Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Xiaomi aqara Sensor med hållaren monterad.

Tips: Behöver du ett fäste till Xiaomi Aqara temperatursensor?

Tidigare skrev Automatiserar.se om temperatursensorn Xiaomi Aqara. En temperatursensor som rapporterar temperatur, luftfuktighet & lufttryck. Det är den temperatursensor vi är mest nöjd med sedan Automatiserar.se startade 2014! Därav la vi ner extra mycket arbete med att designa ett eget fäste, detta för att slippa montera sensorn med tejpen som sensorn levereras med. Vi designade ett fäste som var både smidigt och snyggt för att lätt kunna flytt sensorerna och byta batterier. Även när fästet sitter kvar på väggen så är det relativt anonymt. Vår designen går nu att skriva ut på en egen 3D Skrivare om man vill. Det går dessutom att beställa hållarna från oss och därigenom supporta bloggen.

hållare monterad utomhus
Xiaomi aqara hållare monterad utomhus, vi bilden från en av dom som köpt hållare av oss, blev riktigt snyggt!

Det finns en film en bit ner i inlägget som visar hur smidigt man monterar / demonterar en Xiaomi Aqara temperatursensorn sedan.

Beställ Aqara hållare från Automatiserar.se

Saknar du 3D skrivare så kan du beställa aqara hållarna av oss och stötta bloggen samtidigt, du hittar sidan för att göra beställningarna här.

Xiaomi Aqara fästen
Här är designen på Xiaomi Aqara fästen

Vet du att du redan vill köpa några? då kan du hoppa direkt dit.
2020-02-11 – Nu finns en dedikerad sida där du kan köpa de flesta av våra designer. Här finns ”butiken”
2019-10-16 – Vi har nu hittat ett bättre sätt att skicka hållarna, därigenom behöver du inte köpa 9 st som vi tidigare behövde för att jobbet inte skulle bli för stort för oss.
2019-08-20 – Vi kan nu även skriva ut vår egendesignade hållare till Xiaomi Aqara rörelsesensorn (länk till vår recension)
2019-06-24 – Vi har nu åter hållare i lager redo att skickas. 100% av alla som beställt nöjda, bilen ovan är från en av köparna.
2019-04-24 – Vi har nu fått så många förfrågningar om att få tillgång till STL filen på sensorn, så vi har nu valt att släppa den på Thingiverse så du kan skriva ut den för eget bruk och slippa vänta 🙂 – https://www.thingiverse.com/thing:3583939

Hållare till Xiaomi Aqara temperatursensor i transparent till höger och vit till vänster.
Hållare till Xiaomi Aqara temperatursensor i transparent till höger och vit till vänster.

Har du inte sett hur liten Xiaomi Aqara sensorerna är så kan du på bilden nedan få en uppfattning av storleken. Den kommunicerar över Zigbee och funkar mycket bra i kombination med Homey och ConBee stickan. Som vi nämner är det den mest överlägsna temperatursensorn vi testat fram tills idag.

Aqara sensor med temperatur, luftfuktighet & lufttryck. Kommunikation via Zigbee
Aqara sensor med temperatur, luftfuktighet & lufttryck. Kommunikation via Zigbee

Montering av Xiaomi Aqara temperatursensor

Här visar vi hur enkelt en Xiaomi Aqara sensor monteras och demonteras i hållaren, detta genom att vrida sensorn 30 grader medsols eller motsols. Aqara Temperatursensorn klickar fast och och sitter riktigt bra, distansen från väggen och luften på baksidan bör minska eventuell värme från väggen. Vi rekommenderar att behålla tejpen och skyddet på baksidan av temperatursensorn, detta gör att den sitter ännu bättre i hållaren.

Monteringen av hållaren på väggen görs med en liten skruv, välj skruv utifrån din vägg.

Eftersom detta är just en 3D utskrift så syns det att den är uppbyggd av lager (Vi har en film en bit ner på sidan som visar utskriften från start till mål). Detta syns inte om du står en bit från hållaren vilket man normalt gör när sensorn är monterad på väggen. För att du ska få en uppfattning om hur en normal utskrift ser ut så kan du se bilden nedan.

Här är en närbild på ett Aqara fäste, exempel på texturen efter en utskrift.
Här är en närbild på ett Aqara fäste, exempel på texturen efter en utskrift.

Hur köper jag hållarna?

Gå in på https://www.automatiserar.se/butik/ så hittar du alla våra hållare, det ser ut som en riktigt butik, men det är bara ett plugin till WordPress som gjorde det lättare för oss att hålla koll på beställningar. Betalningen sker via Swish när vi verifierat att rätt antal hållare finns.

Vi använder nu dessa vadderade påsar för att skicka hållarna
Vi använder nu dessa vadderade påsar för att skicka hållarna

När du svarat i formuläret eller mailat oss så svarar vi på ett mejl så fort vi kan. Utskrifterna tar ca 4.5 timmar, så kan det ta ett tag om det är många som vill ha fästen och stötta bloggen. Skulle det vara brist på dom så säger vi till när du skickar intresseanmälan, hoppas du har överseende med det. Vi kommer svara i den ordning man beställt när det finns en karta redo, inga pengar betalas innan vi har en karta med hållare utskriven och klar.

Du betalar inte innan vi mejlat och bekräftat att det finns hållare att skicka. När detta är bekräftat så skickar vi instruktioner på vart du Swishar och vad du skriver där.

Hur beställer jag hållare?

För att beställa hållare så går du till det här formuläret, vi återkommer på mejl så fort vi kan.

Vill du beställa direkt utan att fylla i formuläret? Du skicka ett mail till: ” 3dprint ” ” @ ” ”automatiserar.se”, Vi har tyvärr haft bottar som spamar om man skriver epost adressen direkt, du behöver därför ta bort alla mellanslag och ` ” ´ så kommer du i kontakt med oss. via Mail. Ange att det gäller 3 eller fler Xiaomi Aqara hållare så svarar vi så fort vi kan.

Så här (utan sensorn) skickas hållarna, detta är orsaken till att det är 9st. Den undre plasten bryter man lös för att få färdiga hållare.
Så här (utan sensorn) skickas hållarna, detta är orsaken till att det är 9st. Den undre plasten bryter man lös för att få färdiga hållare.

Fakta om beställningen

  • 9st – 250:- inkl frakt (inom Sverige) – Genom att köpa dessa stöttar du bloggen, Swish används för betalning.
  • Standardfärgen vi skriver ut dessa med är semitransparent, det är det som håller bäst och är neutralast mot en vägg.
  • Kostnaden för varje hållare är då ca 23:- st, en karta med 9 hållare tar oss 4.5 timmar att skriva ut, vi testar även alla hållare innan.
  • Vill du ha någon av våra övriga designer utskriven från vår Thingiverse så skriv det så kollar vi om det är möjligt att lösa, alla förutom regnsensorn kan vi nog lösa om vi får lite tid på oss.

Varför kostar hållarna det dom gör?

Av praktiska orsaker så skickar vi 3st eller fler hållare. 3D skrivaren klarar att skriva ut 9 stycken i bra kvalité. Det tar oss ca 4.5H timmar för 9 stycken hållare och det kan ibland strula så det bara är att börja om igen. Sedan ska vi testa hållarna, paketera och skicka hållarna. Eftersom detta är något vi gör på fritiden så undviker vi mindre beställningar, vi vill hellre lägga tiden på att dela kunskap på bloggen.

Hur mycket jobb är det att skriva ut?

När vi arbetade med att designa den här hållaren spenderade vi säkert mer än 10 – 15 timmar, ett otal olika prototyper han det bli innan den slutgiltiga designen blev klar. Att sedan skriva ut dessa 9 hållare tar nu 4 timmar och 32 minuter att genomföra. Vi tycker därför att priset på ~33:- st med frakt är rätt bra pris. Filmen nedan visar hur en 3D utskrift ser ut från start till mål. Skrivaren som används är en FlashForge Finder (extern länk till Clas Ohlssons hemsida). Är du intresserad av att veta mer om just 3D skrivare så har vi samlat en del tips på vår bloggpost om 3D skrivare.

Vi säljer dessa hållare för att ge Automatiserar.se möjlighet att testa mer saker inom smarta hem och fortsätta driva sidan utan reklam. Det som säljs här lägger vi på att förbättra bloggen. Vill du stötta bloggen utan att köpa hållarna så finns det en swish & paypal länk (till höger på dator, längst ner på mobilen).

Varför fanns inte stl filen inte på Thingiverse direkt?

När vi postade designen på bloggen så hörde många av sig om att själv kunna skriva ut egna hållare, vi skickade då filen via mail till alla som frågade efter den. Orsaken till att vi inte släppt designen på hållarna direkt på Thingiverse var för att våra tidigare designer börjats säljas utan vår tillåtelse. Dom som gjorde det valde medvetet att bryta mot den licensen vi har delat designen med på Thingiverse. Vilket är tråkigt eftersom vi lägger ner mycket arbete på både designer och guider utan att ta betalt för dessa, vi gillar att delat tips och trix som kan förenkla det smarta hemmet.

Efterfrågan efter designfilen var så stor så vi han inte med att svara alla i början, därför valde vi att tillhandahålla designen där för att den feedback vi fått var så bra 🙂 Troligen kommer det varianter på Thinigiverse som bygger på den design vi tagit fram i början av 2019, det kan säkert vara någon annan som börjar sälja dom med. Uppskattar du det så är det fritt att swischa en slant som tack och stödja bloggen utan att köpa hållarna med 🙂

Har du en 3D skrivare och Xiaomi Aqara temperatursensorer så kan du ladda ner hållarna på Thingiverse via den här länken. Sedan 24:e April är det mer än 270 personer som laddat ner vår design 🙂

Gå gärna med i Automatiserar.se:s Facebook grupp om smartare hem & hemautomation (svara ”Japp”, tyvärr mycket bottar som går med annars).

// Markus

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.