Myggfälla

Test: Fungerar underhållsfria myggfångare?

Nu är detta en sak som kanske tullar på vad som är smarta hem eller inte, men orsaken att jag ändå väljer att skriva om den är att jag troligen kommer bygga en variant som styrs från någon kontroller. Just den här myggfångaren verkade lovande eftersom den både går att driva på 5v (mobilladdare) och att den inte behöver laddas med något medel för att fungera! Vilket gör att den bara behöver tömmas ibland i värsta fall.

Fläkt baserad myggfångare
Köpte för några veckor sedan en myggfångare som jag nu tänkte berätta mer om

Myggfångaren jag köpt kostar strax under 200kr. Den köpte jag från ett annat land eftersom den inte fanns på någon svensk sida när jag hittade den. Men jag har nu sett att liknande modeller börjat dyka upp på svenska affärer med. Jag tror dessa kan vara en bra sak för att hålla nere mängden myggor, tog därför en chansning när jag köpte denna. Så frågan är nu om den fungerade?

Varför köptes den?

De huvudsakliga orsakerna att jag köpte just den här modellen av myggfångare beror på att den inte kräver något extra för att fungera, man behöver inte tillföra något ämne eller liknande för att den ska fungera. Den går dessutom på 5V, vilket gör att både mobilladdare och en powerbank fungerar för att driva den, vilket tar bort behovet av ett eluttag. När jag testade den så använde jag ett 5V batteripack/powerbank på 10.000mAh. Över en hel natt hade det dragit 50% av powerbanken. Jag har tidigare sett liknande myggfångare och funderade därför på att testa att bygga en egen, men med det låga priset så valde jag att köpa en färdig bara för att se om det verkligen fungerar.

Nedan ser du till vänster tratten som myggorna dras ner igenom när dom flyger för nära fläkten. Myggen samlas sedan i uppsamlaren till höger.

Myggfångare på 5V
Myggfångaren använder sig av en fläkt för att fånga myggor i behållaren under.

Hur mycket låter den?

Det var svårt att få på film hur mycket den verkligen låter, men den är så pass ljudlös att man inte stör sig på den om man inte tänker på den.

Hur fungerar myggfångaren?

Den här myggfångaren lurar mygg till sig med hjälp av UV lampor i toppen av enheten. När myggorna kommer nog nära så drar en fläkt ner dom i behållaren under, vilket är mycket simpelt och låter effektivt. Nu har jag testat den här 3 nätter och tyvärr kan jag inte påstå att den fungerade superbra, fick 1 – 2 myggor varje natt. Värt att nämna är att vi inte har så mycket mygg här ännu. Jag kommer troligen uppdatera det här inlägget under sommaren, du kanske har testat en liknande och kan säga hur det fungerat för dig?

Ljudnivån på fläkten är inte direkt störande, men jag tror att en kraftigare fläkt skulle göra att man fångar fler myggor. Därför finns det en risk att jag testar att bygga en egen som drivs med solceller och styrs från någon av de kontrollenheter vi testar på sidan. Bilden nedan visar de 6 uv lamporna som myggen lockas av.

UV lampor i myggfångaren
6 UV lampor i myggfångaren lurar till sig myggen

Första två gångerna jag testade myggfångaren ute så blev det två av den här sortens myggor.

Röd mygga
Fångade 2 st röda myggor, aldrig sett dom tidigare.

Nu sista gången jag testade så var det faktiskt två vanliga myggor som fångats i den! Så den verkar fungera, även om den inte fångat supermycket myggor ännu.

Vanlig mygga
Fick två myggor senaste gången jag testade, en flög dock ut när jag kollade om det var något i.

Nu då?

Jag tror att det skulle gå att göra en myggfångare som lurar till sig myggen bättre och en fläkt är kraftigare, detta borde i sig vara nog för att fånga mer mygg. Eftersom tekniken är simpel och det skulle vara mycket lätt att bygga en helt självgående enhet med en solcell och lite sensorer så tror jag det få bli ett projekt för sommaren. Jag driver den nu via en mobilladdare, med ett flow i homey så startar den nattetid och stängs på morgonen via en strömplugg, så lite hemautomation är det väl ändå 😉

Har du sett den här typen av myggfångare tidigare, eller har du till och med någon liknande? hur fungerar den för dig i så fall?

// Markus

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *