Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.

Vecka 5 – Nyheter inom smarta hem & bloggen

Ibland blir det inte som tänkt. Hela den här veckan tillbringades i sjukstuga. Så det inlägg som utlovades förra veckan om NFC dök inte upp på grund av det, men det ska komma inom någon vecka hoppas vi.

Vi såg värdet av var att kunna styra automatiseringen med hjälp av olika prioritering, dvs utan att göra om alla automationer. Priset på uppvärmning var inte lika viktigt som arbetet. Samt optimal temperatur fick bli högre än normalt.

Vår lösning använder en Sensibo Air för styrning av luftvärmepumpen. Luftvärmepumpen med olika justeringar den enda källan för värme den här veckan. Detta i sig en relativt okomplex lösning, men den löser sin uppgift.

Skönt när automationerna gör det dom ska och enkelt går att justera om någon förutsättning förändras. För energin att göra om en massa automationer hade inte funnits under veckan.

Tråkigt mail från en tillverkare:

Följande mail dök upp från Ambi Climate under veckan (En annan styrning för luftvärmepumpar) som vi kört och testat för något år sedan.

Mycket summerat mail: Vi lägger ner molntjänsten till Ambi Climate och om tre månader, så enheten du äger blir värdelös i april 2024… Längre ner finns all info

Ambi Climate mini
Från och med April 2024 så kommer den här enheten att bli ”brickad” av tillverkaren eftersom molntjänsten den behöver stängs ner.

Så vi började vi fundera på Sensibo Air och hur långsiktigheten där ser ut där, för den är vital i vår styrning av luftvärmepumpen.. Skulle dom stänga sitt API eller göra tex som Telldus och börja ta betalt för sitt API då kommer den inte bli kvar i vårt hem.

Som du gissar så är det 0% nytt innehåll på bloggen på grund av sjukdom. Men vi såg att det fanns ett värde att publicera för att informera om Ambi Climates mycket dåliga tillvägagångssätt..

Innehåll

Ambi Climate stänger molntjänsten

Ambi Climate mini

Den här delen är troligen bara intressant för de som kör den enheten, men jag tror att det är en bister verklighet vi kommer börja se inom smarta hem framöver. Många lösningar kämpar med att få en ekonomisk modell som fungerar tvyärr.

Hi there,

Thank you for being an Ambi Climate user, and for supporting our dreams of bringing AI-enhanced air conditioning comfort to the world.

It is with a heavy heart that I announce the termination of Ambi Climate services, effective 31st March 2024. For further details, and how this affects you, please refer to this link: https://www.ambiclimate.com/blogs/news/an-emotional-farewell-important-update-on-termination-of-ambi-climate-services

With heartfelt gratitude and warm wishes,

Julian Lee, CEO

Från mailet

Läser vi på länken så fick dom inte ekonomin att gå ihop, därav blir dom tvungen att stänga molntjänsten. Vilket Ambi Climate behöver för att tillåta dig logga in LOKALT i din enhet…

 • Service Access: Our services will continue until March 31, 2024.
 • Device Connectivity: From April 1 2024, devices will no longer connect to our servers. As our devices require a connection to our cloud server, they will cease to function from this date onwards

Skulle du använda Ambi Climate på en plats där du inte kommer åt innan sommaren, se då till att ställa in den så din luftvärmepump går på den nivå du behöver innan sista mars 2024.

Ett tips är att vara noga med dina investeringar, fundera om det verkligen ska vara 100% beroende av att någon annan vill hålla en server igång. Tänker nu på många wifi produkter som helt är beroende av molntjänster.

Störningar i Tuya integrationer

Tuya verkar ha haft något större problem med integrationen i veckan, många som haft problem med att enheterna försvunnit i Home Assistant. Inte hört vad grundproblemet var dock. Började dom kontrollera dev licensernas utgång?

Vet du vad problemet bestod av? Skriv gärna en kommentar så vi får veta.

Frigate släppte ny version under veckan

Vår installation av Frigate kör just nu ganska hårt eftersom vi inte justerat sedan uppdateringen. Den kör dock 7 ~4K kameror i 5Fps med hjälp av en Google Coral TPU.

