källor, här väljer jag att flödet ska läsa upp en text på min google home mini i köket när det körs. Den säger då ”Pling Plong”.

Vad tycker jag om Flic Hub?

Efter att ha använt Flic hub några veckor så kan jag inte annat än säga att den är väldig stabil och fungerar bra. Det jag kan tycka är lite synd är bristen på information om signalstyrkan från knappen till hubben. Räckvidden på Flic hub ska vara ~30 meter, men jag upplevde att väggar begränsade den räckvidden. För att få min ringklocka att fungera så behövde jag flytta Flic hub närmare dörren, vilket gör att räckvidden till en annan del av huset blev för dålig. Att flic hub klarar att koppla upp sig direkt mot Ikeas Gateway Trådfri gör att någon knapp hamnat vid tv:n, funktionen toggle gör att en knapp kan styra 3 scenarion för min IKEA belysning med en enda flic kanpp, vilket är ett plus. Att Flic även stödjer Microsoft Flow möjliggör väldigt avancerade scenarion i syfte att hantera händelser i Office 365. Jag har gjort att en av knapparna som jag har med mig skickar mina gps koordinater till en sändlista i O365, detta för att man ibland får frågan vart man är och då vill man kunna svara snabbt 😉

Om man enbart skulle nyttja en mobil som ”flic hub” skulle man bli begränsad till 5-10 knappar istället för 60+knappar som Flic hub stödjer. Dessutom får man i Flic hub möjlighet att vara flera användare.

För en tid sedan blev det känt att det pågår ett arbete med att skapa en FLIC 2.0, där ska det bli spännande att se vad man planerar. Jag hoppas att Mesh (hoppa mellan enheter kan vara något som är aktuellt), för som sagt räckvidden är det enda negativa jag har upplevt med hubben.

Jag tycker så här: Har du inte något system eller kontroller hemma för att automatisera kan flic hub vara ett bra steg att börja med. Har du däremot en Homey som jag, så kanske Flic knapparna i sig är bättre fristående för att få mobila knappar som utför saker i bilen eller på andra ställen. Ett bra användningsområde är som ersättning till Geofencing, När enheten sitter i bilen så kan ett klick vara att man är på väg hem. Två klick att man är på väg bort.

Fungerade det här inlägget bra med filmer? Tidigare har en mängd bilder använts för att förklara hur olika saker konfigurerats.

Vad tycker du, något jag missat eller gjort fel? Gå gärna in och diskutera i vår Facebook grupp Smartare hem & Hemautomation eller skriv en kommentar nedan. Gilla gärna sidan, det uppskattas av Automatiserar.se och på så sätt ser att det vi gör uppskattas.

// Markus

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *