Återställning av dataMine data

DataMineExample

dataMine är säkert bekant för de flesta av er eftersom det är ett sånt användbart verktyg för att skapa grafer med Veran. Jag har kört det ett bra tag och idag råkade jag ta bort en kanal som jag ville ha kvar, typiskt! Men som tur var så kör jag daglig backup för dataMine och lyckades återställa mitt data. Så här gjorde jag.

Det hela började med att en av mina enheter slutade att uppdatera sig, visade sig att det berodde på ett skript som behövde korrigeras eftersom jag hämtade data från en webbsida som hade uppdaterat sin html kod. Jag uppdaterade skriptet och trodde att allt var okidoki, men ikke…

Ikonen för kanalen i dataMine såg ut som ett spöke och den ville inte uppdatera. Jag klickade då på det lilla röda krysset brevid det lilla spöket i menyn Ghost variables under configuration, det skulle jag inte ha gjort för det sopade bort hela kanalen från dataMine…

Jag hade ju som sagt min backup från i morse jag kunde återställa för att få tillbaka allt som det såg ut då. Men jag tänkte göra ett försök att minimera skadorna så gott det gick.

dataMine gör automatiskt en backup av sina konfig filer så fort man ändrar en inställning, och lägger den i rooten av dataMine mappen på ditt USB-minne. Här använder jag WinSCP för att komma åt filerna på Veran.

datamine_restore

Jag tog helt enkelt och återställde den senaste .backup filen genom att döpa om den till dataMineConfig.json och sen editerade jag denna med Notepad++ och ändrade ”Ghost”:true till ”Ghost”:false för den aktuella enheten och sen funkade allt igen.

OBS: Det kräver dock att du startar om din Vera för att dataMineConfig.json ska läsas in på nytt.

Bra med backup 🙂

3 reaktioner på ”Återställning av dataMine data”

 1. Jag tyckte det såg ut som mina filer låg på Vera:n istället för USB men det kanske beror på hur den mountar enheten.

  Skulle det vara möjligt att se en guide eller kommentar kring hur databasen för loggade värden kan hanteras? Det jag i förlängningen skulle vilja göra är att importera tidigare data på sensorerna från tidigare lösning.

  ps önskvärt vore om Vera hade stöd för att visa timestamp på de sensorvärden den har redan i gui för att kunna kvalitetsäkra värdet man tittar på. (och de borde kunna implementera stöd för ex min max

  1. Om du går in under själva ”enheten” för datamine så kommer det står hur stor disken är som den använder för lagring. Sparar den filerna på själva veran är det bra om du flyttar dom så fort som möjligt, då vissa modeller av Vera har riktigt lite diskutrymme och den gillar inte när det börjar bli trångt.

   Och jag håller med dig om timestamp, Switch King hade en väldigt bra och synlig timestamp så man kunde ha kolla hur länge sen den uppdaterades.

   1. Får kolla när jag kommer åt Veran. Jag vet att den enheten visade USB:t storlek när jag börjagde och logning fungerar fortsatt men enheten visat ingen storlek alls nu mera,

    Ja en av dejag kört mkt innan var switchking. Det var mkt enkelt att hantera kvalitén på datan i den samt sätta gränsvärden mm.

    Hoppas att jag skall hitta ett bra sätt att få med mig den tidigare historiken från sensorerna till SK in i Verans loggning för att fortsätta ha data att jämföra med.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *