Är SONOFF ZBBridge en prisvärd lösning för sommarstugan?

Som vanligt så försöker vi hålla koll när det dyker upp nya prisvärda alternativ för att automatisera och övervaka. Den här gången började vi testa en Zigbee brygga för ~220kr från SONOFF. Vårt mål med Gatewayen och sensorerna är att få koll på en kallställd sommarstuga över vintern. Orsaken att vi fattade tycke och valde SONOFF som lösning till sommarstugan var Zigbee, priset på lösningen och att allt är helt molnbaserat. Dvs vi har inte något som måste köras hemma, utan allt sköts i ”molnet” via eWeLink appen. Att gatewayen dessutom kopplar upp sig på WIFI gjorde det möjligt att använda ett gammalt 4G modem med ett kontantkort, skulle säkert fungera att använda en gammal mobil som hotspot med, frågan är bara hur stabilt det skulle bli.

Vi kopplade upp SONOFF ZBrige med ett 4g Alcatel modem i sommarstugan.

Vi har som ändamål att fortsätta använda Sonoff:s lösningen hela vintern, detta för att dels få ett skarpt test men även se vilken tillförlitlighet och funktionalitet en lösning för ~1000:- kan ge.

Som bakgrund till inlägget kan vi nämna att vi köpt följande komponenter från SONOFF för egna pengar

SensornamnAntal
SONOFF SNZB-04 – Smart Zigbee dörr & fönstersensor
( slutade rapportera efter någon vecka )
1
SONOFF SNZB-03 – Smart Zigbee rörelsesensor
( Övervakar just nu en bod )
1
SONOFF SNZB-02 – Smart Zigbee temperatur och luftfuktighetssensor
( Övervakar just nu en bod )
1
SONOFF SNZB-01 – Trådlös Zigbee tryckknapp
( testades för att kvittera att någon varit på plats )
1
Sonoff zigbee CC2531 USB Dongle
( Kommer ej användas i följande test )
1
SONOFF ZBBridge – Smart Zigbee Brygga/hub
( Den gateway vi kommunicerar igenom )
1
Följande inköp kostade nästan 800kr, CC2531 hade dock inte behövts (~110kr), men vi köpte den för ett kommande test 🙂

Vi ska nämna att med original appen eWeLink finns det EN HEL DEL att önska.. Men för de syfte vi hade så uppfyller det mer än väl behoven. Det går att logga in och se aktuell temperatur och att sensorer fungerar. Vi får även pushnotiser när någon sensor triggar på rörelse eller att en dörr öppnas… Och för såna som mig som gärna samlar på sig data och sköter automationer centralt så finns det möjligheter att hämta data från molnet via Node-Red.

För de som använder SONOFF i med eWeLink och saknar grafer och historik, det finns en lösning! Node-red har färdiga byggblock för att hämta data, mer om detta i inlägget.

Är SONOFF ZBBridge en bra kontroller?

Vi måste börja med att direkt säga att vi bara lagt ~1 timme på att installera appen eWeLink i telefonen och konfigurera upp den att använda de 4G modem från Alcatel som vi nyttjar för att få internet. Att göra klar och få den funktionalitet vi efterfrågade på så kort tid var (nästan) imponerande. I alla fall tills vi började gå igenom vilka funktioner som eWeLink appen erbjöd (se filmen en bit ner). Appen ger dig möjlighet att ta emot push notiser om dörrar och rörelser. Men saknar alla möjligheter default för att lagra mer än ett värde om temperaturer och luftfuktighet.
Det är dessutom bara möjligt att vara inloggad med ett konto i appen, loggar vi in från flera telefoner med samma konto så loggas den andra telefonen ut (Detta berörs dock inte av Node-Red.

Demo av appen eWeLink

När vi laddade hem och började testa appen eWeLink så insåg vi mycket omgående att den saknar en av de viktigaste delarna för att övervaka temperatur och luftfuktighet, dvs möjligheten att presentera eller på något sätt se en graf över tid. När vi sedan började leta efter integrationer med andra kontroller så insåg vi att det saknades till nästan alla system vi testar! Men det har vi sedan löst med Node-Red så nu är vi nöjd med lösningen igen.

Filmen nedan är en skärminspelning från en mobil och visar de sensorer vi haft igång under någon månads tid.

Det syfte vi hade med ZBBridge var att hitta en prisvärd och enkel lösning för att övervaka en sommarstuga. Den utrustning vi köpte för att kunna göra dessa testar var följande från SONOFF. Och än så länge måste vi säga att det var en smidig lösning så länge kraven inte på något sätt är kopplat till temperaturen.

Sensortyperna och placering på bilden:
SONOFF SNZB-01 – Trådlös Zigbee tryckknapp (längst upp till vänster)
SONOFF SNZB-03 – Smart Zigbee rörelsesensor (längst upp till höger)
SONOFF SNZB-04 – Smart Zigbee dörr & fönstersensor (längst ner till vänster)
SONOFF SNZB-02 – Smart Zigbee temperatur och luftfuktighetssensor (längst ner till höger)
Nedan är formen på sensorerna som kopplats upp. Tyvärr har designen mycket att önska! jämför vi med en Aqara Temperatursensor så är designen obefintlig 🙂
Sensorerna från SONOFF har en liten formfaktor precis som Xiaomi Aqara, men utformningen och designen av dom kunde varit bättre…

Som du ser så är grundkostnaden för att få en gateway och sensorer för att övervaka en dörr med dörrsensor. Rörelsesensor för att övervaka ett rum och temperatursensor med luftfuktighet.

Test av SONOFF SNZB-03

Som vi nämnt så har vi inte haft möjlighet att flytta sensorerna allt för ofta, samma gäller även med rörelsesensorn SNZB-03, vi placerade den lite väl lågt och därigenom fick vi många ”onödiga” larm. Vi placerade den ~80 cm från golvet på sidan av ett bordsben, sedan så var rörelsesensorn riktad mot en port, vilket gjorde att möss även triggade larmet. Vi har tyvärr inte hittat något sätt att minska känsligheten på sensorn, så placeringen av den här är A-O för att undvika onödiga larm.

Vi har under testet vi skriver om ställt rörelsesensorn på ett bordsben. Och vi upplever att den kanske är lite för känslig eftersom den fångade in rörelser från möss.

När vi kollar på rörelsesensorn i eWeLink appen så ser vi att den till skillnad från temperatursensorn sparar historiska händelser en tid bakåt, vi har dock inte kunnat se hur långt bakåt och vad begränsningen är. Bilden nedan är ”troligen” ett besök av möss under porten i boden.

I eWeLink appen ser vi alla hostoriska rörelser som upptäckts, vilket kan vara bra för att se trender eller i efterhand aggera på att en rörelse registrerats.

Rörelsesensorn till skillnad från temperatursensorn kan trigga en push notis till telefonen, vilket gör att den fungerar som ett billigt larm utan krav på någon egen infrastrutkur annat än en telefon med eWeLink appen installerad.

Genom att öppna inställningar för rörelsesensorn SNZB-3 så går det att aktivera push notiser direkt till telefonen, vi upplevde det helt tillförlitligt ( vi fick stänga det pga rörelser från möss).

Rörelsesensorn var det möjligt att koppla en push notis till, vilket gjorde att vi kunde få in larm i realtid till telefonen utan någon extra koppling. Tyvärr är den default lite väl känslig och triggade på både möss. Men genom att placera den på ett smartare och högre ställe så är detta inte ett problem.

Test av SONOFF SNZB-02 temperatur och luftfuktighetssensor.

Sonoff SNZB-2 är den sensor vi var mest intresserad av att nyttja för att hålla koll på temperaturen i sommarstugan, under den månad vi nu kört sensorn så har den rapporterat temperaturer konsekvent utan att någon av rapporterna varit konstig eller avvikande. Vi upplever dock att eWeLink appen är mycket begränsad och inte möjliggör någon trendhistorik eller möjlighet att skicka push notiser när temperaturen går under en viss temperatur. Här har vi löst det med Node-Red så vi upplever det inte som ett problem. Men detta ställer då krav att en egen infrastruktur finns med Node-Red, vilket vi hade hoppats helt kunna undvika.

Nu finns det möjligheter genom scener att få en lampa / strömbrytare eller annan utrustning att starta när temperaturen går under en viss nivå, men då utan att du får en notis till din telefon. Så i teorin skulle det gå att köpa in några enheter från Sonoff som kopplas mellan ett element och eluttaget och därigenom med hjälp av temperatursensorn styra temperaturen i stugan automatiskt. Nu tycker vi att det kan vara en fara med att inte få en notis om temperaturen börjar närma sig minusgrader som en push notis.

Precis som rörelsesensorn så placerades temperatursensorn från Sonoff på ett bordsben, temperaturen verkade mättas korrekt och vi fick en gång i timmen in rapporter till Node-red och grafan.

I appen så är informationen på bilden nedan allt du har att tillgå, du kan inte se någon historik eller få en push notis när temperaturen går under en viss gräns. Du kan dock skapa en scene i eWeLink som startar ett element eller annan utrustning i din eWeLink lösning, men vi har tyvärr inte haft tillgång till något annat än just sensorerna ännu.

Detta är all information du får från temperatursensorn i eWeLink appen, dvs det aktuella värdet och att sensorn är ”online”.

Test av SONOFF SNZB-04 dörr och fönstersensor

Här är den sensor vi haft problem med under testet, redan efter någon dag slutade sensorn rapportera och hamnade som offline i eWeLink appen. Vilket gjort att vi inte fått in någon vettig information alls från sensorn ännu. Vi har plockat hem sensorn och kommer se om det är möjligt att ta in den via Conbee Zigbee stick ( uppdaterar inlägget om vi gör det).

Så vi har svårt att säga så mycket om sensorn än på grund av att den gick offline så fort…

SONOFF SNZB-04 är den sensorn vi är minst imponerade av ännu, kan vara så att vi fick ett månadsexemplar, redan efter någon dag slutade den rapportera.

Vi kan dock tycka att formen på sensorn saknar en hel del när det gäller design ( precis som de andra sensorerna), men för syftet att ha den som en billig larmlösning i en sommarstuga så spelar det mindre roll.

Den öppna sensorn har ett vanligt C2032 batteri, vi kommer testa att byta det nu när vi testar mot Conbee.

Sonoff & eWeLink med Node-Red

För att kunna få ut information om temperatur över tid så har vi som vi nämnt en mängd gånger i inlägget hittat ett sätt via Node-Red. Vet du inte vad node-red är så kan vi varmt rekommendera att du kollar vår guide på node red här: https://www.automatiserar.se/guide-hemautomation-med-node-red/

Med Node-Red noden https://flows.nodered.org/node/node-red-contrib-ewelink (extern länk) så kunde vi nu hämta och få in data i alla system vi idag kör parallellt. Vi valde att helt enkelt ta in JSON data till en MQTT topic, i separata flöden och system sedan tolka och transformera resultatet till det vi behöver i Grafana.

Som tur gick det att via Node-Red logga in med kontot för eWeLink appen och därigenom få ut information, temperaturer och luftfuktighet uppdateras en gång i timmen.

*** Finns det intresse att veta mer om hur detta fungera så skriv gärna en kommentar.

EweLink i Home Assistant och Grafana.

Som ni nu förstår så tar vi in och använda egna system för att agera på för höga eller låga temperaturer. I dagsläget så har vi dock valt att endast presentera informationen i en Dashboard inne i Grafana. Men tanken sedan är att även presentera rörelsesensor, dörrsensor och knapp inne i Home Assistant. Och har du missat Home Assitant så kan vi rekommendera den serie guider vi har skrivit om just Home Assistant. Filmen du ser nedan körs i den HASS.IO installation vi nu har automatiserat vårt hem med. ( https://www.automatiserar.se/hass-nyaguider/ )

Nedan är en film där vi presenterar informationen vi fått från vår lösning under en månads tid.

Vi har även införskaffat CC2531 USB men kommer inte använda den här ännu.

Ser du något som är fel eller inte stämmer, säg till i så fall. Vi försöker källgranska allt och testa innan vi publicerar något, men ibland kan det vara så att något förändrats sedan vi publicerade eller helt enkelt missas, då är vi tacksamma för feedback.

Vad tycker vi om lösningen från Sonoff?

Efter att ha kört detta under en månads tid så kan vi inte klaga med tanke på det låga priset för en Zigbee lösning, men då som en lösning för en sommarstuga. Hade vi utvärderat den som en lösning vi skulle använda hemma så hade den fallit på flera punkter.

Listan med hur vi upplevde Sonoff är utifrån grundutförandet med eWeLink, vi vet att det går att köra sensorerna i andra system, vi kommer troligen återkomma med mer info om det framöver med om intresset finns.

Vad upplevde vi som bra med Sonoff:

  1. Mycket billig lösning totalt.
  2. Inget behov av nätverkskablar eftersom kommunikationen sker över wifi, vilket gör att en mobil kan agera ”modem”.
  3. Allt som behövs för att komma igång är internet, ingen annan hårdvara krävs eftersom allt är molnbaserat.
  4. Vi hade möjlighet att via Node-Red hämta in information om temperaturer och luftfuktighet från eWeLink varje timme.
  5. Push notiser från rörelsesensorer och dörrsensor skickas direkt dyker upp i telefonen.
  6. Systemet verkar än så länge (+1 månad) stabilt även fast det körs över wifi på ett mobilt bredband.

Vad upplevde vi som dåligt med Sonoff:

  1. eWeLink appen har mycket att önska och är ytterst begränsad.
  2. Det gick inte i eWelink att koppla larm direkt till temperaturerna.
  3. Är det flera som ska dela på lösningen så hade vi problem att registrera flera konton, vi fick dela på ett konto och det gjorde att den sist inloggade var den som fick push notiserna.
  4. Dörrsensorn slutade fungera efter några dagar, vi kommer återkomma till det senare.
  5. Det finns idag väldigt begränsat med integrationer mot eWeLink, vi hittade bara två system idag som hade en färdig lösning (Node-Red och HomeBridge)

Vad tycker du, har vi missat något eller har vi fått ihop en bra summering av Sonoff tillsammans med eWeLink? Du kanske har tips på vad mer vi borde skriva om när det gäller eWeLink eller sensorerna från Sonoff.

Hjälpa Automatiserar.se?

Är du intresserad av att se vad som händer mellan våra inlägg så kan du följa oss på vårt Instagram (länk till vårt Instagram konto), där försöker vi dela vad som händer och är på gång. Är du intresserad av att diskutera eller få tips från andra så kan du gå med i vår Facebook grupp (länk till Facebook gruppen) som riktar sig till alla som tycker det är roligt med smarta hem och automation. Följ och gilla gärna vår sida på Facebook med (länk till automatiserar på Facebook).

Vi försöker tipsa hur du själv kommer igång och automatiserar. Vi kör sidan helt på fritiden och är helt oberoende och gör detta för att det är roligt, vill du hjälpa Automatisear.se, dela, gilla och följer sidan så får vi motivation att göra ännu mer 🙂

// Markus

4 reaktioner på ”Är SONOFF ZBBridge en prisvärd lösning för sommarstugan?”

  1. Man man ”hacka” Sonoff ZBBtidge gateway genom att flash annan firmware den med TCP/IP seriel server brygga för att använda den som en Zigbee controller för ZHA integrationen i Home Assistant vilket sen är väldigt användarvänligt

    https://www.digiblur.com/2020/07/how-to-use-sonoff-zigbee-bridge-with.html
    ssistant

    Om man flasha Tasmota ZBBridge firmware kan alternativt använda den inbyggda funktionen för att använda den som en Zigbee till MQTT brygga men det är inte så användarvänligt

    https://tasmota.github.io/docs/Zigbee/

    1. Christian Ahlström

      Det vore mycket intressant att se hur ni fick node red, grafana och ewelink att integrera
      Mvh Christian

  2. Ni får gärna testa Sonoff RF brygga, se hur stabil/bra det funkar och vilka RF enheter som är kompatibla.

  3. Tja jag vill gärna veta lite mer om hur ni har fått ihop grapher ifrån Sonoff brytarna.
    Jag har några köttfrysar som kommunen vill att vi har bra koll på i en livsmedelsanläggning och tänkte se om jag kunde automatisera detta då vi bara har en liten gårdbutik och vill göra detta enkelt.

    Är du sugen på att hjälpa mig att lägga upp mitt ewelinkkonto och få igång det genom node-red och få igång det i grafana vore jag tacksam =D.

    MVh magnus

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *