Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Bättre antenn till Vera Plus, är det möjligt?

Kategori:

, , ,

– Taggar:

framsida

Vi skruvar upp VeraPlus och tittar vad vi hittar under huven. Där hittar vi faktiskt något oväntat!

Vi har tidigare skrivit om hur man byter till en bättre antenn på både Vera3 och VeraLite, men är det möjligt att byta antenn på VeraPlus?

Javisst kan du det, men tyvärr är det inte lika enkelt längre. Det finns nämligen inte någon kontakt som går att lossa för antennen som tidigare, utan den sitter fastlödd.

stdantenn

Ja vad gör man då? Man tar fram lödkolven och sätter igång! E markerar själva antennen för Z-wave chippet. Jag börjar med att klippa av benet till höger av ”spolen” som utgör antennen, och böjer undan denna och smältlimmar fast den ur vägen.

Efter det klipper jag av kabeln för SMA adaptern och löder fast den innersta delen av kabeln som är den delen som ska anslutas till antennen.

zwave

Den är jordad eller vad det heter. Som ni kanske vet brukar dessa antennkablar bestå av 2 ledare. Jord kvar så klart. Jag löder fast en separat kabel på en jordad yta på ”moderkortet” och ansluter det till själva SMA kontakten.

jordad

Nu borrar jag ett hål för själva SMA kontakten och skruvar fast den i plastlådan.

fram

Så där, bara att skruva fast antennen! Jag använder samma antenn som sist.

868 mhz antenn

Aurel GP 868 är en jordplansantenn som har betydligt längre räckvidd än antennen som följer med VeraPlus. Aurel antennen använder en BNC kontakt, vilket betyder att jag måste ha en adapter från SMA till BNC.

Och så här ser själva SMA kontakten med kabel ut innan jag klippte av den lilla kontakten för att löda fast den i Veran.

sma

Klart! Nu fick jag kontakt med min rörelsesensor på garaget som jag inte haft kontakt med sen jag bytte från min Vera3 med samma antenn.

Men vad var det oväntade jag hittade under huven? Jo om ni kollar i mitten av bilden och lite till vänster under klisterlappen så står det U8 433 MHZ. Förmodligen var det meningen att VeraPlus skulle få stöd för 433 MHz enheter men av någon anledning så valde Vera att inte ta med det vid lansering.

pcb1

Här kommer en bild på hur baksidan ser ut.

pcb2

I locket sitter en hel del antenner som behöver kopplas ur innan man kan lyfta upp locket. Och tittar ni noga så ser ni att locket sitter fast med små plastkrokar. För att pillra upp locket så tog jag ett plastkort (kreditkort) och kilade in mellan locket och resten av plastlådan. Med hjälp av plastkortet knäppte jag upp plastkrokarna en efter en, genom att föra kortet runt hela lådan.

underlocket

Här ser vi en överblick över de resterande antennerna som sitter fast runt sidorna på själva plastlådan. Många blir det.

done

Och funderar ni på att göra samma själv så tänk på att garantin upphör. Men alltid kul att ha en ursäkt för att värma på lödkolven 🙂 Lycka till!

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.


Taggar:


Kommentarer

15 svar till ”Bättre antenn till Vera Plus, är det möjligt?”

 1. Profilbild för korttoma
  korttoma

  😀 detta vågade inte jag göra med min VeraPlus. Eftersom jag hade en bra erfarenhet av att köra med en Aurel på en VeraLite tidigare så öppnade jag min VeraPlus direkt när jag fick den men när jag såg hur det såg ut så blev det ingen mod för mig. Hittills har jag varit nöjd med hur bra den vanliga antennen fungerar på VeraPlus, den är mycket bättre än VeraLite omoddad.

  1. Profilbild för Kristoffer
   Kristoffer

   Finns det möjligheten att modda antennen på Vera Edgen också? Någon som provat? Eller har någon något tips på en extender som är lite kraftigare? Skulle vilja ha en out-of-the-box lösning för att mäta badtemperaturen i sjön 90 meter från huset (ej fri sikt, 14 m höjdskillnad).

   1. Profilbild för Aron Sjöberg
    Aron Sjöberg

    Jag har moddat min Vera Edge med extern antenn Kristoffer! Lätt som en plätt! Kör samma antenn som i inlägget ovan (Aurel GP 868 från m.nu) och har bättre räckvidd generellt.