För er som undrar vad Frigate är så är det förenklat ett system för att analysera kamerornas bild centralt. Där kan du söka efter vissa saker och sedan få larm på dessa. Du kan dessutom välja vilka typer av ”objekt” du vill att den ska leta efter i bilderna. Vi har valt att tex leta katten på bilderna, då vet vi när den vill in utan eftersom den sitter på en viss plats på bron då.

När katten är på rätt ställe på bron tänds en liten lampa som visar att den vill in, då slipper man gå till dörren i onödan.

Frigate gör det möjligt att blanda tillverkare av kameror och ändå hantera dom i samma lösning, vilket gör att allt från en gammal dlink till en helt ny Reolink fortsätter fungera.

För er som använder Frigate så kom det på onsdag en version 0.13.0. (sen en 0.13.1) vi uppdaterade vår installation från 0.12.1 utan problem. Men tänk på att arm 32 bits är deprikerat.

 • Det var tre kritiska fixar för sårbarheter så det kan vara ide att uppgradera den.

Kanske det är dags för ett inlägg om just Frigate? tror det är 5:e gången vi nämner den men aldrig blivit ett inlägg om den pga prioritering.

Vill du ha våra bloggposter som ett mail när dom publiceras? Då kan du prenumerera på dom via det här formuläret, det gör att du i lugn och ro kan läsa hela inlägget i mailen utan att besöka vår sida. Vi hoppas det underlättar för dig som läsare.

Home Assistant på Android Auto

Vi hade missat att Android Auto skulle få stöd för Home Assistant. Detta innebär att bilar med Android Auto nu kommer kunna ladda ner appen för Home Assistant i framtiden. Vilket helt borde lösa geofence problem och hemma / borta läget utan att äta upp batteri i din telefon.

Har du hunnit testa betan?

Länk till mer info https://www.home-assistant.io/blog/2023/01/20/android-auto/ ( extern länk)

Stort tack för den här veckan

Stort tack till er som stöttat bloggen och bjuder/bjudit på Swish-kaffe på 0705470065. Det uppskattas och vi använder det för att köpa kaffe, driva bloggen och köpa enheter att skriva om.

Vill du stötta bloggen på andra sätt? Vi har designat egna hållare och 3D-printat till den här sensorn. Om någon köper hållare så går alla pengar uteslutande till att driva och köpa innehåll att skriva om på bloggen, så det gynnar dig igen

Du kan även följ oss på:

På de länkarna brukar vi dela vad som händer löpande och om vi hittar några erbjudanden på roliga tekniker. Sen har vi Facebook med där vi delar snarlik information som på Instagram – https://www.facebook.com/automatiserar/ (extern länk)

Hoppas du får en fortsatt trevlig söndag!

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

3 svar till ”Vecka 5 – Nyheter inom smarta hem & bloggen”

 1. Det bäste vore att de slår om produkten till att bara fungera lokalt på något sätt, innan de stänger molntjänsten. Då lämnar de marknaden snyggt, men det är lite jobb att göra en ny firmware.
  Jag tror det är svårt att hitta lönsamhet i en gratistjänst. Man måste sälja väldigt mycket prylar för att löpande få in pengar till driften. Eller ha någon form av prenumerationstjänst. I fallet Ambi climate så sålde de bara en produkt, vilket gör det ännu svårare.
  Ett alternativ är att teama upp med någon annan som redan har infrastrukturen, app osv. och integrera produkten där. Men då får man också dela på intäkterna.

  1. Helt sant, dom bör göra något för att lämna konsumenten så glad som möjligt.
   Har dom konsumenten i tanken så skulle dom open sourca koden för sensorn under en licens som tillåter personligt bruk. Då lär det dyka upp en lokal lösning rätt snabbt..

   Sen är frågan om det dyker upp en ny premium enhet som bygger på den här, då lär dom inte lämna en rad kod öppen tyvärr.

   Börjar vara viktigt att som konsument snabbt fundera vad är det som genererar pengar om det är en molnprodukt eftersom den kostar företaget hela tiden.

   // Markus

   1. Nu kanske man inte ska se problem, men det är nog inte alltid så enkelt som att släppa koden open source. Grunkan är förprogrammerad att gå mot en specifik server. Så länge den inte stödjer lokal firmwareuppdatering under adopteringsprocessen.

    Det är nog svårt för en konsument att avgöra. Det stagnerar nog tyvärr om man inte släpper flera produkter i samma ekosystem. Så länge inte produkten är unik och slår marknaden med storm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *