Nu är detta en sak som kanske tullar på vad som är smarta hem eller inte, men orsaken att jag ändå väljer att skriva om den är att jag troligen kommer bygga en variant som styrs från någon kontroller. Just den här myggfångaren verkade lovande eftersom den både går att driva på 5v (mobilladdare) och att den inte behöver laddas med något medel för att fungera! Vilket gör att den bara behöver tömmas ibland i värsta fall.

Myggfångaren jag köpt kostar strax under 200kr. Den köpte jag från ett annat land eftersom den inte fanns på någon svensk sida när jag hittade den. Men jag har nu sett att liknande modeller börjat dyka upp på svenska affärer med. Jag tror dessa kan vara en bra sak för att hålla nere mängden myggor, tog därför en chansning när jag köpte denna. Så frågan är nu om den fungerade?
2021-07-12 – Uppdaterar inlägget med flera tester och ännu en USB driven myggfångare. Den slutsats vi kunnat dra än så länge är att de inte verkar fungera allt för bra tyvärr.
Varför köptes den?
De huvudsakliga orsakerna att jag köpte just den här modellen av myggfångare beror på att den inte kräver något extra för att fungera, man behöver inte tillföra något ämne eller liknande för att den ska fungera. Den går dessutom på 5V, vilket gör att både mobilladdare och en powerbank fungerar för att driva den, vilket tar bort behovet av ett eluttag. När jag testade den så använde jag ett 5V batteripack/powerbank på 10.000mAh. Över en hel natt hade det dragit 50% av powerbanken. Jag har tidigare sett liknande myggfångare och funderade därför på att testa att bygga en egen, men med det låga priset så valde jag att köpa en färdig bara för att se om det verkligen fungerar.
Nedan ser du till vänster tratten som myggorna dras ner igenom när dom flyger för nära fläkten. Myggen samlas sedan i uppsamlaren till höger.

Hur mycket låter den?
Det var svårt att få på film hur mycket den verkligen låter, men den är så pass ljudlös att man inte stör sig på den om man inte tänker på den.
Hur fungerar myggfångaren?
Den här myggfångaren lurar mygg till sig med hjälp av UV lampor i toppen av enheten. När myggorna kommer nog nära så drar en fläkt ner dom i behållaren under, vilket är mycket simpelt och låter effektivt. Nu har jag testat den här 3 nätter och tyvärr kan jag inte påstå att den fungerade superbra, fick 1 – 2 myggor varje natt. Värt att nämna är att vi inte har så mycket mygg här ännu. Jag kommer troligen uppdatera det här inlägget under sommaren, du kanske har testat en liknande och kan säga hur det fungerat för dig?
Ljudnivån på fläkten är inte direkt störande, men jag tror att en kraftigare fläkt skulle göra att man fångar fler myggor. Därför finns det en risk att jag testar att bygga en egen som drivs med solceller och styrs från någon av de kontrollenheter vi testar på sidan. Bilden nedan visar de 6 uv lamporna som myggen lockas av.

Första två gångerna jag testade myggfångaren ute så blev det två av den här sortens myggor.

Nu sista gången jag testade så var det faktiskt två vanliga myggor som fångats i den! Så den verkar fungera, även om den inte fångat supermycket myggor ännu.

Nu då?
Jag tror att det skulle gå att göra en myggfångare som lurar till sig myggen bättre och en fläkt är kraftigare, detta borde i sig vara nog för att fånga mer mygg. Eftersom tekniken är simpel och det skulle vara mycket lätt att bygga en helt självgående enhet med en solcell och lite sensorer så tror jag det få bli ett projekt för sommaren. Jag driver den nu via en mobilladdare, med ett flow i homey så startar den nattetid och stängs på morgonen via en strömplugg, så lite hemautomation är det väl ändå 😉
Har du sett den här typen av myggfångare tidigare, eller har du till och med någon liknande? hur fungerar den för dig i så fall?
Uppdaterat test 2021
Nu under 2021 beslutade vi oss för att återigen testa myggfångaren, vi bestämde oss även för att testa en usb-driven myggfångare som dödar myggen med hjälp av en elektriskt stöt. Vi läste på en del om vad som lockar till sig mygg och fick tips om att koldioxid skulle fungera, vilket är något som återfinns i kolsyrad dricka. Genom att kolsyra en flaska med vatten och låta korken vara öppen så hoppades vi på att få ännu en faktor som lockade till sig mygg.

Vi funderade även på om det var nog mörkt på natten när vi körde testet av myggfångarna, och enligt Philips Hue outdoor motion sensorn så är ljuset nere på 1 LUX, viket bör va mörkt nog! Så vi kan tycka att vi har alla förutsättningar som behövs för att myggen ska se UV ljuset…

När vi för någon natt sedan utförde testet så kunde vi efter någon timme se att den myggfångaren som använder el för att döda mygg faktiskt hade fångat en mygga!
Tyvärr så var det den enda mygga vi fick under vårt test den natten. På morgonen var dessutom den myggan borta! Vi vet inte om den blåste bort eller om den helt enkelt vakade och flög iväg igen.

Nu kan vi ställa oss frågan om det verkligen fanns mygg där vi placerade dessa myggfångare, och svaret är ja, som ni kan se på vårt Instagram (extern länk) så fångade vi själv 2 myggor med händerna under tiden vi kontrollerade fällorna… Så vi kan nog säga att dessa myggfångare inte blir en magnet för myggor…
Resultat av myggfågare med UV ljus
Vår slutsats är att dessa myggfångare inte kommer att få bort eller fångar mygg i någon större utsträckning. Vi ställer oss tveksam till hur pass bra de fungerar på de mygg vi har i Sverige. De kanske fungerar bättre på andra arter av mygg än de vi har runt om vårt hus. De kanske fungerar annorlunda inomhus med. Men vi har inte haft någon tur med dessa inne heller, vi har dock inte haft några mygg inne heller så det kan säkert vara en orsak med 😉
Så söker du en rolig UV lampa med fläkt så kanske det här kan vara en idé, men söker du ett sätt att få döda större mängder mygg så kan vi säga att det här är inte kommer lösa ditt problem.
Vi kom fram till att det var bättre att använda myggljus eller något liknande Thermacell som får mygg att låta bli att störa oss när vi sitter ute. När vi var en längre tid på gården så kan vi säga att en gammal grill med lite ved och rötter i fick bort mygg, knott och även brännmy 😀

// Markus

Skribent:
Markus Jakobsson har mer än 10 års erfarenhet inom smarta hem, så han har hunnit testa och lära sig det mesta! Men fullärd blir man aldrig dock aldrig 🙂
TIPS:
Vill gärna tipsa om ett inlägg där du hittar grupperad information om smarta hem: Automatiserar.se/smarta-hem/
Skulle du mot förmodan inte hittat det du sökte kommer du troligen hitta det här: Automatiserar.se/sok-om-hemautomation/
Vill du diskutera smarta hem så har vi en kanal på Facebook med +7000 medlemmar: Smartare hem & Hemautomation | Facebook
Sedan början av 2023 har vi skapat mer material på Youtube kanalen: Stötta oss gärna genom att kolla in filmerna där och följa kanalen
Övrigt
Du kanske uppskattade och fick nytta av det här inlägget och vill hjälpa sidan Automatiserar.se?
Swisha gärna en slant till kaffe på 0705470065 om du vill stötta bloggen. Då visar du din uppskattning av den tid vi lägger på Bloggen och vi kan fortsätta driva sidan helt utan reklam. Du kan även stötta bloggen genom att köpa någon av våra smarta hållare.
Alla bidrag vi får går till att täcka driftkostnaderna för bloggen, samt att köpa den teknik vi kan skriver om på bloggen.
Om bloggen:
Vi kör sidan helt på fritiden, därigenom helt oberoende och gör detta för att det är roligt och lärorikt.
Vi hoppas att du som läsare hittat ett inlägg som hjälper dig att automatisera mera.
Gillade du bloggen så dela den gärna med vänner, och var det något du inte tyckte var allt för bra så hör av dig så vi får veta!
Stort tack för att du tog dig tid att läsa vårt inlägg.
Med vänliga hälsningar Markus Jakobsson
Allt går att automatisera!
Utförligt test och mycket bra beskrivet. Tack så mycket Markus!
Tackar, har inte helt gett upp att försöka fånga mygg med dom. Avvaktar nu på mörkare kvällar för att se om UV lampan i den gör någon skillnad då 🙂
// Markus
Tack för ett bra och smart test! Får bli Thermacell