    Här är min tråd på Veras forum:

    http://forum.micasaverde.com/index.php?topic=31551.0

   2. Profilbild för Aron Sjöberg
    Aron Sjöberg

    Glömde att nämna att jag även har en extern antenn till min RFXtrx433E som är ansluten till min Vera. Har bättre räckvidd på mina 433MHz-enheter än motsvarande Z-Wave. Om du inte har massor med andra Z-Wave enheter mellan huset och sjön som hjälper till att skapa ett meshnätverk skulle jag satsat på 433MHz istället…

 2. Profilbild för Nettuno
  Nettuno

  Hej, förlåt min översättning, jag är italienska.
  Det verkar som om det finns problem med kopplingsanordningen med denna lösning, kan du bekräfta? kanske det är bättre minsta antenn?
  vilken förbättring du har haft?
  tack

  1. Ingen fara.
   Tyvärr finns det inte någon löstagbar kontakt i Vera Plus, äldre version (Vera lite och Vera3) hade det. Därför krävs det lödning för att byta antenn.

   Att byta antenn samt nyttja https://www.automatiserar.se/test-av-aeon-labs-range-extender/ ger en mycket god räckvidd på både den nya och de äldre kontrollerna. Att nyttja vanliga strömbrytare som range extenders fungerar även bra. Med lite nyare firmware till Vera beräknas även Z-wave nätverket om automatiskt, vilket tidigare var ett problem om enheter flyttades.
   Min Vera Lite fick mycket bättre täckning med antennen, tror samma gäller Luvans Vera Plus (rätta mig om jag har fel).

   // Ispep

 3. Profilbild för Nettuno
  Nettuno

  Everything works perfectly ^_^,
  I used your instructions and put this antenna:
  https://www.amazon.it/gp/product/B01F25GF9M/ref=oh_aui_detailpage_o03_s00?ie=UTF8&psc=1
  with a gain of 5 dB, and now the signal passes many walls … 😉
  Thank you for your suggestion

  1. Great 🙂
   How much better did your Z-Wave range become?

   // Ispep

   1. Profilbild för Nettuno
    Nettuno

    The sensor further away is about 20 meters but goes well walls 5 and before did not guarantee 2 walls
    thanks again 😀

 4. Profilbild för Dmitrij
  Dmitrij

  Hej,
  Jaha ja, Vad händer med Veran om den råkar få ESD stött då rakt i antennen?
  Tänk att du springer upp i trappan i din fina ull tröja nu i vinter när det är torrt i luften och så klappar du din antenn lite grann. Och vips så är Veran helt död! Eller finns det några skydd på den interna antenn ingången så det är garanterat OK att dra ut sladdarna från PCB ut i världen?
  Jag tycker att det är dåligt av Veran att det inte finns någon riktig förberedd SMA kontakt på deras lådor för externa antenner. Det är liksom gjort för lek på köksbänk.

  1. Det finns inga garantier när man modifierar hårdvara själv.
   Och du har helt rätt i att den blir känsligare för ESD stötar, många tillverkare gör en form av ESD testning och använder dämpade åtgärder på utsatta portar så att elektroniken ska klara av det bättre. Men så är ju inte fallet här.
   Men själv är jag utbildad inom ESD och har jobbat 5 år i branchen så jag brukar inte klappa på min elektronik utan att ta i något jordat först.
   Ett annat förslag är att placera den på ett ställe som minskar kontakt med händer och liknande. Min är upphängd i ett skåp med ventilation.

 5. Profilbild för Charles
  Charles

  Thank you for the clear instruction

  I followed your instruction to solder the wires

  My VeraPlus is same as my Vera3 with antenna and runs faster.

  To open VeraPlus, I learned that you only need to use a plastic to pop open the top plate. There isn’t any screw on the bottom. I cut out both sides of antenna and soldered exactly as the website had laid out.

 6. är det så pass ”enkelt” som du beskriver? har du några tips/bra att tänka på?
  Jag är tekniker på en specialskola där jag har börjat använda z-wave teknik men behöver lite bättre antenn.

  mvh Hampus

  tekniker

  1. Hej Hampus, ja det är min egen VeraPlus jag utförde den där moddningen på, och som sagt räckvidden vart bättre med den större antennen.

   Eftersom Z-wave är ett mesh nätverk så är det bra att tänka lite strategiskt vart man placerar ut 230v enheter som klarar av att agera förlängare av ditt nätverk. På det sättet kommer du få bättre och bättre ”räckvidd” ju fler enheter du har. Till motsats till ett vanligt enkelriktat 433 MHz nätverk som t.ex. vanliga Nexa enheter som stör mer och mer ju fler enheter man har.

   1. Tack för svar. Ja precis, det är så jag har tänkt och placerat ut dom lite ”smart” men på tal om det… finns det något verktyg så man kan se hur min Vera och brytarna meshar ihop sig? Eller hur man ska utrycka sig, du förstår vad jag menar. ”En kedja är inte starkare än dess svagaste länk” tänker jag

    /Hampus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *